Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

OK:)

Takie coś ma połączenie z netem http://www.evolve.cz/UserFiles/Manualy/Evolve_Pilot_CZ_SK_PL_user_manual.pdf ale nie wiem ile kosztuje u nas, powinno być koło 500zł.

Pompa cipla ma sterownik raczej przewidziany prez producenta i sam sobie nie dobierzesz odpowiedniego. Trzeba to przewidziec w fazie planowania zakupu calego urzadzenia. To by nie bylo wtedy 500 zl. ;)

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy pompie ciepla ta moc zawsze mamy w jakis rozsadnych przedzialach, bo to jednak sa koszty. Przy kablach juz mozna bardziej zaszalec. Nie mniej takie powiazanie z temperatura zewnetrzna poprawia generalnie precyzje ogrzewania a co za tym idzie i komfort.

To rozwiazanie idealne,ale jednak nie w stosunkowo prostych sterownikach pogodowych. Wszedl bym w to bez mrugniecia okiem.

To rozwiązanie jest dobre jak zna się możliwości wykorzystania zysków słonecznych chałupy no i przede wszystkim to, że ma po zimnej nocy nastąpić ciepły dzień. Ani przegrzania ani zbędnych kosztów.

Myślałem o Arturze, który sam sobie konstruuje sterownik.

no właśnie od paru dni siedzę i patrzę który serwis ma to zrobione przez json czy inne proste api.. zamierzam zrobić jakies proste ustrojstwo które zczyta pogodę przez neta (ruter z openwrt) i wysle po modbusie przez siec albo sterownik odczyta to z rutera modbusem..

Odczytanie temperatury prognozowanej wymaga jednak jakiegos "pseudokomputera" ktory potrafi sie polaczyc ze wskazanym adresem w internecie i wyluskac taka informacje. Jest to jak najbardzie do oprogramowania, ale nie dla prostego sterowniczka. Wyluskanie z prognozy stanu zachmurzenia i wlaczenie do sterowania byloby juz dopelnieniem calosci.

ruter do internetu z systemem OpenWRT, bardzo fajne rzeczy można na tym robic..

Ja mam (na PLC) tak - praca tylko w godz. 4-6 i 13-15 oraz JEDEN czujnik temp. na całą chałupę (niewrażliwy na małe i średnie wahania temp.) plus 1 na każdy obwód grzejny (czyli aż 3). Działa tak, że jak temp. zadana > temp. w domu to się włącza i wyłącza całkiem jak temp. zdana < temp. w domu lub wyłącza obwód jak temp. któregoś obwodu > temp. zadanej tego obwodu.

Po kilku dniach ustawiłem tak, że nie ma wahań (duża akumulacja chałupy) a całość uruchamia się na początku okresów grzewczych (albo i nie, szczególnie po południu) i po pewnym czasie wyłącza, już 2h nie robi.

Inna droga to korzystanie z web service'ów portali pogodowych - to jest bardzo oszczędne i precyzyjne rozwiązanie.

dziki za info.. to przy okazji i zgodnie z tytułem wątku zapytam ile płacisz za prąd do CO za sezon?

będę miał podobną moc w kablach dla trochę mniejszej powierzchni...

Taka pseudo pogodówka sprawdzająca tylko aktualną temp. zewn. to nie jest dobre rozwiązanie do akumulacyjnego ogrzewania. Często się zdarza, że amplitudy temperatur noc-dzień są bardzo duże i chałupa w dzień się przegrzewa.

Hmm, taka pogodówka w uproszczeniu to działa tak że w zależności od temp zew. i zadanej wew., douczona m.in krzywą o domu (stratach) i akumulacyjności, uzupełnia grzejąc na bieżąco tyle, ile odbiera temp. zew. Bez uwzględnienia zysków od słońca* czy aktywnego wulkanu w ogródku (chyba że czujka wew. powie stop.), nie z opóźnieniem (jak przy tylko czujce wew.) ani z ew. wyprzedzeniem (jak z prognozą meteo)

* Czy zyski słoneczne w okresie grzewczym mogą powodować przegrzewanie chatki... no nie wiem, może w okresach przejściowych i mogą, ale co w takim razie, należy marznąć nocą i rankiem, aby się po południu nie "przegrzewać"? ;)

"Taryfowość" najprościej chyba powinna przyjmować inne progi (on/off z wewnątrz, bo czujka wewnętrzna przy pogodówce też jest w pewnej wadze czytana chyba), i/lub inną "cieplejszą" krzywą grzewczą. Tutaj prognoza by się akurat mogła przydać.

Tak ja to widzę...

No i sam sobie odpowiedziales. Ja to potrzebuje wiedziec juz przy spadku temperatury zewnetrznej (a ten jest najwiekszy noca), bo moje urzadzenie ma priorytet pracy wlasnie w godzinach taniego (najczeciej nocnego) pradu. Nie musze czekaz z uzupelnianiem, bo mam wtedy doladowane z lekkim nadmiarem.

bez znaczenia ...

jak już trochę pomieszkasz to sam się przekonasz że dość precyzyjnie można sterować nawet pstryczkiem od światła ...:yes:

przyjrzyj się dokładnie nastawom mojego sterowania to zobaczysz że jest tam to twoje "lekkie" doładowanie...:stirthepot:

6:00 -22*

13:00 -23*

13:01 -22,5*

17:00 -22*

3:00 -23*

3:01 -22,5*

histereza 0,5* (jeżeli nastawa jest np.22* to załączy się przy 21,5* a wyłączy przy 22,5*...)

Edytowane przez jasiek71

Pyxis, napisze Ci raz i zapamietaj to sobie do konca Twoim forumowych dni...

Osobiscie to co mnie interesowalem sprawdzilem namacalnie, zarowno podlogowe na kablach i jak i wodne.

Bylem w bardzo roznych domach, glownie to takie od 4 do 6 litrow, te z kablami blizej tych 4.

Domy te sa umiejscowione w przeroznych strefach klimatycznych, bo i w podparpaciu i na pomorzu i w wielkopolsce (i oczywiscie w malopolsce).

Nie uwierzylem w ani jedna rzecz, ktora trudno bylo potiwerdzic badz nie byla powszechnie znana. Sprawdzalem sam zeby na wlasnej skorze odczuc czy w tych domach pojecie warunkow komfortowych jest adekwatne do komfortu dla mnie.

Jasiek jest jedna z kilkunastu osob z tego forum, ktore bez zadnych zobowiazan podzielily sie ogromem wlasnych nastoletnich doswiadczen, wpuscili na swoje wlosci i pokazali wszystko, co dalo sie pokazac i ocenic.

Nikt z osob, ktore odiwedzilem, nie sprzadal mi ani nic mi nie zainstalowal.

Nie rozumiem, dlaczego mimo powyzszego zarowno Ty jak i Arturo zarzucacie mi naiwnosc czy latwowiernosc.

Szczerze wam zycze, zeby wasze PC pracowaly nawet do waszej emerytury, ale nie upowaznia was to do obrazania i ublizania wszystkim tym, ktorzy wybrali inna droge.

Poza tym forum istnieje inny swiat i nie kazdy musi miec PC zeby byc tym "wybrancem".

I nie myslcie sobie, ze mnie na PC nie bylo czy nie stac teraz. Tylko jaki bylby sens dawac PC w moim domu, gdzie piec gazowy z zasobnikiem kosztowal 5,5 tys, a PC musialaby 3 lata temu kosztowac 20 tys?

Jaki sens dawac PC w domu, gdzie planowane rachunki beda na poziomie 800 PLN?

Edit: Estymowanie inwestycji w instalacje CO na nascie lat do przodu jest dzisiaj totalnym nieporozumieniem. Bo nic posiadacza PC nie uratuje, jesli KWh pradu skoczy do 2 PLN, kablarz wstawi klime albo sobie zrobi kotlownie kominkowa, uzytkownik PC nie bedzie mial za co tego zrobic, wydal wszystko na PC.

Acha, juz kiedys pisalem. Na tym forum sa tylko PC ktore sie nigdy nie popsuja.

I, wszystkie te powyzsze PC moga miec awarie nie drozsza niz 300-400 PLN...

Edytowane przez miloszenko

w "elektrycznym" podawałem wielokrotnie jak ustawić sterowniki ale jak widać wiedzący lepiej zawsze się znajdują ...

jak już zrobisz "lepiej" to pochwal się ...

powodzenia ...;)

jasiek ja cię z góry przepraszam, wiem że podawałeś ale zabij mnie nie mogę znaleźć. Byłbyś tak uprzejmy i jeszcze raz łopatologicznie napisał jak optymalnie nastawić sterowniki? mam takie same jak twoje tylko dotykowe...a czeka mnie 10 do ustawienia i nie chciałbym przestawiać ,zwłaszcza że nie jestem techniczny.

i jeszcze jedno czujkę wystawiać na zewnątrz? bo chyba będzie dotykowy miał tą samą przypadłość?

Jeszcze raz może na przykładzie bo nie łapię:)

Jeśli system ma wystartować o godz 13 i utrzymać temp wew 22,5*, to jeśli temp w tym czasie będzie miała 22,5* to się nie uruchomi. Ale przy ustawieniu na 1 min 23* wystartuje i będzie ładował płytę tanim prądem do osiągnięcie 22,5+∆T.

No to chcesz mieć w domu 22,5 ale jednocześnie max korzystać z taniej taryfy.

Jeśli na sterowniku masz 22,5 to system się włączy przy 22 ale o 13 jest 22,2 więc dupa z załączenia. To samo rano. Jeśli domek nie wystygnie do 22 to ogrzewanie nie wystartuje. Natomiast obniżenie po 1 min do 22,5 da efekt wyłączenia przy 23 a nie przy 23,5 co mogło by skutkować przegrzaniem przy zyskach bytowych w dzień.

Bo pogodowka przy grzaniu w tanim prdzie poprawia wykorztystanie taniej taryfy bez strat na komforcie. Tu raczej nie chodzi bezposrednio o oszczednosci. Jak bym grzal bez priorytetu taryfowego, to tez bym sie bez tego obszedl, bo straty z domu mogl bym uzupelniac na biezaco. Wystarczylaby stosunkowo mala histereza czujnika.

Co daje ustawienie na 1 min. temp. wyższej o 1/2stC?

jeżeli w danym pomieszczeniu jest 22,5 lub mniej o dokładnie określonej porze ogrzewanie dostaje kopniaka i doładowuje do 23* ...

bez tego impulsu często zdarzało się że w tanim prądzie było przestrzeliwane ładowanie a potem były zbyt duże spadki temperatury do następnego grzania, czasami zdarzało się że włączało się w drogiej a mijało tanią ...:bash:

przy takich ustawieniach jak podałem budynek sam się reguluje i nie doprowadza do nadmiernych spadków ani wzrostów temperatury ...:)

Pyxis, ja caly poprzedni sezon jechalem bez zewnetrznej czujki, minus taki, ze pompa w kotle pedzi caly czas bo mysli, ze wszystko zamarznie.

przy sterowaniu pogodowym pompa ma chodzić cały czas a temperaturę wewnątrz domu regulujesz krzywą grzewczą i rotametrami / głowicami na grzejnikach...