מרכבה 27.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 ekspertem od oddycania scian nie jestem ale sama Xella chwali sie tym oddychaniem. to lepiej niech sobie napiszą jesteśmy czereśniakami pierszej kategorii. To jest wytwór marketingu!!! przeciętny zjadacz chleba połknie ten haczyk wydaje mi się to wszystko mało realne, jak wy uważacie? mnie też. Teście mojego brata mają pordziada 48 cm i lipa wrócili do bolku nie idzie tego ogrzać gazem !!! Mostki termiczne i jeszcze raz mostki w takich rozwiązaniach plus masa nieszczelności !! do ma być szczelny niczym termos !! a ktoś twierdzi inaczej niech się douczy czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi12 27.01.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Przy stosunkowo słabym wytrzymałosciowo materiale, jakiem jest gazobeton byc może, choc jakos widzę sporo budów gdzie robi sie 240mm I nie widzę tez, zeby wieńce sprawiały jakieś szczegolne problemy Fotohobby nie rozumiem ... Było pytanie czy z komórki 24 czy 40 budować kiedy ja napisałem ze proponuje 36,5 to TY napisałeś ze "owszem ale jesli 4 kondygnacje a teraz piszesz ze gazobeton nie jest wytrzymały ... jak to jest to budować 1,5 czy 2 kondygnacje ze słabej 24 ?? Chyba nie miałeś okazji budować , mieszkać w "komórce " ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.01.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Po prostu nie ma sencu dopłacać do 365, skoro potem trzeba to i tak ocieplać.Na zwykly dom wystarczy 240. Nawet na szkodach, bo wtedy funkcje nośną przejmuje szkielet żelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi12 28.01.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 to lepiej niech sobie napiszą jesteśmy czereśniakami pierszej kategorii. To jest wytwór marketingu!!! przeciętny zjadacz chleba połknie ten haczyk mnie też. Teście mojego brata mają pordziada 48 cm i lipa wrócili do bolku nie idzie tego ogrzać gazem !!! Mostki termiczne i jeszcze raz mostki w takich rozwiązaniach plus masa nieszczelności !! do ma być szczelny niczym termos !! a ktoś twierdzi inaczej niech się douczy czemu Oj ale o czym Ty piszesz ? O materiale czy wykonaniu ? no i ile teściowie zamierzali wydawać na gaz ? Nie oszukujmy sie ale jesli ja spale 4-5 ton węgla za 800 zł/t to jest około 4000 zł na sezon , czyli na 160 dni (+- tyle sie grzeje w PL ) to jest jakieś 25 zł na dobe węgla , nie wiem ile za gaz ale szacuje ze x2 ... wiec jeśli nie są gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie . nie to jest wina, masy błędów i skuszenia się na ciepłe pustaczki. najcieplejszy materiał konstrukcyjny dzięki współczynnikowi λ10,dry = 0,095 W/mK, DRY !!! a beton kórkowy dry jest rzadko. Mieszkam w domu gdzie jest pustak 24 "pianowy" i 28 cm max ... jak zimno jest tak jest i koniec. Ci z Ytonga na szczęście nie kombinują ... jak poroterm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Oj .. wiec jeśli nie są gotowi wydać na miesiac 1200-1500 zł to po co sie budowali ?? To jest proste liczenie . pozdrawiam Dobre! Mój brat przy ogrzewaniu gazem domu 125 m2 płaci w sezonie 250-350 zł/m (tylko gaz) Ja przy ogrzewaniu prądem (troche większa chałupa) płacę za cały sezon 2500 zł + 4mp drewna do kominka. Warunek jeden: Trzeba myśleć przy budowie. Brak myślenia kończy się bardzo dużymi wydatkami na etapie budowy jak i dużymi rachunkami przez resztę życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.02.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 witam mam takie pytanie. chciałbym z termalicy budować i o jakiej klasie gęstości użyć bloczki o grubości 24cm? chciałbym 350 lub 400 a gościu na składzie twierdzi że o takiej grubości ściany musi być co najmniej 600. w katalogu nie pisze że nie można używać 350 lub 400 na ścianę konstrukcyjną, poradźcie coś będę wdzięczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No można nie ma takiego czegoś jak nie można, tylko główne obciążenia musi przejąć beton.narożniki betonowe i co 3m słup .Tak że lepiej cegła z rozbiórki lub silikaty ... lub nowa cegła ... lepsza pojemność cieplna.Pustak 24cm 350-400 to tak owa deska 6-7cm !! żadnej pojemności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.02.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 czyli nie ma co się sugerować współczynnikiem U na poszczególne bloczki o takiej czy takiej gęstości bo patrząc ogólnie lepiej akumuluje ciepło bloczek o gęstości 600 niż 400 i w sumie lepszy dom będzie z bloczka 24cm o gęstości 600 + 20cm styro 0,031? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dokładnie tak jak napisałeś.Nawet bym nie dawał 600 bloczka tylko silikat lub cegłę pełną. Materiały ciężkie. Ciekawym jest iż drewno jest równe w pojemności cieplnej cegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 myślałem o tym ale to są zimne materiały i nawet grzejąc długo są dalej zimne , zostanę przy termalice ale o gęstości 600. jak sprawdziłem to bloczek 24cm 600 + 20cm styro 0,031 ma współczynnik U 0,12 W/m2K więc na dom prawie pasywny jak dla mnie jest bardzo dobry i wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Co to wg Ciebie znaczy: "grzejąc długo sa nadal zimne" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.02.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 to że mimo że grzeje się normalnie w domu i wtedy w domu jest ciepło ale ściany dalej są zimne a sprawdza się to za pomocą ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No ciekawostka A moze sprawdz za pomoca pirometru, albo termometru przylgowego ? Bo Twoją rękę oszukuje wysokie ciepło własciwe tego materiału. Fantastyczna rzecz, w przypadku, kiedy nastaja upały. Oczywiście, subiektywne uczucie zimna, dotykajac ściany moze byc nieprzyjemne, ale ja w ten sposób nie poruszam sie po domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 przewodzenie. Silikaty lepiej przewodzą ciepło, dlatego jak przyłożysz jedną łapę do betonu komórkowego a drugą do silikatów, to pomimo tej samej temp sciany, silikat będzie dawał odczucie zimna większe niż BK. To samo jest z wanną stalową i akrylową. Temp ta sama ale połozyc się w stalowej to żadna radość. Czy przy ścianach jest to wada? To już indywidualne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.02.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 piszę tylko jak słyszałem bo osobiście nie chodzę po domach i nie dotykam żeby sprawdzić czy zimne ściany są czy nie. zapytam inaczej. jak uważacie, z czego najlepiej i najpraktyczniej zbudować dom prawie pasywny tak żeby nie trzeba było dużo grzać a było ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Po pierwsze odpowiedni projektPo drugie odpowiednie ociepleniePo trzecie odpowiednie wykonawstwo. Material konstrukcyjny ścian ma drugorzędne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Material konstrukcyjny ścian ma drugorzędne znaczenie. i to powinien sobie przyszły inwestor wydrukować jako baner z napisem tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 co myślicie o takim przeszkleniu w salonie? niby materiał ma drugorzędne znaczenie ale zawsze jest jakiś lepszy i praktyczniejszy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts