Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie w domu 90m2? Zapraszam do dyskusji.

szycha91

Recommended Posts

wszyscy moi klienci u których serwisuję kotły narzekają na wysokie koszty ogrzewania propanem.

Zwykły domek do 200 m2 to około10 000 zł rocznie.

Jesteś z branży grzewczej i dobrze wiesz /powinieneś wiedzieć/, że takie stwierdzenia nic nie znaczą.

Zwykły domek ? ... do 200 m2 ? około ?....

Witam,

Cieszę się że temat się rozwinął. Jest wymiana zdań, której się pilnie przyglądam . Jednego czego wymagam od ogrzewania domu to obsługi kotła. Rozumiem, raz na dobę ok. Mam znajomych , którzy nie zostaną gdzieś na grillu do 19 bo trzeba w piecu palić na wodę ciepłą. Zresztą w razie wyjazdów na narty zimą też ogrzewanie musi pykać, więc musi być trochę zautomatyzowane . Pozdrawiam

A u mnie (mazury) propan chodzi po 3.02 PŁN...

Jest to cena koncernu, po targach, do dzierżawionego zbiornika.

Poszukaj dobrze u innych dostawców.

Nawiasem mówiąc, to jeszcze kilka % od 1,7 zł/litr, można urwać tworząc grupę zakupową.

Wówczas kWh uzyskany z propanu wychodzi taniej niż z gazu ziemnego. To już jednak inny temat.

PS. Założycielowi wątku - szycha91 - proponowałem rozważenie własnego zbiornika, a nie dzierżawę. W okolicach Wrocławia powinien znaleźć dostawcę o zbliżonych cenach na propan.

Witam,

Cieszę się że temat się rozwinął. Jest wymiana zdań, której się pilnie przyglądam . Jednego czego wymagam od ogrzewania domu to obsługi kotła. Rozumiem, raz na dobę ok. Mam znajomych , którzy nie zostaną gdzieś na grillu do 19 bo trzeba w piecu palić na wodę ciepłą. Zresztą w razie wyjazdów na narty zimą też ogrzewanie musi pykać, więc musi być trochę zautomatyzowane . Pozdrawiam

W domu który zamierzasz wybudować /Zielony ogród III/ , projektant nie przewidział pomieszczenia na kotłownię, tak więc wybór masz ograniczony.

Pozostaje

energia elektryczna /bezpośrednio/,

PC /gdzie ją upchnąć - tu niech się wypowiedzą specjaliści od pomp/

lub propan.

Nie mialo co ulzyc jasiu... ale wi innym watku twierdzisz razem ze swojimi zwolennikami ze calkowite zuzycie kWh przez dom to CO...

bo sa zyski bytowe...

A wiec jezeli zuzycie kWh przez dom to CO to kosiarka, ogrzewanie postojowe auta, , klimatyzacja, lodowka, oswietlenie na zewnatrz....CWU...

(bo scieki grzeja...) , i inne AGD sie zalicza ...wedlug waszej teori

A wiec nie rozumiem twojego oburzenia...

Albo sie sprecyzuj... albo sie nie upieraj... to tylko tyle.

ja pierd...:jawdrop:

kosiarka ... najlepiej spalinowa...

ogrzewanie postojowe ..., fakt zapomniałem przecież to taki standard że przecież wszyscy mają w swoich garażach...:lol2:

klimatyzacja ...to samo , standard...

lodówka ...grzeje..., no chyba że wszyscy je mają na zewnątrz...

oświetlenie na zewnątrz..., nie grzeje ale całoroczne zużycie przez przeciętnego Kowalskiego jest na poziomie kilkudziesięciu kwh...

CWU... w znacznej mierze ciepło zostawia w chałupie chyba że ktoś zasobnik wraz z łazienką ma na zewnątrz...

AGD... wszystkie urządzenia elektryczne grzeją a tak się składa że przeciętna rodzina używa ich w domu a nie na łące ...

To cena zakupu przez dystrybutora

I to ta 1,7 zł /l

6,6 kWh za 1,7 zł to daje 25 groszy za 1 kWh .tylko takich cen niema.

Ja nie wiem dlaczego tak drogo wychodzi .Niech napiszą użytkownicy.

Ja kupowałem propan w tym sezonie po 1.7zł brutto / litr do własnego zbiornika. Dystrybutorem nie jestem.

Ciekawe kto wie lepiej?

Na fm są tacy co kupili za 1,56 i tacy co kupili za 3,70 zł/litr.

Na to już nic nie mogę poradzić.

Poza tym jeśli ktoś ma 200 metrową "kostkę" z lat 50-tych, 8 osób w chałupie, w tym 7 dziewczyn biorących codziennie kąpiel, gotuje dla nich na gazie oraz ma ogrzewany garaż z warsztatem pod całością, kupuje propan po 3,20 zł/litr to nie ma się co dziwić że drogo.

Lub inaczej.

Propan po 2 zł.

Roczny koszt grzania 10 000 zł to równowartość 5 000 litrów x 6,6 kWh = 33 000 kWh : 200 m2 = 165 kWh/m2

Teraz mogę zrozumieć Twoje zdziwienie.

• 4 months później...
Zanim ruszyłem z budową domu, musiałem mieć wszystko dograne. Jeśli chodzi o ogrzewanie, też dużo szukałem – w internecie, pytałem znajomych, nawet jakieś czasopisma zacząłem kupowa. W końcu z wielu reklam, które znalazłem, wybrałem kilka firm i skontaktowałem się z nimi. W rezultacie postawiłem na EMER Serwis. Nie będę się rozpisywa co i jak, ale tu masz namiar: http://www.emerserwis.com/. Zaprosiłbym cię, żebyś zobaczy, jak mam w domu przyjemnie i ciepło ;) Nie była to najtańsza inwestycja, ale warto było. dobra porada i świetna instalacja. Myślę, że ty też nie będziesz żałowa. Doradzą ci najlepsze rozwiązanie i możesz u nich zamówić odpowiednie produkty. Jak masz dobrych fachowcó, którzy ci to wszystko zamontują, będziesz w 100% zadowolony. Powodzenia.

• 5 months później...

Pomocy!!

Witam, przepraszam, ze podlaczam sie do tematu ale pilnie potrzebuje porady dot ogrzewania. Dom 234m2 (pow.uz.parter+poddasze), brak gazu, 4 osoby. Zalezy mi bardzo na ekologii jednak dostalam wycene na pompe pozioma (duza dzialka) ok 80tys zl!!! No, az tak to mi na tej ekologii nie zalezy ;)

Zdecydowanie rekuperator ale co z reszta? Bedzie duzy kominek zamkniety, mozna byloby podlaczyc pod ogrzewanie podlogowe ale to tylko zima. Z kolei solary tylko latem?? A co z woda na caly rok? Ogrzewane podlogowe byloby najlepsze ale marze o wykladzinie w sypialniach! Firmy jakos sie nie garna do ogrzewania sciennego na poddaszu :-(

Czy mozna to jakos wszystko polaczyc? Czy moje wymagania wykluczaja sie na wzajem, dlatego - pomocy!

Pozdrawiam asia.