zdanek3 15.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Hej, jestem nowo zarejetrowanym uzytkownikiem forum, ale przegladam je juz od dawna. Nastal czas poprosic Was o pomoc przy oranzacji mieszkania ktore w ciagu najblizszych ~4 miesiecy bede odbieral. Na rzucie widac lazienke i wc. Z WC chce zrezygnowac i zorganizowac tam "garderobe" - graciarnie Prosze o propozycje zabudowy kuchennej. Narazie wymyslilem slupek jako przedluzenie szafy wnekowej przy drzwiach (oczywiscie slupek z zabudowa od strony kuchni - na dole pralka, powyzej piekarnik i mikrofalowka - calosc do sufitu) Zastnawiam sie tylko nad odlegloscia ok 115cm pomiedzy slupkiem a rzedem szafek naprzeciwko - dojscie do zlewu i zmywarki nie bedzie ogarniczone? Jak proponujcie rozwiazanie reszty mieszkania, kazda rada bedzie dla mnie bardzo cenna gdyz nie mam doswiadczenia z aranzacjami wnetrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Ustawne mieszkanko.Proponuję tak:http://images65.fotosik.pl/176/a77b74328b79d7e3.jpgPrzenieść łazienkę i w łazience zrobić pralnię + magazynek zamykane drzwiami przesuwnymi. W korytarzyku dwie szafy + pawlacz. Zabudowa kuchni w U, od strony pokoju szafki o szerokości 40 cm, które są barkiem. Przeniesć drzwi do sypialni, dzięki czemu wejdzie większa szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 16.09.2013 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Dziekuje za Twoja propozycje Elfir - dala mi duzo do myslenia;) Pozwolilem ja sobie troche zmodyfikowac, co sadzicie o takim ukladzie? Zastanawiam sie tylko nad lokalizacja pralki - czy w szafie wnekowej w przedpokoju jest to zly pomysl? (jeszcze nie wiem w ktorej) Czy "garderoba" o wielkosci 1,81 bedzie mozliwa do zagospodarowania w miare funkcjonalnie. Lubie przestrzen a zmiana lazienki z wc wplynie na zmniejszenie "przestrzennosci" mieszkania. Czy barek ktory proponujesz w kuch powinien miec pod spodem szafki, jak wtedy bedzie z siadaniem kolo niego, czy da sie to jakos rozwiazac robiac szerszy blat wykraczajacy poza obrys szafek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.09.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Pomysł ze słupkiem wydaje się być bardzo dobry,115cm wystarczy aby wygodnie uzytkować kuchnię.Pralkę możesz zostawić w łazience i schować ją pod blatem umywalki.Proponuję zrobić większą garderobę z wejściem z sypialni,przy wejściu wystarczy mała szafa i wieszak na ubrania.http://img89.imageshack.us/img89/3103/sy6i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Zastanawiam sie tylko nad lokalizacja pralki - czy w szafie wnekowej w przedpokoju jest to zly pomysl? (jeszcze nie wiem w ktorej) Masz małe mieszkanie. U mnie słychac odwirowanie pralki w pokoju, mimo, że pralka w łaziece, za drzwiami. Nie wiem jak będzie ją słychać gdy będzie w szafie. Czy "garderoba" o wielkosci 1,81 bedzie mozliwa do zagospodarowania w miare funkcjonalnie. Wieszak ma 60 cm szerokości, półka 30-40 cm. Aby człowiek się obrócił potrzebne jst min 70 cm. Lubie przestrzen a zmiana lazienki z wc wplynie na zmniejszenie "przestrzennosci" mieszkania. Z drugiej strony duże szafy powodują, że przestrzeń się nie zawala szafkami, komódkami. Przemyśl, gdzie będziesz trzymał ręczniki, pościel, dokumenty, walizki/plecak, zapasową kołdrę itd. Czy barek ktory proponujesz w kuch powinien miec pod spodem szafki, jak wtedy bedzie z siadaniem kolo niego, czy da sie to jakos rozwiazac robiac szerszy blat wykraczajacy poza obrys szafek? Po co ci barek do siedzenia skoro obok masz duży stoł? Nie przesadzasz trochę? Szafki 40 cm dodałam tylko po to by zwiększyć długośc blatu roboczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 16.09.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 moja propozycja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 16.09.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Dziękuję Wam wszystkim za dotychczasowe propozycje. Nad każdą z nich muszę przysiąść i przemyśleć za i przeciw. @Elfir byc moze masz rację co do lokalizacji pralki, w swoim piewszym koncepcie myślałem nad włożeniem jej w słupek i wygluszeniem po bokach gąbką - tak aby pozwolić jej na drżenie ale lekko to wytłumić - musze poczytać więcej o takim pomyśle - w tym ukladzie pralka klasyczna ladowana od przodu. Co do ilosci szaf to mysle za majac dwie szafy w przedpokoju, prawie 2m szeroka szafe do sufitu w sypialni oraz "garderobe" jakos uda mi sie pomiescic ze wszystkimi rzeczami - moze sie myle, jak mowie nie mam z tym duzego doswiadczenia stad dziekuje za kazda rade Co do barku w kuchni to moze masz racje ze to zupelnie zbedny przerost formy nad trescia. Rzeczywiscie szafki 40 cm beda okey, myslalem poprostu nad wysunieciem do wewn blatu na 20cm i postawieniu dwoch wyzszych stolkow "barowych" aby mozna bylo cos zjesc na szybko i nie stojaco bez niesienia tego do pokoju - widzieliscie moze takie rozwiazania, tj szafki glebokosc 40cm i blat lekko wysuniety poza ich obrys o 20cm? Jesli chodzi o garderobe o pow. 1.8m2 to myslalem bardziej nad rozwiazaniem takim: dwa poziomy wieszakow, tj dwie rurki poprzeczne rownolegle do wejscia. Na gorze na wysokosci powiedzmy 2m - rzeczy z innego sezonu (mamy zime to letnie rzeczy) stad moga byc wyzej bo nie trzeba po nie non stop siegac i na nizszym poziomie reszta rzeczy, na jednej scianie pulki na buty i inne duperele - co sadzicie o takim roziwzaniu , pozostaje z boku jeszcze miejsce by postawic walizke - ta garderoboa nie bylaby codziennego uzytku, od tego beda szafy wnekowe. Przepraszam za posta pod postem. @Elfir chcialem sie odniesc do Twoje propozycji kuchni gdyz najbardziej mi odpowiada. Czy zabudowa lodowki moze byc do sufitu czy jednka zostawic wolna przestrzen i w tym ukladzie zakonczyc zabudowe na wysokosci lodowki. Co bedzie wygladac lepiej, mniej ociezale? Edytowane 9 Października 2013 przez joliska Edytuj poprzedni post... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 09.10.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 drogi moderatorze, swiadomie napisalem post pod postem aby rowniez podbic swoj temat gdyz na 3 stronie juz nikt go nie zauwazy. Prosze o pozostawienie stanu tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 24.10.2013 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Hej, Chcialbym poprosic was o ocene funkcjonalnosci dwoch ukladow mebli w kuchni:1) rys 1.2Lodowka zabudowana - szafka do sufitu, nad lodowka miejsce jakie rzeczy, lodowka odtwierana do wewnatrz kuchni, w szeregu z szafa w przedpokoju tworza ciag. http://vlep.pl/eq6onu.jpg2) W miejscu gdzie na rys 1.2 Byl zlew i zmywarka obok zrobilbym zabudowe od gory do dolu (http://vlep.pl/sb87rw.jpg) - na calej szerokosci - lodowka a obok slupek w ktorym zabudowane bylby piekarnik i mikrofala. Zrownaloby sie to szerokoscia praktycznie z szachtem kominowym co moim zdaniem optycznie wygladaloby lepiej. Watpliwosci mam tylko co do plyty indukcyjnej i