Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trójnik z przepustnicą + siłownik ok 300zł montujemy na rurze do czerpni. Do trójnika podlaczasz jakiś większy osobny anemostat np na klatce schodowej.

Do sterowania np presostat i czasówka.

Edytowane przez Vld
Czerpni z wyrzutnią na łby się pozamieniały

Pomysł nie mój. Chyba wczoraj na którymś z wątków ktoś podawał linka do takiego rozwiązania odmrażania, ale teraz nie mogę znaleść.

Na razie jeszcze nic nie działa, jest w trakcie twożenia, a sposób odmrażania wybiorę jak zobaczę jak mi to będzie zamarzało. W pierwszej wersji za rekuperatoratorem będzie wodna nagrzewnica, jak się nie sprawdzi zamienię to małą pompą ciepła 300-400W mocy grzewczej.

W "kwadratowej" skrzynce masz filtr o stosunkowo dużej powierzchni. Wewnątrz jest metalowa kratka w kształcie litery W. Stosunkowo łatwo można ją obłożyć nową, kupioną na metry, włókniną filtracyjną, bo kształt jest prosty.

W okrągłych powierzchnia filtrowania jest mniejsza, nawet jeśli kratka jest z załamaniami. Poza tym do takiego kształtu dużo trudniej dopasować włókninę.

Włókninę do tej pory wymieniam co miesiąc i po tym czasie obydwa filtry wyglądają na mocno zabrudzone.

Tam bez sensu, dużo lepszy jest pomysł z przepustnicą przelączającą czerpnię na obieg wewnętrzny

Bardzo fajny pomysł u mnie akurat jest jeden ślepy anemostat na klatce fi 125 dalej rura fi 125 jakieś 40cm wychodzi na strych jakby założyc przejściuwke na fi 200 tylko czy nie będzie gwizdało na anemostacie nie chciałbym już go przerabiac a jeśli chodzi o sterowanie przepustnicą to może załączanie za pomocą jakiegoś termostatu na wyrzutni

Można na rożne sposoby kombinować. Na pewno wentyle nie muszą pracować na max obrotach, można zwolnić lub całkiem wyłączyć wywiewny. Do sterowania moim zdaniem jak wyżej: presostat na początek defrostu + czasówka na koniec. Najsłabszym ogniwem tego pomysłu pozostaje jednak cena przepustnicy z siłownikiem.

Można na rożne sposoby kombinować. Na pewno wentyle nie muszą pracować na max obrotach, można zwolnić lub całkiem wyłączyć wywiewny. Do sterowania moim zdaniem jak wyżej: presostat na początek defrostu + czasówka na koniec. Najsłabszym ogniwem tego pomysłu pozostaje jednak cena przepustnicy z siłownikiem.

Presostat jest dobry ale jak nie zmieniamy sobie wydatku powietrza tylko wentylatory chodzą na tej samej mocy non stop.

Tak, ale można go ustawić 10-20Pa powyżej największej występującej różnicy ciśnień podczas czystego wymiennika. Przynajmniej teoretycznie ;) w praktyce trzeba zmierzyć jakie opory ma wymiennik na różnych biegach i czy przy powyższym ustawieniu i min mocy wentyli pres będzie mógł zadziałać, lub inaczej czy wentyle będą w stanie wytworzyć potrzebny spręż przy zalodzonym wymienniku. Mój w deklaracjach prod ma mieć 30 Pa przy 400m3/h, więc ustawić na ok 40-45 Pa. Co na to wentyl? Napiszę jak zmierzę.