Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zrobiony ciepły montaż widoczny w termowizji - okna Vetrex

Recommended Posts

ClNEK Strzelce Kraj.

Montaż podkładu na klej do styropianu taki zielony.

Dziś górne taśmy wymienione plus uszczelnione podkłady klejem.

Co mnie zdziwiło to brak mocowania w górnej części okien, ale otwory wiercone w fabryce i w górnej części ramy brak .

Ogólnie reklamacja jak na razie na plus zobaczymy co będzie z slidem.

T12345T dzięki za rady, sprzedawca podpierał się oknotestem przed zakupem więc podczas reklamacji skorzystałem z tego samego źródła. :D

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Strzelce Kraj.

Szkoda, że to już jesień. Miesiąc wcześniej, to by się nad Długie albo Lipie wyskoczyło, montaż obejrzało, a może i jakiś napój pod rybkę:-).

T12345T dzięki za rady, sprzedawca podpierał się oknotestem przed zakupem więc podczas reklamacji skorzystałem z tego samego źródła. :D

Ja cię kręcę, u mnie na stronie takich baboli nie widać:-). Przyślij mi gościa na kurs, bo inaczej zabronię mu się w przyszłości podpierać:-).

Ja cię kręcę, u mnie na stronie takich baboli nie widać:-).

Jak to nie, można przebierać:

http://oknotest.pl/galerie-zdjec

:D

Niestety książkowy montaż okien musi dużo kosztować, bo oprócz materiałów wymaga duuużo czasu (choć wysoka cena oczywiście nie da gwarancji jakości), czy to się finansowo opłaci to mam obawy.

Można mieć w w miare niskiej cenie montaż przyzwoity (choć i to jest sztuka), który w relacji do ceny może być akceptowalny dla ynwestora, no chyba że jest nim perfekcyjny pan Andrzej vel T12345T :D którego pozdrawiam i dziekuję ze wsparcie swego czasu.

Jak to nie, można przebierać:

http://oknotest.pl/galerie-zdjec

:D

Niestety książkowy montaż okien musi dużo kosztować, bo oprócz materiałów wymaga duuużo czasu (choć wysoka cena oczywiście nie da gwarancji jakości), czy to się finansowo opłaci to mam obawy.

Można mieć w w miare niskiej cenie montaż przyzwoity (choć i to jest sztuka), który w relacji do ceny może być akceptowalny dla ynwestora, no chyba że jest nim perfekcyjny pan Andrzej vel T12345T :D którego pozdrawiam i dziekuję ze wsparcie swego czasu.

Panie Grzegorzu, dzięki za pozdrowienia. Jeśli moje marudzenie na coś się przydało, to się bardzo cieszę, a co do tej "perfekcji", to bez przesady. Ma być na tyle dobrze, na ile to możliwe w zakresie określonego budżetu i to wszystko. W mojej opinii większość tych montażowych kuch, to zwykłe niechlujstwo i brak pomyślunku. Jak się montaż właściwie przygotuje, to nie sposób wykonać go nieprawidłowo, no chyba, że ktoś chce. Dla chcącego nic trudnego, ale tu już mamy delikt (art.415 K.c)

W mojej opinii większość tych montażowych kuch, to zwykłe niechlujstwo i brak pomyślunku. Jak się montaż właściwie przygotuje, to nie sposób wykonać go nieprawidłowo, no chyba, że ktoś chce.

Rzeczywiście, ekipa staranna i myśląca nie musi być chyba wiele droższa, choć od najtańszej to chyba głupio wymagać bógwieczego... W zasadzie może najlepiej byłoby obejrzeć jakiś świeży montaż dokonany przed zleceniem prac...

Dzisiaj wklejali mi ciepłe parapety i robili murek z isomuru pod okna balkonowe. Okna firmy Vetrex w tym HST Slide. Jutro montaż okien (Ciepły montaż okien z zastosowaniem folii paroszczelnych i paroprzepuszczalnych 70mm, dwustronnie klejonych).

Co ciekawe isomur wkleili na piankę a nie na zaprawę murarską.

Link ze zdjęciami: http://www.wuala.com/JerzyR77/public/

Jakieś uwagi, na co zwrócić uwagę jutro przy montażu.

Montażyści okien to nie murarze, więc nie dziw się że stawiają ścianki na piankę:)

Dla innych ogląających zdjęcia mała uwaga - nie trzeba tynkować zaraz całejściany, wystarczy tak 10-15cm części zewnętrznej - w zależności od rodzaju montażu.

Witam

Montażyści okien to nie murarze, więc nie dziw się że stawiają ścianki na piankę:)

Dla innych ogląających zdjęcia mała uwaga - nie trzeba tynkować zaraz całejściany, wystarczy tak 10-15cm części zewnętrznej - w zależności od rodzaju montażu.

No murarzami nie są ale mogli zastosować "zaprawę w puszce" niekoniecznie pianę.

Co do tynkowania racja ale w tym konkretnym przypadku zwróć uwagę, że okna przypada niemalże w połowie szerokości ościeżnicy więc niewiele by zyskali, co innego przy licowaniu czy też wysunięciu okna wtedy faktycznie wystarcza kawałek.

I w sumie trochę się dziwię, że nie podjechali z oknem do ocieplenia no chyba że to murek jednolity.

Pozdrawiam

Podmurówka pod HST jest węższa niż HST o kilka cm (2-3) - wydaje mi się, że lepiej było dać szerszy pustak isomur. Panowie stwierdzili, że tylko taki mieli. Podczas wkładania szyby do HST - jedna pękła:( A jeszcze wcześniej Panowie uznali, że HST jest za wysoki i będą musieli usunąć bloczki isomur i dać kawałki drewna (4cm łaty) - na co zaprotestowałem i powiedziałem, że jest to niezgodne z wytycznymi montażu firmy VETREX. Zadzwonili do szefa i dowiedzieli się, że HST przyjechał na poszerzeniach, które trzeba odkręcić. Okna są zapiankowane tylko od środka - powinny być piankowane także od zewnątrz? Może jutro uzupełnią... Okna są cofnięte 4 cm od lica muru - to przez rolety intermo, aby wszystkie okna były montowane tak samo. Niestety nie zrobiłem zdjęć bo panowie odjechali jak już było prawie ciemno. Z rozmowy wynika, że panowie nie byli montażystami firmy VETREX (dilera z Wrocławia) a tylko montażystami, którzy montują m.in. dla Vetrexa.

Z rozmowy wynika, że panowie nie byli montażystami firmy VETREX (dilera z Wrocławia) a tylko montażystami, którzy montują m.in. dla Vetrexa.

A czy mógłbyś napisać jaka to konkretnie firma? Ja również zdecydowałem się na okna Vetrex i właśnie ekipa z Wrocławia, z Borowskiej, będzie mi okna montować. U mnie ma być montaż ciepły z wysunięciem okna 3cm w ocieplenie. Rolety Intermo na XPSie 3cm.

A czy mógłbyś napisać jaka to konkretnie firma? Ja również zdecydowałem się na okna Vetrex i właśnie ekipa z Wrocławia, z Borowskiej, będzie mi okna montować. U mnie ma być montaż ciepły z wysunięciem okna 3cm w ocieplenie. Rolety Intermo na XPSie 3cm.

Też mam mieć jutro montowane rolety intermo PORTOS z silnikami somfy. U mnie ma być ciepły montaż przy użyciu taśm i pianki + ciepły parapet. Jutro ma być właściciel albo mąż właścicielki firmy FIX Wrocław Borowska/Bystrzycka - Pan Norbert Frąckowiak. Jak dla mnie porażka, do montażu HST Slide 2 ludzi. Gdyby nie ekipa co montowała równocześnie bramę garażową to chyba by się zesr...ali a nie zamontowali tego HST.

No to pięknie... Daj koniecznie znać jak będzie wyglądał ten montaż. Czy inne, "zwykłe" okna już montowali, czy tylko tego HST? Może zrobisz jutro jakieś zdjęcia, aby mogli się znawcy tematu wypowiedzieć?

Szczerze powiem, że po tym co napisałeś zacząłem mieć poważne wątpliwości co do tej firmy. Okna są rewelacyjne, ale co z tego, jak to tylko połowa sukcesu...

Panowie chcieli wymienić tylko 1 zewn. pękniętą szybę. Zadzwoniłem doVEtrexu i tam powiedzieli mi, że nie można wymienić tylko 1 szybę - trzeba zrobić nowy pakiet 3-szybowy. Na szczęście właściciel Fix także ma takie zdanie. Najgorsze jest to, że montuje ekipa obca a nie firmy fix.

Wieczorem wkleję zdjęcia.

Panowie chcieli wymienić tylko 1 zewn. pękniętą szybę. ...

Mam nadzieję, że tylko źle ich zrozumiałeś lub wypowiadał się najmłodszy stażem pomocnik ;) Bo normalnie to byłyby jaja :D - chociaż wyobrażam sobie taką robotę - dobry szklarz się jej podejmie (ale efekt będzie zdecydowanie nieprzystający do standardu dobrej szyby)

A ja tu widzę rękę "sezonu". Zaczęło się kręcić szybciej i firmy nie wyrabiają się z terminami montaży, więc łapią na rynku "wsparcie" trochę na łapu capu, a skutki są właśnie takie jak opisane. Inwestorom pozostaje wzmóc czujność, a szefom, którym zależy na opinii nadzór nad robotami wykonywanymi przez "obcych".

Dzisiaj wklejali mi ciepłe parapety i robili murek z isomuru pod okna balkonowe. Okna firmy Vetrex w tym HST Slide. Jutro montaż okien (Ciepły montaż okien z zastosowaniem folii paroszczelnych i paroprzepuszczalnych 70mm, dwustronnie klejonych).

Co ciekawe isomur wkleili na piankę a nie na zaprawę murarską.

Link ze zdjęciami: http://www.wuala.com/JerzyR77/public/

Jakieś uwagi, na co zwrócić uwagę jutro przy montażu.

Bloczki ułożone od spodu na piance montażowej i na tym postawione ciężkie drzwi HS? Bał bym się tak montować, lepiej normalnie podmurować i dać wylewkę samopoziomującą + ewentualnie poszerzenia.

05-drzwi-hs-przesuwne-podmurowanie (Kopiowanie).jpg

05-drzwi-hs-przesuwne-podmurowanie.jpg

HST Slide Vetrex jest źle zamontowane, w początkowym momencie przesuwa się z oporem, ale dość lekko, po połowie daje wyraźny opór i trudność w przesuwie. HST będzie montowany ponownie (przez inną ekipę) na nowej podmurówce i na dużych isomurach. Pęknięta szyba od HST będzie wymieniona na oryginalną zamówioną w firmie Vetrex. Pozostałe okna wydaje się, że zamontowano OK, zapiankowane. Taśmy częściowo do poprawy, brak klamki z kluczykiem First-Tilt. W 2-3 miejscach minimalne otarcia okleiny pomimo taśm ochronnych. 2 lamele rolet zewnętrznych z rysami. Usterki zgłoszono do protokołu.

Muszę przyznać, że Pan Norbert z firmy Fix obiecał usunąć usterki w sposób opisany powyżej.

CDN

Edytowane przez JerzyR

Witam

Mam nadzieję, że tylko źle ich zrozumiałeś lub wypowiadał się najmłodszy stażem pomocnik ;) Bo normalnie to byłyby jaja :D - chociaż wyobrażam sobie taką robotę - dobry szklarz się jej podejmie (ale efekt będzie zdecydowanie nieprzystający do standardu dobrej szyby)

no dobre - to by był kandydat na HIT sezonu jakby jedną szybę na budowie wymienili :p

Pozdrawiam