sojek1 23.12.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Jareko a wskażesz jakąś fachową literaturę lub schematy rozwiązań producentów lub systemodawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 SwietaDaj czas sobie i innym by spędzić je rodzinnieBudowa nie zając Nie ucieknie Wesołych Świąt i najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.12.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 http://oknotest.pl/montaz-okien/komfort-okna-pvc-u-vetrex-w-drewnianym-szkielecieZdjęcia w tym reportażu są w miarę odpowiednie. Uszczelnienie hydroizolacyjne folią epdm jest podstawowym elementem montażu i powinna być wykonywana nawet gdy "klient nie chce ciepłego montażu ". A że folią i klej do niej nie jest za darmo to chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 26.12.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 http://oknotest.pl/montaz-okien/komfort-okna-pvc-u-vetrex-w-drewnianym-szkielecie Zdjęcia w tym reportażu są w miarę odpowiednie. Uszczelnienie hydroizolacyjne folią epdm jest podstawowym elementem montażu i powinna być wykonywana nawet gdy "klient nie chce ciepłego montażu ". A że folią i klej do niej nie jest za darmo to chyba oczywiste. No ciekawy przypadek.. okna PCV-U montowane w szkielet i to od wewnątrz, nie lada wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.01.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 To ja mam pytanie, bo wszystko fajnie, ale ze zdjęć rozumieim, że EPDM powinien być podczas montażu okna przyciśnięty pomiędzy profilem a poszerzeniem i iść w dół, czy tak? jęśli tak, to co w przypadku doklejania EPDM już po zamontowaniu okien? Czy porządne przyklejenie go od frontu okna sprawdzi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 17.01.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 To ja mam pytanie, bo wszystko fajnie, ale ze zdjęć rozumieim, że EPDM powinien być podczas montażu okna przyciśnięty pomiędzy profilem a poszerzeniem i iść w dół, czy tak? jęśli tak, to co w przypadku doklejania EPDM już po zamontowaniu okien? Czy porządne przyklejenie go od frontu okna sprawdzi się? Nie, pomiędzy oknem i poszerzeniem tego nie wciskamy. Pomiędzy oknem a poszerzeniem masz systemowe uszczelki, rozprężki lub uszczelniacz. EPDM przykleja się do poszerzenia więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zrobić na zamontowanym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 17.01.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 EPDM mocuje się do czoła i najlepiej gdy poszerzenie jest cofnięte względem profila samego okna - czy przez zamówienie go z węższego systemu czy też stosując specjalne profile bazowe, przy listwach podparapetowych nie ma tego kłopotu gdyż one zawsze są cofnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.01.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dzięki Panowie, a czy waszym zdaniem bez hydroizolacji z EPDM ma prawo przeciekać okno poprawnie zamontowane na taśmach? Mam wilgoć w naroznikach na dole. Od zewnątrz jest tylko poszerzenie i tasma (również dołem poszerzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 17.01.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 taśma nie zabezpiecza przed wodą stojącą. A taka może się pojawić na poszerzeniach pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dzięki Panowie, a czy waszym zdaniem bez hydroizolacji z EPDM ma prawo przeciekać okno poprawnie zamontowane na taśmach? Mam wilgoć w naroznikach na dole. Od zewnątrz jest tylko poszerzenie i tasma (również dołem poszerzenia). Poszerzenie czy listwa podparapetowa? Bardzo często montaż folii kończy się razem z ramą okna , bo w sumie ciężko jest zrobić ciągłość foli do samego muru.. W tym miejscu po prostu często są niedokładności wykonawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 09.08.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy mogę folię EPDM przykleić na klej EPDM na poszerzenia z kilnarytu? Mam takie poszerzenia niezabezpieczone i oczywiście zacieka po deszczach. Chciałam tak zrobić, ale okazuje się, że ten klej jest na bazie rozpuszczalników, więc nie wiem czy to dobry pomysł. Oprócz tego, że poszerzenie z klinarytu to i opaska płyty również wykonana z YETICO, dlatego nie wiem czy styropian w reakcji z tym klejem będzie skuteczną hydroizolacją. Możecie coś doradzić, bo już sama nie wiem co z tym zrobić, chciałabym zacząć układać styropian pod wylewkę, ale wolałabym tego nie robić dopóki problemu nie rozwiążę, a pada właściwie codziennie i cały czas mam w środku wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 10.08.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Najpierw EPDM do klinatytu i najlepiej do muru. Na to ocieplenie. Klej do EPDM faktycznie rozpuszcza trochę styropian. Nie ma dramatu ale jeśli można tego uniknąć to unikajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 10.08.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Dziękuję, no właśnie chciałam tego uniknąć, tylko jaki jest inny, ale równie skuteczny pomysł na wykonanie hydroizolacji tego poszerzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 10.08.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Zapewne tak. Ale EPDM uznaję za najlepszy i najprostszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 10.08.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Ja jednak wolałabym nie ryzykować i nie degradować styropianu. Czy w takim razie jakaś taśma dekarska, bitumiczna będzie skutecznym rozwiązaniem albo np. posmarować hydroizolacją Mapelastic? No coś przecież jest jeszcze jakiś inny dobry sposób na hydroizolację tych poszerzeń, a przynajmniej mam taką nadzieję, że jest. Może wiesz co oprócz EPDM można jeszcze zrobić?Nie wiem czy to dobry pomysł, ale pomyślałam, że może poszerzenia zaciągnąć siatką i klejem albo samym klejem i na to EPDM na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 chciałabym zacząć układać styropian pod wylewkę, ale wolałabym tego nie robić dopóki problemu nie rozwiążę, a pada właściwie codziennie i cały czas mam w środku wodę. Robisz wylewkę na styropianie na zewnątrz? Czy hydroizolację chcesz robić od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 10.08.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Gdzie tu masz ten styropian? EPDM nie zjada klinatytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 12.08.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Robisz wylewkę na styropianie na zewnątrz? Czy hydroizolację chcesz robić od wewnątrz? Nie, jestem przed układaniem styropianu w wewnątrz, a hydroizolację chcę zrobić na zewnątrz, bo teraz cały czas mam w środku zamokniętą podłogę pod oknami w środku. Dlatego też nie chcę na razie rozkładać styropianu, bo tam jest ciągle mokro. Z tym, że poszerzenia są z klinarytu i nie mam też do czego tej foli przyczepić, bo jest na ścianie na zewnątrz już zrobiony cokół z YETICO, a z tego co zrozumiałam, to powinnam ją też zaciągnąć na mur. Poza tym tak jak pisałam wcześniej, obawiam się, że w reakcji klej-styropian będzie to mało skuteczna hydroizolacja, ale może nie ma się czego obawiać i po prostu przykleić folię i zapomnieć o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 12.08.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Gdzie tu masz ten styropian? EPDM nie zjada klinatytu No Yetico mam na cokole i nie mam jak tej folii przyczepić do muru, tylko na ten styropian, ale obawiam się też o ten klinaryt, chyba, że nie ma się czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 12.08.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Kleiłbym po prostu EPDM. Robilismy nie jeden raz taki manewr że wycinaliśmy kawałek ocieplenia zewnętrznego, kleiliśmy EPDM do muru a na to ponownie ocieplenie. Klej reaguje ze styropianem tylko przez jakiś czas. Kilka dnie przerwy wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts