fotohobby 23.12.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To wyjasnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.12.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Orientacyjne pomiary z dzisiaj.Na zewnątrz: -7 stopniW domu: +23 stopnieTemperatura na nawiewie w dalekiej sypialni: +16 stopniSprawność całego układu na Lunie: 76,6% Dziś po raz pierwszy włączyłem kabel samoregulujący 1mb, który wcześniej umieściłem na tacy ociekowej, z pętelką na zimnej stronie wywiewu.Najdłuższy i najsłabiej izolowany kanał między centralą a skrzynką rozdzielczą nawiewu, przykryłem z grubsza wełną z rolki.Za centralą na wywiewie muszę mieć jakąś nieszczelność, bo pod folią widać kropelki wody. Wełna też pół mokra, pół zmarznięta na 20-30 cm za Luną.Chyba mam metodę na sprawdzenie czy wymiennik jest oszroniony, bez rozbierania obudowy. Jak puknę delikatnie w centralę, to słychać jakby się coś osypywało. Pewnie kryształki lodu spadają z wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 To wyjasnił W starych konstrukcjach, nie znali takich rzeczy jak wyjście do kabla samoregulującego rozmrażającego wężyk. Jest XXI wiek ! Co się więc dziwić, że stare i tanie centrale pewnych rozwiązań nie posiadają. Tak się kiedyś robiło. Dziś to inne czasy i technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.12.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Prosiłbym szanownych fachowców - forumowiczów o przybliżenie zagadnienia ; -gdzie w nowoczesnych centralach umieszczone są nagrzewnice wstępne ? , - oraz co podgrzewają ( powietrze, wymiennik ) i wg.jakiego algorytmu ?Z wypowiedzi powyżej wnioskuje , że kabel samoregulacyjny to wyższa forma wersji nagrzewnicy wstępnej ???ale czy jest stosowany w obecnych centralach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.12.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Prosiłbym szanownych fachowców - forumowiczów o przybliżenie zagadnienia ; -gdzie w nowoczesnych centralach umieszczone są nagrzewnice wstępne ? , Na czerpni, jak nazwa wskazuje. - oraz co podgrzewają ( powietrze, wymiennik ) i wg.jakiego algorytmu ? To zależy od wymiennika. Bada się wymiennik przy jakich temperaturach i wilgotnościach zamarza i powietrze dogrzewa się modulowaną grzałką lub w wymienniku umieszcza się czujnik lodu i wtedy grzałka ON/OFF. Kiedyś w kiepskich centralach były też wyłączenia nawiewu, czy grzałki chodzące non stop przy np. -5. Z wypowiedzi powyżej wnioskuje , że kabel samoregulacyjny to wyższa forma wersji nagrzewnicy wstępnej ???Nie , to nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem wstępnym, wyjście do kabla samoregulującego i sam kabel przydatne są, gdy chcemy przed zamarzaniem chronić wężyk odprowadzający kondensat. Kable samoregulujący może też być użyty jako nasz "wkład" do taniej centrali. Tanie w produkcji centrale LUNA, Brookvent, Aeris,... są wykonane ze styropianu, więc kabel samoregulujący jest bezpieczny. ale czy jest stosowany w obecnych centralach ?? Tak. W dobrych centralach z rozbudowaną automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 30.12.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 gorbag , Jak tam twoja Luna się spisuje przy obecnych temp. ? Mam zamiar też ją niedługo nabyć . Instalację zrobiłem na przewodach termokontrol PE i skrzynkach rozprężnych . domu jeszcze nie użytkuję ale na wiosnę myślę że trzeba będzie reku zapodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Teraz bez rewelacji.Rano było na zewnątrz nawet -12, w dzień około -10. Sprawdzałem nawiew tam gdzie zwykle i było około +4 do +8 stopni. W tym momencie +7.Czyli sprawność raptem około 50%. Myślę że w tym momencie dochodzą inne straty, a nie tylko sama centrala. Byłem dziś na strychu. Pukałem lekko w centralę i nie słyszałem spotykanego wcześniej dźwięku "osypywania". Może więc dzięki kablowi zamarznięte nie jest. Na wszelki wypadek na parę minut włączyłem bypass. Ciepłe powietrze szło na wymiennik, a zimne prosto do domu. To chyba najprostsze "odmrażanie". Wymieniłem filtry, bo po miesiącu od ostatniej wymiany były już nieźle usyfione. Wilgotność w domu 44%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 30.12.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dzięki za info , zawsze to +7 a nie - 12 Luna cały czas na 1 biegu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tak, pierwszy bieg całą dobę. Więcej tylko okazyjnie, np. jak coś mocniej gotujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 30.12.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A tego baypasu nie myślałeś zaślepić ? bo też coś o tym pisali ... ( co sądzisz na ten temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Na razie nie. Jakoś mnie to nie gryzie szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.12.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 W tym momencie -16 na zewnątrz i +2 na nawiewie. Wydajność niby 47%. Tak jak wspominałem, chyba dochodzi sporo strat niezależnych od samej centrali, ale od kanałów między centralą i skrzynkami, od samych skrzynek i kanałów PE, bo nad nimi jest teraz raptem 15cm wełny. Pod tą wełną pewnie jest teraz około zera. Ciekaw jestem co tam teraz słychać w centrali, ale mi się nie chce zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 31.12.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 gorbag. Jeszcze spytam czy przed zakupem Luny brałeś pod uwagę VUT 200 H min VENTS ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 gorbag. Jeszcze spytam czy przed zakupem Luny brałeś pod uwagę VUT 200 H min VENTS ?? Przecież to zabawka. Porównywać spręż wentylatorów to luna wciąga chińczyka króćcem, razem z obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.12.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Proszę o polecenie central podwieszanych ; ( centrala w łazience , przewody pod sufitem ). Dobry i dostępny serwis .Ceny przystępne ; - o wydajności 250 do 350 m3/h , - z nagrzewnicą wstępną - okolice Krakowa ( nie raz zimy są b.mroźne ) - dla mieszkania ok. 90 m.kw dla 4-5 osób Z góry dziękuje !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Proszę o polecenie central podwieszanych ; ( centrala w łazience , przewody pod sufitem ). Dobry i dostępny serwis .Ceny przystępne ; - o wydajności 250 do 350 m3/h , - z nagrzewnicą wstępną - okolice Krakowa ( nie raz zimy są b.mroźne ) - dla mieszkania ok. 90 m.kw dla 4-5 osób Z góry dziękuje !! Airpack 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 31.12.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Przecież to zabawka. Porównywać spręż wentylatorów to luna wciąga chińczyka króćcem, razem z obudową. OK , dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.12.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 gorbag. Jeszcze spytam czy przed zakupem Luny brałeś pod uwagę VUT 200 H min VENTS ?? Brałem pod uwagę większość najtańszych central: VENTS TYWENT ALNOR NEOGEOTHERM (trzy ostatnie wyglądają jak jeden chinol na celulozowym wymienniku, tylko sterowanie inne) MISTRAL Wymiennik Siwickiego i Barbora, stare Dospele z wyprzedaży, jakieś czeskie itd. Wybrałem Lunę, bo mimo wszystko było o niej najwięcej opinii. Niby szajs, ale wiadomo czego się spodziewać Dziś na nawiewie już +8. W nocy było na zewnątrz -17 i centralka chyba jakoś przeżyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.01.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Dostałem takie oferty cenowe na centrale z montażem tzw. '' podstawowym '' ; BRINK SKY 300 - 5680 zł bruttoBRINK SKY 180 - 5600 zł bruttoONYX SKY 250 - 4850 zł bruttoAir Pack 180 – 5400 zl brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyx 04.01.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Co do Luny... centrala ta sprawdzi się oczywiście jako wentylacja, gorzej wyjdzie jako odzysk ciepła. Odzysk ciepła z powodu nieszczelności jest bardzo niski, a pobór kWh bardzo wysoki. Tu właściwie powstaje pytanie czy nie lepiej zamiast Luny zamontować dwa wentylatory kanałowe i do tego wkopać ze 20-30m rury 160 zwykłej pomarańczowej robiąc tym samym gruntowy wymiennik ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts