Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka izolacja pod oknem tarasowym ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co pod nie ma znaczenia wrecz jest to błąd montażowy gdyz papa zwlaszcza gruba pod wpływem temperatury ulega odksztakceniom i okno/Drzwi zapadają się w niej niekontrolowane

Istotne jest by woda opadowa jak i ta która scieka po oknie/drzwiach była odprowadzona poza ocieplenie fundamentów

Naprawdę takie podstawowe rzeczy trzeba przypominać i tłumaczyć?

Zanim zaczniesz myśleć i martwić się o kostkę ten problem MUSISZ rozwiązać

To co pod nie ma znaczenia wrecz jest to błąd montażowy gdyz papa zwlaszcza gruba pod wpływem temperatury ulega odksztakceniom i okno/Drzwi zapadają się w niej niekontrolowane

Okno i drzwi które są mocowane bocznie zapadną się na 4 mm papy?? Musi być coś pod bo inaczej będzie przerwa w hydroizolacji chudziaka.

Okno i drzwi które są mocowane bocznie zapadną się na 4 mm papy?? Musi być coś pod bo inaczej będzie przerwa w hydroizolacji chudziaka.

Oj....dzwonia dzwonią ale nie w tym kościele.

Izolacja chudziaka....sorry ale 1 kwietnia już dawno za nami :) To na chudziaku na całej jego powierzchni masz pape ?

Słuchaj

Staramy się doradzić byście błędów nie popełniali a zrobicie i tak po swojemu.

Usunięcie papy czy foli w obrębie otworu niczym nie grozi.

Pape masz pod ścianami i zabezpiecza przed ciagnieciem przez ścianę ewentualnej wilgoci.

Przy prawidłowym wykonaniu izolacji przeciwwodnej okna/drzwi nic Ci nie zawilgoci przestrzeni w obrębie otworu.

Jak wykonasz izolację kolejnym etapem przy Twoim wykończeniu tarasu będzie zabezpieczenie jej przed uszkodzeniami czy to mechanicznymi czy też przez gryzonie.

Jak to dokładnie już wykonasz to robisz podsypke z piasku i kładziesz na to kostkę

Nie do końca widzę ale masz chyba poszerzenie (choć niżej tak jakby stało to na pustakach)

Kostka ma 6-8 cm grubości

Wystarczy posypka ok 5 cm a poniżej to możesz sobie dodatkowo ocieplić.

Ważne by izolacja zachodziła takze na ścianę i schodzila poza ocieplenie fundamentów. Jutro jak nie zapomnę wstawię zdjęcie jak to powinno być zrobione

I uwierz - to jest NAJWAŻNIEJSZE i od tego zacznij.

Izolacja chudziaka....sorry ale 1 kwietnia już dawno za nami :) To na chudziaku na całej jego powierzchni masz pape ?

Słuchaj

Pape masz pod ścianami i zabezpiecza przed ciagnieciem przez ścianę ewentualnej wilgoci.

1. Tak mam zamiar mieć na całej powierzchni chudziaka papę;

2. Co mi z tego , że dam papę pod ściany jak mi wilgoć z chudziaka pociągnie?

3. Kolega który pyta widzę ma papę pod poszerzeniami, rozumiem że to błąd bo mu się drzwi tarasowe zapadną przez tą papę?? :D

Słuchaj

Przy prawidłowym wykonaniu izolacji przeciwwodnej okna/drzwi nic Ci nie zawilgoci przestrzeni w obrębie otworu.

Jak wykonasz izolację kolejnym etapem przy Twoim wykończeniu tarasu będzie zabezpieczenie jej przed uszkodzeniami czy to mechanicznymi czy też przez gryzonie.

Jak to dokładnie już wykonasz to robisz podsypke z piasku i kładziesz na to kostkę

Nie do końca widzę ale masz chyba poszerzenie (choć niżej tak jakby stało to na pustakach)

Kostka ma 6-8 cm grubości

Wystarczy posypka ok 5 cm a poniżej to możesz sobie dodatkowo ocieplić.

Ważne by izolacja zachodziła takze na ścianę i schodzila poza ocieplenie fundamentów. Jutro jak nie zapomnę wstawię zdjęcie jak to powinno być zrobione

I uwierz - to jest NAJWAŻNIEJSZE i od tego zacznij.

Dzięki.

zapomniałem narysować folii paroszczelnej od wewnątrz ale to chyba każdy wie :)

Na zdjęciu widać obróbkę blacharską choć moim zdaniem można było ją wykonać dokładniej - dłuższą i zagiętą pod kątem by nachodziła na ocieplenie. Taras w trakcie prac, częściowo podsypany piaskiem, jeszcze dojdzie piasek i na to kostka

Chyba wszystko wyjaśniłem a co do papy pod oknami a zwłaszcza ciężkimi oknami typu PSK czy HS czy nawet zwykłymi drzwiami balkonowymi jednoskrzydłowymi podpartymi klockami dystansowymi - troszkę z innej perspektywy na to patrzysz - sory że powiem wprost - laika.

marcin225 Piszesz : Okno i drzwi które są mocowane bocznie zapadną się na 4 mm papy?? Musi być coś pod bo inaczej będzie przerwa w hydroizolacji chudziaka

To że coś Ci se wydaje wcale nie znaczy że masz rację. Za długo siędzę w branży by z takimi sytuacjami mieć do czynienia - później jeden winkiel obniży się o 1-2 mm a to już wystarczy by zaczęły się problemy. Zwłaszcza w pojedynczych balkonach gdzie może nie każdy wie ale nacisk na podłoże od strony zawiasów jest większy niż od strony klamki - bo nawet posiadające podnośnik skrzydła okucia rzadko są odpowiednio wyregulowane i cały ciężar skrzydła spoczywa na zawiasie

izolacja pwodna.jpg

zabezpieczenie HSa.jpg

Edytowane przez Ok**se

jak chcesz zobaczyć jak powinna być wykonana jest izolacja pwodna obejrzyj sobie film

(od ok.36 sek)

Bardzo ważne, izolacja ma być nie tylko w obrębie samego otworu ale także nachodzić na ściany

Zresztą, co tu dużo mówić, tak jak widzisz powinien wyglądać prawidłowy montaż, że powiem nieskromnie ;)

Taki mamy standard montażu :) choć ciepłe parapety nie są w standardzie uwzględnione

marcin225 Piszesz : Okno i drzwi które są mocowane bocznie zapadną się na 4 mm papy?? Musi być coś pod bo inaczej będzie przerwa w hydroizolacji chudziaka

To że coś Ci se wydaje wcale nie znaczy że masz rację. Za długo siędzę w branży by z takimi sytuacjami mieć do czynienia - później jeden winkiel obniży się o 1-2 mm a to już wystarczy by zaczęły się problemy. Zwłaszcza w pojedynczych balkonach gdzie może nie każdy wie ale nacisk na podłoże od strony zawiasów jest większy niż od strony klamki - bo nawet posiadające podnośnik skrzydła okucia rzadko są odpowiednio wyregulowane i cały ciężar skrzydła spoczywa na zawiasie

Ty się patrzysz pod kątem montażu okna a inwestor pod wszystkimi. No nic zapytam montażystów jak oni to widzą. Na tym filmiku tam czasem spod okien tarasowych papa nie wystaje czy co to jest?

Te czarne mazidło to ta guma reklamowana tutaj czy coś innego? Ewentualnie może tą gumą posmarować pod oknem tarasowym?

Papa w obrębie otworu okiennego została usunięta.

Od zewnątrz folia EPDM

Ja patrzę pod względem wykonawczym i co może i dzieje się z konstrukcją. I przede wszystkim patrzę pod kontem tego co zdarza się na budowach i jakie są tego późniejsze efekty. Jeśli przed montażem będziesz miał papę na całym chudziaku to co za problem usunąć ją w miejscu posadowienia okna ? Co za problem wykonując warstwę paroszczelną od środka połączyć ja z papą ? Żaden problem.

A montażyści jak widzą? Już Ci odpowiem: " naczytał się Pan jakiegoś Muratora i wymyśla cuda "

Zapewne dodadzą: " My od lat tak montujemy i nic się nie dzieje, może być Pan spokojny "

A na koniec usłyszysz zapewne: " Panie, My jeździmy do Niemiec na montaże "

;)

I zwłaszcza to ostatnie zdanie zamyka dalszą dyskusję no bo przecież.... Niemcy !!!

Edytowane przez Ok**se

1. Tak mam zamiar mieć na całej powierzchni chudziaka papę;

2. Co mi z tego , że dam papę pod ściany jak mi wilgoć z chudziaka pociągnie?

3. Kolega który pyta widzę ma papę pod poszerzeniami, rozumiem że to błąd bo mu się drzwi tarasowe zapadną przez tą papę?? :D

Aj tam nie słuchaj jareko bo to czasem bajkopisarz robiący z montażu okien technologie kosmiczną.....

Jeśli przed montażem będziesz miał papę na całym chudziaku to co za problem usunąć ją w miejscu posadowienia okna ? Co za problem wykonując warstwę paroszczelną od środka połączyć ja z papą ? Żaden problem.

Okno należy zapianować dookoła?

Od środka dajemy folie paroizolacyjną, bo wilgoć szkodzi piance?

A jak izolujesz tę piankę od wilgotnego chudziaka, jak wytniesz tam papę?

Jak uchronić mur przed podciąganiem wilgoci tą drogą z chudziaka?

Jeżeli ktoś izoluje chudziaka, to chce się zabezpieczyć, przed podciąganiem wody z gruntu nawet, jeżeli wody gruntowe podejdą bardzo wysoko. Robienie dziur w tej izolacji podważa sens robienia jakiejkolwiek hydroizolacji - co z tego, że rura jest szczelna w 99,99%? Jak woda ciecze tą dziurą o powierzchni 0,01% ?

Od środka dajemy folie paroizolacyjną, bo wilgoć szkodzi piance?

A jak izolujesz tę piankę od wilgotnego chudziaka, jak wytniesz tam papę?

Jak uchronić mur przed podciąganiem wilgoci tą drogą z chudziaka?

no właśnie o to pytam, chociażby piana od dołu będzie na wilgoć narażona. Ty Kaizen jak masz? Papę pod oknem tarasowym?

U mnie papa została. Ekipa nie rzuciła pomysłem jej usunięcia.

Od środka dosyć prosto jak widać na fotkach. Od zewnatrz więcej zabawy. Nie pamiętam, czy to folia, czy papa pomiędzy tarasem a murem. Na poziomie ściany fundamentowej wywinięte na wierzch, na XPS, wyżej przylega do BK. Do tego przykleiła się ekipa od stolarki, jak widać na fotkach.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414817

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414818

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414819

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414820

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414821

PapaTaras02.jpg

PapaTaras03.jpg

PapaTaras04.jpg

PapaTaras05.jpg

PapaTaras06.jpg

Papa w obrębie otworu okiennego została usunięta.

Od zewnątrz folia EPDM

Ja patrzę pod względem wykonawczym i co może i dzieje się z konstrukcją. I przede wszystkim patrzę pod kontem tego co zdarza się na budowach i jakie są tego późniejsze efekty. Jeśli przed montażem będziesz miał papę na całym chudziaku to co za problem usunąć ją w miejscu posadowienia okna ? Co za problem wykonując warstwę paroszczelną od środka połączyć ja z papą ? Żaden problem.

A montażyści jak widzą? Już Ci odpowiem: " naczytał się Pan jakiegoś Muratora i wymyśla cuda "

Zapewne dodadzą: " My od lat tak montujemy i nic się nie dzieje, może być Pan spokojny "

A na koniec usłyszysz zapewne: " Panie, My jeździmy do Niemiec na montaże "

;)

I zwłaszcza to ostatnie zdanie zamyka dalszą dyskusję no bo przecież.... Niemcy !!!

Za wycięcie papy to bym Was z budowy wypier...ił, co to nie potrafisz nic miedzy pape a kliny, czy tam punkty podpracia włozyc co by naprezenia dociskowe na pape rozlożyć?

Takie to z Was eksperty....

Echhh....

Popatrzcie na warstwy na chudziaku

Na ocieplenie fundamentów i gdzie powinni się kończyć

Odpowiedzcie sobie na pytanie po kiego tam wogole piana ? Jej degradacja jakie ma znaczenie i czy wogole ma znaczenie ?

To nie okno :) jej tam naprawdę wogole mogłoby nie być

Ważne jest by było szczelnie dla wody z zewnątrz w tym miejscu

Więc zanim mnie wyp...sz z budowy pomyśl

Edytowane przez jareko