Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik nie grzeje

miras19833

Recommended Posts

witam . mam taki problem ,mam założony w kuchni nowy grzejnik aluminiowy (wcześniej nie było) połączony ze starym grzejnikiem z łazienki jakieś 4 metry dalej.po zapaleniu w piecu grzejnik w łazience grzeje poprawnie a ten w kuchni tylko 10 cm od góry i tylko 6 na 14 żeberek.piec jest z pompką a układ otwarty. grzejnik odpowietrzałem standardowym odpowietrznikiem jaki dostałem do grzejnika i nic.do starego grzejnika prowadzi rurka stalowa 3/4, a do nowego 1/2 pex. jak ktoś jest w stanie coś poradzić to będę wdzieczny. dodam jeszcze kilka zdjęćzdjecia nowe 001.jpgzdjecia nowe 002.jpgzdjecia nowe 003.jpgzdjecia nowe 004.jpgzdjecia nowe 005.jpg

zgniecie i zdławi ale jak za mocno to już paluszkami nie wyprostuje

najlepiej będzie zamontować kompletny zestaw z głowicą termostatyczną i zaworem na powrocie. jak głowica będzie miała wstępną regulację to nią wyreguluje a jak nie to przy pomocy powrotu. tym sposobem załatwi 2 sprawy

a- pozwoli zasilić dołączony grzejnik

b- umożliwi regulację temperatury w pomieszczeniu z kalafiorem żeliwnym.

koszt jeśli wykona sam to tylko koszt zestawu

• 2 months później...
problem rozwiązany.założyłem zawory na grzejnik żeliwny i wymieniłem zawory przy aluminiowym na motylki kulowe , ponieważ poprzednie (te co dostałem kupując grzejnik) miały oryginalnie o wiele mniejszy prześwit. wystarczyło lekko "przydusić żeliwniaka" i od razu widać efekty. dzięki wszystkim za pomoc.