YaGi 07.05.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witam, Poszukuje szczegółowych informacji jak powinna wyglądać instalcja elektryczna w domku jednorodzinnym (wymagania, schematy, zabezpieczenia.... itp. itd.). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam Yagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 07.05.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Nie jestem elektrykiem, ale instalację już mam i to co widzę to: 1) przewody powinny rozchodzić się pod kątem prostym, tzn. jeśli przewód jest prowadzony górą, a gniazdko jest na dole, to w dół powinien zacząć schodzić dopiero nad gniazdkiem, a nie na ukos po ścianie. Pozwala to po otynkowaniu przewidzieć gdzie są przewody. 2) obecnie gniazdka i inne punkty łączy się szeregowo, bez puszek rozgałęziających. 3) zabezpieczenia w postaci bezpieczników umiejscowione są w skrzynce bezpiecznikowej do której schodzą się wszystkie obwody elektryczne z całego domu, a od skrzynki odchodzi główny przewód zasilający do następnej skrzynki z bezpiecznikami już na zewnątrz domu. Do drugiej skrzynki podłączone jest zasilanie skądś Ale ogólnie to i tak się na tym nie znam i pewnie każdy ładnie mówiący elektryk mógłby zmienić moj pogląd na to wszystko. Pozdrawiam P.s.: Strasznie chałturna wypowiedź, ale jak mówiłem piszę o tym co widzę i na czym za bardzo się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belmax 07.05.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 obecnie gniazdka i inne punkty łączy się szeregowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 08.05.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Witam, Poszukuje szczegółowych informacji jak powinna wyglądać instalcja elektryczna w domku jednorodzinnym (wymagania, schematy, zabezpieczenia.... itp. itd.). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam Yagi Wszystkie te informacje zawarte są w projekcie instalacji elektrycznej, który powinien byc wykonany przed rozpoczęciem prac na obiekcie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 08.05.2004 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Teą nad tym pracuję : - wszytskie duże odbiorniki sa zailanie niezależnie z rozdzielni (żeby pralka nie blokowąła mozliwości pracy np kuchenki) - warto dzielić odbiorniki na grupy nie przekraczające mocy razem ok 2kW - dobrze jesli gniazdka w pokoju nalezą do dwóch grup - resztę uwag spokojnie poleci ci elektryk, szukaj tylko takiego co robił duże i wygodne domy bo wówczas ma przegląd najlepszych wymagań i osprzetu. Zawsze możesz z czegoś świadomie zrezygnowac . To lepsze niż nieświadomość w momencie decyzji a potem niewczesne żale - koniecznie pamietaj o telewizji, głosnikach, telefonie, sieci komputerowej, alarmie, czyjkach dymu i gazu - przewodyy w tynku a jesli w rurkach to tylko nieliczne i raczej w rurkach pcv a nie w peszlach bo łatwiej ciągnąc. Ja rezerwuje rurki tylko do głośników i to raczej na wszelki wypadek dam ich więcej bo jeszcze nie wiem gdzie maja trafić - łatwiej wsadzić w podłoge dodatkowe rurki niż potem martwić się jak przepuścić kabel w poprzek wejścia do salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 09.05.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 A dlaczego radzisz klasc przewody pod tynkiem bez rurek? Wydaje mi sie, ze te rurkach sa potem latwiejsze do ew. wymiany czy naprawy. A w koncu nie ma tych rurek az tak wiele w jednym pomieszczeniu, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.05.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 A dlaczego radzisz klasc przewody pod tynkiem bez rurek? Wydaje mi sie, ze te rurkach sa potem latwiejsze do ew. wymiany czy naprawy... 1. Niepotrzebny wydatek na peszle a po 2. teraz kładzie sie przewody miedziane a nie aluminiowe, które z czasem zaczynają się kryszyć. Jeżeli robić to raz a dobrze a nie za chwilę poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 09.05.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 A dlaczego radzisz klasc przewody pod tynkiem bez rurek? Wydaje mi sie, ze te rurkach sa potem latwiejsze do ew. wymiany czy naprawy. A w koncu nie ma tych rurek az tak wiele w jednym pomieszczeniu, co? IMHO, nie ma sensu kłaść przewodów w rurkach, bo: Nie było w historii budownictwa przypadku żeby komuś udało się wymienić przewód w takiej rurce, chyba że na odcinku < 2m i prostym. W jednym pomieszczeniu może być kilkanaście punktów, więc rurek musiałoby być sporo. Kucie ścian pod te rurki nie jest dobrym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.08.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Zastanawiam sie nad wyborem osprzętu instalacyjnego. Dotychczas używałem ELDA. Kontakty zżółkły, a większość gniazedk jest upalona. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi producentami osprzętu elektrycznego: 1) Polo OPTIMA http://www.hager.pl/index.php?scr=1024&id=743.383 Wygląd tak średnio ale mają gniazdko amerykańskie, a mam trochę sprzętu z USA. Ale nie widzę gniazda RJ-11 (4-żyłowe), a nie chcę telefonicznych kabli przerabiać na RJ-12 (6-żyłowe). 2) Cosmo Maxi http://www.kos.pl/index.php?m=o1&sort=maxi&limit=0 Wygląda na przyjemne plastiki, ale facet w hurtowni mówił że "słaba jakość", no i nie widzę gniazdek amerykańskich. 3) Ospel. Ale tu plastiki wyglądają słabo we wszystkich seriach. Chyba że jakość połączeń styków jest dobra? Jakieś opinie o wyżej wymienionych? Jak z trwałością plastików i łączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 26.08.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 2) obecnie gniazdka i inne punkty łączy się szeregowo, bez puszek rozgałęziających. Twój elektryk to naciągacz! Po co tak kombinować? Wystarczy w zupełności jedno gniazdko na pomieszczenie i jakiś przedłużacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts