Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

ja

ponieważ w domu ustawiam temperaturę na pompie poprzez ustawienie odpowiedniej temperatury zadanej i nic więcej.

krzywa JEST U MNIE MOŻE z 2 razy w roku zmieniana

a w którym miejscu miłoszenko napisał że ma pompę ciepła...?

sterowanie poprzez krzywą grzewczą nie wymaga czujnika pokojowego...;)

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem wprost - w tym co piszecie nie ma logiki:)

Programuję od czasu do czasu różne sterowniki, temp. też więc to co piszecie wyglądałoby tak:

- temp. wew. 22,5stC,

- histereza 0,5stC w obie strony,

- okres 13.00-13.01 i nastaw. 23stC - teoretycznie temp. w zakresie 22,5 - 23,5 więc nie powinien się uruchomić ale przyjmijmy, że zakres to 22,6-23,5 więc się uruchamia ogrzewanie,

- okres 13.01-... i nastaw 22,5stC czyli temp. wew. w zakresie i ogrzewanie się wyłączy.

Przyznam że mi też coś nie ten teges z takimi nastawami.

Może wyjaśnicie to jaśniej = klarowniej.

Powiem wprost - w tym co piszecie nie ma logiki:)

Programuję od czasu do czasu różne sterowniki, temp. też więc to co piszecie wyglądałoby tak:

- temp. wew. 22,5stC,

- histereza 0,5stC w obie strony,

- okres 13.00-13.01 i nastaw. 23stC - teoretycznie temp. w zakresie 22,5 - 23,5 więc nie powinien się uruchomić ale przyjmijmy, że zakres to 22,6-23,5 więc się uruchamia ogrzewanie,

- okres 13.01-... i nastaw 22,5stC czyli temp. wew. w zakresie i ogrzewanie się wyłączy.

Gdyby sterownik działał tak jak sugerujesz to powodowałby przyrost temperatury do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej w "zakresie" czyli praktycznie do uzyskania minimalnego przyrostu 0.1-0.2 (zależnie od czułości termostatu i szybkości nagrzewania) a to oznaczałoby, że rzeczywista histereza wynosi właśnie 0.1-0.2!

Innymi słowy to właśnie Twój post jest pozbawiony logiki :)

Edytowane przez orko

Sterownik działa w cyklu a cykl zaczyna się od 22,2

Sam sobie odpowiedziałeś, jeśli o godz 13 temp wew będzie 22,5 to ogrzewanie nie wystartuje, bo przy nastawie 22,5 startuje od 22,2. Zatem zmiana temp krótko na 23 wymusza ładowanie płyty tanim prądem i będzie ją ładować do temp 23 (22,5+∆T) lub przez 2 godz.

To dlaczego nie ustawić zakresów na takie wartości 22,5-23?

Wymiękam - to samo osiągniesz jak na tą 1 min ustawisz 30* - nie 23. Resztę sobie sam ustaw na programatorze, ale jeśli Ci w te 2 godz w taniej tar po południu nie doładuje podłogi i temp wew spadnie sporo po godz 15, jak będziesz musiał doładować podłogówkę w drogiej taryfie przed 22 to może wtedy skapujesz?

Dalej wg mnie jest to podejście od d... strony. Zwłaszcza, że nie każdy sterownik tak działa albo raczej mniejszość.

Jaki jest CEL? Tu mi wychodzi, że grzać od 22,5 do 23 wg tego co pisze jasiek71:

wiesz ...

ja to mam naprawdę daleko w poważaniu czy tobie to ustawienie pasuje...

spędziłem tydzień czasu z kartkami i długopisem przy każdym sterowniku z osobna i te ustawienia są optymalne, oczywiście to jest podane ustawienie dla mojego salonu bo niektóre pomieszczenia mają nieco inne przedziały aktywacji uwzględniające moc danego układu i straty ...

możesz dawać temu wiarę czy nie ale jeżeli chcesz wykorzystywać do maksimum tanią taryfę to ten sposób ustawiania jest doskonały...:yes:

Sam sobie odpowiedziałeś, jeśli o godz 13 temp wew będzie 22,5 to ogrzewanie nie wystartuje, bo przy nastawie 22,5 startuje od 22,2. Zatem zmiana temp krótko na 23 wymusza ładowanie płyty tanim prądem i będzie ją ładować do temp 23 (22,5+∆T) lub przez 2 godz.

Mój sterownik takich cudów nie potrafi mam DIGITIME 900 z histerezą +/- 0,1*C

http://www.eko-instal.pl/thermotronic-digitime-900-termostat-programowany-7dni.html

dlatego jest to dla mnie niezrozumiałe ustawienie.

W moim ustawiam godziny grzania w NT i temp jaką ma osiągnąć podłoga w moim wypadku 23*C a niezaznaczone godziny drogiej taryfy ustawiam temp 15*C (do której nigdy się dom nie wychładza) temp pomiedzy dwoma ładowaniami dziennie od 4:30 - 6:00 i 14:00 - 15:00 spada przy obecnych warunkach ~ 1 - 1,5*C

acha i nastawy mam min co 30 min

Wymiękam - to samo osiągniesz jak na tą 1 min ustawisz 30* - nie 23. Resztę sobie sam ustaw na programatorze, ale jeśli Ci w te 2 godz w taniej tar po południu nie doładuje podłogi i temp wew spadnie sporo po godz 15, jak będziesz musiał doładować podłogówkę w drogiej taryfie przed 22 to może wtedy skapujesz?

widzę że wszyscy rozumieją oczywiście oprócz krzchu ...:lol2:

Sam sobie odpowiedziałeś, jeśli o godz 13 temp wew będzie 22,5 to ogrzewanie nie wystartuje, bo przy nastawie 22,5 startuje od 22,2.

przy 22,6* nie wystartuje a le przy 22,5* już tak ...:yes:

w popołudniowym tanim prądzie mam ramy czasowe wyciągnięte w drogą do 17:00 dla pełnego naładowania płyty i osiągnięcia tych 23*, oczywiście takie sytuacje występują w mojej chałupie w niektórych pomieszczeniach i jak jest mroźno na zewnątrz ...

w przeciętnych warunkach do 15:00 jest już 23* w pomieszczeniu i sterownik nie ładuje ...

Panowie - wrzućcie na luz - ja jaska ustawienia rozumiem od dawna - mimo ze nie mam takich sterowników jak chciałem miec (przez jaska :p) tragedi z tego nie robie - mimo braku mozliwosci takich ustawień jak u niego u mnie grzanie w 100% nie załączy się w drogiej bo mam ustawiona na tyle niska temperaturę że nie ma na to szans - każdy musi rozkminić swoj sterownik na własną rękę - jasien pomoże w przykładowych 50% - reszta musi zrobic to na swoją ręke - czyz nie tak ????