Vld 09.01.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tam bez sensu, dużo lepszy jest pomysł z przepustnicą przelączającą czerpnię na obieg wewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A coś bliżej(skąd to powietrze) jak to zrealizować konkretnie? ( bo nie powiem jakaś to myśl jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Trójnik z przepustnicą + siłownik ok 300zł montujemy na rurze do czerpni. Do trójnika podlaczasz jakiś większy osobny anemostat np na klatce schodowej. Do sterowania np presostat i czasówka. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Vld Czerpni z wyrzutnią na łby się pozamieniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.01.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 http://domwent.pl/pl/p/Wodna-nagrzewnica-kanalowa-NW-01-150/757 - np coś takiego ale naprawdę narazie rozważam tylko włożenie sobie rurek pex a nagrzewnicę jak zajdzie konieczność To musi Pan dać centralę 600m3'h przy 200Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 wyrzutni czy czerpini? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czyli Panie Tomaszu mószę ten kierunek porzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.01.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 wyrzutni czy czerpini? Czerpni juz poprawiłem sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.01.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Vld ciekawy pomysł . A użytkujesz może coś takiego ? jeśli tak to z jaka centralą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Pomysł nie mój. Chyba wczoraj na którymś z wątków ktoś podawał linka do takiego rozwiązania odmrażania, ale teraz nie mogę znaleść. Na razie jeszcze nic nie działa, jest w trakcie twożenia, a sposób odmrażania wybiorę jak zobaczę jak mi to będzie zamarzało. W pierwszej wersji za rekuperatoratorem będzie wodna nagrzewnica, jak się nie sprawdzi zamienię to małą pompą ciepła 300-400W mocy grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.01.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 @kamihi - nie mam doświadczeń w tym zakresie. Sam tak nie zrobię.@Vld - ciekawe rozwiązanie z tą okresową recyrkulacją. Może na przyszły sezon? Pomyślę i poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Do Luny można kupić filtry okrągłe kanałowe czy lepiej te w skrzynkach kwadratowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W "kwadratowej" skrzynce masz filtr o stosunkowo dużej powierzchni. Wewnątrz jest metalowa kratka w kształcie litery W. Stosunkowo łatwo można ją obłożyć nową, kupioną na metry, włókniną filtracyjną, bo kształt jest prosty.W okrągłych powierzchnia filtrowania jest mniejsza, nawet jeśli kratka jest z załamaniami. Poza tym do takiego kształtu dużo trudniej dopasować włókninę. Włókninę do tej pory wymieniam co miesiąc i po tym czasie obydwa filtry wyglądają na mocno zabrudzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 tak myślałem że troche za mała powierzchnia w okrągłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.01.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Dzisiaj walczyłem z instalacją i już mam wszytko przygotowane pod rekuperator , jeszcze tylko filtry zewnętrzne . No i czekam aż mi prąd uruchomi tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 16.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 gorbagJeszcze chciałbym zapytac czy twoja Luna jest postawiona po prostu na posadzce czy jakoś ją trzeba przymocować do podłoża . Ja będę miał reku na strychu a tam mam OSB . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.01.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Stoi na OSB na strychu. Mimo że obudowa ze styropianu, to centralka swoje waży i stoi stabilnie. Raczej nie odleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Tam bez sensu, dużo lepszy jest pomysł z przepustnicą przelączającą czerpnię na obieg wewnętrzny Bardzo fajny pomysł u mnie akurat jest jeden ślepy anemostat na klatce fi 125 dalej rura fi 125 jakieś 40cm wychodzi na strych jakby założyc przejściuwke na fi 200 tylko czy nie będzie gwizdało na anemostacie nie chciałbym już go przerabiac a jeśli chodzi o sterowanie przepustnicą to może załączanie za pomocą jakiegoś termostatu na wyrzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Można na rożne sposoby kombinować. Na pewno wentyle nie muszą pracować na max obrotach, można zwolnić lub całkiem wyłączyć wywiewny. Do sterowania moim zdaniem jak wyżej: presostat na początek defrostu + czasówka na koniec. Najsłabszym ogniwem tego pomysłu pozostaje jednak cena przepustnicy z siłownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.01.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Można na rożne sposoby kombinować. Na pewno wentyle nie muszą pracować na max obrotach, można zwolnić lub całkiem wyłączyć wywiewny. Do sterowania moim zdaniem jak wyżej: presostat na początek defrostu + czasówka na koniec. Najsłabszym ogniwem tego pomysłu pozostaje jednak cena przepustnicy z siłownikiem. Presostat jest dobry ale jak nie zmieniamy sobie wydatku powietrza tylko wentylatory chodzą na tej samej mocy non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Tak, ale można go ustawić 10-20Pa powyżej największej występującej różnicy ciśnień podczas czystego wymiennika. Przynajmniej teoretycznie w praktyce trzeba zmierzyć jakie opory ma wymiennik na różnych biegach i czy przy powyższym ustawieniu i min mocy wentyli pres będzie mógł zadziałać, lub inaczej czy wentyle będą w stanie wytworzyć potrzebny spręż przy zalodzonym wymienniku. Mój w deklaracjach prod ma mieć 30 Pa przy 400m3/h, więc ustawić na ok 40-45 Pa. Co na to wentyl? Napiszę jak zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts