Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tu się z Panem zgodzę w 100% - jak sie ma mało kasy lepiej samu się coś nauczyć i próbować - jak widać po mnie - pomału do celu.

Ja dałem na test przepustnice - ustawione na jakies 30st - obniżyło strumień bardzoooo - ale tak jak Pan Tomek mówił - instalacji nie wyciszyło.

Postanawiam wiec w tym tyg. zrobić ostatnią modyfikację - wywalę ten sztywny fi 150 kanał główny ( 5m ) a dam dwie nitki fi 100 termoflex a przy centralce trójnik :

http://allegro.pl/trojnik-na-skrzynce-rozpreznej-ocynk-150-2x100-i3825134194.html ( obecnie jest on na końcu kanału fi 150 )

moje pytanie - czy ten trójnik jest ok czy szukać jakiejś puszki roporęznej jak Pan Tomasz pokazał parę postów wyżej ( ale z dwoma wyjściami fi 100 i jedym wlotem fi 150)

Dodam ,że trójnik ten mam na "stanie"

pozdrawiam !

podziele się opisem przeróbki :

- wywalony kanał głowny sztywny fi 150

- przy reku ok 0,5 m sztywnego fi 150 , trójnik 1x fi 150 na 2x fi 100

- do nawiewów termoflex fi 100

efekt = cisza , delikatny nawiew przy 110V (!)

jedyny mankament to nie miałem termoflexów - dałem "oskubane" termoflexy ( tz. flexy z termoflexów bez ocieplenia i foli zew. )

Owinołem ją wełną z 3 - 4 cm wkoło oraz przykryłem z góry wełną z 5 cm. Leżą na betonowym stropie strychu nieocieplonego ale myślę ,że mają "ciepło" od podłogi.

Może lepiej je całkiem "odwinąć " z wełny i tylko przykryć z góry ?

Kawałek kabla samoregulującego.

Witam, dzisiaj na szybko włożyłem kawałek kabla samoregulującego w tunel bypassu, może da radę i nie zamarznie wymiennik.

Qubic przy -11 to chyba nieźle jak nawiewa około 10 stopni, to 20 stopni różnicy, jaką masz temperaturę wewnątrz i jak zapobiegasz zamrażaniu reku?

Witam, dzisiaj na szybko włożyłem kawałek kabla samoregulującego w tunel bypassu, może da radę i nie zamarznie wymiennik.

Qubic przy -11 to chyba nieźle jak nawiewa około 10 stopni, to 20 stopni różnicy, jaką masz temperaturę wewnątrz i jak zapobiegasz zamrażaniu reku?

Aktualnie mam 22*C a reku nie zamarza na razie ponieważ mam nieocieplony kanał czerpni ;) . Nie wiem jak będzie wraz ze spadkiem temperatury , na teraz przydałoby się jeszcze zredukować obroty wentyli .

przy -14*C na nawiewie 4*C na 1 biegu
Powinno być od 2 do maksymalnie 4 st mniej niż powietrze wywiewane - Centrala łapie obce powietrze Radzę uszczelnić centralę - rozłożyć luna.jpg nałożyć silikon lub coś podobnego "współpracującego" ze styropianem na łączenia i wokół króćcy. Uszczelnić bypass ( tę "szczotkę" ) lub go zlikwidować - i skleić całość !!!

czyli przy ok. - 15 st , jeśli w pomieszczeniach jest ok 20 st - nawiew do pokoi ma być ok 15 st ??

Raczej chyba nie realne na takiej centralce jak LUNA

Mi przy ok - 12st nawiewa ok 6 st max !

Lunę uszczelniłem BARDZO dobrze - pianka + silikon.

Jaki może być powód ? mam dwa wywiewy ( kuchnia + łazienka )

Są przykręcone dość znacznie - może trzeba anemostat bardziej odkrecić ?

to bardzo ładny wynik

pytanie skad u nas takie spadki temp ? jak pisałem - lunę dość ładnie "skleiłem". Bypass wywaliłem i zakleiłem pianką.

Sprawdzę dziś temp. nawiewu zaraz przy reku - możliwe ,że spadki są na kanałach nawiewnych ?

A może wina leży po stronie czerpni / wyrzutni ?

U mnie

czerpnia : ok 2,5 m sztywnego ocynkowanego kanału fi150 - przez ścianę ( rura ocieplona ok 5cm wełny i owinięta folią )

Wyrzutnia : ok 1,5m - kanał giętki fi 150 - wprowadzony do grawitacyjnego starego komina. ( reku do wejscia do kanału wentylacji ok 1,5m.)

Centralka leży na stropie. Kanały od czerpni i wyrzutni idą ku górze i np. czerpnia wychodzi przez ścianę na wysokości ok 1m nad reku, wyżutnia wchodzi do kanału went. ok 1,2 m nad reku.