Alexxxx 15.09.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam mam pytania tak jak w temacie o Ytong'u a mianiowicie :1. Co to jest system Ytong?2. Co to jest pakiet Ytong? Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Alex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 19.09.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Nie zawracaj sobie tym głowy - poczytaj lepiej o ceramice a nie o silkach i innych tego typu materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 20.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ytong to producent bloczkow betonu komórkowego, ich system to uzupełnienie bloczków ściennych o dodatkowe elementy konstrukcyjne, np nadprożaCeramika wcale nie jest taka rewelacyjna, beton komórkowy jest materialem obecnie o najlepszym wsp przenikania ciepła, czyli pozwala na zatrzymanie najwiekszej ilości ciepła w domu zimą. Przeanalizuj tylko jednak inne firmy, ja miałem styczność z polskimi bloczkami od termalici i uważam, że sa bardzo dobre, mają lepszy wsp przenikania ciepla od ytonga i są wyższe przez co budowa wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 20.09.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ytong to producent bloczkow betonu komórkowego, ich system to uzupełnienie bloczków ściennych o dodatkowe elementy konstrukcyjne, np nadproża Ceramika wcale nie jest taka rewelacyjna, beton komórkowy jest materialem obecnie o najlepszym wsp przenikania ciepła, czyli pozwala na zatrzymanie najwiekszej ilości ciepła w domu zimą. Przeanalizuj tylko jednak inne firmy, ja miałem styczność z polskimi bloczkami od termalici i uważam, że sa bardzo dobre, mają lepszy wsp przenikania ciepla od ytonga i są wyższe przez co budowa wyjdzie taniej. Tylko nie wziąłeś pod uwagę że wszystko badają w warunkach laboratoryjnych. Po paru latach to już trochę inaczej się przedstawia i każde laboratorium Ci powie że jednak pustak ceramiczny jest lepszym i zdrowszym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Po paru latach to już trochę inaczej się przedstawia i każde laboratorium Ci powie że jednak pustak ceramiczny jest lepszym i zdrowszym materiałem. Każde laboratorium mówi tak o betonie komórkowym i (szczególnie o silikatach) a nie o ceramice. Beton komórkowy jest najcieplejszym materiałem. Silikat najmocniejszym. Ceramika jest fajna, ale pełna . Klasyczna cegła, żaden pustak poryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina_G 07.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Ceramika jest fajna, ale pełna . Hmmm... coż za argument;) A tak poważnie to nikt nie bierze pod uwagę tzw. mikroklimatu?! Silka czy beton komórkowy nie pozwolą na "oddychanie" ściany w przeciwieństwie do ceramiki. Pojawia się problem szczelności okien i braku wentylacji co prowadzi do powstania grzybów i innych paskudztw co po jakimś czasie prowadzi albo do chorób układu oddechowego albo do alergii (i tu szczególnie ważne to będzie jak ktoś ma bądź planuje mieć małe dzieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.10.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 a ja dzisiaj byłem u Koleżki na budowie który stawia właśnie budynek z Ytonga, wrażenie: zaje...... prosto, sufity z gotowych elementów równe jak stół - bajka dla tynkarzy, w sensie: my tam będziemy tynkować..... i chyba będzie to jeden z pierwszych budynków, gdzie zużycia tynków podane przez producenta mają szansę się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 30.10.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Co do wpisu Karolina_G to za wymianę powietrza odpowiada sprawna wentylacja. Co do samego betonu komórkowego to ok, i buduje się z niego łatwo i sprawnie, jednak sam Ytong w moim odczuciu jest lekko przereklamowany i przeceniany. Taniej można wybudowac z polskich bloczków o nawet lekko lepszych parametrach a wysokosci bloczka 25cm zamiast 20cm - oszczędność w robociźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Taniej można wybudowac z polskich bloczków o nawet lekko lepszych parametrach a wysokosci bloczka 25cm zamiast 20cm - oszczędność w robociźnie. I zrobić to tzn wymurować bardzo równo, czym wielu zapomina, w tedy można kleić ekonomicznie EPS'a całą powierzchnią, bez jakiś placków i kołków. Ponieważ placki nie popierają całej płyty, w czasie kołkowania istnieje ryzyko odspojenia placuszka fi 5cm ... Obwodowo i plackowo. Materiał ... jak materiał, ważne aby był równy ten BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 30.10.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 napiszę z własnego doświadczenia budowy chałupy z BK. Łatwość, wręcz banalność przy murowaniu, brak betoniarki, jedynie mieszadło i klej z worka (dostałem gratis do zakupionych bloczków i do tego podwójnie, dzięki pomyłce przy dostawie. Nie dokupiłem ani jednego worka kleju). Robienie wszelkiego rodzaju bruzd np. pod instalacje, bajka. Tak jak poprzednicy pisali, ściany równiutkie, łatwiej równo wytynkować i mniej materiału się zużywa. zastosowaliśmy kształtki systemowe, które dodatkowo zostały docieplone styropianem. Stryropian na elewacji klejony nie na placki, ale całą powierzchnie płyty. Wyszło super równo, robiłem pierwszy raz w życiu. Goście od struktury byli pod wrażeniem. Mieszka się fajnie, zimą cieplutko, latem przyjemnie chłodno. Oddychanie ścian?? A od czego jest sprawna wentylacja??Jak będę budował kolejny dom, też będzie z BK. Budowaliśmy z Solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A tak poważnie to nikt nie bierze pod uwagę tzw. mikroklimatu?! Silka czy beton komórkowy nie pozwolą na "oddychanie" ściany w przeciwieństwie do ceramik jak czytam takie coś krew się gotuje ! to kpina z nauki ! tyle ! czy ty wiesz co to jest dyfuzja pary wodnej ! gazu ! wścibskiego ! nie można puścić sobie go ot tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 03.11.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 To z czego lepiej budować? My na wiosnę zaczynamy budowę i już 3 firmy budowlane nam polecały ytong-a 36,5, tak samo nasz kierownik budowy. Lepszy ytong czy porotherm 25? Przy ytongu podobno nie trzeba robić ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 No nie trzeba. Tylko robienie ocieplenia, to nie kara Wybierzcie w miarę tani materiał konstrukcyjny (tu Ytong 36,5 średnio się wpisuje) i odpowiednią warstwę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 zmień kierownika budowy. Póki jeszcze większych szkód na budowie nie poczynił. Nie ma ŻADNEGO uzasadnienia na stosowanie bloczka 36,5 cm. Ani dla ściany jednowarstwowej bez ocieplenia, ( współczynnik U = 0,29 to jakaś kpina w dzisiejszych czasach ) ani dla ściany dwuwarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 YTONG ENERGO 48 cm to jest to ... coulignon nie znasz się to taka śliczna przegroda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 to jest to ... coulignon nie znasz się to taka śliczna przegroda I tak pięknie oddycha.. Nocą jak się wsłucha człowiek to słuchać delikatny świst powietrza... Wdech..... Wydech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 06.11.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 porotherm 25 p+w czy ytong 36,5 pomocy z czego budować proszę o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Z cegły najlepiej starej z rozbiórki. Przynajmniej będzie miało pojemność cieplną. Izolacja i tak Cię nie minie to po grzyba przepłacać za ciepłe pustaki ? które są ciepłe z nazwy. Nie kpie z Twojego pytania. Tylko ktoś wyznaczył trend jeszcze w latach 90 .. XX wieku . Kiedy była potrzeba robienia cudów z murem, bo izolacja be. I te idee się przebijają do dziś. Edytowane 6 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 porotherm 25 p+w czy ytong 36,5 pomocy z czego budować proszę o konkrety. co masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 06.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts