Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Orientacyjne pomiary z dzisiaj.

Na zewnątrz: -7 stopni

W domu: +23 stopnie

Temperatura na nawiewie w dalekiej sypialni: +16 stopni

Sprawność całego układu na Lunie: 76,6%

Dziś po raz pierwszy włączyłem kabel samoregulujący 1mb, który wcześniej umieściłem na tacy ociekowej, z pętelką na zimnej stronie wywiewu.

Najdłuższy i najsłabiej izolowany kanał między centralą a skrzynką rozdzielczą nawiewu, przykryłem z grubsza wełną z rolki.

Za centralą na wywiewie muszę mieć jakąś nieszczelność, bo pod folią widać kropelki wody. Wełna też pół mokra, pół zmarznięta na 20-30 cm za Luną.

Chyba mam metodę na sprawdzenie czy wymiennik jest oszroniony, bez rozbierania obudowy. Jak puknę delikatnie w centralę, to słychać jakby się coś osypywało. Pewnie kryształki lodu spadają z wymiennika.

To wyjasnił :lol:
W starych konstrukcjach, nie znali takich rzeczy jak wyjście do kabla samoregulującego rozmrażającego wężyk. Jest XXI wiek ! Co się więc dziwić, że stare i tanie centrale pewnych rozwiązań nie posiadają. Tak się kiedyś robiło.20110127123.jpg Dziś to inne czasy i technologie.

Prosiłbym szanownych fachowców - forumowiczów o przybliżenie zagadnienia ;

-gdzie w nowoczesnych centralach umieszczone są nagrzewnice wstępne ? ,

- oraz co podgrzewają ( powietrze, wymiennik ) i wg.jakiego algorytmu ?

Z wypowiedzi powyżej wnioskuje , że kabel samoregulacyjny to wyższa forma wersji nagrzewnicy wstępnej ???

ale czy jest stosowany w obecnych centralach ??

Prosiłbym szanownych fachowców - forumowiczów o przybliżenie zagadnienia ;

-gdzie w nowoczesnych centralach umieszczone są nagrzewnice wstępne ? ,

Na czerpni, jak nazwa wskazuje.

- oraz co podgrzewają ( powietrze, wymiennik ) i wg.jakiego algorytmu ?
To zależy od wymiennika. Bada się wymiennik przy jakich temperaturach i wilgotnościach zamarza i powietrze dogrzewa się modulowaną grzałką lub w wymienniku umieszcza się czujnik lodu i wtedy grzałka ON/OFF. Kiedyś w kiepskich centralach były też wyłączenia nawiewu, czy grzałki chodzące non stop przy np. -5.

Z wypowiedzi powyżej wnioskuje , że kabel samoregulacyjny to wyższa forma wersji nagrzewnicy wstępnej ???
Nie , to nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem wstępnym, wyjście do kabla samoregulującego i sam kabel przydatne są, gdy chcemy przed zamarzaniem chronić wężyk odprowadzający kondensat. Kable samoregulujący może też być użyty jako nasz "wkład" do taniej centrali. Tanie w produkcji centrale LUNA, Brookvent, Aeris,... są wykonane ze styropianu, więc kabel samoregulujący jest bezpieczny.

ale czy jest stosowany w obecnych centralach ??
Tak. W dobrych centralach z rozbudowaną automatyką.

Teraz bez rewelacji.

Rano było na zewnątrz nawet -12, w dzień około -10. Sprawdzałem nawiew tam gdzie zwykle i było około +4 do +8 stopni. W tym momencie +7.

Czyli sprawność raptem około 50%. Myślę że w tym momencie dochodzą inne straty, a nie tylko sama centrala.

Byłem dziś na strychu. Pukałem lekko w centralę i nie słyszałem spotykanego wcześniej dźwięku "osypywania". Może więc dzięki kablowi zamarznięte nie jest. Na wszelki wypadek na parę minut włączyłem bypass. Ciepłe powietrze szło na wymiennik, a zimne prosto do domu. To chyba najprostsze "odmrażanie". Wymieniłem filtry, bo po miesiącu od ostatniej wymiany były już nieźle usyfione. Wilgotność w domu 44%.

W tym momencie -16 na zewnątrz i +2 na nawiewie. Wydajność niby 47%.

Tak jak wspominałem, chyba dochodzi sporo strat niezależnych od samej centrali, ale od kanałów między centralą i skrzynkami, od samych skrzynek i kanałów PE, bo nad nimi jest teraz raptem 15cm wełny. Pod tą wełną pewnie jest teraz około zera.

Ciekaw jestem co tam teraz słychać w centrali, ale mi się nie chce zaglądać :)

Proszę o polecenie central podwieszanych ; ( centrala w łazience , przewody pod sufitem ).

Dobry i dostępny serwis .Ceny przystępne ;

- o wydajności 250 do 350 m3/h ,

- z nagrzewnicą wstępną - okolice Krakowa ( nie raz zimy są b.mroźne )

- dla mieszkania ok. 90 m.kw dla 4-5 osób

Z góry dziękuje !!

Proszę o polecenie central podwieszanych ; ( centrala w łazience , przewody pod sufitem ).

Dobry i dostępny serwis .Ceny przystępne ;

- o wydajności 250 do 350 m3/h ,

- z nagrzewnicą wstępną - okolice Krakowa ( nie raz zimy są b.mroźne )

- dla mieszkania ok. 90 m.kw dla 4-5 osób

Z góry dziękuje !!

Airpack 180.

gorbag. Jeszcze spytam czy przed zakupem Luny brałeś pod uwagę VUT 200 H min VENTS ??

Brałem pod uwagę większość najtańszych central:

VENTS

TYWENT

ALNOR

NEOGEOTHERM

(trzy ostatnie wyglądają jak jeden chinol na celulozowym wymienniku, tylko sterowanie inne)

MISTRAL

Wymiennik Siwickiego i Barbora, stare Dospele z wyprzedaży, jakieś czeskie itd.

Wybrałem Lunę, bo mimo wszystko było o niej najwięcej opinii. Niby szajs, ale wiadomo czego się spodziewać ;)

Dziś na nawiewie już +8. W nocy było na zewnątrz -17 i centralka chyba jakoś przeżyła.

Co do Luny... centrala ta sprawdzi się oczywiście jako wentylacja, gorzej wyjdzie jako odzysk ciepła.

Odzysk ciepła z powodu nieszczelności jest bardzo niski, a pobór kWh bardzo wysoki.

Tu właściwie powstaje pytanie czy nie lepiej zamiast Luny zamontować dwa wentylatory kanałowe i do tego wkopać ze 20-30m rury 160 zwykłej pomarańczowej robiąc tym samym gruntowy wymiennik ciepła? :confused: