byggmol 23.11.2013 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Więżba od środka korytarz nad schodami i koniec jaskółki Edytowane 24 Listopada 2013 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 23.11.2013 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Tędy wlazłem na dach po kilka fajnych fotek połaci. Rzut oka na wschód .... I na zachód czyli wielka równina, widać otwór pod okno dachowe w łazience fakro 3xszyb.plastik 114x118 cieśla mówi że takiego wymiaru nie montował jeszcze tylko 78x118. Jedno okno zamiast dwóch mniejszych w łazience, daje kilkaset zł oszczedności w moim przypadku. a te zleżą od rodzaju okna i tego czy montujemy z kołnierzami czy bez. itp. Okno kupiłem z całym pakietem czyli kołnierze, wełna owcza. Za darmo tego nie rozdają i lepiej okien dachowych unikać z daleka. Same problemy z nimi, mam nadzieje że cieśla zamontuje je porządnie, podobnie jak zrobił dach. Łazienka będzie duża i okno musiało być, jedno 78x118 nie zalatwiałoby sprawy więc padł salomonowy wybór na 114x118. ale sie rozpiałem Edytowane 23 Listopada 2013 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 23.11.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Czapki po dwie stówy za sztuke. Cieśle obchodzą się z nimi jak z jajkem:P. W ogóle to pamiętajcie jedno. Cena gołego metra dachówki to jedno a drugie cena dodatkowych elementów takich jak te czapki czy dach. wentylacyjna i gąsiory. To robi cenę dachu i każdy producent kasuję za te dodatki niezbedne zwykle różne kwoty. A tu wróblówka , odrazu z wentylacją fajny patent Edytowane 24 Listopada 2013 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 23.11.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Rzut na detale odsłoniłem trochę tyveka. Tyvek jest chyba najlepszy z tedo wszstkiego na rynku i zamiast niego mógłbym zdecydować się na papę tylko. Edytowane 24 Listopada 2013 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 23.11.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) I jeszcze na koniec maratonu rzeczony otwór pod okno widziany od strony łazienki. dobranoc. Edytowane 24 Listopada 2013 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.11.2013 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Jest jakiś problem z niektórymi zdjęciami nie wczytują się odpowiednio, bede poprawiam na bierząco. Dziś brat zrobi nowe zdjęcia przykrytego dachu, jest gotowa część wsch i płn czyli nad garażem i łazienką i jaskółka nad wejściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.11.2013 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Coś do niedzielnego kotleta:P w uzupełnieniu dodam, że padał deszcz normalnie dachówka nie błyszczy się tak bardzo. gatunek to czeski TONDACH holendera angoba czarna /półmat. Folia dachowa TYVEK Solid 4,80złm2. Rynny Galeco stalowe Cegła kominowa gładka pełna portland antracyt NF 10 Okucia z blachy firmy plannja czarne Edytowane 24 Listopada 2013 przez byggmol poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.11.2013 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Dodam jeszcze do tego Okno dachowe 114x118 PTP-V U5 trzy szybowe bez nawiewnika, U=ok 1Wm2 bez bo będzie WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 hej, jak postępują prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.05.2014 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 hej, jak postępują prace? Witam postępują powoli aczkolwiek systematycznie,, Ja niestety zapuściłem dziennik, muszę dziś zmęczyć siostrę o przysłanie zdjęć. W ogóle mam teraz trochę wolnego od forum, taka przerwa na naładowanie głowy i ułożenie przemyśleń, dlatego mało się udzielam ostatnio. Pokrótce mam wstawione okna, postaram się wrzucić zdjęcia może jutro o il dostane je. Okna wstawione na ciepły montaż ala Unimar, czyli forumowy CINEK. Chyba jeden z nielicznych w okolicy który montażu z taśmami nie uważa za fanaberię ale coś pożytecznego, a to chyba jeden z kluczy do dobrego montażu. Kolor okien to złoty dąb, jak mi ktoś napisał w wątku o wykonawcach, gryzie się z czarną dachówką, ale jak będzie elewacja w odcieniach popieli -mamy w okolicy dom wzornik:cool:-to już nie będzie się gryzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.05.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Zamontowana jest tez brama, garażowa, montaż z połowy maja. Zdjęcia bramy mam od CINKa więc mogę zapodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.05.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Na letni urlop jest plan zrobienia elewacji metodą rąk własnych i kolegi, bez tynku strukt. elewacje będzie ze styropianu termoorganika grafitowy, jeszcze się zastanawiam nad klejeniem lub piankowaniem, grubość 20 cm. Jak czas pozwoli to wykonam więcej drobnych prac. Uff to się spisałem po takiej przerwie:D, jak będą zdjęcia to opiszę jeszcze pewne drobne prace wykonane własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.05.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Nie ma lekko z budowaniem na odległość i nadrabianie urlopami "wypoczynkowymi" . Z kolorem stolarki nie bedzie problemu, złoty dąb jest mocno uniwersalny. Mam taki kolorek w starym mieszkaniu i nie narzekam. Przez kilkanascie lat nie znudził sie nam i okna cały czas wygladają super. Bez problemu dobierzesz sobie kolor paneli, jasny czy ciemniejszy. Do mojego ciemnego orzechu, jasne podłogi zupełnie nie pasowały, a takie chcieliśmy cholerka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Nie ma lekko z budowaniem na odległość i nadrabianie urlopami "wypoczynkowymi" . Z kolorem stolarki nie bedzie problemu, złoty dąb jest mocno uniwersalny. Mam taki kolorek w starym mieszkaniu i nie narzekam. Przez kilkanascie lat nie znudził sie nam i okna cały czas wygladają super. Bez problemu dobierzesz sobie kolor paneli, jasny czy ciemniejszy. Do mojego ciemnego orzechu, jasne podłogi zupełnie nie pasowały, a takie chcieliśmy cholerka . Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie okna od środka są białe, ale od złoty dąb od zewnątrz tylko i jakiś artysta na innym wątku czepiał się koloru okien i dachu . Ale po kolei- mam już komplet zdjęć i dziś mocno nadrobię zaległości w dzienniku:cool: Miałem lenia do pisania i zaglądania na swój własny dziennik twój przeglądam regularnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Zaczynamy od mocnego uderzenia czyli od końca, tak dom wygląda po mojej 3 tygodniowej walce i pomocy ekipy siatkujaco gruntujacej:rolleyes: Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 A jak się wszystko zaczęło? w czerwcu rozpocząłem poszukiwania dostawcy styro na elewację. Wybór padł na firmę z allegro, zamówiłem 33 m3 pięknego grafitu z termoorganiki 20 cm 0,031, klej kołki frez do zaślepek, razem na to wszystko pękła dyszka........ a to nie był koniec bo w trakcie prac musiałem dokupić jeszcze 20 paczek z małym okładem! No cóż sam mierzyłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Z tym zamówieniem to jest pierwsza i dłuuuga historia, ale ku przestrodze czytających pozwolę ją sobie przytoczyć i warto ją przeczytać. A więc było to tak... styro zamówiony przed moim przyjazdem do Polski miał dojechać w poniedziałek 30 lipca, mój urlop startował 2 dni wcześniej więc wszytko w teorii ok. Tyle, że osoba koordynująca dostawę z magazynu termoorganiki dostała od sprzedawcy tylko mój polski numer, a ten nie był jeszcze aktywny w piątek kiedy ta Pani dzwoniła...W poniedziałek dzwonię do sprzedawcy gdzie mój graficik, a on że sprawdzi. I dzwoni do mnie z tekstem> wie Pan, wiem, że nic nie wiem< To ja mam wiedzieć? okazało się, że sklep nie podał mojego numeru zagranicznego tylko polski, a ten nie był aktywny w piątek więc hurtownia nie wysłała towaru nie mogąc się do mnie dodzwonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 żeby było lepiej styro przyjechał w środe dopiero, ale kierowca nie dojechał do mnie na budowę, bo wszędzie zakazy 3,5 t. Chciał chłop pozwolenie z urzędu! i co zrobić? walka z czasem i znakami i decyzja- rozładunek 33m3 styro u rodziców 1,5 km dalej. Czekanie kolejnych kilku dni nie wchodzilo w grę i tak już miałem poślizg 2 dniowy, a plany napięte. I tu pierwsza nauka. Lokalne składy takich pozwoleń nie potrzebują- zawsze jest mniejsze auto i styro może wjechać. Zresztą wcześniej mając dotawy pustaków betonu czy ziemi, żaden kierowca nie pytał się o pozwolenie. No cóż .... budowanie na odległość tak wygląda czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ciąg dalszy story pt. styro na budowie. środa południe 110 paczek styro na podwórku u rodziców żałuje że nie mam zdjęcia., oczywiście rozładunek samodzielny, dla mnie nie było to oczywiste i Pan w sklepie powinien poinformować o tym, w końcu to nie były 3 paczki... a więc ja, kuzyn tata i dwaj bracia taty i uwinęliśmy się w 30 min. teraz to tylko przewieść ! Szybka akcja i 20 min później mam już przyczepkę, a za godzinę sąsiada z mercedesem sprinterem. Wożenie przyczepka takiej ilości to jakaś porażka, za dużo paprania z pasami, za to sprinter strzał w dziesiątkę!! 17 paczek na jeden kurs, godzina i styro jest u mnie na budowie. Klej 60 worków pojechało przyczepką . UFF to był dzień. Masa stresu trochę na własne życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 24.08.2014 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Na podsumowanie powiem tyle, że mniej stresowe jest kupowanie w lokalnej hurtowni, mamy gwarancje, że nikt nas nie zostawi na lodzie, że auto wjedzie i w razie problemów z towarem z reguły można załatwić wszystko od ręki, bez czekania i proszenia się o odebranie wadliwego towaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts