Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka izolacja pod oknem tarasowym ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://oknotest.pl/montaz-okien/komfort-okna-pvc-u-vetrex-w-drewnianym-szkielecie

Zdjęcia w tym reportażu są w miarę odpowiednie. Uszczelnienie hydroizolacyjne folią epdm jest podstawowym elementem montażu i powinna być wykonywana nawet gdy "klient nie chce ciepłego montażu ". A że folią i klej do niej nie jest za darmo to chyba oczywiste.

http://oknotest.pl/montaz-okien/komfort-okna-pvc-u-vetrex-w-drewnianym-szkielecie

Zdjęcia w tym reportażu są w miarę odpowiednie. Uszczelnienie hydroizolacyjne folią epdm jest podstawowym elementem montażu i powinna być wykonywana nawet gdy "klient nie chce ciepłego montażu ". A że folią i klej do niej nie jest za darmo to chyba oczywiste.

No ciekawy przypadek.. okna PCV-U montowane w szkielet i to od wewnątrz, nie lada wyzwanie.

• 3 weeks później...
To ja mam pytanie, bo wszystko fajnie, ale ze zdjęć rozumieim, że EPDM powinien być podczas montażu okna przyciśnięty pomiędzy profilem a poszerzeniem i iść w dół, czy tak? jęśli tak, to co w przypadku doklejania EPDM już po zamontowaniu okien? Czy porządne przyklejenie go od frontu okna sprawdzi się?

To ja mam pytanie, bo wszystko fajnie, ale ze zdjęć rozumieim, że EPDM powinien być podczas montażu okna przyciśnięty pomiędzy profilem a poszerzeniem i iść w dół, czy tak? jęśli tak, to co w przypadku doklejania EPDM już po zamontowaniu okien? Czy porządne przyklejenie go od frontu okna sprawdzi się?

Nie, pomiędzy oknem i poszerzeniem tego nie wciskamy. Pomiędzy oknem a poszerzeniem masz systemowe uszczelki, rozprężki lub uszczelniacz. EPDM przykleja się do poszerzenia więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zrobić na zamontowanym oknie.

Dzięki Panowie, a czy waszym zdaniem bez hydroizolacji z EPDM ma prawo przeciekać okno poprawnie zamontowane na taśmach? Mam wilgoć w naroznikach na dole. Od zewnątrz jest tylko poszerzenie i tasma (również dołem poszerzenia).

Poszerzenie czy listwa podparapetowa? Bardzo często montaż folii kończy się razem z ramą okna , bo w sumie ciężko jest zrobić ciągłość foli do samego muru.. W tym miejscu po prostu często są niedokładności wykonawcze.

• 6 months później...
Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy mogę folię EPDM przykleić na klej EPDM na poszerzenia z kilnarytu? Mam takie poszerzenia niezabezpieczone i oczywiście zacieka po deszczach. Chciałam tak zrobić, ale okazuje się, że ten klej jest na bazie rozpuszczalników, więc nie wiem czy to dobry pomysł. Oprócz tego, że poszerzenie z klinarytu to i opaska płyty również wykonana z YETICO, dlatego nie wiem czy styropian w reakcji z tym klejem będzie skuteczną hydroizolacją. Możecie coś doradzić, bo już sama nie wiem co z tym zrobić, chciałabym zacząć układać styropian pod wylewkę, ale wolałabym tego nie robić dopóki problemu nie rozwiążę, a pada właściwie codziennie i cały czas mam w środku wodę.

Ja jednak wolałabym nie ryzykować i nie degradować styropianu. Czy w takim razie jakaś taśma dekarska, bitumiczna będzie skutecznym rozwiązaniem albo np. posmarować hydroizolacją Mapelastic? No coś przecież jest jeszcze jakiś inny dobry sposób na hydroizolację tych poszerzeń, a przynajmniej mam taką nadzieję, że jest. Może wiesz co oprócz EPDM można jeszcze zrobić?

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale pomyślałam, że może poszerzenia zaciągnąć siatką i klejem albo samym klejem i na to EPDM na klej?

chciałabym zacząć układać styropian pod wylewkę, ale wolałabym tego nie robić dopóki problemu nie rozwiążę, a pada właściwie codziennie i cały czas mam w środku wodę.

Robisz wylewkę na styropianie na zewnątrz? Czy hydroizolację chcesz robić od wewnątrz?

Robisz wylewkę na styropianie na zewnątrz? Czy hydroizolację chcesz robić od wewnątrz?

Nie, jestem przed układaniem styropianu w wewnątrz, a hydroizolację chcę zrobić na zewnątrz, bo teraz cały czas mam w środku zamokniętą podłogę pod oknami w środku. Dlatego też nie chcę na razie rozkładać styropianu, bo tam jest ciągle mokro.

Z tym, że poszerzenia są z klinarytu i nie mam też do czego tej foli przyczepić, bo jest na ścianie na zewnątrz już zrobiony cokół z YETICO, a z tego co zrozumiałam, to powinnam ją też zaciągnąć na mur. Poza tym tak jak pisałam wcześniej, obawiam się, że w reakcji klej-styropian będzie to mało skuteczna hydroizolacja, ale może nie ma się czego obawiać i po prostu przykleić folię i zapomnieć o temacie.