gorbag 03.12.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Katak, jeszcze nie założyłem kabla. Może dziś. Jest trochę cieplej, to mam mniejszą motywację, chociaż lepsze warunki na strychu. W tym momencie przy -2 na zewnątrz i 22 w domu mam nawiew 16 stopni, czyli sprawność 75%. Jak kilka dni był mróz -5, to nawiew spadł nawet do 10 stopni i już było czuć że to zimne powietrze. Zastanawiałem się nawet czy już coś nie zamarza, bo wcześniej, przy krótkim mrozie -7 miałem nawiew +15 stopni, czyli dużo większą sprawność odzysku, bo 78% zamiast późniejszych 55%. Wilgotność w domu spadła do 42%, przy temperaturach dodatnich była w okolicy 50%. Jeśli odzysk nie wygląda najlepiej, to proponuję dla porównania zerknąć na tych, którzy zajmują się tym profesjonalnie: http://www.rekuperatory.pl/images/external/termometry/ Na czerpni +3, na nawiewie +10. Jakbym miał takie wyniki z Luny to bym powiedział że to jakiś szajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Przecież tam jest wymiennik z papieru, to czego się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.12.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Widocznie z "kliszy" lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Widocznie z "kliszy" lepszy. Ewidentnie, przecież widać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Co do Luny... centrala ta sprawdzi się oczywiście jako wentylacja, gorzej wyjdzie jako odzysk ciepła. Odzysk ciepła z powodu nieszczelności jest bardzo niski, a pobór kWh bardzo wysoki. Na zdjęciu dwie 400-tki ustawione na minimum. jedna 125W druga 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Nie byłbym taki szybki w ocenach negatywnych luny. Bo jak nazwać moją instalację kiedy na I biegu zużywa 39 W a stosunek odzyskanego powietrza jest 21/22 do nawiewanego 16-17 przy temperaturze na zew -3 do -1. Co do szczelnosci to fakt ale wystarczy kilka delikatnych uszczelek okiennych i mozna ją doszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Nie byłbym taki szybki w ocenach negatywnych luny. Bo jak nazwać moją instalację kiedy na I biegu zużywa 39 W a stosunek odzyskanego powietrza jest 21/22 do nawiewanego 16-17 przy temperaturze na zew -3 do -1. Co do szczelnosci to fakt ale wystarczy kilka delikatnych uszczelek okiennych i mozna ją doszczelnić. 1/6 ze 180m3/h ... 20 % z 400m3/h to 3 bieg. Gdzie stoi centrala? Gdzie jest pomiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Centrala wisi w powietrzu w połowie grubości stropu który ma grubość całkowitą 60 cm rury biegną w ociepleniu wewnątrz stropu opory zmniejszone do minimum, od spodu rekuperator ma cieplutko bo w kotłowni stoi piec na ekogroszek więc temperatura zawsze po 20 stopni. Pomiar wzięty przy wylocie z anemostatu cyfrowym miernikiem temperatury w długim czasie mierzenia - wylatuje 33-35% i 15-17 stopni. Fakt że ssanie jest głównie w łazience wiec tam pewnie 22-23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Centrala wisi w powietrzu w połowie grubości stropu który ma grubość całkowitą 60 cm rury biegną w ociepleniu wewnątrz stropu opory zmniejszone do minimum, od spodu rekuperator ma cieplutko bo w kotłowni stoi piec na ekogroszek więc temperatura zawsze po 20 stopni. Pomiar wzięty przy wylocie z anemostatu cyfrowym miernikiem temperatury w długim czasie mierzenia - wylatuje 33-35% i 15-17 stopni. Fakt że ssanie jest głównie w łazience wiec tam pewnie 22-23 stopnie. Ponieważ centrala jest nie szczelna, łapie ciepłe powietrze z kotłowni, stąd taka sprawność. Ile pobiera na 3 biegu przy 90m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Rozumiem ze pytasz ile pobiera prądu, sprawdzę wieczorem i dam znać. Co do sterowania Dospelem wydaje mi się ze wentylatory powinny hałasować podczas zapodania prądu (buczenie) na mój gust to chodzą normalnie a ew hałas jest wynikiem instalacji. Sądzę ze poprawy po zamontowaniu ARW nie bedzie. Co do lewego powietrza to wszystko możliwe ale nie problem zrobić test i wychłodzić kotłownie. Choć wydaje mi się to niemożliwe bo rekuperator jest w cały schowany w stropie, zmieścił się miedzy belki stropowe a sufit podwieszany, wiec nie dociera tam ciepłe powietrze z kotłowni. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez wlokna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.12.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Rozumiem ze pytasz ile pobiera prądu, sprawdzę wieczorem i dam znać. Co do sterowania Dospelem wydaje mi się ze wentylatory powinny hałasować podczas zapodania prądu (buczenie) na mój gust to chodzą normalnie a ew hałas jest wynikiem instalacji. Sądzę ze poprawy po zamontowaniu ARW nie bedzie. Co do lewego powietrza to wszystko możliwe ale nie problem zrobić test i wychłodzić kotłownie. Choć wydaje mi się to niemożliwe bo rekuperator jest w cały schowany w stropie, zmieścił się miedzy belki stropowe a sufit podwieszany, wiec nie dociera tam ciepłe powietrze z kotłowni. Przy tym sterowaniu (tyrystor 6 prędkości) buczenie samych wentylatorów powinno narastać z obniżaniem prędkości, Nie pęd powietrza a sam wentylator najgłośniejszy jest na 1 . Inna sprawa to jest, czy to nam przeszkadza czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 na III biegu zużywa 69 wat a na VI 109 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 03.12.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Niestety dzisiaj już nie podłacze ARW , nie mam kabli a na "krótko" nie mam ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 04.12.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Dzisiaj podłączyłem ARW 2.0 i działa przy 23 W na I biegu. Podoba mi się w domu 35% wilgotność z pomiaru higrometrem mechanicznym i 45% z elektronicznego. Wyniki po 12h pracy na I biegu ze sterowania DOSPEL. Jutro podam prędkości przepływu powietrza mierzone anenometrem.Jak już wspominałem mam dom 120 m2 i mnie to wystarcza w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 05.12.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Dzisiaj podłączyłem ARW 2.0 i działa przy 23 W na I biegu. Czy Pan kupił dokładnie to co jest pod tym linkiem http://tywent.pl/pl/arw_2_0,produkt,13,21,1.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 05.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Tak to jest to, jeżeli komuś zależy na małej prędkosci wentylatorów to ARW 2.0 jest ok bo na I zakresie jest 65 Volt a np. ARW 1,2 startuje o ile pamietam od 105 Volt. Jedyny minus to cena 300 zł bez kilku złotych.zakupiłem w http://www.tme.eu/pl/?gclid=CMaDmtzrr8ICFe3MtAod3nYAWQna drugi dzień miałem Edytowane 5 Grudnia 2014 przez wlokna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 05.12.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Tak to jest to, jeżeli komuś zależy na małej prędkosci wentylatorów to ARW 2.0 jest ok bo na I zakresie jest 65 Volt Wcześniej coś Pan pisał że działa przy 23 W na I biegu. , o co chodzi ? Pisał Pan też o kablach , nie ma ich w zestawie ? jak to się podłęcza ? Edytowane 5 Grudnia 2014 przez katak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlokna 05.12.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jeżeli chodzi o kabel do luny 200 to można wykorzystać oryginalny odciąć końcówkę wtyczki i podłączyć pod wyjście z AWR ( 3 kabelki, prosta sprawa) to samo dotyczy zasilania,kabla nie ma w zestawie. Co do samego urządzenia to dysponuje ono kilkoma zakresami które powodują zmiany obrotów wentylatorów. I tak na I zakresie urządzenie zasila wentylatory napięciem zmiennym 65 V i podczas tej pracy zużywa 23 Waty. Im większe obroty tym większe napięcie i większe zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katak 05.12.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 ok , dziękuję za odpowiedz , zamówię ARW-2,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 06.12.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 ARW w środku wygląda tak: http://www.budowa-domu.info/images/kaplica4.jpg Podłączenie jest stosunkowo proste. ARW 1,5A startuje od 115V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts