lukaszo11 25.09.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 hej, mam takie pytanie. Sam montowałem instalację WM w domku wg.zrobionego i zakupionego projektu. Centralka Dospel Luna 2008, 3 x nawiew ( salon , sypialnia , pokój ) ok 75 m2 - rury temoflex fi 100 - na trojnikach - najdłuzsza nitka ok 15m ( do pokój ) ok 8m (do sypialnia ) ok 8m ( dosalon ) 2 x wywiew ( łazienka , kuchnia ) ok 28 m2 termoflex w sumie ok 14m wg. projektu zbilanoswana. Problem taki : na zew. +13 st , w środku 21 st , a dmucha ok 14 st nawiewami ( mierzone termometrem wsadzonym do nawiewu ) Jaki może być głowny powód od którego mam zacząć szukać ? Wszystkie kanały zaizolowane. Czerpnia przez ścianę rurą fi 150 ocynk - ok 3,5 m przewodu ( obecnie nie jest jeszcze zaizolowany Wywiew - wypuszczone rurą 150 - 1m obecnie wypuściłem w górę od centralki na poddaszu - w sobotę będzie podłączony na zewnątrz Centralka znajduje się na poddaszu nieocieplonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 oczywiscie centralak LUNA 200 - przepraszam za bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Kiedyś w lunie był wymiennik Heatex typ L teraz zastąpiono go zgrzewaną kliszą ( jak do zdjęć RTG) , po drugie centrala jest nieszczelna - ciepłe powietrze wychodzi bokami i świeże też jest poza wymiennikiem zasysane - Nic wiec dziwnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 zgadzam się ,że Luna szczelnoścą nie grzeczy - jednak czytałem dużo postów i opini o niej - i ludzie mimo wad chwalą - tz nie mają takiego problemu jak ja z zimnym nadmuchem."macałem" obudowę - trochę spod spodu wieje ( ale słabo ) z szczeliny obudowy Luny od strony czerpniOd innych stron nie wyczułem "przecieku" Jest szasna ,że kanały są zbyt długie i powietrze się wychładza ? dodam ,że każdym nawiewu jest podobno temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Zasysania Pan nie wyczuje. A chwalą... Może mieli jeszcze wymienniki szwedzkie Heatex a centrale silikonem skleili calutką. Uwzględniając ciepło z dość prądożernych wentylatorów - powinno Panu wchodzić 21st.C - Pan zmierzy temperaturę w kanale głównym za centralą i będzie Pan wiedział czy strata jest na kanałach czy wymiennik jest z izolacji czy obudowa jest nieszczelna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 25.09.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 zgadzam się ,że Luna szczelnoścą nie grzeczy - jednak czytałem dużo postów i opini o niej - i ludzie mimo wad chwalą - tz nie mają takiego problemu jak ja z zimnym nadmuchem. "macałem" obudowę - trochę spod spodu wieje ( ale słabo ) z szczeliny obudowy Luny od strony czerpni Od innych stron nie wyczułem "przecieku" Jest szasna ,że kanały są zbyt długie i powietrze się wychładza ? dodam ,że każdym nawiewu jest podobno temp. Generalnie powodem są dwa czynniki: 1. sprawność centrali ( nie znam luny - więc się nie wypowiadam ) 2. ocieplenie kanałów i samej centrali. W mojej konstrukcji kanały leżą na spodzie 60 cm warstwy wełny, a rekuperator znajduje się w pomieszczeniu gospodarczym - czyli też " pod warstwą 60 cm wełny". W tej chwili temperatura w domu 23 oC = temperatura nawiewu - 21,5 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 ma Pan rację - wg. mnie powinno wchodzić ok 19 - 21st przy opisanych warunkach a nie 14....Sprawdzę temp. zaraz na wylocie rekuperatora - nie pomyślałem o tym............ Na jakim biegu centralka powinna "chodzić" docelowo ?Mam sterownik firmowy - wiem ,że może nie jest doskonały ale generalnei w domu mam cicho.Ale centralka chodzi mi w nocy tylko na 1 z 6 biegów w dzień obecnie 2 - 3 góraKomfort jest - szyby nie rosieją, w domu nie ma wilgoci.....Anemostaty ledwo co odkrecone - jak przyłożę rekę - delikatnie ale bardzo wyczuwalnie dmucha na 2 biegu a w kuchni i lazience czuć jak "ssa" Jestem amatorem z małym budżetem dlatego instalację wykonałem sam - jestem zadowolony , prócz tej temp nawiewu.... Panie Tomku - w jakim celu centralkę się "syfonuje" Doczytałem w instrukji ,że trzeba wstawić syfonik z rurką w pozycji U oraz zalać ją wodą.Nie zrobiłem tego jeszcze - tz jest bezpośrednio wpiety syfonik a pod nim wiadereczko ( docleowo wpiete będzie w kanalizację ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 korys - dzięki za infoFakt - centrala stoi na nieocieplonym poddaszu na którym może jest góra 15 st obecniefakt - kanały idą mi pod krokwiami na niecieplonym poddaszu ...Zbadam temp na wylocie z centralki - jeśli tam dmucha powiedzmy 20 stopniami to powód jest jasny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 mam jeszcze takie głupie pytanie ...... obecnie mam na stropie rozciągniete tylko 15 cm wełny. Docelowo będą legary i między nimi wełna.Puki co jest sama wełna na stropie - czy można kłaść wełnę na wełnie bezpośrendio ? Chetnie podniósłbym stan wełny do 30 cm i pod nie ew. dam kanały went. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Szanowny lukaszo11 -oto lista co powinien Pan zrobić w kolejności 1- sprawdzić czy jest zamknięty bypass, bo może bypassem puszczać - tam jest kawałek "szczotki" zawór. 2- rozmontować centralę na dwie połówki 3- kupić wodny klej montażowy 4-wyrzucić pseudofiltry i kopić kanałowy filtr do kominków x2 (cena około 50zł ) 5- nałożyć klej z tubki na wszystkie krawędzie łącznie z króćcami (dookoła) - skleić i ścisnąć taśmą 6 - założyć filtry na oba kanały wlotowe - wsadzając w nie fizelinę filtracyjną G 3 lubG4 7 przy najbliższej okazji kupić transformator z wyjściami na 120-130V i 230V oraz przełącznik i zastąpić tyrystor transformatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 25.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 mam jeszcze takie głupie pytanie ...... obecnie mam na stropie rozciągniete tylko 15 cm wełny. Docelowo będą legary i między nimi wełna. Puki co jest sama wełna na stropie - czy można kłaść wełnę na wełnie bezpośrendio ? Chetnie podniósłbym stan wełny do 30 cm i pod nie ew. dam kanały went. Pytanie nie jest głupie, a wręcz odwrotnie. To jest bardzo rozsądny krok. Wełny możesz pchać bez oporu. Żadnych negatywnych efektów się nie spodziewaj. No i to co radzi Ci TB - bardzo trafnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 dziękuję!1) - tak jest zamknięty 2) 3) - dziękuję - właśnie myślałem jak to skleić - jak rozumiem objechać styropianową obudowę w środku i na zew. na wszelkich ściankach łączeniowych obu połówek ?4) tak wczoraj zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 dziękuję! 1) - tak jest zamknięty 2) 3) - dziękuję - właśnie myślałem jak to skleić - jak rozumiem objechać styropianową obudowę w środku i na zew. na wszelkich ściankach łączeniowych obu połówek ? 4) tak wczoraj zamówiłem Skleić łącznie z gniazdami króćcy . Bypass najlepiej pianką zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 korys - dziękiBo właśnie myślałem czy można kłaść wełnę na wełnę bezpośrednio - czy się ta dolna z czasem "nie uklepie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 i jeszcze jedno głupie pytanie - czy centralkę mogę owinąć/ przykryć wełną mineralną - jest niepalna a docelowo i tak centralka ma obudowę styropianową.W ziemie bedzie sie znajdować na niecieplonym poddaszu .... puki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 25.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 korys - dzięki Bo właśnie myślałem czy można kłaść wełnę na wełnę bezpośrednio - czy się ta dolna z czasem "nie uklepie" ja mam praktycznie cztery warstwy po 15 cm i na razie nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 25.09.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 i jeszcze jedno głupie pytanie - czy centralkę mogę owinąć/ przykryć wełną mineralną - jest niepalna a docelowo i tak centralka ma obudowę styropianową. W ziemie bedzie sie znajdować na nieocieplonym poddaszu .... puki co wiele osób właśnie tak sobie z tym problemem poradziło. ale pamiętaj - dobre ocieplenie zaczyna się od 30 cm wzwyż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 tak pamiętam dlatego stopniowo krok po kroku kupuję i kryję. Stad było moje pytanie czy spodnia warsta wełny nie "spłaszczy" mi się jak położe na nią kolejną .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 wiele osób właśnie tak sobie z tym problemem poradziło. ale pamiętaj - dobre ocieplenie zaczyna się od 30 cm wzwyż... Pan to napisze w wątku, który założyłem (Tanie i komfortowe domy 0-20kWh/m2 ) - to Pana "zjedzą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 i jeszcze jedno głupie pytanie - czy centralkę mogę owinąć/ przykryć wełną mineralną - jest niepalna a docelowo i tak centralka ma obudowę styropianową. W ziemie bedzie sie znajdować na niecieplonym poddaszu .... puki co Do centrali i tak wchodzi zmrożone powietrze, a akurat izolację termiczną luna ma dobrą. Największy problem z odprowadzeniem kondensatu, gdy zamarznie w rurce... Gdyby miał Pan problemy z zamarzaniem (rozsadzi obudowę lub tylko zatka wymiennik) to można z kabla samoregulującego zrobić rozmrażanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts