Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

hej,

mam takie pytanie.

Sam montowałem instalację WM w domku wg.zrobionego i zakupionego projektu.

Centralka Dospel Luna 2008,

3 x nawiew ( salon , sypialnia , pokój ) ok 75 m2 - rury temoflex fi 100 - na trojnikach - najdłuzsza nitka ok 15m ( do pokój ) ok 8m (do sypialnia ) ok 8m ( dosalon )

2 x wywiew ( łazienka , kuchnia ) ok 28 m2 termoflex w sumie ok 14m

wg. projektu zbilanoswana.

Problem taki : na zew. +13 st , w środku 21 st , a dmucha ok 14 st nawiewami ( mierzone termometrem wsadzonym do nawiewu :) )

Jaki może być głowny powód od którego mam zacząć szukać ? Wszystkie kanały zaizolowane.

Czerpnia przez ścianę rurą fi 150 ocynk - ok 3,5 m przewodu ( obecnie nie jest jeszcze zaizolowany

Wywiew - wypuszczone rurą 150 - 1m obecnie wypuściłem w górę od centralki na poddaszu - w sobotę będzie podłączony na zewnątrz

Centralka znajduje się na poddaszu nieocieplonym

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadzam się ,że Luna szczelnoścą nie grzeczy - jednak czytałem dużo postów i opini o niej - i ludzie mimo wad chwalą - tz nie mają takiego problemu jak ja z zimnym nadmuchem.

"macałem" obudowę - trochę spod spodu wieje ( ale słabo ) z szczeliny obudowy Luny od strony czerpni

Od innych stron nie wyczułem "przecieku"

Jest szasna ,że kanały są zbyt długie i powietrze się wychładza ? dodam ,że każdym nawiewu jest podobno temp.

Zasysania Pan nie wyczuje. A chwalą... Może mieli jeszcze wymienniki szwedzkie Heatex a centrale silikonem skleili calutką.

Uwzględniając ciepło z dość prądożernych wentylatorów - powinno Panu wchodzić 21st.C - Pan zmierzy temperaturę w kanale głównym za centralą i będzie Pan wiedział czy strata jest na kanałach czy wymiennik jest z izolacji czy obudowa jest nieszczelna .

zgadzam się ,że Luna szczelnoścą nie grzeczy - jednak czytałem dużo postów i opini o niej - i ludzie mimo wad chwalą - tz nie mają takiego problemu jak ja z zimnym nadmuchem.

"macałem" obudowę - trochę spod spodu wieje ( ale słabo ) z szczeliny obudowy Luny od strony czerpni

Od innych stron nie wyczułem "przecieku"

Jest szasna ,że kanały są zbyt długie i powietrze się wychładza ? dodam ,że każdym nawiewu jest podobno temp.

Generalnie powodem są dwa czynniki:

1. sprawność centrali ( nie znam luny - więc się nie wypowiadam )

2. ocieplenie kanałów i samej centrali.

W mojej konstrukcji kanały leżą na spodzie 60 cm warstwy wełny, a rekuperator znajduje się w pomieszczeniu gospodarczym - czyli też " pod warstwą 60 cm wełny".

W tej chwili temperatura w domu 23 oC = temperatura nawiewu - 21,5 oC

ma Pan rację - wg. mnie powinno wchodzić ok 19 - 21st przy opisanych warunkach a nie 14....

Sprawdzę temp. zaraz na wylocie rekuperatora - nie pomyślałem o tym............

Na jakim biegu centralka powinna "chodzić" docelowo ?

Mam sterownik firmowy - wiem ,że może nie jest doskonały ale generalnei w domu mam cicho.

Ale centralka chodzi mi w nocy tylko na 1 z 6 biegów w dzień obecnie 2 - 3 góra

Komfort jest - szyby nie rosieją, w domu nie ma wilgoci.....

Anemostaty ledwo co odkrecone - jak przyłożę rekę - delikatnie ale bardzo wyczuwalnie dmucha na 2 biegu a w kuchni i lazience czuć jak "ssa"

Jestem amatorem z małym budżetem dlatego instalację wykonałem sam - jestem zadowolony , prócz tej temp nawiewu....

Panie Tomku - w jakim celu centralkę się "syfonuje" Doczytałem w instrukji ,że trzeba wstawić syfonik z rurką w pozycji U oraz zalać ją wodą.

Nie zrobiłem tego jeszcze - tz jest bezpośrednio wpiety syfonik a pod nim wiadereczko ( docleowo wpiete będzie w kanalizację )

mam jeszcze takie głupie pytanie ...... obecnie mam na stropie rozciągniete tylko 15 cm wełny. Docelowo będą legary i między nimi wełna.

Puki co jest sama wełna na stropie - czy można kłaść wełnę na wełnie bezpośrendio ? Chetnie podniósłbym stan wełny do 30 cm i pod nie ew. dam kanały went.

Szanowny lukaszo11 -oto lista co powinien Pan zrobić w kolejności

1- sprawdzić czy jest zamknięty bypass, bo może bypassem puszczać - tam jest kawałek "szczotki" zawór.

2- rozmontować centralę na dwie połówki

3- kupić wodny klej montażowy

4-wyrzucić pseudofiltry i kopić kanałowy filtr do kominków x2 (cena około 50zł ) indeks.jpg

5- nałożyć klej z tubki na wszystkie krawędzie łącznie z króćcami (dookoła) - skleić i ścisnąć taśmą

6 - założyć filtry na oba kanały wlotowe - wsadzając w nie fizelinę filtracyjną G 3 lubG4

7 przy najbliższej okazji kupić transformator z wyjściami na 120-130V i 230V oraz przełącznik i zastąpić tyrystor transformatorem

mam jeszcze takie głupie pytanie ...... obecnie mam na stropie rozciągniete tylko 15 cm wełny. Docelowo będą legary i między nimi wełna.

Puki co jest sama wełna na stropie - czy można kłaść wełnę na wełnie bezpośrendio ? Chetnie podniósłbym stan wełny do 30 cm i pod nie ew. dam kanały went.

Pytanie nie jest głupie, a wręcz odwrotnie. To jest bardzo rozsądny krok. Wełny możesz pchać bez oporu. Żadnych negatywnych efektów się nie spodziewaj.

No i to co radzi Ci TB - bardzo trafnie.

dziękuję!

1) - tak jest zamknięty

2) 3) - dziękuję - właśnie myślałem jak to skleić - jak rozumiem objechać styropianową obudowę w środku i na zew. na wszelkich ściankach łączeniowych obu połówek ?

4) tak wczoraj zamówiłem

Skleić łącznie z gniazdami króćcy . Bypass najlepiej pianką zlikwidować.

i jeszcze jedno głupie pytanie - czy centralkę mogę owinąć/ przykryć wełną mineralną - jest niepalna a docelowo i tak centralka ma obudowę styropianową.

W ziemie bedzie sie znajdować na nieocieplonym poddaszu .... puki co

wiele osób właśnie tak sobie z tym problemem poradziło. ale pamiętaj - dobre ocieplenie zaczyna się od 30 cm wzwyż...

i jeszcze jedno głupie pytanie - czy centralkę mogę owinąć/ przykryć wełną mineralną - jest niepalna a docelowo i tak centralka ma obudowę styropianową.

W ziemie bedzie sie znajdować na niecieplonym poddaszu .... puki co

Do centrali i tak wchodzi zmrożone powietrze, a akurat izolację termiczną luna ma dobrą. Największy problem z odprowadzeniem kondensatu, gdy zamarznie w rurce...

Gdyby miał Pan problemy z zamarzaniem (rozsadzi obudowę lub tylko zatka wymiennik) to można z kabla samoregulującego zrobić rozmrażanie.