wlokna 06.12.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Chyba nie ma trudniejszej rzeczy jak podłączenie ARW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.12.2014 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Umieściłem dziś kabel w centralce, na tacy ociekowej, z przeciągnięciem na zimą stronę wywiewu. Wygląda to tak: http://budowa-domu.info/images/o-luna-odmrazanie.jpg Dobrze że zajrzałem na strych do Luny, bo się okazało, że w firmowym syfonie poluźniło się jedno kolanko i z centrali trochę ciekło. Przy okazji kilka zdjęć z wnętrza, dla osób zastanawiających się nad tą centralką, czy nad jej przeróbkami. http://budowa-domu.info/images/o-luna-bypass.jpgSłynny bypass w formie blaszki ze szczotką A tak wyglądają wentylatory:http://budowa-domu.info/images/o-luna-wentylator.jpg Jest to dokładnie ten model:http://tmp.ziel-abeg.de/product_info.php?info=p28_motorluefterrad-rh19v-2ep-w6-1r.htmlKosztują 72 EUR za sztukę. Więcej zdjęć dałem na blogu w tym wpisie:http://budowa-domu.info/rozmaitosci/rekuperator-dospel-luna-wnetrze-i-rozmrazanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.12.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Kosztują 72 EUR za sztukę. a pozywają się lun po 740 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.12.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Jeszcze wymiennik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 gorbag, rozumiem, że kabel załączasz manualnie, tzn w sezonie zimowym będzie cały czas włączony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.12.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Do -5 mam sprawdzone. Jak będą spodziewane większe mrozy to wejdę na strych i manualnie wtyknę wtyczkę w gniazdko.Z dotychczasowych wpisów wynikało że przy -15 pół wymiennika i taca zamarzały na amen. Jak było przez parę dni pod rząd w dzień i w nocy -5 do -7 to wydajność odzysku u mnie spadła, z 78 do 55%, być może już coś zaczynało zamarzać. To na ten sezon. Zobaczę jak to będzie działać. Może docelowo zrobię jakiś automat, albo wyciągnę kabel na sterowanie na parter.Gdzieś w sumie czytałem, że taki przewód należy załączać w okolicach zera, bo włączony nagle przy większym mrozie może wywalać zabezpieczenia, to pewnie jakby cały był w lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Tak, ale jak przewód ma 10 metrów i więcej, nie taki drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.12.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No tak, rzeczywiście ten za dużo nie będzie ciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Tak, ale jak przewód ma 10 metrów i więcej, nie taki drobiazg. Może Pan podać ile kWh ? Czy tylko jak zwykle pisze Pan o czymś na czym się nie wyznaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 O co Ci znowu chodzi ? Jest problem z bezpiecznikami przy tak tak krótkich kablach czy nie ma ? Wyznawanie czasem Tobie słabo idzie, jak piszesz, że nagrzewnica 300W wywali bezpieczniki przy przepływie 120m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.12.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wie Pan ile kWh zużywa 10m kabla samoregulującego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Tyle, co nagrzewnica o ktorej pisałem, a ktora ma ponoć wybijać bezpieczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.12.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 300W to moc nagrzewnicy, a nie zużycie. Nie bezpieczniki a zabezpieczenie montowane w nagrzewnicy, by się nie przegrzała przy zbyt małym strumieniu powietrza. W przypadku kabli samoregulujących, coś takiego nie może wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ciekawe,jak działa nagrzewnica jednego z producentów wentylacji1kW, wymagany minimalny przepływ niespełna 70m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.12.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ciekawe,jak działa nagrzewnica jednego z producentów wentylacji 1kW, wymagany minimalny przepływ niespełna 70m3 Przecież Pan napisał, że dużo zużyje kabel czy nagrzewnica przy rozmrażaniu. Dlatego zapytałem, czy Pan iwe ile czy jak zwykle pisze Pan coś wyssane z palca, by tylko denerwować użytkowników, którzy chcą mieć dobrą wentylację? Zimą 1995-1996 (silny mróż poniżej - 10 od końca października do połowy kwietnia). grzałka wstępna w centrali Flexit VG400 sterowane czujnikiem lodu zużyła 115 kWh. W zeszłym sezonie grzewczym 17 kWh w tym roku 0.5 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Ja pisalem cos o duźym zuzyciu ? Gdzie w ogóle pisałem o zużyciu ? Za to Twoją teorię o tym, jsk nagrzewnica 1kW ( i mniejsza) wywali bezpieczniku zaraz po włączeniu w obieg z przepływem 120m3 powtarzałeś kilka razy. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.12.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Po co Pan powtarza jak nie rozumie! Wyjaśnię więc Panu o co chodziło. Piszący o tym chciał przed anemostatami nawiewnymi umieścić nagrzewnice ( podał do nich link) sterowane termostatem w pokojach. Nie pamiętam ile tych pokoi było, ale nie mniej 5 anemostatów. W podanym linku, najmniejsza nagrzewnica miała 300W. Przeważnie zimą wentylacja pracuje na 120m3/h na rodzinę ( więcej jest za sucho) Czyli na poszczególne nagrzewnice wypadałoby po niecałe 30m3/h. Każda nagrzewnica ma swój topikowy bezpiecznik. Przy niecałych 30m3/h - taki bezpiecznik "wyskoczy". Przytacza Pan wyrwane z kontekstu zdania i złośliwie komentuje, lub nie rozumie zagadnienia, która opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Tylko, że ja posałem o podgrzewaniu powietrza przed rekuperatorem, jesli juz zalezaloby mu naogrzewaniu nadmuchowym Ciesze sie, że nie negujesz juz pracy nagrzewnicy przy 120m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.12.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 300W to moc nagrzewnicy, a nie zużycie. Nie bezpieczniki a zabezpieczenie montowane w nagrzewnicy, by się nie przegrzała przy zbyt małym strumieniu powietrza. W przypadku kabli samoregulujących, coś takiego nie może wystąpić. Dlaczego ,mimo takich walorów kabli - firmy w swoich centralach nie stosują kabli samoregulujących ?? Cena nagrzewnicy do Renovent 300 Excellent - to 800 zł netto plus montaż ( odpowiedź telefoniczna ) Do Renovent 300 SKY - można zakupić dodatkowo nagrzewnice wstępną do montażu w króćcu centrali od strony czerpni .Koszt ok . 160 euro O kablach samoregulujących - nie słyszano !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.12.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Dlaczego ,mimo takich walorów kabli - firmy w swoich centralach nie stosują kabli samoregulujących ?? Cena nagrzewnicy do Renovent 300 Excellent - to 800 zł netto plus montaż ( odpowiedź telefoniczna ) Do Renovent 300 SKY - można zakupić dodatkowo nagrzewnice wstępną do montażu w króćcu centrali od strony czerpni .Koszt ok . 160 euro O kablach samoregulujących - nie słyszano !!! We fiacie 126p też o abs nie słyszano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts