Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umieściłem dziś kabel w centralce, na tacy ociekowej, z przeciągnięciem na zimą stronę wywiewu. Wygląda to tak:

http://budowa-domu.info/images/o-luna-odmrazanie.jpg

Dobrze że zajrzałem na strych do Luny, bo się okazało, że w firmowym syfonie poluźniło się jedno kolanko i z centrali trochę ciekło.

Przy okazji kilka zdjęć z wnętrza, dla osób zastanawiających się nad tą centralką, czy nad jej przeróbkami.

http://budowa-domu.info/images/o-luna-bypass.jpg

Słynny bypass w formie blaszki ze szczotką

A tak wyglądają wentylatory:

http://budowa-domu.info/images/o-luna-wentylator.jpg

Jest to dokładnie ten model:

http://tmp.ziel-abeg.de/product_info.php?info=p28_motorluefterrad-rh19v-2ep-w6-1r.html

Kosztują 72 EUR za sztukę.

Więcej zdjęć dałem na blogu w tym wpisie:

http://budowa-domu.info/rozmaitosci/rekuperator-dospel-luna-wnetrze-i-rozmrazanie/

Do -5 mam sprawdzone. Jak będą spodziewane większe mrozy to wejdę na strych i manualnie wtyknę wtyczkę w gniazdko.

Z dotychczasowych wpisów wynikało że przy -15 pół wymiennika i taca zamarzały na amen. Jak było przez parę dni pod rząd w dzień i w nocy -5 do -7 to wydajność odzysku u mnie spadła, z 78 do 55%, być może już coś zaczynało zamarzać.

To na ten sezon. Zobaczę jak to będzie działać. Może docelowo zrobię jakiś automat, albo wyciągnę kabel na sterowanie na parter.

Gdzieś w sumie czytałem, że taki przewód należy załączać w okolicach zera, bo włączony nagle przy większym mrozie może wywalać zabezpieczenia, to pewnie jakby cały był w lodzie.

Ciekawe,jak działa nagrzewnica jednego z producentów wentylacji

1kW, wymagany minimalny przepływ niespełna 70m3

Przecież Pan napisał, że dużo zużyje kabel czy nagrzewnica przy rozmrażaniu. Dlatego zapytałem, czy Pan iwe ile czy jak zwykle pisze Pan coś wyssane z palca, by tylko denerwować użytkowników, którzy chcą mieć dobrą wentylację?

Zimą 1995-1996 (silny mróż poniżej - 10 od końca października do połowy kwietnia). grzałka wstępna w centrali Flexit VG400 sterowane czujnikiem lodu zużyła 115 kWh. W zeszłym sezonie grzewczym 17 kWh w tym roku 0.5 kWh.

Ja pisalem cos o duźym zuzyciu ?

Gdzie w ogóle pisałem o zużyciu ?

Za to Twoją teorię o tym, jsk nagrzewnica 1kW ( i mniejsza) wywali bezpieczniku zaraz po włączeniu w obieg z przepływem 120m3 powtarzałeś kilka razy.

Edytowane przez fotohobby

Po co Pan powtarza jak nie rozumie!

Wyjaśnię więc Panu o co chodziło.

Piszący o tym chciał przed anemostatami nawiewnymi umieścić nagrzewnice ( podał do nich link) sterowane termostatem w pokojach.

Nie pamiętam ile tych pokoi było, ale nie mniej 5 anemostatów. W podanym linku, najmniejsza nagrzewnica miała 300W. Przeważnie zimą wentylacja pracuje na 120m3/h na rodzinę ( więcej jest za sucho) Czyli na poszczególne nagrzewnice wypadałoby po niecałe 30m3/h. Każda nagrzewnica ma swój topikowy bezpiecznik. Przy niecałych 30m3/h - taki bezpiecznik "wyskoczy".

Przytacza Pan wyrwane z kontekstu zdania i złośliwie komentuje, lub nie rozumie zagadnienia, która opcja?

300W to moc nagrzewnicy, a nie zużycie.

Nie bezpieczniki a zabezpieczenie montowane w nagrzewnicy, by się nie przegrzała przy zbyt małym strumieniu powietrza. W przypadku kabli samoregulujących, coś takiego nie może wystąpić.

Dlaczego ,mimo takich walorów kabli - firmy w swoich centralach nie stosują kabli samoregulujących ??

Cena nagrzewnicy do Renovent 300 Excellent - to 800 zł netto plus montaż ( odpowiedź telefoniczna )

Do Renovent 300 SKY - można zakupić dodatkowo nagrzewnice wstępną do montażu w króćcu centrali od strony czerpni .Koszt ok . 160 euro

O kablach samoregulujących - nie słyszano !!!

Dlaczego ,mimo takich walorów kabli - firmy w swoich centralach nie stosują kabli samoregulujących ??

Cena nagrzewnicy do Renovent 300 Excellent - to 800 zł netto plus montaż ( odpowiedź telefoniczna )

Do Renovent 300 SKY - można zakupić dodatkowo nagrzewnice wstępną do montażu w króćcu centrali od strony czerpni .Koszt ok . 160 euro

O kablach samoregulujących - nie słyszano !!!

We fiacie 126p też o abs nie słyszano.