Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szklana ściana z czegoś innego niż luxfer?

dicnar

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś z was robił sobie może szklaną ścianę? jestem w trakcie remontu i chciałbym wpuścić więcej światła do łazienki przez wyburzenie ścianki działowej i zrobieniu zamiast niej czegoś ze szkła. Jednak nie jestem do końca przekonany czy chce mieć ścianę z luxferu wychodzącą na salon i zastanawiam się nad innym rozwiązaniem, zastosowanie np. jakiejś tafli ze szkła. Czy ktoś z was mógłby mi coś doradzić? Była by to powierzchnia około 2m na metr bo nie wyburzałbym ścianki całej tylko pewnie do połowy.

Możesz zastosować szklaną taflę z folią pomiędzy szybami, a obydwie strony wykleić folią mrożoną, wszystko umieścić w jakiejś konstrukcji np. drewnianej lub zamówić gotowe przeszklenie nie otwierane w konstrukcji aluminiowej. Zastanowił bym się tylko nad kształtem może od podłogi do wysokości opaski drzwiowej i szerokie np. 1,5metra ale to już do twojej decyzji . Generalnie na pewno dobry pomysł łatwy do zrobienia.

Można zrobić nadświetle nad drzwiami do łazienki.

http://bi.gazeta.pl/im/1/4224/z4224781X,Jasno-i-przejrzyscie--Przeszklony-swietlik-efektownie.jpg

Albo mleczne szkło zamiast ścianki:

http://www.projektowanie-wnetrz.com/grafika/zdjecia/projekt_nowoczesnej_lazienki_szklana_sciana_dzialowa.jpg

Wada ścianki ze szkła - nie tłumi dobrze dźwięków.

co to znaczy dokładnie ścianka wychodząca na salon?

pamiętaj, że każde szkło, nawet mleczne "zdradzi" sylwetkę osoby korzystającej z łazienki. jeśli mieszkasz sam i nie przyjmujesz w domu gości - luz, ale ogląd na kształt osoby siedzącej na kibelku niekoniecznie jest najlepszym pomysłem na widok z salonu.

co to znaczy dokładnie ścianka wychodząca na salon?

pamiętaj, że każde szkło, nawet mleczne "zdradzi" sylwetkę osoby korzystającej z łazienki. jeśli mieszkasz sam i nie przyjmujesz w domu gości - luz, ale ogląd na kształt osoby siedzącej na kibelku niekoniecznie jest najlepszym pomysłem na widok z salonu.

Niekoniecznie. Kwestia przezierności i ustawienia światła oraz odległości newralgicznych urządzeń od takiego okna.

Stosowałem zarówno matowe tafle jak i ozdobny fusing, nawet na szklanej kabinie prysznicowej wchodzącej w pokój.

Niestety :D ...zupełnie nic nie widać, mimo sporego światła pod prysznicem i całkiem zgrabnej osoby korzystającej z niego. Nie chciała przycisnąć się do szklanej ściany.

Znacznie gorszy jest wspomniany tu aspekt akustyczny. Pojedyncza szyba zniekształca co prawda dźwięki , ale płaska tafla czasem i wzmacnia je.

Najtaniej pozbyć się efektu "oglądalności zarysów" poprzez zastosowanie szkła ornamentowego i matowego jednostronnie , jeśli ktoś ma opory przed takim szkłem w ścianie łazienki. Chociaż znam i takich dla których jakiekolwiek szklane wypełnienie ścian w łazience jest nie do przyjęcia.

Dzięki za pomysły, dokładnie nad czymś takim się zastanawiałem, czyli albo takie doświetlenie w górnej części ściany albo ścianka z mlecznego szkła. Kwestia hałasów i widoków drugorzędna bo rzadko kogoś przyjmuje mieszkam sam. Nawet zastanawiałem się czy w ogóle robić drzwi do łazienki :D. Mieszkanie jest bardzo małe z aneksem kuchennym i walczę o każdy centymetr. muszę sie zorientować ile kosztuje takie mleczne szkło, podejrzewam ze fortunę ale skoro mam tu mieszkać to chce żeby było wszystko było git. Swoją drogą pamiętam jak raz byłem u kolegi który nie miał drzwi do łazienki a mieszka w podobnej do mojej dziupli i zawsze jak ktoś wychodził za potrzebą - pogłaśnialiśmy telewizor :) Edytowane przez dicnar
błędy ortograficzne

Sam mam teraz taką ściankę do łazienki otwartą na część dzienną:

http://rsplus.pl/projekty/wnetrza/tychy_mieszkanie/3.jpg

Szkło dwuwarstwowe, oklejane, w ramie aluminiowej lub drewnianej faktycznie kosztowałoby fortunę.

Moim zdaniem wystarczy szyba pojedyncza, hartowana. A osadzić ją można np w ceowniku aluminiowym lub nierdzewnym. Każdy dobry szklarz sobie z tym poradzi.

Szkło też może być piaskowane (nie polecam - zostają ślady), ofoliowane (nie polecam - prędzej czy później się odklei, szczególnie w łazience) lub trawione (takie mam u siebie i szczerze polecam - ale nie dostań zawału przy pierwszym myciu: mokre robi się bardziej przejrzyste :) )

I tak jak pisze Wojtek -nawet mimo wielkich chęci ciężko sprawić, żeby było widać coś więcej niż tylko mglisty zarys - i to osoby będącej pół metra za szybą.

Powodzenia

Edytowane przez robert skitek