Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Działka już zakupiona i projekt też już raczej został wybrany + własne zmiany i wydaje się idealny

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-albit.php

http://imageshack.us/a/img855/361/fnej.jpg

http://imageshack.us/a/img7/1756/cer0.jpg

I tu moje pytanie. Co sądzicie o tym projekcie?? Nigdzie nie znalazłem informacji aby ktoś budował ten dom. Chcemy zbudować rozsądny dom za rozsądne pieniądze (300-350tyś stan developerski, a może taniej ?? ) dla 4 osobowej rodziny. Projekt wydaje mi się ok: prosta bryła, dach 2 spadowy itd. Czy jest coś drogiego/dziwnego w tym projekcie czego ja nie widzę ??

Oraz drugie pytanie o zmiany jakie wprowadziłem w projekcie:

- poszerzenie domu o 1m

- wjazd do garażu z 2 strony domu

- zmiana miejsca P.G. i komina

- przesunięcie łazienki na parterze i poddaszu.

Czy są to duże/drogie zmiany dla projektanta adaptacyjnego i ile mniej więcej może za to sobie zawołać ??

Zapraszam do dyskusji po dom po małych zmianach wydaje mi się bardzo fajną koncepcją :)

Pozdrawiam,

PitKlos

Edytowane przez PitKlos

edytuj swojego posta i zobacz jak zmieniłam rozszerzenie linku, by się obraz wyświetlał

Nie podoba mi się wyjście z toalety wprost w jadalnię.

Jak na pięć osób mało łazienek. Pralnia na parterze będzie wymuszać bieganie po schodach z brudami i wypranymi rzeczami.

Musicie mieć mało rzeczy, skoro zakładacie tak miniaturową garderobę.

Oryginal nie posiada tych wad.

Okna połaciowe nad łóżkiem - możesz poczytać na forum o wadach takiego rozwiązania.

Edytowane przez Elfir

edytuj swojego posta i zobacz jak zmieniłam rozszerzenie linku, by się obraz wyświetlał

Nie podoba mi się wyjście z toalety wprost w jadalnię.

Jak na pięć osób mało łazienek. Pralnia na parterze będzie wymuszać bieganie po schodach z brudami i wypranymi rzeczami.

Musicie mieć mało rzeczy, skoro zakładacie tak miniaturową garderobę.

Oryginal nie posiada tych wad.

Okna połaciowe nad łóżkiem - możesz poczytać na forum o wadach takiego rozwiązania.

Linki poprawione, dzięki :)

- wyjście z toalety na salon wydaje mi się jedynym rozwiązaniem aby był dodatkowy pokój na dole (od południa). Ale może inaczej idzie to wykombinować?

- osób na razie 4 (2 dorosłe + 2 małe bardzo małe dzieciaki), może kiedyś a może nie, dojdzie babcia lub 3 dzieciak. 3 toaleta tylko od sypialni byłaby fajna, do pomyślenia (ale to też już dodatkowy koszt...)

- z sypialni planuję zsyp na brudne ubrania wprost do pralni :) Po czyste niestety na dół trzeba zejść :)

- garderoba do powiększenia, to na razie szkic bardziej :)

- okna połaciowe racja, zastanawiam się w miarę możliwości na powiększeniem okien bocznych. Pytanie czy pokoje będę wystarczająco doświetlone, jak duże okna do 18m i 23m po podłodze?

Dom będzie budowany pod Gdańskiem, chcę dać na to sobie 2 lata. System gospodarczy lub 1 firma do stanu SSZ. Później coraz więcej swojej pracy, szczególnie przy wykończeniówce.

Zapraszam dalej do dyskusji :)

PitKlos

Na pewno dom będzie na tyle poszerzony aby było miejsce na 80-100cm prysznic (klasyczny bez stopnia i kabiny, same kafelki na 3 ścianach itd). I nie skupiałbym się na babci ;) Przez kilkanaście lat powinna być jeszcze sprawna w 100% ;) A co będzie potem to nikt nie przewidzi :) Na razie mieszka sama i wszystkim tak dobrze :) Będzie na pewno pomagać przy bliźniakach i czasami zostanie na noc.

Generalnie to jedyny prosty projekt po małych przeróbkach który spełnił nasze założenie:

- prosta bryła, dach i ekonomiczna budowa (około 120m2 użytkowej po poszerzeniu o 1m)

- max 8m szerokości domu (działka ma 23,5m szerokości i dzięki temu zostanie około 11,5m na część południową ogrodu i 23m na część wschodnią)

- garaż z przejściem do domu (wjazd od południa bo front przylegać będzie do innej działki i chyba na 4m nie wykręcę z garażu :))

- pokój na parterze (ukochana się upiera i przez to dom dłuższy o 1m aby zmieścić 8m2 pokój na parterze, bez tego oryginalny projekt parteru jest bliski ideału dla mnie, może ją przekonam..., ale też przydałby mi się ten mały pokój do pracy przy laptopie...)

- 2 łazienki

- P.G. od północy

- wyjście na ogród od wschodu i południa

- schody 2 zabiegowe (małe dzieci)

Jeśli ktoś ma jakiś projekt lub dom o podobnych założeniach to dajcie jakieś info. Wytykanie złych pomysłów i rozwiązań z mojego szkicu mile widziane jak i dobre rady :)

Pozdrawiam,

PitKlos

Edytowane przez PitKlos

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam,

ja z Żoną będziemy robić Albit, ale zmiany są dosłownie kosmetyczne, więc nie wiem nawet jak odnieść się do Twoich planów.

Potwierdzam co pisze Elfir, ze wyjście z WC na jadalnie to średni pomysł.Brat tak mieszka i czasem miny są różne :no:

Uważam też, że taras od wschodu jest złym pomysłem, bo jednak większość czasu będziesz spędzał na tarasie po południu. Nie mieszkamy na Majorce byś tak skrajnie uciekał przed słońcem.

Pokój na dole będzie skrajnie mały.

Na górze w pierwotnym miejscu garderoby robisz łazienkę by uzyskać jeszcze jeden pokój.

Uważam też, że za małe będziesz miał łazienki, bo tam oprócz mycia zębów trzeba też zrobić pranie a zimą to i wysuszyć.

Wszystko to traktuj jako opinie wedle moich gustów a nie krytykę.

Ogólnie świetny plan wyciśnięcia z Albita co się da :yes:

Napisz w jakiej technologi budujesz?

Mnie wykonawca namówił na Ytong Energo 36,5 jako ścianę jednowarstwową bez docieplenia. Przyznam, że się tego boje troszkę. Co myślicie?

• 5 months później...

Witam,

Mamy z m. działkę 990m. i planujemy zacząć coś w koncu z nia działać.... czyli budować się :)

Spodobał nam się projekt niedużego domu: http://pracownia-projekty.dom.pl/mt_albit.htm

Napisalismy do kilku firm w regionie o wycenę do stanu surowego zam. i cena waha się od 150 000 do 180 000. Ogrzewanie na paliwo stale.

Czy taka cena wg was jest ok? Dodam ze byc moze uda nam sie bez firmy zrobic fundamenty (zawsze to jakas oszczednosc zrobic cos wlasnymi rekami).

Tylko proponuje zagłębić się w szczegóły, czy kotłownia na paliwo stałe o takiej wielkości (4,5 m kw) jest wystarczająca. Moim zdaniem NIE.

Ewentualnie czy jest sens ogrzewania tak małego domu ekogroszkiem. Nie lepiej dom pasywny, ew. gaz, dobra izolacja i bajabongo? Więcej węgla spalisz aniżeli jest potrzebne.

Edytowane przez jarekFTW

A weźże se daj siana z tym szkieletem.

W tej cenie masz normalne ściany murowane z ociepleniem, nie ma przy nich co spieprzyć, poradzi sobie ekipa złapana pod sklepem GS-u...

(czyli taka standardowa).

A co do projektu - 100 metrów z "użytkowym poddaszem" - to jakiś absurd

Schody cię zjedzą :sick: I jeszcze garaż - 20 metrów dla ukochanego samochodzika :mad:

Projekt w kosmos, znajdź projekt-stodołę oczywiście bez garażu i bez poddasza o powierzchni użytkowej 100 metrów, wyjdzie o 1/3 taniej...

Edytowane przez beton44

Tylko proponuje zagłębić się w szczegóły, czy kotłownia na paliwo stałe o takiej wielkości (4,5 m kw) jest wystarczająca. Moim zdaniem NIE.

Ewentualnie czy jest sens ogrzewania tak małego domu ekogroszkiem. Nie lepiej dom pasywny, ew. gaz, dobra izolacja i bajabongo? Więcej węgla spalisz aniżeli jest potrzebne.

Też o gazie myślelismy, ale kilku znajomych wybrało tę opcję i strasznie narzekają: że okropne koszty....

Na razie pytamy o ogólny koszt. Nie zagłębiamy sie w szczegóły, bo chcemy sprawdzic czy w ogole nas stać na tę bajkę....

Jeżeli chodzi o remont w srodku to moj ojciec wszystko wykonczy za free, my tylko materialy musiamy dostarczyc.

Cała reszta do tego stanu - wyglada na to ze bedzie musiala postawic forma bo sie po prostu na tym nie znamy.....

Na dzien dzisiejszy zbieramy informacje, czytamy forum Muratora, "szkolimy się" . Na czym mozna zaoszczędzić a na czym oszczedzac nie warto, itp itd.

Kolegi ojciec (budowlaniec) też odradza szkielet i tez twierdzi ze w tej cenie to i murowańca jakas tansza ekipa postawi, ale tak te szkielety posiadacze chwalą, że takie cieple, ze malo na ogrzewanie pozniej idzie.... w naszym kraju tradycja to murowany dom, ciezko bedzie znalezc ekipe ktora postawi "dobry" szkielet.