Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 90 m2 dylematy i pytania

citizenx

Recommended Posts

Witam

Jestesmy w trakcie kupna mieszkanie dwupoziomowego

Zaczynam powoli myslec jak je urzadzic,

Narazie najwazniejszy jest uklad funkcjonalny, pozniej bedziemy sie zastanawiac nad doborem kolorystyki :)

W zwiazku z tym ze pierwszy raz urzadzamy mieszkanie mamy wiele watpliwosci ktore mam nadzieje panstwo jako juz doswiadczeni w temacie pomozecie nam rozwiazac :)

1. Kuchnia - chcemy mieć część jadalna z duzym stolem - czy taki stol nie bedzie za duzy, czy ustawic go jak na zdjeciu nr 2 czy moze wzdluz pod oknem?

2. Czy wyspa w takiej kuchni mialaby sens? A moze półwyspa przy szafie do zabudowy?

3. Od wejscia glownego w lewo jest domofon - chcielismy go przerzucic na prawa strone bo brakuje w mieszkaniu (w czesci gornej) miejsca na szafy a ubrania trzeba gdzies trzymac i stad pomysl stworzenia szafy do zabudowy po prawej stronie, w kaciku jak wg planu dewelopera przy lazience i jeszcze na przeciwko drzwi wejsciowych - ale tu trzeba by przesunac grzejnik, czy to ma sens? Czy nie zagraci za bardzo przestrzeni, czy grzejnik wogole mozna przesunac na taka odleglosc? i czy jego umiejscowoienie nie wplynie na jakosc osuszania mieszkania (jesli to mialoby miec jakikolwiek wplyw - nie znam sie)

4. Wg projektu zlew jest na scianie ciemnej a lodowka przy oknie, nie podoba mi sie ten pomysl czy moja propozycja ulozenia kuchni jest ok, moze jakies sugestie?

W czesci wypoczynowej bedzie tylko sofa narozna i naprzeciwko scianka z tv - jest tam miejsce na zrobienie scianki odstajacej troche od sciany glownej ale nie poza ten cypelek z lewej i chcialam zeby ta sciana byla po bokach podswietlana od spodu ledami - a moze dookola? czy to nie bedzie za duzo? A moze lepiej zrobic po prostu kinkiety obok tv?

5. Mam tez problem z rozplanowaniem oswietlenia tu nawet nie mam zadnych propozycji 0 jedynie 3 lampy wisxzace nad stolem a i tu mam problem bo w jakiejs odleglosci trzeba je zamontowac i teraz wiadomo ze stol bedzie odsuwany od sciany tylko na wieksze okazje wiec czy oswtetlenie dostosowywac do tcyh okazji czy do zcyia codziennego - jezeli wyrazilam sie jasno :)

Prosze o pomoc - narazie z urzadzaniem dolu :)

P.S>

Jest tam tez lazienka ustawienia sprzetu zostana tak jak wg dewelopera ale chcialam zakryc kociol, czy go zabudowac jakos? z drzwiami? jak sie zabiera za taki temat? Czy wogole mozna to zrobic.

Z gory dzieki

Wrzucam orginalny plik od dewelopera i ze swoimi wstepnymi propozycjami

dol 0.jpg

Edytowane przez citizenx

1. stół dla 4 osób ma co najmniej 120 cm długości. jesli mają usiąść osoby na szczytach (czyli razem 6) to co najmniej 130-150 cm. Stół dla osób musi mieć długość pk 170-180 cm i to jest min., żeby się nie uderzać łokciami.

Odległość krzesła od ściany to min 90 cm lub 1,1 m jeśli ma być możliwość przejścia z tyłu. Od płyty grzejnej miejsce siedzące z przyczyn bezpieczeństwa i wygody obsługi powinno być odsunięte o 120 cm

Teraz wrysuj sobie ten stół w skali jak rzut mieszkania.

2. Dałoby się i wyspę i półwyspę. Ale zmniejszy to ilosc miejsca na stół.

4. Domofon może być zamocowany na boku szafy. Dlaczego szaf nie ma pod schodami?

Nie wiem jak z grzejnikiem.

Sami rozplanowywaliście układ mieszkania?

Czy budynek już ma wybudowane ściany działowe i schody?

Ten układ okien i balkonów daloby sie bardziej optymalnie wykorzystać.

Edytowane przez Elfir

Wychodzi mi że stół się tam nie zmieści według tych wytycznych - wychodzi całkiem na środku w dodatku nie mieści się nawet w tych normach bo narysowałam odległosci od stołu a nie od krzesła :(

Mieszkanie już stoi nie my je projektowalismy, pod schodami tez chcemy schowki

Wyspa i polwyspa odpadaja definitywnie, wole miec stol.

Domofon zamocujemy pewnie na szafie - to swietny pomysl, nie wpadlabym na to :)

O ile bedzie szafa bo zastanawiam sie czy nie zagraci przejscia ;/

skj1.pdf

skj2.pdf

Nie sugerując się odległosciami wrzuciłam do darmowego programu wymiary i wygląda to mniej więcej tak -

Stol bedzie mniejszy tylko ze rozsuwany

Czy szafe w przedpokoju - pokoju pociagnac do sufitu? Tak mi sie wydaje ale nie jestem pewna.

Zabudowe kuchni chcemy biala wiec ta szafa tez bedzie chyba biala

Jakies sugestie?

A i Dzieki za wczesniejsze rady :)

kuchjnia 4.jpg

kuchnia 2.jpg

kuchnia 3.jpg

kuchnia.jpg

przedpokoj dol.jpg

• 1 month później...

Witam

Pomożcie proszę bo mam tysiąc pomysłów a co jeden to dziwniejszy.

Kuchnie narazie odpuściłam bo wydaje mi się zbyt trudna do ogranięcia.

Zajęłam się sypialnią - jest mała muszę w niej zmieścić szafę.

Nie starczy miejsca na pełnowymiarową szafę - tylko 50 cm szerokości przy czym między łóżkiem a szafą będzie może 52 max cm na przejście.

Szafę chcę zrobić na całą ściane w białym lakierze bez uchwytów żeby wyglądała jak ściana. (drzwiczki w szafie 50-tki)

Załączam rzut i moje propozycje

Proszę o jakiekolwiek sugestie czy to dobry pomysł z tak malym przejściem?

Może macie jakieś inne propozycje?

Można drzwi przesunąc na sciane po lewej stronie

sypialnia wizu 3.jpg

sypialnia wizu2.jpg

sypialnia wizu.jpg

sypialnia wymiary.jpg

wymiary sypialnia.jpg