Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - jak?

Recommended Posts

Nie jestem elektrykiem, ale instalację już mam i to co widzę to:

1) przewody powinny rozchodzić się pod kątem prostym, tzn. jeśli przewód jest prowadzony górą, a gniazdko jest na dole, to w dół powinien zacząć schodzić dopiero nad gniazdkiem, a nie na ukos po ścianie. Pozwala to po otynkowaniu przewidzieć gdzie są przewody.

2) obecnie gniazdka i inne punkty łączy się szeregowo, bez puszek rozgałęziających.

3) zabezpieczenia w postaci bezpieczników umiejscowione są w skrzynce bezpiecznikowej do której schodzą się wszystkie obwody elektryczne z całego domu, a od skrzynki odchodzi główny przewód zasilający do następnej skrzynki z bezpiecznikami już na zewnątrz domu. Do drugiej skrzynki podłączone jest zasilanie skądś

Ale ogólnie to i tak się na tym nie znam i pewnie każdy ładnie mówiący elektryk mógłby zmienić moj pogląd na to wszystko.

Pozdrawiam

P.s.: Strasznie chałturna wypowiedź, ale jak mówiłem piszę o tym co widzę i na czym za bardzo się nie znam.

Witam,

Poszukuje szczegółowych informacji jak powinna wyglądać instalcja elektryczna w domku jednorodzinnym (wymagania, schematy, zabezpieczenia.... itp. itd.).

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Yagi

Wszystkie te informacje zawarte są w projekcie instalacji elektrycznej, który powinien byc wykonany przed rozpoczęciem prac na obiekcie.

pozdrawiam

Teą nad tym pracuję :

- wszytskie duże odbiorniki sa zailanie niezależnie z rozdzielni (żeby pralka nie blokowąła mozliwości pracy np kuchenki)

- warto dzielić odbiorniki na grupy nie przekraczające mocy razem ok 2kW

- dobrze jesli gniazdka w pokoju nalezą do dwóch grup

- resztę uwag spokojnie poleci ci elektryk, szukaj tylko takiego co robił duże i wygodne domy bo wówczas ma przegląd najlepszych wymagań i osprzetu. Zawsze możesz z czegoś świadomie zrezygnowac . To lepsze niż nieświadomość w momencie decyzji a potem niewczesne żale

- koniecznie pamietaj o telewizji, głosnikach, telefonie, sieci komputerowej, alarmie, czyjkach dymu i gazu

- przewodyy w tynku a jesli w rurkach to tylko nieliczne i raczej w rurkach pcv a nie w peszlach bo łatwiej ciągnąc. Ja rezerwuje rurki tylko do głośników i to raczej na wszelki wypadek dam ich więcej bo jeszcze nie wiem gdzie maja trafić - łatwiej wsadzić w podłoge dodatkowe rurki niż potem martwić się jak przepuścić kabel w poprzek wejścia do salonu :)

A dlaczego radzisz klasc przewody pod tynkiem bez rurek? Wydaje mi sie, ze te rurkach sa potem latwiejsze do ew. wymiany czy naprawy...

1. Niepotrzebny wydatek na peszle a po 2. teraz kładzie sie przewody miedziane a nie aluminiowe, które z czasem zaczynają się kryszyć.

Jeżeli robić to raz a dobrze a nie za chwilę poprawiać.

A dlaczego radzisz klasc przewody pod tynkiem bez rurek? Wydaje mi sie, ze te rurkach sa potem latwiejsze do ew. wymiany czy naprawy. A w koncu nie ma tych rurek az tak wiele w jednym pomieszczeniu, co?

IMHO, nie ma sensu kłaść przewodów w rurkach, bo:

Nie było w historii budownictwa przypadku żeby komuś udało się wymienić przewód w takiej rurce, chyba że na odcinku < 2m i prostym.
    W jednym pomieszczeniu może być kilkanaście punktów, więc rurek musiałoby być sporo. Kucie ścian pod te rurki nie jest dobrym pomysłem

• 3 years później...

Zastanawiam sie nad wyborem osprzętu instalacyjnego. Dotychczas używałem ELDA. Kontakty zżółkły, a większość gniazedk jest upalona.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi producentami osprzętu elektrycznego:

1) Polo OPTIMA http://www.hager.pl/index.php?scr=1024&id=743.383

Wygląd tak średnio ale mają gniazdko amerykańskie, a mam trochę sprzętu z USA. Ale nie widzę gniazda RJ-11 (4-żyłowe), a nie chcę telefonicznych kabli przerabiać na RJ-12 (6-żyłowe).

2) Cosmo Maxi http://www.kos.pl/index.php?m=o1&sort=maxi&limit=0

Wygląda na przyjemne plastiki, ale facet w hurtowni mówił że "słaba jakość", no i nie widzę gniazdek amerykańskich.

3) Ospel. Ale tu plastiki wyglądają słabo we wszystkich seriach. Chyba że jakość połączeń styków jest dobra?

Jakieś opinie o wyżej wymienionych?

Jak z trwałością plastików i łączy?