kamihi 04.01.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 tylko wentylatory ? bez wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyx 04.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 No tak, skoro efektywność niska, pobór prądu wysoki to zastanawiam się czy jest sens instalować zapychacza.Jeśli niewiele daje a trzeba za niego zapłacić to ciekawe jak długo się będzie zwracał...Rury i tak będę zakopywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 W tym momencie mam z Luny nawiew +15 stopni, przy -1 na zewnątrz. Z GWC taki nie wyjdzie. Na pewno da się znaleźć bardziej oszczędne wentylatory.Opłacalność można by policzyć. Jeśli Luna na 105V rzeczywiście zużywa 40W (jak pisano na forum), to miesięczny koszt pracy wentylatorów non-stop wyszedł mi w okolicach 18 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyx 04.01.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Jeśli te 15st jest nie na anemostacie a na króćcu Luny to wynik bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 04.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 zyxA o jakich wentylatorach myślałeś(masz jakieś na oku) , bo lune na 1350 można nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Jeśli te 15st jest nie na anemostacie a na króćcu Luny to wynik bardzo dobry. Chyba na odwrót? To wynik z najbardziej odległego anemostatu nawiewnego. Zaraz za centralą nie mierzyłem. Przy dużych mrozach jest jednak dużo gorzej. Przy -17 miałem nawiew chyba +2. Z GWC mogłoby wyjść podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyx 04.01.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Mierzenie na odwrót jest bez sensu. Ważne co bezpośrednio wchodzi do reku i co wychodzi.Myślałem o wentylatorach Dospel seria WK Plastics 100 Edytowane 4 Stycznia 2015 przez zyx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.01.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dla mnie jest ważna sprawność całego układu, a nie jednego elementu. Zakładam że mam konkretne straty z kanałów na strychu i kanałów za skrzynkami w ociepleniu stropu. Zysków się nie spodziewam, bo wewnątrz ocieplenia nie mam temperatury wyższej niż na anemostacie. Mam nawet pomiary z zeszłej zimy, bo mierzyłem temperaturę wewnątrz ocieplenia na połączeniu różnych materiałów, tam gdzie lecą kanały. Co mi po tym, jeśli sprawność centralki jest większa, jeśli później i tak to ciepło tracę? Na strychu mam temperaturę bliską temperatury zewnętrznej. Nie mówię, że Luna jest dobra, a Twoje rozwiązanie złe.Gdzie chciałbyś umieścić wentylatory? Tylko dwa - jeden nawiewny, drugi wywiewny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyx 04.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Mam na parterze pomieszczenie gospodarcze gdzie spod budynku przychodzi rura z GWC i obok w ścianie miejsce na wyrzutnię . Jeden na wejściu, drugi na wyjściu. Instalacja na skrzynkach rozdzielczych i w miarę równej długości kanały dla każdego pomieszczenia. Mam dom szkieletowy więc jest trochę łatwiej z przeróbkami. Z drugiej strony wymóg do montażu wentylacji mechanicznej. Ja też nie twierdzę że Luna jest zła, z resztą jestem na etapie budowy więc nie jestem w stanie porównać z twoim rozwiązaniem. Zastanawiam się co wybrać. Nie ukrywam że opinia Pana T.B. była by tu decydująca Edytowane 5 Stycznia 2015 przez zyx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.01.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 gorbag Jeszcze zapytam; ty swoją Lunę jakoś doszczelniałęś czy tylko kabel grzewczy montowałeś i ARW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 06.01.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Nie doszczelniałem na maxa. Obleciałem silikonem połączenie między króćcami i obudową, dookoła każdego. Tam miałem wątpliwości co do szczelności. W środku na obudowie jest taka jakby uszczelka od okien i ściskając obudowę ją dociskamy. Nie chciałem jeszcze robić rzeczy ostatecznych, bo może będę tam kiedyś zaglądał. Jak ją skleję to ewentualny demontaż będzie trudniejszy i ryzykowny.Mistalova chwali Lunę i tuningował na wiele sposobów, aż mu się rozsypała obudowa. Zdecydowanie nie jest przystosowana do wielokrotnego rozbierania. Ja rozkładałem tylko raz do montażu kabla i z ciekawości przy okazji. Do montażu ARW nie potrzeba rozbierać centrali. Od dołu jest wyjście na typowy kabel zasilający "komputerowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.01.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja obecnie walczę z zabudową poddasza i zastanawiam się czy sobie jakiegoś pexa nie włożyć od rozdzielacza grzejników do stryszku w okolicach rekuperatara , ( do ewentualnej nagrzewnicy wodnej ) bo nawet jak jej nie zrobię to koszt tego pexa niewielki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja obecnie walczę z zabudową poddasza i zastanawiam się czy sobie jakiegoś pexa nie włożyć od rozdzielacza grzejników do stryszku w okolicach rekuperatara , ( do ewentualnej nagrzewnicy wodnej ) bo nawet jak jej nie zrobię to koszt tego pexa niewielki . O jakiej mocy ta grzałka ma być i jakie opory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 07.01.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 http://domwent.pl/pl/p/Wodna-nagrzewnica-kanalowa-NW-01-150/757 - np coś takiego ale naprawdę narazie rozważam tylko włożenie sobie rurek pex a nagrzewnicę jak zajdzie konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.01.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Tu właściwie powstaje pytanie czy nie lepiej zamiast Luny zamontować dwa wentylatory kanałowe i do tego wkopać ze 20-30m rury 160 zwykłej pomarańczowej robiąc tym samym gruntowy wymiennik ciepła? http://allegro.pl/rekuperator-przeciwpradowy-wymiennik-300m3-h-i4943634535.html np. takie coś + dwa dobre wentylatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 07.01.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 No ciekawe czy ktoś ten wymiennik użytkuję i z jakim skutkiem??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.01.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 no właśnie. Wydaje mi się, aczkolwiek od wentylacji fachowcem nie jestem, ale na takiej "krowie" chyba sprawność by była całkiem dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.01.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 http://allegro.pl/rekuperator-przeciwpradowy-wymiennik-300m3-h-i4943634535.html np. takie coś + dwa dobre wentylatory? Miałem to brac ale przemyślałem sprawe i stwierdziłem że jeśli mam dac 2tys za sam wymiennik do dołoże 1,5 tys i mam całą centrale i wydaje mi się że można dostac taniej wymienniki renomowanych firm które jest łatwiej zapakowac w jakieś pudełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 07.01.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 No cyfra za ten wymiennik nie mała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 gorbag co myślisz na temat wodnej narzewnicy przed reku w celu zabezpieczenia wymiennika przed zamarzaniem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts