Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania na temat Ytong'a

Recommended Posts

w domu planuje rekuperację, ogrzewanie podłogowe w całym domu i zastanawiam się nad pompą ciepła lub b.dobry piec na gaz. jak piec to też solary. znajomy od tego gościa ze składu ma ytong 40cm, ma piec na gaz i kominek z płaszczem wodnym. za cały zeszły rok ponoć palił tylko w kominku(pieca w ogóle nie włączał i żałuje że montował) i spalił 7kubików drzewa, na parterze ma podłogówkę a na poddaszu grzejniki które też nie włączał bo nie było potrzeby (domek ok.100m2), (ponoć też CWU kominkiem grzał przy okazji). niby za kubik drzewa 180zl kupił(miejscowość Cieszyn). wydaje mi się to wszystko mało realne, jak wy uważacie?

jak ma z plaszczem wodnym to moze byc ze pszlo mu tylko 7 metrow3. Przy suchym drewnie to naprawde nie wiele trzeba grzac

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zleć wykonanie (lub sam zrób) obliczeń OZC (Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła) dla twojego budynku. Oblicz sobie warianty dla scian 1W i 2W. I wtedy, opierając się na obliczeniach a nie "prawdach objawionych" możesz podjąć racjonalną decyzję. Ja wiem co Ci wyjdzie. Ty musisz się jeszcze przekonać.

Co oddychania ścian, że "Xella się tym chwali" No cóż , nic innego nim nie pozostało. Proponuje mały eksperyment: wyjdź na mróz w kurtce, postój tak 5 minut. Potem wróć i pozwól kurtce "pooddychać" czyli odprowadź przez nią trochę pary wodnej. Możesz opatulić gotujacy się garnek z wodą albo po prostu zmoczyć ją wodą. W tak zmoczonej kurtce wyjdź na mróz. Jak myślisz, kiedy poczujesz "lepszy klimat"?

zleć wykonanie (lub sam zrób) obliczeń OZC (Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła) dla twojego budynku. Oblicz sobie warianty dla scian 1W i 2W. I wtedy, opierając się na obliczeniach a nie "prawdach objawionych" możesz podjąć racjonalną decyzję. Ja wiem co Ci wyjdzie. Ty musisz się jeszcze przekonać.

Co oddychania ścian, że "Xella się tym chwali" No cóż , nic innego nim nie pozostało. Proponuje mały eksperyment: wyjdź na mróz w kurtce, postój tak 5 minut. Potem wróć i pozwól kurtce "pooddychać" czyli odprowadź przez nią trochę pary wodnej. Możesz opatulić gotujacy się garnek z wodą albo po prostu zmoczyć ją wodą. W tak zmoczonej kurtce wyjdź na mróz. Jak myślisz, kiedy poczujesz "lepszy klimat"?

ale sciany sam termos tez nie sa zbyt dobre. Kiedys szalu narobily takie bloczki IZO-DOM, styropianowe co zalewalo sie je betonem. Wiem od ludzi ktorzy mieszkaja w takim domu ze wilgoc nie daje im spokoju. Szafki w kuchni puchna, papier sie rozpada w rekach jak dluzej polezy.

Chodzi chyba o to aby nadmiar pary w domu mogl wejsc w sciany.

Ok - i to będzie ostatni dzień w którym zapłacisz niskie rachunki za ogrzewanie.

Mit powielany przez Xelle i innej maści szkodników budowlanych.

Przegrody i izolację trzeba chronić przed dyfuzja pary wodnej ponieważ wilgotna ściana (izolacja) przestaje izolować.

Do odprowadzania wilgoci służy sprawna wentylacja. Amen.

Ok - i to będzie ostatni dzień w którym zapłacisz niskie rachunki za ogrzewanie.

Mit powielany przez Xelle i innej maści szkodników budowlanych.

Przegrody i izolację trzeba chronić przed dyfuzja pary wodnej ponieważ wilgotna ściana (izolacja) przestaje izolować.

Do odprowadzania wilgoci służy sprawna wentylacja. Amen.

ty Couligon ale ty chyba nie jestes zwolennikiem tandetnej poryzowanej ceramiki co?

ale sciany sam termos tez nie sa zbyt dobre. Kiedys szalu narobily takie bloczki IZO-DOM, styropianowe co zalewalo sie je betonem. Wiem od ludzi ktorzy mieszkaja w takim domu ze wilgoc nie daje im spokoju. Szafki w kuchni puchna, papier sie rozpada w rekach jak dluzej polezy.

szczelność jest właśnie podstawową zaletą tych bloczków. ja tam bym nie chciał mieć przewiewu przez ściany mi wiało :)

szczelność jest właśnie podstawową zaletą tych bloczków. ja tam bym nie chciał mieć przewiewu przez ściany mi wiało :)

przewiewu oczywiscie nie chce miec nikt ale grzyba na scianach i wilgoci chyba tym bardziej. Dlatego do bloczkow styropianowych IZODoM trzeba miec naprawde dobrze rozwiazana wentylacje juz na etapie projektowym

Ściany P+W trzeba dobrze murować, bo inaczej "wieje" chłodem przez bloczki. Teraz nie wiem czy bym nie kazała murować też na pionową spoinę. W jednym pomieszczeniu nie mamy tynku i ładnie to można "poczuć" i zobaczyć na termowizji. Musimy to pozalepiać... Niestety panom co nam murowali poddasze nie można było nic wytłumaczyć... bo panie ja 20 lat w Niemczech robiłem na budowach echhh załamka. :mad:

Ściany P+W trzeba dobrze murować, bo inaczej "wieje" chłodem przez bloczki. Teraz nie wiem czy bym nie kazała murować też na pionową spoinę. W jednym pomieszczeniu nie mamy tynku i ładnie to można "poczuć" i zobaczyć na termowizji. Musimy to pozalepiać... Niestety panom co nam murowali poddasze nie można było nic wytłumaczyć... bo panie ja 20 lat w Niemczech robiłem na budowach echhh załamka. :mad:

Witaj...Wieje bo nie masz tynku , technologia P+W nakazuje tynk obustronny . Idealny materiał budowlany nie istnieje :)

Zasada jest taka ... jak najmniej spoiwa bo to one przewodzi ciepło , a jeśli już jest to musi być jak najcieniej.

Istnieje taka opinie ze zaprawę nie daje sie aby złączyć tylko zeby wyrównać , skorygować bloczki , cegły itd ... myśle ze coś w tym jest ...

Pozdrawiam

Uważam ze na 240mm robienie wieńca jest bardziej kłopotliwe , a w naszej okolicy gdzie w znacznej mierze występują szkody górnicze jest uzasadnione 365 mm

Przy stosunkowo słabym wytrzymałosciowo materiale, jakiem jest gazobeton byc może, choc jakos widzę sporo budów gdzie robi sie 240mm

I nie widzę tez, zeby wieńce sprawiały jakieś szczegolne problemy ;)

Tobi12 tez mi się wydaje, że tynk wszystko załatwi. Pod kafle po prostu nie robiliśmy bo i tak będzie trzeba zaciągać jakąś zaprawą. Ale miałam na myśli też staranność wykonania. W niektórych miejscach panowie po prostu zostawili większą szparę... bo inaczej musieliby na końcu ciąć bloczek ot cała filozofia. Ale jak przyszliśmy a to już wymurowane to co... kazać rozbierać? Za dużo nerwów z nimi było. Na szczęście skończyli szybko i nigdy ich więcej widzieć nie chcę. O wapnie niestety nic nie wiem.