miras19833 22.09.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 witam . mam taki problem ,mam założony w kuchni nowy grzejnik aluminiowy (wcześniej nie było) połączony ze starym grzejnikiem z łazienki jakieś 4 metry dalej.po zapaleniu w piecu grzejnik w łazience grzeje poprawnie a ten w kuchni tylko 10 cm od góry i tylko 6 na 14 żeberek.piec jest z pompką a układ otwarty. grzejnik odpowietrzałem standardowym odpowietrznikiem jaki dostałem do grzejnika i nic.do starego grzejnika prowadzi rurka stalowa 3/4, a do nowego 1/2 pex. jak ktoś jest w stanie coś poradzić to będę wdzieczny. dodam jeszcze kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras19833 22.09.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 i jeszcze szkic poglądowy.rura 2 cale jest główną rurą zasilającą biegnącą od pieca wzdłuż sufitu. z niej wychodzi 3/4 do grzejnika żeliwnego, a z niego na trójniku idzie 1/2 pex do aluminiowego . tak samo jest z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.09.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 nie będzie działać póki nie przekryzujesz grzejnika żeliwnego - opory przepływu w aluminiowym są tak duże, że cała woda idzie do żeliwniaka - nie masz zaworów na zeliwniakach jak widze ze zdjeć, a na aluminiowym masz dwa , ergo dodatkowy opór na aluminiowym kto tak robi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.09.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Wstaw kryze w śrubunek na grzejniku żeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras19833 23.09.2013 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 czyli do żeliwnego wstawić dwa zawory i wtedy regulować dokręcając powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 albo kryza, albo zawory - wybierz co prostsze dla ciebie - musisz zdławić przepływ na żeliwniaku, a jak to zrobisz to twoja sprawa, jak masz parę w ręku to chwyć rurkę 0d żeliwniaka w łapę i zgnieć też zdławisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.09.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 zgniecie i zdławi ale jak za mocno to już paluszkami nie wyprostujenajlepiej będzie zamontować kompletny zestaw z głowicą termostatyczną i zaworem na powrocie. jak głowica będzie miała wstępną regulację to nią wyreguluje a jak nie to przy pomocy powrotu. tym sposobem załatwi 2 sprawya- pozwoli zasilić dołączony grzejnikb- umożliwi regulację temperatury w pomieszczeniu z kalafiorem żeliwnym.koszt jeśli wykona sam to tylko koszt zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.09.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witaj miras 19833 Może załączony tekst wyjaśni Ci conieco..http://www.regulus.com.pl/news/regulacja-hydrauliczna-instalacji-co PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras19833 24.11.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 problem rozwiązany.założyłem zawory na grzejnik żeliwny i wymieniłem zawory przy aluminiowym na motylki kulowe , ponieważ poprzednie (te co dostałem kupując grzejnik) miały oryginalnie o wiele mniejszy prześwit. wystarczyło lekko "przydusić żeliwniaka" i od razu widać efekty. dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts