jasiek71 20.11.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Adaptację oczywiście wyłączyłem na dzień dobry, bo działa ona w tym wypadku na szkodę a nie na korzyść... Tani prąd w miłościwie nam panującym Tauronie w taryfie G12w to 22-6, 13-15, oraz cały weekend czyli sobota i niedziela Moce mojej podłogi to po wielkiej wojnie z elektrykiem starej daty który chciał mi wsadzać 170W/m2 doszliśmy do kompromisu coś ok 100W/m2 Najgorsze jest to, że nawet jak teraz sam "poadaptuję" sobie i wpadnę metodą prób, błędów i wypaczeń na to, że to ma grzać w nocy dwie godziny i w dzien godzinę... to za chwilę będzie mróz -10 stopni i będę musiał sam znowu to zmieniać..... a dupka w międzyczasie zmarznie albo się przegrzeje heheheheh w XXI wieku scandal scandal scandal ustaw tak jak napisałem wyżej cały tydzień i tyle, nic nie będziesz musiał przestawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 dzięki Jasiek dużo zmieniać nie trzeba literka "w" przy G12 to tylko to ze w weekend hulaj dusza piekła nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 dzięki Jasiek dużo zmieniać nie trzeba literka "w" przy G12 to tylko to ze w weekend hulaj dusza piekła nie ma w weekendy nic nie zmieniaj, to ma działać na zasadzie cyklicznego ładowania i rozładowywania ... przez pierwszy dzień czy dwa może trochę szaleć ale się unormuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Dlatego napisalem, ze bez pogodowki bedzie to trudne. a czy za pogodówkę wystarczy czujnik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 a czy za pogodówkę wystarczy czujnik temperatury? To jest niezbedny element, ale musisz tez miec w sterowniku algorytm powiazujacy ta zmierzona temp zewnetrzna z nastawami temp wewnetrznej (krzywa grzewcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 To jest niezbedny element, ale musisz tez miec w sterowniku algorytm powiazujacy ta zmierzona temp zewnetrzna z nastawami temp wewnetrznej (krzywa grzewcza). to się domyślam.. kojarzysz może jakieś materiały na ten temat? w sensie zależności co z czym.. robię swoje sterowanie, będę miał w zasadzie do PLC podłączone czujki temp. ciśnienia, wilgotności, zalania i co tam jeszcze wymyślę, do tego sterowanie kablami, rekuperatorem wiec mogę sobie z algorytmami poszaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 do tego sterowanie kablami, tutaj wystarcza zwykłe ON - OFF, i sterownik z możliwością ustawienia kilku stref czasowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 to się domyślam.. kojarzysz może jakieś materiały na ten temat? w sensie zależności co z czym.. robię swoje sterowanie, będę miał w zasadzie do PLC podłączone czujki temp. ciśnienia, wilgotności, zalania i co tam jeszcze wymyślę, do tego sterowanie kablami, rekuperatorem wiec mogę sobie z algorytmami poszaleć Sama idea jest banalnie prosta. Po prostu ustalasz jakies "charakterystczne" punkty temperarury zewnetrznej ktorym mozesz przypisac temperature wenatz. t. zew t .wew. +20 +21 +10 +22 +5 +22,5 0 +23 -10 +24 itd Typowo jest to 5-6 punktow. Wartosci posrednie sa wyliczane jako srednia z punktow sasiednich. Do precyzyjnego sterowania ustal sobie jego precyzje na 0,1*C, bo np u mnie przy 0,5*C jest za malo precyzyjnie (steruje temperatura wylewki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 tutaj wystarcza zwykłe ON - OFF, i sterownik z możliwością ustawienia kilku stref czasowych... Przy grzaniu akumulacyjnym i pomiarze temperatury wylewki pogodowka naprawde sie zprawdza. Mamy bardzo male wahania temperatury wewnetrznej bez wychodzenia w droga taryfe. Jesli moze miec pogodowke, to nie widze powodow, aby (nawet przy kablach - nie wiedziec czemu) sie przed nia wzbraniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Przy grzaniu akumulacyjnym i pomiarze temperatury wylewki pogodowka naprawde sie zprawdza. Mamy bardzo male wahania temperatury wewnetrznej bez wychodzenia w droga taryfe. Jesli moze miec pogodowke, to nie widze powodow, aby (nawet przy kablach - nie wiedziec czemu) sie przed nia wzbraniac. ale podłogówka na kablach sama sobie reguluje temperaturę bez pomocy "krzywej grzewczej".... więc po co kombinować ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ale podłogówka na kablach sama sobie reguluje temperaturę bez pomocy "krzywej grzewczej".... więc po co kombinować ...? Napisz w jaki sposob wie ile naladowc energii w podloge w zaleznosci od temp na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Napisz w jaki sposob wie ile naladowc energii w podloge w zaleznosci od temp na zewnatrz. tak normalnie sama z siebie... jak jest chłodniej na zewnątrz to dane pomieszczenie ma większe straty więc podłoga musi być proporcjonalnie nieco bardziej ciepła aby to zrównoważyć i odwrotnie ... nie ma znaczenia czy na podłodze są płytki czy wykładzina dywanowa, wylewka sama sobie dostosuje temperaturę równowagi tak aby w danym pomieszczeniu było tyle ile ustawiłeś na sterowniku pokojowym ... nie da się zrobić tak aby podłoga była za ciepła a w pomieszczeniu chłodno no chyba że sobie okno otworzysz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ale podłogówka na kablach sama sobie reguluje temperaturę bez pomocy "krzywej grzewczej".... więc po co kombinować ...? co?? tak normalnie sama z siebie... jak jest chłodniej na zewnątrz to dane pomieszczenie ma większe straty więc podłoga musi być proporcjonalnie nieco bardziej ciepła aby to zrównoważyć i odwrotnie ... nie ma znaczenia czy na podłodze są płytki czy wykładzina dywanowa, wylewka sama sobie dostosuje temperaturę równowagi tak aby w danym pomieszczeniu było tyle ile ustawiłeś na sterowniku pokojowym ... nie da się zrobić tak aby podłoga była za ciepła a w pomieszczeniu chłodno no chyba że sobie okno otworzysz ... mam wrażenie że piszesz bzdury.. chcesz powiedzieć że jak włączę kable grzejny (sam proponujesz rozwiązanie ON/OFF) o 22 i wyłączę o 6 rano to podłoga będzie miała tyle samo stopni jak bym włączył o 22 na 2 godziny, potem np. o 2giej?? chyba że to skrot myślowy i chodziło ci o to że jest liniowa zależnośc pomiędzy temp. posadzki a temp. pomieszczenia w tych samych warunkach to owszem, zgoda, ale pogodówka może wydatnie pomóc w szybkim osiągnięciu zadanej temperatury.. poza tym napisałeś "sterownik pokojowy" - właśnie mam zamiar ich nie mieć w ogole bo mi się nie podobają takie ustrojstwa (że o kosztach nie wspomnę) tylko sterować wszystkim z centralnego punktu ( ale każdy obwód osobno i osobno opomiarowany).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 tak normalnie sama z siebie... jak jest chłodniej na zewnątrz to dane pomieszczenie ma większe straty więc podłoga musi być proporcjonalnie nieco bardziej ciepła aby to zrównoważyć i odwrotnie ... nie ma znaczenia czy na podłodze są płytki czy wykładzina dywanowa, wylewka sama sobie dostosuje temperaturę równowagi tak aby w danym pomieszczeniu było tyle ile ustawiłeś na sterowniku pokojowym ... nie da się zrobić tak aby podłoga była za ciepła a w pomieszczeniu chłodno no chyba że sobie okno otworzysz ... No ale Ty reagujesz post factum. Czyli zrobi sie danego dnia zimno w pomieszczeniu, to w tanim pradzie dogrzewasz. Jak bys mial pogodowke, to ta reakcja byla by juz gdy np w nocy zrobi sie zimno. Podloga bylaby w taniej taryfie nieco mocniej podgrzana (np w pomieszczeniu zamiast 22 ustawionych mial byc 22,5*C) ale za to w dzien mial bys mniejsze wychlodzenie sie pomieszczenia. Po prostu amplituda zmian temperatury bylaby mniejsza i byl bys z realna temperatura pomieszczenia blizej tej zadanej. To niby niewielka zaleta, ale bardzo poprawiajaca komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 No ale Ty reagujesz post factum. Czyli zrobi sie danego dnia zimno w pomieszczeniu, to w tanim pradzie dogrzewasz. Jak bys mial pogodowke, to ta reakcja byla by juz gdy np w nocy zrobi sie zimno. Podloga bylaby w taniej taryfie nieco mocniej podgrzana (np w pomieszczeniu zamiast 22 ustawionych mial byc 22,5*C) ale za to w dzien mial bys mniejsze wychlodzenie sie pomieszczenia. Po prostu amplituda zmian temperatury bylaby mniejsza i byl bys z realna temperatura pomieszczenia blizej tej zadanej. To niby niewielka zaleta, ale bardzo poprawiajaca komfort. ale u mnie to tak dokładnie działa... nie ma znaczenia czy są silne mrozy czy okres przejściowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 co?? mam wrażenie że piszesz bzdury.. chcesz powiedzieć że jak włączę kable grzejny (sam proponujesz rozwiązanie ON/OFF) o 22 i wyłączę o 6 rano to podłoga będzie miała tyle samo stopni jak bym włączył o 22 na 2 godziny, potem np. o 2giej?? chyba że to skrot myślowy i chodziło ci o to że jest liniowa zależnośc pomiędzy temp. posadzki a temp. pomieszczenia w tych samych warunkach to owszem, zgoda, ale pogodówka może wydatnie pomóc w szybkim osiągnięciu zadanej temperatury.. poza tym napisałeś "sterownik pokojowy" - właśnie mam zamiar ich nie mieć w ogole bo mi się nie podobają takie ustrojstwa (że o kosztach nie wspomnę) tylko sterować wszystkim z centralnego punktu ( ale każdy obwód osobno i osobno opomiarowany).. w "elektrycznym" podawałem wielokrotnie jak ustawić sterowniki ale jak widać wiedzący lepiej zawsze się znajdują ... jak już zrobisz "lepiej" to pochwal się ... powodzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ale u mnie to tak dokładnie działa... nie ma znaczenia czy są silne mrozy czy okres przejściowy ... Nie ma prawa tak dzialac (brak BEZPOSREDNIEGO powiazania z temp zewnetrzna), bo dom sie nie wyziebia natychmiast po spadku temp na zewnatrz. Pogodowka wlasnie potrafi zareagowac jeszcze PRZED spadkiem temperatury w domu. Musial bys tego zaznac, zeby zlapac korzysci z tego plynace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 w "elektrycznym" podawałem wielokrotnie jak ustawić sterowniki ale jak widać wiedzący lepiej zawsze się znajdują ... jak już zrobisz "lepiej" to pochwal się ... powodzenia ... nie wiem czy zrobie lepiej, po prostu pytam i jakoś nie bardzo mi się widzi że wylewka sama sobie temperaturę reguluje.. oczywistej jest że jak będzie w pomieszczeniu zimniej to ciepło tam ucieknie i się wyrowna.. ale chyba chodzi właśnie o te zależności czasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.11.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 jak chata ciężka, izolowana i szczelna, to z pogodówką nie powinno być spóźnienia z reakcją, taka jej chyba podstawowa zaleta że reaguje na temp zew. a nie wew. (albo "nie tylko", wagę temp. wew. można zwykla zadać w sterowniku). Artur, rób swoją pogodówkę, i opisuj algorytm (btw, jaki PLC?) , możesz też dołożyć jakiś czujnik dla słońca, i te zyski również uwzględniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) jak chata ciężka, izolowana i szczelna, to z pogodówką nie powinno być spóźnienia z reakcją, taka jej chyba podstawowa zaleta że reaguje na temp zew. a nie wew. (albo "nie tylko", wagę temp. wew. można zwykla zadać w sterowniku). Artur, rób swoją pogodówkę, i opisuj algorytm (btw, jaki PLC?) , możesz też dołożyć jakiś czujnik dla słońca, i te zyski również uwzględniać chata ciężka, izolowana, i szczelna (mam nadzieję ) czujnik słońca to zawracanie d... w naszych warunkach klimatycznych ale myślę o połączeniu tego przez net z jakimś serwisem pogodowym..PLC fatek z paroma modulami zewnętrznymi, do tego po modbusie wpięty panel dotykowy Weintek, oraz konwerter 1wire na 64 adresy.. zintegrowane przez RS232 z centralą alarmową SATEL integra 64 (odczyt wszystkich naruszonych czujek, kontaktronów, stan zazbrojenia stref itp) domtego juz wpisany zegar astronomiczny, wpięte parę liczników.. zdjęcia i opis w moim DB w stopce.. Edytowane 20 Listopada 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts