Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe na dużej części parteru (ok 55m2) i jednej łazienki na górze (17m2 podłogi) (+ może mała garderoba). Część ogrzewania będzie zrealizowana na grzejnikach płytowych, które wymiaruję na temperaturę zasilania 55 stopni z rozdzielacza aby móc zrealizować sterowanie nimi na podstawie pomiarów i ustawień termostatami w każdym pokoju. W łazience na górze oprócz podłogówki chcę mieć dodatkowo grzejnik. I teraz moje pytanie:

Jak zrealizować ogrzewanie podłogowe na dwóch kondygnacjach? Propozycje instalatorów to:

1. zawór RTL na górze w łazience przy grzejniku (chyba odpada opcja sterowania grzejnikiem z listwy rozdzielacza grzejników?)

2. rozdzielacze na dole i na górze zasilane ze wspólnego obiegu (za piecem sprzęgło hydrauliczne więc dodatkowa pompa). Nie będzie problemów z różnicą przepływów w dolnych i górnej pętli podłogówki? Rozumiem, że odpowietrzenie całego obwodu podłogówki będzie w górnym rozdzielaczu?

3. wyczytałem w poradach fachowca z wavinu, że można zrobić to na jednym rozdzielaczu na parterze a samo odpowietrzenie listwy rozdzielacza wyciągnąć poza poziom górnej pętli podłogówki - sprawdzone przez kogoś?

Która opcja ma sens i czy są jeszcze jakieś o której nie wspomniałem? Pewnie można dać jeszcze jedną pompę na górny obieg ale czy warto pchać kolejnego grata w taki układ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/183304-p%C4%99tle-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-na-dw%C3%B3ch-kondygnacjach-pytanie/

Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe na dużej części parteru (ok 55m2) i jednej łazienki na górze (17m2 podłogi) (+ może mała garderoba). Część ogrzewania będzie zrealizowana na grzejnikach płytowych, które wymiaruję na temperaturę zasilania 55 stopni z rozdzielacza aby móc zrealizować sterowanie nimi na podstawie pomiarów i ustawień termostatami w każdym pokoju. W łazience na górze oprócz podłogówki chcę mieć dodatkowo grzejnik. I teraz moje pytanie:

Jak zrealizować ogrzewanie podłogowe na dwóch kondygnacjach? Propozycje instalatorów to:

1. zawór RTL na górze w łazience przy grzejniku (chyba odpada opcja sterowania grzejnikiem z listwy rozdzielacza grzejników?)

2. rozdzielacze na dole i na górze zasilane ze wspólnego obiegu (za piecem sprzęgło hydrauliczne więc dodatkowa pompa). Nie będzie problemów z różnicą przepływów w dolnych i górnej pętli podłogówki? Rozumiem, że odpowietrzenie całego obwodu podłogówki będzie w górnym rozdzielaczu?

3. wyczytałem w poradach fachowca z wavinu, że można zrobić to na jednym rozdzielaczu na parterze a samo odpowietrzenie listwy rozdzielacza wyciągnąć poza poziom górnej pętli podłogówki - sprawdzone przez kogoś?

Która opcja ma sens i czy są jeszcze jakieś o której nie wspomniałem? Pewnie można dać jeszcze jedną pompę na górny obieg ale czy warto pchać kolejnego grata w taki układ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

witam

wg mnie najlepiej zrobić ogrzewanie podłogowe w całym domu

pozdrawiam

oddzielna pompa na grzejniki oddzielna na podłogówkę .Mieszacz.

Dwa oddzielne obwody .

Mieszacz ze sterowaniem ręcznym lub elektronicznym.

Dobre ale drogie rozwiązanie.

Chociaż mieszacze są różne i można pokombinować mieszacz za 100 zł

Skoro grzejniki będą na 55'C to można by zrobić OP na tym samym obiegu co grzejniki. Tyle podłogowe wytrzyma.

Podłogowe - tak

Użytkownicy - nie

U mnie jak daje powyżej 34 stopni, to już nieprzyjemnie się chodzi ;)

Edytowane przez bobasxx

Jeśli będzie miał sterowanie do OP np. silownikami, to pomimo wpuszczenia czynnika 55'C podłoga nie będzie zbyt gorąca. - po prostu zanim podloga stanie sie nieprzyjemnie ciepla to pomieszczenie sie nagrzeje i termostat zamknie dana petle.

przegrzanie podlogi mogłoby się zdarzyć gdyby puszczać taka wode cały czas.

oddzielna pompa na grzejniki oddzielna na podłogówkę .Mieszacz.

Dwa oddzielne obwody .

Mieszacz ze sterowaniem ręcznym lub elektronicznym.

Dobre ale drogie rozwiązanie.

Dwa oddzielne obwody na podłogowe dolne i górne? Czy oddzielne obwody na grzejniki i całe podłogowe?

Czy tak?

-sprzęgło hydr.

--trójnik

---{ 1 odejście} pompa dla obiegu grzejników ----- rozdzielacz grzejników

---{ 2 odejście} grupa pompowo-mieszająca

----trójnik

-----{1 odejście} rozdzielacz dolny

-----{2 odejście} rozdzielacz górny

odpowietrzenie będzie ok dla rozdzielaczy podłogowych? przepływy dla górnej i dolne podłogówki do wyregulowania?

Czy może lepiej stosować dwie grupy pompowo-mieszające dzieląc zasilanie ze sprzęgła na 3 czyli 1.grzejniki, 2.podłogowe dolne, 3.podłogowe górne?

Edytowane przez rzook
  • 2 months później...

Odgrzebię swój temat.

Zastanawiam się czy w moim układzie potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne. Obliczyłem łączną moc OP na około 3,5kW i grzejników na około 7,5kW (obie moce z zapasem). Z tego wynika, że na OP potrzebny jest maks przepływ 430l/h a na grzejniki 645l/h. Łącznie <1100l/h czyli tyle ile wyciągną pompy w kotłach kondensacyjnych, które mnie interesują (do 15kW). Nie wiem tylko co będzie gdy temperatura zasilania z kotła będzie bliska zadanej temperaturze na zaworze trójdrożnym podłogówki i będzie on praktycznie całkowicie otwarty dla zasilania. Czy w takiej sytuacji przepływ na pętli OP nie będzie się zwiększał zbytnio kosztem zmniejszonego przepływu na grzejnikach? Jak to zrównoważyć? Zastosować modulowaną pompę na układzie OP i przy niskim zapotrzebowaniu na moc zmniejszać przepływ?