Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie dachu a architektura

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Moja lepsza połowa postanowiła podnieść dach w naszym domku - bo będzie bardziej ustawne poddasze.

Nie do końca się z tym zgadzam, ale mniejsza o to. Najbardziej obawiam się powstania efektu stodoły. Dom od Lipińskich http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Trafny_w.I/# . Podniesienie dachu o 20-40cm. Aby krokwie kończyły się na takiej samej wysokości musiałyby być dłuższe o 50cm na każde 20cm podniesienia. A oryginalnie wystają poza dom 1m. Po konsultacji z kierownikiem budowy wyszedłem z założenia, ze krokwie wydłużymy o jakieś 30cm.

Jeśli zdecydujemy się na podniesienie ścianki kolankowej o 40cm, to dom troche straci proporcje i obawiam sie, że bedzie wygladał jak "stodoła" z powodu wysokich ścian nad oknami.

Generalnie elewacja ma pozostać w tonacji pokazanej w prezentacji na stronie lipińskich.

Jakich zabiegów użyć robiąc elewację, aby wizualnie efekt "stodoły" zmniejszyć? Może on nie będzie bardzo duży, ale jednak będzie.

pozdr,

podnoszenie ścianki powinien zaprojektować architekt adaptuący, łacznie z zaprojektowaniem nowej elewacji, długości okapów, wyliczeniem długości łat itd.

Jest to zmiana przekraczająca zwykły zakres zmian (zwiększa się kubatura budynku) i musi być odnotowana na projekcie i poprawiona w starostwie.

Zniwelowanie efektu "zadartej czapki", "czółka debila" można osiągnąć na przykład stosując ciemniejszy kolor tyku czy jakąś okładzinę pod okapem dachu. W tym wypadku trzeba by też trochę zmienić obecny rysunek elewacji, żeby nie było za bardzo napaćkane (już teraz dzieje się sporo - szary cokół, szare pasy, drewniane wstawki). Architekt adaptujący, oczywiście za zgodą autora projektu, powinien zaproponować nowy kształt elewacji.

Btw - czy na 100% czujecie konieczność tego podnoszenia ścianki? Wprawdzie 70cm kolankowej to mało - w domach o niewielkiej powierzchni ścianki robi się wyższe, aby sypialnie na poddaszu, które też mają małą powierzchnię były jako tako funkcjonalne. Tu mamy projekt domu dużego a nawet bardzo dużego - po zmianie kubatura przekroczy 1000m3. Sypialnie 2.4 i 2.5, których w głównej mierze dotyczy problem niskiej kolankowej, mają prawie 15 i prawie 21m2 po podłogach, więc meble spokojnie da się rozlokować.

Można też na poddaszu postawić przedścianki lekkiej konstrukcji, ale zmniejszy to powierzchnię podłóg i kubaturę budynku. Taka przedścianka jest przy sedesie w łazience.

Podniesienie kolankowej brałabym pod uwagę w sytuacji, gdy wszystkie sypialnie poddasza będą pokojami stałego użytkowania, czyli będzie minimum 5 mieszkańców tego domu.

Doczytałam, że chodzi o zmianę już w trakcie budowy. Pamiętaj, że ta zmiana może nieco zachwiać kosztorysem - zrób, jeżeli masz rezerwę, jeżeli rezerwy nie ma, to nie rób. :)

podnoszenie ścianki powinien zaprojektować architekt adaptuący, łacznie z zaprojektowaniem nowej elewacji, długości okapów, wyliczeniem długości łat itd.

Jest to zmiana przekraczająca zwykły zakres zmian (zwiększa się kubatura budynku) i musi być odnotowana na projekcie i poprawiona w starostwie.

To i tak będzie :) Dokumentacja jest przygotowywana. Będzie tez zmiana pozwolenia na budowe. Jednakże to, czy wydłużyć krokwie czy nie, to juz sprawa ktora nie jest determinowana konstrukcją a upodobaniami czy powiedzmy moim widzimisie ;) Mi zależy na zachowaniu proporcji lub sprytnym ukryciu tego, ze proporcje sa zachwiane.

Btw - czy na 100% czujecie konieczność tego podnoszenia ścianki? Wprawdzie 70cm kolankowej to mało - w domach o niewielkiej powierzchni ścianki robi się wyższe, aby sypialnie na poddaszu, które też mają małą powierzchnię były jako tako funkcjonalne. Tu mamy projekt domu dużego a nawet bardzo dużego - po zmianie kubatura przekroczy 1000m3. Sypialnie 2.4 i 2.5, których w głównej mierze dotyczy problem niskiej kolankowej, mają prawie 15 i prawie 21m2 po podłogach, więc meble spokojnie da się rozlokować.

Można też na poddaszu postawić przedścianki lekkiej konstrukcji, ale zmniejszy to powierzchnię podłóg i kubaturę budynku. Taka przedścianka jest przy sedesie w łazience.

Podniesienie kolankowej brałabym pod uwagę w sytuacji, gdy wszystkie sypialnie poddasza będą pokojami stałego użytkowania, czyli będzie minimum 5 mieszkańców tego domu.

Doczytałam, że chodzi o zmianę już w trakcie budowy. Pamiętaj, że ta zmiana może nieco zachwiać kosztorysem - zrób, jeżeli masz rezerwę, jeżeli rezerwy nie ma, to nie rób. :)

Co do tej pewności -ja jestem na zdecydowane NIE, ale cóz ja mogę, jak moja piękniejsza połowa ma inne zdanie. Walczyłem jak lew przez 3 może 4 miesiące, w końcu poddałem się. Używałem wielu argumentów. I to, że pokoje są duże, i że dom jest duży, wiec po co jeszcze go powiększać. Nie udało się. Teraz próbuje uratować, co się da, czyli wygląd zewnętrzny ;) Chciałbym, żeby domek był mimo wszystko ładny.

Oczywiście z większych kosztów zdaje sobie sprawę. Ale i tan argument upadł.

Z tego, co przeczytałem w twoim poście można powalczyć na elewacji kolorami/wstawkami. Dziś pojechałem na pobliskie osiedle domków popodglądać. Zauważyłem dwa rodzaje domków. Pierwszy z elewacją jednorodną i dziwnie podniesionym dachem oraz drugi rodzaj, gdzie na elewacji ścianka kolankowa jest obita drewnem lub pomalowana ściana ciemnjeszym kolorem.

Czy stosuje się się jeszcze inne triki w tym celu?

Inne.

Gzymsy, pasy, podbitka prostopadle do ściany budynku.

Tu masz w projekcie pasy poziome do górnej linii okien. Podwyższenie ścianki z zachowaniem białego koloru tynku mocno rzucałoby się w oczy, bo po prostu tej białej części ściany zrobiłoby się dużo więcej. Gdyby elewacja była mniej urozmaicona (jeden główny kolor), to zwiększoną wysokość ściany powyżej okien można lekko zniwelować robiąc opaski w innym kolorze z trzech stron okien (boki i góra). Wówczas zostanie optycznie mniej ściany powyżej okien.

Fotka z pasem.

http://www.mojabudowa.pl/pliki/asiamarcin/image/IMG_2613_1_1.JPG

Gra ciemnym kolorem drewna.

http://olczak.info/domhenrykow/hen3.jpg

Po dawnemu. :) Na drugim planie widać dom, który ma nowy jednolity tynk - ciekawe porównanie.

http://fotopolska.eu/foto/413/413403.jpg