szycha91 25.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Witam, W ubiegłym tygodniu odebrałem WZ dla Naszej działeczki . Teraz chwila oczekiwań i można szukać ekipy i ruszać 'w budowę'. Jednak wciąż intryguje mnie temat ogrzewania. Niby pół roku temu powiedziałem sobie, że temat będzie zamknięty z nast. planami:1. Kominek w salonie ( najprawdopodbniej z DGP)2. W łazience drabinka na prąd.3. W przedpokoju oraz kuchni podłogówka elektryczna. 4. W sypialniach i salonie grzejniki elektryczne. Zastanawiam się jednak czy to nie jest zbyt pomieszane . Nie chce mieć w sypialni podłogówki bo ona długo oddaje ciepło, a tak to włączam kaloryfer w taniej taryfie wieczorem i mam z głowy do rana. Dom to Zielony Ogród w wariancie III ( http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm ) . Jakie inne ogrzewanie do domu 90m2? Słyszałem o piecach, które wystarczy załadować drzewem raz na 24godziny i ma się z głowy. To też nie byłoby złym pomysłem właściwie, ale znowu na to trzeba mieć miejsce. Zapraszam do wypowiedzi wszystkich chętnych. PozdrawiamSzycha91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 26.09.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witam raz jeszcze, Nikt nie jest w stanie wyrazić swojej opinii ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 26.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 witam Jeśli nie masz gazu ziemnego to zastanów się nad powietrzną pompą ciepła i podłogówką po całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 uwazam ze robisz krzywde sobie z grzejnikem w sypialniipomysl z kominkiem ok np. salzburg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 podlogówka w całym domu obowiazkowo plus drabinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 a ja myślę że gruntowa pompa ciepła będzie najbardziej odpowiednia ... pomyśl też o wentylacji mechanicznej z jakimś dobrym i drogim rekuperatorem ... oczywiście o 30cm izolacji i 3 szybowych oknach też należy pamiętać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 a ja myślę że gruntowa pompa ciepła będzie najbardziej odpowiednia ... pomyśl też o wentylacji mechanicznej z jakimś dobrym i drogim rekuperatorem ... oczywiście o 30cm izolacji i 3 szybowych oknach też należy pamiętać ... Na 90 m2?? jak już PC to powietrzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Na 90 m2?? jak już PC to powietrzna... a co się będzie zastanawiał... jak już to na całego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 a co się będzie zastanawiał... jak już to na całego ... Nie prowokuj bo zaraz forumowy "doradca'' tu przylezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie prowokuj bo zaraz forumowy "doradca'' tu przylezie i tak przylezie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.09.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 a ja myślę że gruntowa pompa ciepła będzie najbardziej odpowiednia ... pomyśl też o wentylacji mechanicznej z jakimś dobrym i drogim rekuperatorem ... oczywiście o 30cm izolacji i 3 szybowych oknach też należy pamiętać ... Taaa i może jeszcze solary , elektrownia wiatrowa a może i przydomowa elektrownia atomowa ... To jest taniutki w budowie mały dom. Już tutaj można stwierdzić że człowiek nie ma zbyt dużo kasy i raczej nie będzie ładował w różne "bajery" pół ceny całego domu. Jeśli zależy na kosztach i chce kominek to może po prostu rozprowadzić ciepłe powietrze po pokojach + w pokojach dać piece elektryczne akumulacyjne ? Będzie ogrzewanie niedrogie w utrzymaniu i będą 2 źródła ciepła i tylko od chęci użytkownika będzie mógł grzać prądem w II taryfie , albo wspomagać kominkiem lub całkowicie kominkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.09.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 i tak przylezie ... I przylazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 27.09.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Koszt domku to max 250tys. zł. Dom będzie bez jakichkolwiek zmian. Wszystko jak w projekcie. Projekt jeszcze nie jest robiony , ponieważ nie jesteśmy jeszcze właścicielami działki . Kominek chciałbym mieć z nawiewami do sypialni i łazienki. Piece akumulacyjne mogą być ciekawe i w sumie nie jestem uzależniony od jednego źródła ciepła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 27.09.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 A co ja komus doradzam... niejednokrotnie pisalem ze kazdy robi jak chce... Czy pisalem gdzies co jest dobre a co zle? albo dokladnie jak ma zrobic? Niech sie poslucha jaska, grzeje zmywarka i lodowka lub sciekami ... maja 100% sprawnosc On zreszta i klimatyzacja w trybie chlodzenia grzeje... Zreszta co niewybierze bedzie placil tak jak reszta... a wiec nad czym sie pocicie... Hahaha, padłem A tak serio to pompa P-W byłaby dobrym wyborem. Chcesz grzać 100% energią elektryczną, a SCOP takiej pompy to koło 2, może kapkę więcej, w zależności od temp. zew. Więc za grzanie i cwu masz 2 razy taniej. Oblicz sobie ile kosztuję instalacja w takim i takim wariancie, zuzycie i oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.09.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Koszt domku to max 250tys. zł. Dom będzie bez jakichkolwiek zmian. Wszystko jak w projekcie. Projekt jeszcze nie jest robiony , ponieważ nie jesteśmy jeszcze właścicielami działki . Kominek chciałbym mieć z nawiewami do sypialni i łazienki. Piece akumulacyjne mogą być ciekawe i w sumie nie jestem uzależniony od jednego źródła ciepła. Pozdrawiam Dane z projektu Zielony Ogród III Ściany zewnętrzne murowane, dwuwarstwowe: beton komórkowy 24 cm + styropian 12-15 cm i tynk wewnętrzny Strop (bez stropu) sufit podwieszany 2x płyta g-k + folia paroizolacyjna + wełna mineralna 25 cm Podłoga na gruncie podsypka piaskowa 40 cm + beton 10 cm + papa + styropian 15 cm + folia + szlichta betonowa 6 cm + wykończenie podłogi Sposób ogrzewania kocioł na gaz + system dystrybucji gorącego powietrza DGP Rozważ propan z własnego zbiornika. Koszty eksploatacji zbliżone do gazu ziemnego i nie musisz rezygnować i z kaloryferów i z podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 27.09.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Propan też zły nie jest, można rozważyć. Lepsze to nić kopcenie węglem ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.09.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Dobrze ocieplic, wstawić piece akumulacyjne i finito. Lub kable w podłogę (lepiej). Tani koszt inwestycyjny i eksploatacyjny.Propan - bez sensu, koszt wyższy niż prąd w II taryfie, PC też bez sensu - duży koszt inwestycyjny..No chyba że blisko leci rura z gazem - wtedy gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.09.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Propan - bez sensu, koszt wyższy niż prąd w II taryfie, . Możesz to udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Niech sie poslucha jaska, grzeje zmywarka i lodowka lub sciekami ... maja 100% sprawnosc On zreszta i klimatyzacja w trybie chlodzenia grzeje... Zreszta co niewybierze bedzie placil tak jak reszta... a wiec nad czym sie pocicie... ulżyło ci ...??? gdzie napisałem że klima przy chłodzeniu grzeje ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Możesz to udowodnić. po ile masz 1 L propanu i ile z tego kwh ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts