belgijska pralinka 12.11.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 hm tylko tez ja z tych cieplolubnych jestem i wciaz chodze podkrecam termostaty bo zimne nogi mam ,obawia sie /moj maz /ze dalej bede jeczec ze zimno a wtedy to zostanie tylko podkrecic podlogowke , a zakladajac podlogowke mamy na celu oszczednosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 a co powiecie na cos takiego:(cytuje z innego portalu budowlanego gdzie pisz a o bledach przy wykonaniu podlogowki) 8.Zmiana pierwotnie planowanego pokrycia podłogowego, np. z płytek ceramicznych na panele podłogowe. Taka zmiana znacząco wpływa na efektywność ogrzewania, zmniejszając nawet dwukrotnie jego moc grzewczą. Wskutek czego podczas niskiej temperatury zewnętrznej pomieszczenie może być niedogrzane. Nie wolno jednak w takich sytuacjach zwiększać temperatury zasilania ponad dopuszczalną wartość, bo może to spowodować uszkodzenie instalacji oraz pokrycia podłogowego. W takich sytuacjach lepiej wykorzystać dodatkowe źródła ciepła, np. grzejniki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 a powiem wam jeszcze, to tak juz z praktykize cieplo od podlogi odbiera sie zupelnie inaczej tzn wg mnie w pomieszczeniu mam 20,5 stopnia i jest mi cieplutko podczas gdy przy takiej samej temp w pokoju z kaloryferem odczuwam ze jest chlodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 12.11.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Yaa i tutaj sie z Tobą zgodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 i jeszcze jedno wam zacytuje ..... Mimo że w sypialniach wykończyliśmy podłogi panelami drewnianymi przeznaczonymi do ogrzewania podłogowego, w porównaniu do strefy dziennej z posadzką z gresu, temperatura jest w nich 2–3°C niższa. Puszczenie większej ilości ciepła przez odpowiednie rozdzielacze na nic się zdało. Nam niższa temperatura nie przeszkadza, ale bywa, że pokoje dzieci musimy dogrzewać elektrycznymi grzejnikami olejowymi. Najczęściej robimy to w północno-wschodnim pokoju synka, który ma duże narożne okno. " dlatego ja nie zdecyduje sie na drewno na podlogowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belgijska pralinka 12.11.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 i jeszcze jedno wam zacytuje ..... Mimo że w sypialniach wykończyliśmy podłogi panelami drewnianymi przeznaczonymi do ogrzewania podłogowego, w porównaniu do strefy dziennej z posadzką z gresu, temperatura jest w nich 2–3°C niższa. Puszczenie większej ilości ciepła przez odpowiednie rozdzielacze na nic się zdało. Nam niższa temperatura nie przeszkadza, ale bywa, że pokoje dzieci musimy dogrzewać elektrycznymi grzejnikami olejowymi. Najczęściej robimy to w północno-wschodnim pokoju synka, który ma duże narożne okno. " dlatego ja nie zdecyduje sie na drewno na podlogowce u mnie tez drewna nie bedzie ,ale co dasz w pokojach dzieci?bo ja tu mam wielki problem moj M chce plytki a ja walcze ale jak dlugo to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 ja na gorze mam podlogowke tylko w lazience i garderobie i na podlodze w pokojach bedzie drewno lub korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 hm tylko tez ja z tych cieplolubnych jestem Nie rozumiesz. Drewno nie powoduje, że jest zimniej, tylko wolniej przenika ciepło. Jak się nagrzeje to temp. jest stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) ja na gorze mam podlogowke tylko w lazience i garderobie i na podlodze w pokojach bedzie drewno lub korek Korek to najgorsze rozwiązanie. Prawie tak samo jak ciepła wykładzina podłogowa. Yaa - pod drewno robi się gęściej rurki, żeby była większa pow. grzewcza. Poza tym można też dac ścienne ogrzewanie. Z cytatu wynika, że po prostu podłogowka została źle wykonana/zaprojektowana - nie uwzględniono strat ciepła przez wielkie okno. Założe się, że gdyby mieli płytki też by było zimno. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Korek to najgorsze rozwiązanie. Prawie tak samo jak ciepła wykładzina podłogowa. dlaczego korek jest zly ? Yaa - pod drewno robi się gęściej rurki, żeby była większa pow. grzewcza. Poza tym można też dac ścienne ogrzewanie. a no widzisz ... gesciej rurki......bo efektywnosc jest gorsza a scienne ? .....jak to koszty zwieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.11.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 To nie tak! Drewno spowolni nagrzewanie ale go nie uniemożliwi. Grzać będzie się tyle samo (w sensie zużycia paliwa). Po prostu rurki podłogówki dłużej będą z ciepłą wodą niż w przypadku gresu, ktory szybciej to ciepło odbierze z rurek niz drewno. Jak masz termos i szklankę oblaną betonem i nalejesz tam goracej wody to ilosc wypromieniowanego ciepła będzie taka sama tylko w różnym czasie. A nadaje się drewno klejone warstwami - w poprzek i wzdłuż słojów na zmianę. Wierzchnia warstwa najlepiej jaby była stosunkowo ciemna (np. merbau), bo mniej widac ewentualne szpary. I takie drewno trzeba olejować, a nie lakierować, bo pracuje. dokładnie tak jest drewno dłużej się nagrzewa, ale potem dłużej oddaje ciepło (dłużej pozostaje "ciepłe"). Gres nagrzewa się szybciej, szybciej oddaje, ale i szybciej się wychładza. u mnie jedynym "ale" przy wyborze drewna jest obawa o niemożliwość utrzymania właściwej wilgotności, a tym samym aby nie robiły się szpary. O to się boję w sumie, nie o to że niedogrzeję chałupy, bo dogrzeję. Pralinko, jeśli jesteś ciepłolubna to może faktycznie drewno nie jest najlepszą opcją. A panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 i jeszcze jedno wam zacytuje ..... Mimo że w sypialniach wykończyliśmy podłogi panelami drewnianymi przeznaczonymi do ogrzewania podłogowego, w porównaniu do strefy dziennej z posadzką z gresu, temperatura jest w nich 2–3°C niższa. Puszczenie większej ilości ciepła przez odpowiednie rozdzielacze na nic się zdało. Nam niższa temperatura nie przeszkadza, ale bywa, że pokoje dzieci musimy dogrzewać elektrycznymi grzejnikami olejowymi. Najczęściej robimy to w północno-wschodnim pokoju synka, który ma duże narożne okno. " dlatego ja nie zdecyduje sie na drewno na podlogowce Bardzo duże znaczenie ma ustawienie budynku względem stron świata, bez względu na to czy położysz drewno czy gres, czy masz podłogówkę czy grzejniki.. Strona północno i północno-wchodnia jest chyba "najgorszą" opcją. U mnie od północy i północno wschodniej strony jest garaż i kotłownia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.11.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie rozumiesz. Drewno nie powoduje, że jest zimniej, tylko wolniej przenika ciepło. Jak się nagrzeje to temp. jest stała. Tak Elfir, ale pytanie co ma na myśli Pralinka pisząc "ciepłolubna". Jeśli lubi w domu mieć 24-25 stopni to może być problem, bo wielu producentów podłóg drewnianych zastrzega że temp. posadzki nie może być wyższa niż 25-27 st. (chodzi o ew. uszkodzenia posadzki lub rozsychanie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.11.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 dlaczego korek jest zly ? a no widzisz ... gesciej rurki......bo efektywnosc jest gorsza a scienne ? .....jak to koszty zwieksza Gęściej rurki bo drewna nie można grzać tak mocno jak można gres. Dlatego przy okładzinie z gresu możesz mieć rurki co 30 cm i puścić tam nawet i 45 stopni, a przy drewnie możesz puścić max. 35 stopni, dlatego gęściej rurki, aby osiągnąć ten sam efekt przy niższej temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 12.11.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Bardzo skrótowo na temat różnic pomiędzy drewnem a ceramiką na podłodze.Jeśli podłoga będzie miała większy opór cieplny (dechy na podłodze), to aby oddać te samą moc cieplną do pomieszczenia (ogrzewać z taką samą skutecznością jak przy gresie), należy podnieść temp. wody w podłodze. Woda do podłogówki nie może mieć więcej niż 35st. - inaczej podoga będzie za ciepła, bo gres, kamień itp. lepiej oddają ciepło (mają mniejszy opór cieplny) niż drewno. Edytowane 12 Listopada 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 dlaczego korek jest zly ? Bo to zdecydowanie lepszy izolator niż drewno. Zawiera wiele powietrza. Ogrzewanie podłogowe winno być zaprojektowane i obliczone. I powinno brac pod uwagę materiał na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 moniss - nie do końca. Nie trzeba podnosić temp. Ta sama temp. na podlodze z drewna nagrzeje pokój do wymaganej temp. dłużej niż gres. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) a ok, ale ja napisalam ze ogrzewanie na gorze tylko w lazience (a tam beda plytki) i garderobie a korek chce w pokojach kori, a ty chcesz podlogowke wszedzie czy tylko na dole ? Edytowane 12 Listopada 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 12.11.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) moniss - nie do końca. Nie trzeba podnosić temp. Ta sama temp. na podlodze z drewna nagrzeje pokój do wymaganej temp. dłużej niż gres. I tyle. To co piszesz, jest prawdą, ale przy założeniu, ze pomieszczenie nie traci ciepła. Wówczas (niezależnie od oporu cieplnego podłogi) temperatura pomieszczenia osiągnęłaby po pewnym czasie temp. podłogi. Przy drewnie na podłodze nastąpiłoby to po prostu później niż przy gresie. Aby temp. w pomieszczeniu była stała, ilość ciepła oddawanego przez podłogę powinna równoważyć straty ciepła (przez okna i ściany). Jeśli na podłodze będzie drewno, to woda wracająca do kotła bedzie cieplejsza niż w przypadku podłogi z gresem, co przekłąda się na mniejszą moc generowaną przez kocioł (kocioł rzadziej bedzie się włączał). kori, a ty chcesz podlogowke wszedzie czy telko na dole ? Dobre pytanie Edytowane 12 Listopada 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 12.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli na podłodze będzie drewno, to woda wracająca do kotła bedzie cieplejsza niż w przypadku podłogi z gresem, co przekłąda się na mniejszą moc generowaną przez kocioł (kocioł rzadziej bedzie się włączał). Tu bym polemizował Kocioł z reguły załącza się po podaniu sygnału z termostatu pokojowego czyli temperatury w pomieszczeniu,a nie temperatury wody w instalacji Skoro drewno jest większym izolantem niż gres,to pomieszczenie będzie się wolniej nagrzewać a co za tym idzie kocioł musi dłużej pracować Czy rzadziej będzie się włączał?,pewnie tak,bo pomieszczenie będzie się wolniej nagrzewać więc kocioł musi dłużej go nagrzewać Reasumując,przy podłodze drewnianej,kocioł będzie pracował z dłuższymi cyklami,ale z mniejszą częstotliwością Edytowane 12 Listopada 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts