Sawyer 12.09.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Cześć Wam Jestem na etapie zmiany kuchni na nową. Przyjechał Pan, pomierzył, policzył i zaprosił na spotkanie. Zrobił projekt kuchni (za który musiałem zapłacić 200zł, w innych mówili że robią za darmo, jak to jest? ) Kuchnia ma mieć 7,5m, bardzo fajny projekt. Zależało nam na prostocie kuchni. Ma być lakierowana, albo białą albo ecru ponieważ mamy dość ciemno w kuchni przez zabudowy obok domu które powstały. Miałby być oczywiście tam jakieś dodatki w stylu kosze cargo, ledy itp. Koszt mebli wycenili na prawie 21.000zł. Co prawda chcieliśmy zrobić do 16.000, ale jak dobra jakość do ponoć dobra cena? Poszliśmy do innego sklepu, zobaczyli projekt obliczyli i stwierdzili, że dokładnie zrobią to samo tylko za...15.000 I wtedy zaczął się problem. Rożnica jednak jest. Pomijając to, że mieli nne troszkę pomysły jeśli chodzi o nawierzchnie. Pan za 21.000 stwierdził, że zrobi kuchnie z folii (cena duża i nadal folia?! ) i powiedział, że ma taką folie że nie widać różnicy Drugi Pan natomiast stwierdził, że mi proponuje akryl który jest dużo lepszy lub jak chcemy lakier. Stwierdziłem, że wezmę jego kuchnie. Napisałem do Pana droższego, że mamy lepszą ofertę. Odpisał, że jego materiał jest z bardzo dobrej jakości i jak chcemy tańszą, to nie ma sprawy, ale pousuwa różne rzeczy np. kosz CARGO (ten do narożnych szafek, chociaż stwierdziłem, że jednak to zły pomysł bo zabiera on z 50% miejsca w szafce i szafka duża a zmieszczę tam kilka rzeczy, plus trzeba zapłacić 1400zł ) I tutaj mam do Was pytanie, możliwe, że jakościowo będą aż tak dobre żeby zapłacić tak dużo? i folia może być tak dobra jak lakier albo akryl? Już mamy mętlik w głowie i sami nie wiemy co robić Jak ktoś chce mogę pokazać wycenę tego Pana od droższej kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 12.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Znajomi wczoraj montowali kuchnię, folia na laminacie, blat laminowany: 5 metrów zabudowy dolnej + 3 metry górnej = 6000 zł Z choinki się urwał z folią za 20000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.09.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Pokaż obie wyceny.Na ich podstawie można ocenić różnicę materiałową ( niestety tylko). Być może da się oszacować w przybliżeniu robociznę, bo jakości niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Potem się okaże, że kuchnia za 16 tyś nie ma okuc blua tylko jakieś tańsze. Nie ma cargo tylko zwyklą szafkę. A robiłeś wycenę w IKEA? Biały kolor obecnie jest pospolity, więc znajdziesz w tym kolorze meble ze wszystkich segmentów cenowych - od marketowych po studyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawyer 12.09.2013 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Niestety nie mam drugiej wyceny. Tutaj kopia co mi napisał - - WYCENA MEBLA KUCHENNE POŁYSK 11750,- SZUFLADY HETTICH 2420,- PODNOSNIKI BLUM SZAFEK (TE ŁAMANE) 800,- HKS. BLUM 100.- KOSZ CARGO 15 200,- CARGO NA SZUFLADACH HETTICH 1300,- UCHWYTY DŁUGIE 660,- LEDY W GÓRNYCH SZAFKACH 300,- CORNER MEGIC KOSZ ROGOWY 1350,- GRAFIKA 1000,- DODATKOWE ELEMENTY POŁYSKOWE WIDOCZNE BOKI COKOŁY RAMKI 1040,- --------------------------------------------------------------------------------------------------- RAZEM: 20. 920- ZŁ TRANSPORT, MONTAŻ, WKŁAD NA SZTUĆCE, PARAPETY -----------GRATIS To wszystko co dostałem od tego Pana "droższego" i według tego inni stwierdzili, że będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaprysia 12.09.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Ja właśnie też jestem na etapie zamawiania wyceny kuchni i rozpiętość cen jest ogromna - od 15 tyś. (zarówno w lakierze, jak i w folii), 19 tyś. do 25 tyś (BRW). Największe dopłaty są za cicho domykające się szuflady. Ceny cargo i magic cornerów możesz łatwo zweryfikować w internecie i zobaczysz, czy wykonawca przypadkiem nie próbuje na nich mocno zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Na podstawie tak zrobionej wyceny trudno powiedzieć czy ktoś to robi uczciwie. Pół biedy z okuciami , to da się sprawdzić, chociaż i tu możesz być naciągnięty na drobiazgach np uchwyty ze stali szlachetnej a chromowane rzadko klient rozróżnia a różnica w cenie jest, kosz cargo -cena aż 15 200 (?), jeśli z systemu Bluma , to powinno być wyliczone ile koszy i ile z tego przypada z systemu na jednostkę zabudowy. Kosz cargo maxi Hetticha to cena maksymalna ok 2300zł za moduł 170cm i 60 szeroki ze sporym udźwigiem. Co to są elementy połyskowe, ile tej taśmy ledowej itd. Ty nie musisz się znać, Ty musisz wiedzieć i mieć możliwość sprawdzenia ile kosztuje towar z którego ktoś wykonuje meble. Taniej i tak sam nie kupisz, ale w rogi bez wiedzy nie musisz być walony. Kupujesz samochód dopłacasz za wyposażenie ponadstandardowe ale wiesz za co płacisz i czemu to jest drewno i skóra a nie plastik i materiał. Natomiast wycena samych mebli to już czarowanie. Nigdy nie widziałem tak strzelonego z kapelusza kosztorysu na skrzynki z drzwiami. Folia to tandeta i niech to będzie najlepsza na świecie marka . Nie podano nic na jak grubym mdf będzie klejona( różnica na metrach się robi), z czego skrzynki itp. Niepokoi też fakt, że taniej wychodzi podobno w innej firmie lakierowanie frontów ( dobrze zrozumiałem?) Ktoś tu chyba próbuje wykorzystać Twoją dezorientację.Lakierowanie , zwłaszcza w pełnym glossie z polerem na poliestrach, jest zazwyczaj droższe od satyny o ok 300pln za metr2. Z czego mają być zrobione widoczne boki i ramki ( to istotne) oraz ile tego wychodzi? Rzetelny stolarz wykonuje dzisiaj wycenę w 2-3 wariantach używając materiałów i osprzętu z różnej półki. Efekt wizualny jest bardzo podobny bez różnicy jakich materiałów użyje ( nie, nie identyczny ale podobny) jakość, użytkowanie i trwałość to już inna bajka. W wycenie brak słowa o blatach. Znowu, tak jak parapety, transport, montaż i wizualizacja gratis? Ja bym się pogniewał , gdyby mnie wykonawca tak potraktował, bo w ten sposób traktuje się tylko kompletnie oderwanego od rzeczywistości naiwnego Marsjanina albo... debila. Skoro ten pan taki szczodry i nic go to nie kosztuje , to zaproponuj mu ,żeby Ci dał jeszcze gratis z pięć segregatorów na sztućce i z 10 mb parapetu dodatkowo. Nie znam możliwości technologicznych obu firm, ale poważnie bym się zastanowił, czy skorzystać z którejkolwiek z nich w ogóle, bo pachnie tu nachalnym waleniem głupa. Ceny, owszem, mogą się różnić w obrębie tych samych materiałów i dodatków w zależności od firmy. To normalne ale nie w taki sposób jak u Ciebie. Edytowane 12 Września 2013 przez 2112wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts