Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Groszkowe Siedlisko- dom ze słomy i gliny

Recommended Posts

Jako że wolę mieć plany niż marzenia to dość intensywnie zbierałam informacje na temat naszej ewentualnej slomianej budowy razem z kosztami materiałów. Nawet miałam szansę na darmową słomę to z gliną był problem - część byłaby z naszych wykopów bo mamy odpowiednią na dzialce ale za mało. Ściany to jednak nie wszystko. Fundament też swoje kosztuje (region szkód górniczych) dach nawet gontowy nie jest darmowy. Kosz mimo takich kombinacji był zbyt duży by nie brać kredytu. Banki, projektanci, urzędnicy źle patrzą na takie 'wariactwa' - w perspektywie byłaby to przeprawa przez mękę a potem bylibyśmy sami z Budowa bo nie mamy znajomych chętnych do pomocy - rodzina też nie lubi się 'brudzic', ja opiekuje się dwójka maluchów więc przez większość czasu mąż by robił sam po pracy wieczorem i w nocy. A żadne z nas z budowlanka nie miało nic wspólnego. Za bardzo go kocham by na to skazywać dla oszczędności rzędu 1/3 tego co teraz zaplacimy.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jak tam? Wielki dzień zbliża się wielkimi krokami :)

Tak, Wielki Dzień zbliża się jednak małymi krokami. Niestety ''nieuchronność nocy'' komplikuje sprawy i ponownie termin zostaje przesunięty, nie pierwszy raz jadnak za każdym razem licze że ostatni raz :D

Dziękuje za doping.

Pozdrawiam

Dobra wiadomość dla sympatyków słomy :D

Na Pomożu powstał pierwszy w Polsce dom z modółów słomianych litewskiej firmy Ecococon (o których wspominałem we wczyśniejszych komentarzach)

Ekipa w ciągu jednego dnia zmontowała wszystkie moduły.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.444578545697610.1073741893.103093136512821&type=1

Witam

Polecam wam ciekawy artykuł o odradzającej się technologi budownictwa i ocieplania domów z konopi i wapna. W jednym z poprzednich komentarzy umieściłem film jak w UK buduje się domy z konipii a w Polsce już odbywają się warsztaty z tego typu budownictwa.

http://natemat.pl/127537,hempcrete-cegly-z-konopi-i-wapnia-nowym-trendem-w-budownictwie

Polecam wam ciekawy artykuł o odradzającej się technologi budownictwa i ocieplania domów z konopi i wapna.

W Twoim streszczeniu nie jest już tak ciekawie jak u Tomasza Golonko w Natemat.pl. Według niego hempcrete jest z konopi i nie wapna, tylko... "wapnia". Masakra. Humanista? :)

Autor tekstu pisze również, że wytrzymałość Hempcret jest 7 razy większa niż betonu. Według tego co na szybko znalazłem, jest 20 razy mniejsza od betonu, dlatego właśnie wymaga dodatkowej konstrukcji nośnej. Autor pomylił się z wytrzymałością raptem o 140 razy...

Otarłem się o technologie naturalne. Kilka budów oglądałem. Prowadziłem jedno z pierwszych polskich forów na ten temat, witryny tematyczne, byłem dystrybutorem polskiej wersji językowej filmu o technologii strawbale. Podsumowując, jestem dwoma rękami na tak!

Ale nieudolne tłumaczenie i publikowanie tekstów przez ludzi bez pojęcia o temacie robi masę szkody, a nie daje pożytku.

Widziałeś film z polskiej budowy strawbale?

Podobno zwykła praca ze szlifierką kątową. Trzeba uważać!

- Gorbag

Nie przypadkowo napisałem wapno, ponieważ chodziło mi o wapno a autorowi artykułu może chodziło o wapień ;)

Na pierwszej stronie mojego dzienniczka znajdziesz film o budowaniu domów z konipi i wapna w Wielkiej Bratani. Wytrzymałość ''hempcret'' zależy od techniki jakiej się używa, czy tworzy się cegłe (i też zależy jak mocno jest sprasowana i odwibrowana) czy ubija się w szylunku czy natryskuje na ściane i w zależności od techniki wcale nie potrzeba stosowania ''konstrukcji nośnej''

Włókna konopi są dużo silniejsze niż włókna drzewa, nie wykluczone że w odpowiedniej mieszance są silniejsze od betonu, poszukam jakichś badań na ten temat.

Co do filmu i pożaru to tak widziałem, niestety, zdarza się. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło (na blogu jest to opisane)

A tu mam taką niepalną ciekawostke ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Arturo_D

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Bondziorno :D

Wszystko toczy się swym torem do przodu i tak:

- niedaleko mnie znalazłem gospodarstwo które dysponuje dużymi kostkami słomy o sprasowaniu ponad 140kg na metr kwadratowy o wadze do 400kg za kostke. W połowie Sierpnia będą mieli świeżą kostke ze słomy przenicznej

- mam cieśle, polecił mi go mój dobry kolega który również buduje się w technice słomiano-glinianej. Najpierw u niego będzie robił dach a następnie u mnie (przynajmniej taki jest plan) ;)

Wszystko wygląda na to że Pan Czesław jest rzemieślnikiem jakich mało (z chęcią podjął się pracy u kolegi i u mnie) ponieważ podoba mu się nietuzinkowa technologia w jakiej się budujemy. Ustaliliśmy iż dach u mnie będzie wykonany w tradycyjnej technice "na kołki" i dodatkowo pokryje go gontem świerkowym.

Kierownik budowy jest również otwarty na współprace.

Troszeczke przykucnąłem jak usłyszałem o cenie :eek: jednak wstałem ;) gdy zdałem sobie sprawy z ilości drzewa i złożoności "mojego" dachu monsandowego.

- budowę pieca i komina mam również wstępnie umówioną ze wspaniałym człowiekiem Arturem Janem Milickim :yes:

- zastanawiam się nad ociepleniem dachu konopiami problem w tym że w Polsce jeszcze nie ma ich w tak dużej sprzedaży jak na zachodzie Europy. Zamawiać tira z Francji nie wiem czy jest sens. Musze to jeszcze przeliczyć i zastanowić się czy "gra jest warta świeczki"

Więc tak jak napisałem na wstępie "wszystko toczy się swym torem do przodu"

Pozdrawiam

Edytowane przez Arturo_D

• 2 weeks później...

No i wyszły jaja :wiggle:

Dokopałem się do badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Oregon ...

(moja uwaga, życze sobie i nam wszytskim aby Polacy brali przykład z Amerykanów z tych właściwych postawach społecznych a nie z patologii. Niech przykładem będzie to że stan Oregon przeznaczył 52tys.$ na badania kostki słomy jako materiału budowlanego)

... wnioski z dwu letnich badań okazały się dość ciekawe ;) kostka słomy jako materiał budowlanyy jest szkodliwa dla zdrowia. Już przy wilgotności 20% zachodzą w niej reakcje gnilne, powstaje pleśń i grzyb.

W klimacie polskim średnia roczna wilgotność powietrza waha się w zależności od regionu od 68-90% dodając do tego średnie temp. powietrza i opady, otrzymujemy tykającą ''bombe pleśniową''

Sprawa pogarsza się jeszcze bardziej gdy zamkniemy kostke słomy, tynkiem wapiennym a potem glinianym. Pleśń która już jest w środku zaczyna dosłownie się dusić i wytwarzać mykotoksyna a nawet metan.

W sumie nie trzeba kończyć uniwersytetów aby dojść do podobnych wniosków (a jednak czasami człowiek ma zaćmienia) :p

Przedyskutowałem tą sprawe z Kierownikiem Budowy którego również ten temat zaczął zastanawiać. Jedną z propozycji było zrobienie ścian wentylowanych z drenażem w środku który odprowadzałby wode i doprowadzał powietrze :confused: doszliśmy do wniosku że nie będziemy aż tak utrudniać sobie życia

Więc co ??

Zmieniam technologie budowy domu :wave:

Oczywiście nie odchodze od gliny i słomy :no: jednak wezme przykład z ludów pierwotnych i zastotuje technologie ''gliny lekkiej'' w tej technice wapno i glina powstrzymują wręcz niszczą pleśń i reakcje gnilne które mogą zajść w słomie.

Duże ilości słomy wymieszam z mniejszymi ilościami gliny, dodając do tego wapna i (perlitu jako dodatkowa izolacja ale nad tym musimy się jeszcze zastanowić) Mieszanka będzie ubita w szalunku (który zostanie rozebrany) a ściany przez lato powinny wyschnąć.

Podaje wam strone gdzie technologia gliny lekkiej została zastosowana w budownictwie, tylko że bez szalunków.

http://budujemyzgliny.blogspot.ie/2014/06/domku-wez-sam-sie-wypchaj-soma-i-glina_11.html

a tu przykład z szalunkami :popcorn:

Pozdrawiam

:bye:

• 3 weeks później...

Witam

Polecma artykuł, ciekawostke z przestrogą dla wszystkich co mają (łub planują mieć) panele słoneczne i próbują układać się ze ............ czyli zakładem enargetycznym ;)

http://natemat.pl/105929,zalozyl-wlasna-elektrownie-sloneczna-podlaczyl-sie-do-systemu-i-energetycy-zaczeli-krasc-prad

• 8 months później...

My ruszamy w tym roku z budową strawbale... myśleliśmy bloczkach glinianych, ale mają one dwukrotnie słabsze parametry przepuszczalności cieplnej. No i sporo więcej roboty z robieniem cegieł... Ew. można zrobić glinę lekką w szalunku, ale uznaliśmy, że schnięcie ścian w gotowym domu to jeszcze większy hardkor.

Liczymy, że ogrzewanie ścienne pozwoli nam utrzymać odpowiednią suchość słomy w ścianach. Do tego zadbamy o odpowiednie zabezpieczenie kostek, żeby nie zamokły wcześniej.