fotohobby 01.10.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nawet nie oto konkretnie. Bardziej o ogrzewanie nadmuchowe. Mam takowe w firmie (klimatyzatory z opcja grzania) i mozna o nim wiele rzeczy powiedziec, tylko nie to, ze jest komfortowe. W domu raczej nie chcial bym miec czegos takiego. Byc może. Tylko trzeba jeszcze wziąc pod uwage, czy to on/off, czy inwentor, czy może jest tak, że musi wypluwac wnetrzosci, by u Ciebie to pomieszczenie zagrzać. Na pewno takie ogrzewanie jest lepsze od DGP z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 01.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 u mnie będą grzejniki pracujące w temperaturach 55/45/20 i do tego kociołek elektryczny, oczywiście dwie tarfyfy, sam dom jest z silikatów więc mam nadzieję, że uda mi się sporą część ogrzewanie wykonać w tańszych godzinach może w przyszłości jak dociągną gaz to podłącze piec z zamkniętą komorą spalania, ale to tylko gdyby ceny prądu poszły mocno w górę, lub okazałoby się, że się mocno w obliczeniach pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.10.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 kable rozkładałem sam , za podłączenie elektryk brał grosze A bruzdowanie policzyłeś? Czy, wzorem innych odelektrycznych wątków, do kosztu ogrzewania gazowego liczy się koszt przyłącza i komina? Jeśli nie, to powinienem się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.10.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Taki klimatyzator kanałowy, tak jak pisze fotohobby, skąd bierze powietrze?Ze środka?Czyli mamy multum zapachów z każdego pokoju w każdym pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Taki klimatyzator kanałowy, tak jak pisze fotohobby, skąd bierze powietrze? Ze środka? Czyli mamy multum zapachów z każdego pokoju w każdym pokoju? Ze środka, ale z jednego miejsca, czyli z dajmy na to pomieszczenia gospodarczego. Mógłby i z poddasza, ale wtedy chyba sprawnosć spadnie Edytowane 1 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.10.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ogrzewanie nadmuchowe potrzebuje set m3 (tys?) powietrza. Skąd tyle powietrza w małym pomieszczeniu?Patrzyłem na allegro, niby są filtry.Ale jak się sprawują w realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.10.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak już podajesz ceny to podaj rzetelnie, a nie wybieraj najdroższe przypadkowe oferty. Wybierasz kabel 10W, gdzie przeważnie stosuję się 17/18W. Dodatkowo bierzesz kabel 900W, gdzie nawet w moim 2-3 litrowym domu najmniejszy kabel jaki potrzebuję to ok. 1200 W. Kabel grzejny ok. 10,8 kW: DEVI DTIP-18: 2x 1880W, 2x 1075W, 4x 1220W - 4800 zł z VAT 23%. Kabel grzejny ok. 10,8 kW: DEVI DTIP-10: 2x 1800W, 2x 1000W, 4x 1200W - 6600 zł z VAT 23%. Sterownik 8x Auraton 3000 - 1500 zł z VAT 23%. I nagle robi się kilka tysięcy mniej. U mnie wystarczy polowa opcji nr 1: Kabel grzejny ok. 10,8 kW: DEVI DTIP-18: 1 x 1880W, 1 x 1075W, 2x 1220W - ok. 2500 PLN. Do tego bojler za ok 1300 PLN, wszystko moze byc na 1 sterowniku i mieszcze sie w 4 tys Elektryk zepnie to za 300 PLN. Dom (planowany) 4 litrowy, pow. uzytkowa ok. 85 m2. W obecnym domu kompletna instalacja gazowa, podlogowka, piec (jak w stopce), wszystko za okolo 25 tys PLN, z faktura i gwarancja. Nie wyobrazam sobie zeby kazdy Kowalski bral sie za hydraulike w swoim domu i mu wszystko poszlo jak nalezy Wyceny Arturo nie komentuje bo jest zenujaca i ponad 50% wyzsza od wiekszosci cen podanych przez tych, co juz kupili i zamontowali. Myslalem, ze bedzie watek techniczny, niestety hieny z PC przybyly i zoraja go jak kazdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.10.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Ta.... bardzo sie miescisz z 13111kWh:rolleyes: @ autor watku.... dlaczego rachunki do kwoty a nie okreslonej ilosci kWh? Pytam zupelnie powaznie..., skad taka decyzja... Czy watek jest tylko dla tych co maja II taryfy i grzeja tylko w 2ej? Ktos moze mied G11 z wyboru nie patrzac jedynie na CO... idzcie już sobie stąd Hipka moc kabli: 15kW koszt: kable 6600pln termostaty: 11szt: 2200pln powierzchnia: wg projektu: 140m2, powierzchnia wylewek: 180m2 temp. wewnątrz: 22stC CWU+CO = 9000kWh /rok 3 osoby ocieplenie: 25/15/25 okna 2szyby 1,0 ramy 1,4 chyba tyle Edytowane 2 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.10.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 CWU+CO = 9000kWh /rok Średnia cena kWh? Na bank nie niżej niż 0,4 zł/kWh, a raczej więcej. Przyjmując minimum za kWh: 9000*0,4=3600 zł. Chyba wylatujesz z tego wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Arturo, ale co Ty robisz w tym watku? Mialo byc o WLASNEJ instalacji w domu, Ty wyliczasz za ile mozna zrobic a ta, ktora masz i tak jest za droga zeby tu pisac, wiec pa pa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.10.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Twoja instalacja kosztowała 25tys.zł także obudz się. Wątek powstał dla nowych inwestorów,żeby nikt im nie robił wody z mózgu,że kable są najtańsze. Jakie to są najtańsze to widać po cenach z allegro... Zrobmy inaczej: policzmy ile osob polozylo kable samemu, a ile osob wykonalo kompletna, powtarzam kompletna instalacje na podlogowce samemu. Tak zeby nie robic nikomu wody z mozgu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.10.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Średnia cena kWh? Na bank nie niżej niż 0,4 zł/kWh, a raczej więcej. Przyjmując minimum za kWh: 9000*0,4=3600 zł. Chyba wylatujesz z tego wątku... chciałbyś poza tym skąd wiesz, czy małż nie pracuje w energetyce albo że właśnie nie instaluje się inverterek? ciebie i asolta nie opuszczę aż do śmierci jak cień Edytowane 2 Października 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak mówił Konrad,posty troli trzeba usuwać... Ty tak na poważnie ? Wśród kilku tysięcy użytkowników wodnej podlogowki na forum znajdzie się zapewne więcej niż 3 osoby,które podlogowke rozkladaly samodzielnie. Rozlozyc podlogowke a miec kompletny system CO na niej oparty to nie to samo Ja nie troluje, w porownaniu z Toba postow mam malutko, a ze planuje budowe i dac kable jestem aktywny i zywo zainteresowany tym watkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 A bruzdowanie policzyłeś? hmm, nie? ale ono miało inny cel, obniżyć koszt posadzki samopoziomującej, kable można układać na płycie fundamentowej jak ktoś chce niech doliczy 2 dni pracy, 2 tarcze diamentowe i prąd max 400 zł Czy, wzorem innych odelektrycznych wątków, do kosztu ogrzewania gazowego liczy się koszt przyłącza i komina? Jeśli nie, to powinienem się zmieścić. przyłącz prądu w każdym domu jest standardem , gazu już nie, kominy do pieca uważam za integralną część układu @ autor watku.... dlaczego rachunki do kwoty a nie okreslonej ilosci kWh? Pytam zupelnie powaznie..., skad taka decyzja... Czy watek jest tylko dla tych co maja II taryfy i grzeja tylko w 2ej? Ktos moze mied G11 z wyboru nie patrzac jedynie na CO... finalnie każdego interesuje ile kasy z kieszeni mu ubywa, stad taka decyzja, i postanowiłem znacznie podwyższyć próg bo nie 2 lecz 3 tyś, by więcej osób miało szanse, nie ważne więc ile kwh i z jakim COPem lub w jakiej taryfie Twoja instalacja kosztowała 25tys.zł także obudz się. Wątek powstał dla nowych inwestorów,żeby nikt im nie robił wody z mózgu,że kable są najtańsze. Jakie to są najtańsze to widać po cenach z allegro... nikt nie twierdzi że są najtańsze i że to 1 droga! miloszenko jest nowym inwestorem, przymierza się do budowy drugiego domu - ma wodną podłogówkę, wydał sporo kasy, jego podejście i doświadczenie wiele mówi nie tylko Tobie ale nowym ,początkującym inwestorom Artur a gdzie Twoja wycena, Twoj kosztorys -kompletny... może jakaś fv? Zrobmy inaczej: policzmy ile osob polozylo kable samemu, a ile osob wykonalo kompletna, powtarzam kompletna instalacje na podlogowce samemu. Tak zeby nie robic nikomu wody z mozgu... to prawda, a Artur to prawie jak instalator, przydałby sie ktoś kto wykonał sam i zmieścił się w tych kwotach o których Artur pisze , on zresztą sam nie wykonywał, zlecił to firmie idzcie już sobie stąd Hipka moc kabli: 15kW koszt: kable 6600pln termostaty: 11szt: 2200pln powierzchnia: wg projektu: 140m2, powierzchnia wylewek: 180m2 temp. wewnątrz: 22stC CWU+CO = 9000kWh /rok 3 osoby ocieplenie: 25/15/25 okna 2szyby 1,0 ramy 1,4 chyba tyle nie wyganiam nikogo (na razie), ale proszę o kulturę -TO MA BYĆ WĄTEK TECHNICZNY.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 02.10.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) witam u mnie podłogówka koszty całkowite materiału 7200 zł + sterownik 150zł +bojler 700zł=8050zł.Robocizna hydraulika podpięcie kotła rozdzielacz,rozłożenie podłogówki=1700zł.Kocioł 2600 zł. Razem 12350złWyliczone zapotrzebowanie na ciepło 55kwhm2.Całośc co +cwu 8260kwW moim przypadku zapłaciłem dosyć dużo za rurki do podłogówki 840m 3200zł. Edytowane 2 Października 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 02.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nie wiem czy się dobrze wkleję w ten wątek bo system z kopciuchem, ale może spróbuję|:Ogrzewanie oparte o tradycyjny kocioł Defro Optima 20kW - koszt 3200,00 złPodłogówka wykonana w całości samemu - powierzchnia ok 100m2 - koszt ok 2000 zł (dokładnych cen niestety już nie pamiętam - budowa rok 2010)Bufor ciepła 1500l. wraz wężownicą do CWU - wykonany w całości samemu - 1500złHydraulika w kotłowni (rozdzielacze i takie inne w tym różnego rodzaju przeróbki) - koszt ok 2000 złMogłem coś niedoszacować więc zakładam, że koszt kompletnego działającego systemu to ok. 12 000,00 zł - robocizna i wykonanie 100% własne Zużycie węgla groszek rocznie to 2,5-3 t. - koszt płacony 690zł za tonę co daje przy 3 tonach - 2070złPrzy największych mrozach palenie raz na dwa dni. W lato na potrzeby CWU - raz na tydzień.Palenie systemem ekologicznym od góry - bezdymowo.rodzina 2+1 Dom:Podłoga 10 cm styropian 0,38, fundament tradycyjny ocieplony 8 cm EPSściany BK24 + 20cm grafit styro organika 0,31okna dwu szybowe oknoplaststrop teriva + 20 cm styropoddasze nieuzytkoweWM z reku własnej konstrukcji (jeszcze nie zrealizowane niestety - wentylacja realizowana grawitacyjnie na poddasze) Obecnie od września system uzupełniony o panele PV o mocy 1880W wspomagające cały system ale z myślą o CWU latemKoszt instalacji ok. 7500,00 realizowany także samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Prosimy o kulturę dyskusji. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 przykład robdk'a jest podobny do Piczmana - obaj Panowie wykonali kawał dobrej roboty wykonując wiele samemu i uzyskując bardzo dobre wyniki - bufor ciepła pozwala na magazynowanie sporej energii która przy tradycyjnych układach trafi w komin ..oczywiście w 1 poście dane robdk'a zamieściłem tak by inni mogli szybko porównać sobie różne rozwiązania i układy, nakłady oraz koszty eksploatacyjne Redakcji dziękuję za "upomnienie" co niektórych ... w przyszłości liczę na zdecydowaną i konkretną reakcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.10.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jadziem z drugim systemem,tak lubianych przez niektórych czyli kable grzewcze+bojler do cwu: 1.Kabel grzejny 9kW: 10x http://allegro.pl/devi-kabel-deviflex-dtip-10-10w-mb-90m-900w-i3554088592.html =8194zł 2.Sterowniki 10x http://allegro.pl/auraton-3000-dual-sensor-i3547405890.html =2400zł CWU: 1.Bojler 140l: http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/ogrzewacze-wody/pojemnosciowe-elektryczne/elektryczny-pojemnosciowy-ogrzewacz-wody-nordic-2400-elektronik-60l-elektromet,p85888,l995.html =805zł 2.Naczynie wzbiorcze: http://allegro.pl/naczynie-przeponowe-wzbiorcze-c-w-u-18l-zilmet-i3590074032.html =120zł Podsumowując,kompletny,w pełni sprawny system grzewczy,łącznie ze źródłem ciepła i cwu na kablach grzewczych to koszt 11519 zł na markowych materiałach,na materiałach z niższej półki koszt ten będzie niższy. Montaż tego wszystkiego zależny jest od inwestora,jego umiejętności manualnych i umiejętności negocjacyjnych w przypadku zlecenia firmom. Niestety w tym przypadku nie jest możliwe dowolne konfigurowanie źródła ciepła. bardzo stronnicza wycena!! Wynika to z tego że nie masz takiej instalacji i nie wiesz że kable im dłuższe tym tańsze, a u mnie na 12kW tylko dwa kable dają moc 5,4kW wiec stanowią ponad 40% calości a ich cena za mb jest dużo niższa aniżeli tego co ty podałeś. Kolejna kluczowa sprawa to moc na mb, 90% kablarzy instaluje 17-18W/mb jak już było to wspomniane, ale Ty oczywiście podałeś przykład z 10W/mb, żeby tylko oczernić ten typ instalacji. Aby pokazać jak daleki jesteś od prawdy i jak oszukujesz podam za przykład moją instalację o mocy 12.8KW na kablach devi 18W/mb składającą się z 9sztuk i takiej samej liczby sterowników DEVIreg 550 ( dużo droższe niż te z twojego przykładu, cena ok 430zl) i całkowity koszt instalacji to 8900zł. Robocizna własna. Bojler 120L galmet 670zl, montaż 200zł. To są faktyczne koszty z instalacji która istnieje na prawdę a nie tylko w głowie Arturo72. Poza tym tu mają być przykłady z życia wziętę, a nie twoje wykreowane zestawienia. Z tego co wiem to twój system opiera się na wodenj podłodówce i nie mieści się w 15kPLN. W poście nr 1 powinny być tylko podawane faktyczne przykłady forumowiczów. Instalacja ma się zmieścić w 15kPLN i nie ważne czy ktoś sam instalował czy nie, istotne aby było to zgodne z prawdą. Jeśli płaciłeś za montaż to z nim ma być <15kPLN. No i nie zapominajcie o eksploatacji 3kPLN! Prosimy o kulturę dyskusji. !!! Mam nadzieje ze redakcja bedzie szybko kończyć pyskówki, osobiście każdy post w stylu tych z wątku ogrzewający elektrycznością będę zgłaszał do moderacji, tak samo każdy OFT, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2013 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Värmepumpsägare, Hipka, Pyxis i inni "nie mieszczący" się w założeniach wątku - cenimy Wasza obecność oraz chęć pomagania innym - ale wszelkiego rodzaju przepychanki i złośliwe wpisy między Wami samymi, lub Wami a osobami żywo zainteresowanymi zagadnieniem , które nic nie wnoszą do tematu będą brutalnie kasowane - dlatego proszę - 2x zastanów się zanim coś napiszesz ... szkoda Waszego i naszego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts