Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania na temat Ytong'a

Recommended Posts

ekspertem od oddycania scian nie jestem ale sama Xella chwali sie tym oddychaniem.

to lepiej niech sobie napiszą jesteśmy czereśniakami pierszej kategorii.

To jest wytwór marketingu!!! przeciętny zjadacz chleba połknie ten haczyk

wydaje mi się to wszystko mało realne, jak wy uważacie?
mnie też.

Teście mojego brata mają pordziada 48 cm i lipa wrócili do bolku nie idzie tego ogrzać gazem !!!

Mostki termiczne i jeszcze raz mostki w takich rozwiązaniach plus masa nieszczelności !! do ma być szczelny niczym termos !!

a ktoś twierdzi inaczej niech się douczy czemu

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy stosunkowo słabym wytrzymałosciowo materiale, jakiem jest gazobeton byc może, choc jakos widzę sporo budów gdzie robi sie 240mm

I nie widzę tez, zeby wieńce sprawiały jakieś szczegolne problemy ;)

Fotohobby nie rozumiem ... Było pytanie czy z komórki 24 czy 40 budować kiedy ja napisałem ze proponuje 36,5 to TY napisałeś ze "owszem ale jesli 4 kondygnacje a teraz piszesz ze gazobeton nie jest wytrzymały ... jak to jest to budować 1,5 czy 2 kondygnacje ze słabej 24 ??

Chyba nie miałeś okazji budować , mieszkać w "komórce " ??

pozdrawiam

to lepiej niech sobie napiszą jesteśmy czereśniakami pierszej kategorii.

To jest wytwór marketingu!!! przeciętny zjadacz chleba połknie ten haczyk

mnie też.

Teście mojego brata mają pordziada 48 cm i lipa wrócili do bolku nie idzie tego ogrzać gazem !!!

Mostki termiczne i jeszcze raz mostki w takich rozwiązaniach plus masa nieszczelności !! do ma być szczelny niczym termos !!

a ktoś twierdzi inaczej niech się douczy czemu

Oj ale o czym Ty piszesz ? O materiale czy wykonaniu ?

no i ile teściowie zamierzali wydawać na gaz ?

Nie oszukujmy sie ale jesli ja spale 4-5 ton węgla za 800 zł/t to jest około 4000 zł na sezon , czyli na 160 dni (+- tyle sie grzeje w PL ) to jest jakieś 25 zł na dobe węgla , nie wiem ile za gaz ale szacuje ze x2 ... wiec jeśli nie są gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie .

pozdrawiam

gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie .
nie to jest wina, masy błędów i skuszenia się na ciepłe pustaczki. najcieplejszy materiał konstrukcyjny dzięki współczynnikowi λ10,dry = 0,095 W/mK, DRY !!! a beton kórkowy dry jest rzadko.

Mieszkam w domu gdzie jest pustak 24 "pianowy" i 28 cm max ... jak zimno jest tak jest i koniec.

Ci z Ytonga na szczęście nie kombinują ... jak poroterm...

Oj .. wiec jeśli nie są gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie .

pozdrawiam

:D Dobre! Mój brat przy ogrzewaniu gazem domu 125 m2 płaci w sezonie 250-350 zł/m (tylko gaz) Ja przy ogrzewaniu prądem (troche większa chałupa) płacę za cały sezon 2500 zł + 4mp drewna do kominka.

Warunek jeden: Trzeba myśleć przy budowie. Brak myślenia kończy się bardzo dużymi wydatkami na etapie budowy jak i dużymi rachunkami przez resztę życia.

witam mam takie pytanie. chciałbym z termalicy budować i o jakiej klasie gęstości użyć bloczki o grubości 24cm? chciałbym 350 lub 400 a gościu na składzie twierdzi że o takiej grubości ściany musi być co najmniej 600. w katalogu nie pisze że nie można używać 350 lub 400 na ścianę konstrukcyjną, poradźcie coś będę wdzięczny pozdrawiam

No można nie ma takiego czegoś jak nie można, tylko główne obciążenia musi przejąć beton.

narożniki betonowe i co 3m słup .

Tak że lepiej cegła z rozbiórki lub silikaty ... lub nowa cegła ... lepsza pojemność cieplna.

Pustak 24cm 350-400 to tak owa deska 6-7cm !! żadnej pojemności cieplnej.

myślałem o tym ale to są zimne materiały i nawet grzejąc długo są dalej zimne , zostanę przy termalice ale o gęstości 600. jak sprawdziłem to bloczek 24cm 600 + 20cm styro 0,031 ma współczynnik U 0,12 W/m2K więc na dom prawie pasywny jak dla mnie jest bardzo dobry i wystarczający.

No ciekawostka :)

A moze sprawdz za pomoca pirometru, albo termometru przylgowego ?

Bo Twoją rękę oszukuje wysokie ciepło własciwe tego materiału.

Fantastyczna rzecz, w przypadku, kiedy nastaja upały.

Oczywiście, subiektywne uczucie zimna, dotykajac ściany moze byc nieprzyjemne, ale ja w ten sposób nie poruszam sie po domu ;)

przewodzenie. Silikaty lepiej przewodzą ciepło, dlatego jak przyłożysz jedną łapę do betonu komórkowego a drugą do silikatów, to pomimo tej samej temp sciany, silikat będzie dawał odczucie zimna większe niż BK. To samo jest z wanną stalową i akrylową. Temp ta sama ale połozyc się w stalowej to żadna radość. Czy przy ścianach jest to wada? To już indywidualne odczucia.