bliskiego sasiedztwa zlewu. Zlew ustawilbym tak jak na rys - ociekacz w kierunku plyty (pomiedzy nimi ok 30 cm takze nie za duzo). Ostatni bok (ten nablizej salonu) to blat z szafkami ponizej szerokosci 50-60cm, gdyz brakowaloby blatu roboczego. Czy lepiej wygladac bedzie ten blat na dlugosc do konca zabudowy kuchennej czy poszerzyc go na glebokosc szafy wnekowej w przedpokoju tak jak narysowalem na szkicu.W opcji drugiej bardziej podoba mi sie koncepcja zabudowy w miejscu w ktorym pierwotnie mial byc zlew - dodatkowo wydaje mi sie ze bedzie wiecej miejsca do magazynowania (zabudowa do sufitu) - prosze jednak ocencie samiCzy moglbym kogos prosic o narysowanie projektow tej kuchni w 3D. Do tej pory narysowalem cale mieszkanie w Sweet Home 3D, moge zalaczyc projekt jesli ktos ma ochote rzucic okiem i cos doradzic.Nie bardzo wiem w jakim programie moge narysowac kuchnie, wiec jesli ktos mialby chwile i przygotowal taka wizualizacje dla mnie to bylbym wdzieczny.Jesli brakuje jakis wymiarow na pierwszym rysunku to moge podac. Wielkosc kuchni reguluje miejsce w ktorym "litera U" bedzie sie zamykac - ciag szafek z blatem. Chce to zrobic na tyle daleko aby nie tracic duzo salonu a takze nie stracic na funkcjonalnosci kuchni. Najbardziej zastanawia mnie bliskie sasiedztwo zlewu i plyty indukcyjnej - prosze poradźcie. Edytowane 24 Października 2013 przez zdanek3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 24.10.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Niestety żadna opcja mi się nie podoba.W pierwszej masz płytę przy ścianie co jest mega niewygodne,lodówka na wierzchu.W drugiej to samo do tego płyta zaraz przy zlewie i wszystko widoczne już z wejścia.Jestem za swoją wersją lub Lelik,przy wejściu przyda się większa szafa,zabudowa do sufitu się przyda ale gdzieś schowana za ścianką i należy wygospodarować jak najwięcej blatu roboczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 24.10.2013 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Dziekuje Kinka za wypowiedz, co sadzicie o takim ukladzie, wymiary rzeczywiste:szerokosc miedzy zabudowa lodowki i piekarnika/mikrofali -110cmdlugosc wewnatrz kuchni - 200cmwejscie do kuchni 75cm - swiadomie koncze blat/szafki wczesniej bo wydaje mi sie ze w ten sposob wejscie bedzie swobodniejsze. Co sadzicie?Czy uwazacie ze taki uklad moze byc wygodny? Jak wtedy dobrze ulokowac stol, czy moze lepiej wykorzystac funkcje barku do siedzenia, a stol w przyszlosci?Nad reszta pomieszczen narazie sie nie rozwodze. http://vlep.pl/h37big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdanek3 07.01.2014 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Hej, Odkopie moj temat po dosc dlugiej przerwie. Dostalem termin odbioru na 3 lutego takze juz blisko Wrzucam wam ostateczny uklad mieszkania oraz pomysl na kuchnie ktora jest juz w realizacji, bedzie cala biala, nie jak wizualizacja szaro-biala, blaty drewniane z merbau tak jak podlogi w salonie. W kuchni i przedpokoju plytki gres lappato krem 40x40 Chcialbym was prosic o pomoc w aranzacji salonu, jak rozmiescic stol, kanapa czy naroznik. TV zakladam na scianie lewej patrzac w strone okna ze wzgledu na padajace slonce. Plan mieszkania z wymiarami po zmianach: http://www34.zippyshare.com/thumb/62708969/file.html[/img] link do aranzacji kuchni: http://www34.zippyshare.com/v/76128374/file.html Edytowane 8 Stycznia 2014 przez zdanek3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts