maggs1 09.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Zimą nie powinno iść powietrze przez bypass. Witam, oczywiście, że powietrze zimą nie idzie przez bypass, tylko włożyłem kabel samoregulujący w kanał bypassu -liczyłem, że w obudowie co nieco ogrzeje i wymiennik nie zamarznie. Wymiennik do tej pory nie zamarzł, ale kabel choć ciepły to raczej wpływu na temperaturę nie miał, może to wina pseudo urządzenia pomiarowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.02.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam, oczywiście, że powietrze zimą nie idzie przez bypass, tylko włożyłem kabel samoregulujący w kanał bypassu -liczyłem, że w obudowie co nieco ogrzeje i wymiennik nie zamarznie. Wymiennik do tej pory nie zamarzł, ale kabel choć ciepły to raczej wpływu na temperaturę nie miał, może to wina pseudo urządzenia pomiarowego. Pozdrawiam Bypass z natury rzeczy jest termicznie odizolowany od wymiennika, wiec i kable nie mógł mieć wpływu na temperaturę na wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 10.02.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Widocznie mam jakąś inną wersję bo u mnie w lunie jest kanał wykonany w obudowie i nie jest odizolowany od wymiennika, tylko jak jest otwarty, to powietrze zamiast przez wymiennik płynie obok niego i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 19.02.2014 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 pewnie ,że wymiennik nie jest odizolowany od kanału baypasa luniedlatego go zaizolowałem pianką ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjt 21.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 ..Luna sterowana zwykłym programatorem tygodniowym z wtyczką i gniazdkiem oraz urządzeniem(chyba transformator, który redukuje obroty co najmniej o połowe przy poborze prądu 40W/h,sprawdzałem na liczniku poboru mocy).Luna pracuje tylko na tych niższych obrotach i to nie całą dobę,od godz.18 do godz.10 następnego dnia, potem przerwa do 18(jesteśmy w pracy),gdy pracowała całą dobę wysuszała powietrze do poniżej 30%.W sobotę i w niedziele cały dzień.Obecnie utrzymuje wilgotność na poziomie 40-50%,latem 50-65%.Wszystkie pomieszczenia mam przewentylowane doskonale... witam, mam dokladnie ten sam mechanizm, pracuje przez część dnia. jednak w zimniejszych miesiącach gdy Luna była wyłączona wtedy z wentylacji wiało zimnem. szukam pomysłu jak zatrzymać chłód, na pewno nie będę miał włączonej Luny przez cały dzień. Zastanawiam się czy nie umieścić zaworów zwrotnych np umieścić je przy wejściu w filtrach , albo gdzieś w rurze zaraz za rekuperatorem - odciąć nawiew i wywiew w czasie gdy wentylatory nie pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.05.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 witam, mam dokladnie ten sam mechanizm, pracuje przez część dnia. jednak w zimniejszych miesiącach gdy Luna była wyłączona wtedy z wentylacji wiało zimnem. szukam pomysłu jak zatrzymać chłód, na pewno nie będę miał włączonej Luny przez cały dzień. Zastanawiam się czy nie umieścić zaworów zwrotnych np umieścić je przy wejściu w filtrach , albo gdzieś w rurze zaraz za rekuperatorem - odciąć nawiew i wywiew w czasie gdy wentylatory nie pracują.Nie należy zimą wyłączać WM!!! Zagrzybią się kanały nawiewne i rozszczelni centrala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 24.11.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) WitamMam lune 200 i też wieje mi z obudowy , będę ją uszczelniał.Myślałem nad uszczelnieniem luny sylikonem ale jak posklejam obudowę sylikonem to jak później wymienię w niej filtr ? Może ma ktoś lepszy pomysł niż sylikon ? Przeczytałem cały ten temat i trochę się przestraszyłem wypowiedzi któregoś z Panów odnośnie kabla samoregulującego , ten Pan napisał - "To ma grzać w styropianowej bardzo łatwo palnej obudowie - zapalenie się tej obudowy od razu rozprowadzi trujący dym na pokoje" Ja mam lunę w kuchni pod sufitem ( wysoka kuchnia) w specjalnie zbudowanej dla reku "szafce" . Nie chcę wkładać do refu tego kabla samoregulującego , myślę że w ciepłej kuchni luna nie zamarznie.Nasunęło mi się pytanie czy w tej całej lunie nie może dojść do jakiegoś zwarcia a po nim do pożaru ? Bo jeżeli tak to wolał bym ją na czas spania wyłączać.A jeżeli będę ją wyłączał to czy nie będzie się dostawać mroźne powietrze do pomieszczeń ? Pan TB napisał że nie należy zimą wyłączać centrali ale ja mam ją w ciepłej kuchni to czy mimo tego też zamarznie gdy ją wyłączę podczas mrozów ?Pozdrawiam Edytowane 24 Listopada 2014 przez katak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 24.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Wyłaczyć centralę WM to tak jak zamknąć/zatkać kanały w W. Grawitacyjnej, z tym że w mechanicznej mogą pojawić się negatywne skutki przy wyłączaniu centrali podczas mrozów. Centrala off = brak wentylacji. Przeczytałem cały ten temat i trochę się przestraszyłem wypowiedzi któregoś z Panów odnośnie kabla samoregulującego Chodzi o kabel grzejny do odprowadzenia skroplin. Nasunęło mi się pytanie czy w tej całej lunie nie może dojść do jakiegoś zwarcia a po nim do pożaru ? Bo jeżeli tak to wolał bym ją na czas spania wyłączać. Jasne, że może. Tak samo jak w żelazku, tosterze, lampce na biurku, gniazdku elektrycznym. Ale przy usterce takich urządzeń wybija korki, bezpieczniki żebyś mógł spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Nasunęło mi się pytanie czy w tej całej lunie nie może dojść do jakiegoś zwarcia a po nim do pożaru ? Dlatego polecam kable samoregulujące, od nich nic się zapalić nie może. Ich temperatura pracy nie przekracza 30 st.C powyżej przestaje płynąć prąd. Bo jeżeli tak to wolał bym ją na czas spania wyłączać. A jeżeli będę ją wyłączał to czy nie będzie się dostawać mroźne powietrze do pomieszczeń ? Pan TB napisał że nie należy zimą wyłączać centrali ale ja mam ją w ciepłej kuchni to czy mimo tego też zamarznie gdy ją wyłączę podczas mrozów ? Gdy wyłączymy centralę w okresie grzewczym, to kanały nawiewne, będą wywiewnymi, wejdzie w nie wilgoć. Woda pojawi się także w centrali i to nie z tej strony gdzie jest tacka ściekowa. Poza tym, wietrzyć sypialnię co 20 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 24.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedz. Mam też wentylację grawitacyjną i mógł bym ją otwierać wtedy kiedy wyłączał bym reku ale w sumie to ma Pan rację z tymi korkami.Tak chodzi o kabel grzejny do odprowadzenia skroplin Panie Tomaszu temperatura pracy tych kabli nie przekracza 30 st.C a co jeśli się zepsuje ten kabel i osiągnie większą temperaturę , nie jestem przekonany do tych kabli więc jak myślicie bez tego kabla może zamarznąć luna jeżeli mam ją w kuchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 24.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Podepnę się pod temat, bo mam już kabel i planuję nim wkrótce zabezpieczyć Lunę na strychu. Tylko tak - w jaki sposób jednocześnie zastosować go na tacy ociekowej i rurce odpływu? Były sugestie żeby dać na tacę ociekową i przeciągnąć końcówkę przez wymiennik, ale którędy wtedy kabel ma wyjść na zewnątrz? A jeśli owinąć nim rurkę odpływu, to którędy najlepiej wprowadzić go do wnętrza na tacę ociekową? Okolice wokół centrali mógłbym w sumie opakować wełną i odpływ byłby może wystarczająco izolowany. Czyli skupić się głównie na tacy ociekowej? Ale jak najlepiej wyprowadzić kabel na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.11.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Podepnę się pod temat, bo mam już kabel i planuję nim wkrótce zabezpieczyć Lunę na strychu. Tylko tak - w jaki sposób jednocześnie zastosować go na tacy ociekowej i rurce odpływu? Były sugestie żeby dać na tacę ociekową i przeciągnąć końcówkę przez wymiennik, ale którędy wtedy kabel ma wyjść na zewnątrz? A jeśli owinąć nim rurkę odpływu, to którędy najlepiej wprowadzić go do wnętrza na tacę ociekową? Okolice wokół centrali mógłbym w sumie opakować wełną i odpływ byłby może wystarczająco izolowany. Czyli skupić się głównie na tacy ociekowej? Ale jak najlepiej wyprowadzić kabel na zewnątrz? Nie wolno owijać. Robi się cewka. Największe zamarzanie jest na wyjściu kondensatu z wymiennika i w rurce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 OK, dziękuję. Czyli wrzucę kabel na tacę ociekową, a pod centralą zaizoluję wyprowadzenie, syfon i rurkę (kilkadziesiąt centymetrów.A którędy będzie najlepiej wyprowadzić końcówkę kabla? Nawiercić się przez styropian, czy np. wyjść przez cały wymiennik i dolot wywiewu z domu i przebić się nie przez centralę, ale przez kanał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 28.11.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Gdybym się zdecydował na kabel to czy ten będzie odpowiedni ? http://allegro.pl/kabel-grzewczy-samoregulujacy-26w-m-przewod-grzejn-i4820611597.htmlJest dość tani dlatego pytam , czy nie jest on słabej jakości ? Podłączam się również do pytań Pana gorbag . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Nie wiem kto produkuje ten kabel, Pan Wolanin nie. Wiem też, najważniejsza jest hermetyczna złączka i końcówka, to leży w wodzie. Dla mnie to bandytyzm tak sprzedawać kabel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.11.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 katak, kupiłem dokładnie to i tu:http://www.tanie-ogrzewanie.pl/kable-do-rur-zaworow-rynien/kabel-grzewczy-samoregulujacy-elektra-selftec-1m-16w-z-wtyczka,,rid,7127.htmlmoże jutro zamontuję, bo wczoraj było -7. Na razie nie mogę polecać, ale TB pisał wcześniej o Elektrze, że firma porządna, a jakość kabla jest ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 To jest szczelna grzałka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 03.12.2014 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dziękuję za info , chyba się zdecyduję na ten kabel elektra , Panie gorbag zamontował Pan kabel grzewczy ? Którędy Pan go puścił ? U mnie było ( - 6) za oknem , jak zarazie nic nie zamarzło .Mam od czerpni do luny jakieś 5 - 6 m flexa ocieplonego puszczonego nad sufitem podwieszonym i ocieplonym a po drodze jeszcze filtr zewnętrzny i myślę że nie mi luna nie zamarznie ale na wszelki wypadek wolę zamontować ten kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.12.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 katak, kupiłem dokładnie to i tu: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/kable-do-rur-zaworow-rynien/kabel-grzewczy-samoregulujacy-elektra-selftec-1m-16w-z-wtyczka,,rid,7127.html może jutro zamontuję, bo wczoraj było -7. Na razie nie mogę polecać, ale TB pisał wcześniej o Elektrze, że firma porządna, a jakość kabla jest ważna.TB jest autoryzowanym sprzedawcą kabli Elektra. Trudno, by je krytykował. Każdy sklepikarz zachwala to co ma na magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam, jestem tu nowy i dziękuje za info z forum. Chciałem pochwalić się swoją LUNĄ. Mam dom parterowy około 120 m2, instalację robiłem sam z rur wentylacyjnych PCV (białe)+ na extremalnych niewygodnych miejscach poszły rury spiro. Instalacja sprawdzona rok temu tylko na zasadzie działania. W tym tygodniu po 5 m-cach zamieszkania rozruch, oczywiscie na sterowniku DOSPELA z pilotem 6ścio biegowym(dzisiaj mam dostać ARW 2.0 - niestety prawie 300 zł ale I stopień to 65 V) ogólnie jestem zadowolony, już przy niedziałającej instalacji i niezaizolowanych rurach na stropie skraplała się woda i nie było wilgoci w domu przez całe 5 m-cy - oczywiście o skraplaniu dowiedziałem się jak pojawiła się plamka na suficie . szybka izolacja dokończenie instalacji i pierwsze próby - efekt około 0,5 litra wody w 3 h , co do temperatury to przy -3 nawiew był 15 stopni a wczoraj przy -1 już 17stopni ( w domu 21-22) Generalnie jestem zadowolony. Jak dopieszczę ze sterowaniem ARW to dam znać. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts