Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

Budowałem w 2010 r. Minęło ponad 8 lat, a świadomość wielu nie zmieniła się niestety.

Od siebie radzę znaleźć na etapie projektu dobrego projektanta, otwartego na aktualną wiedzę. Ja na takiego trafiłem. A z każdej strony świata podczas budowy widziałem ludzi pukających się w głowę ('dom na styropianie?', 'będą grzać prądem - kto bogatemu zabroni?').

Mam zawsze lekko większe wyniki za CO jak imrahil. Za ostatni rok 800 zł. Wszystko w domu na prąd. Roczny rachunek za prąd (na wszystko) to ok. 3200 zł.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zamiast zapytać o szczegóły, negujesz to co napisałem.

Kolejność jest prawidłowa. Wyraziłem wątpliwość wobec tego co pisałeś. To nie bzdury.

Teraz dodałeś szczegóły i masz pretensje ...

Dałem przykład zużycia prądu za wszystko, poza ogrzewaniem. Czy potrafisz się do tego odnieść ? Bo jeśli u kogoś tyle kosztuje normalne życie, to albo kradniesz energię, albo czytasz przy świeczkach.

Kolejność jest prawidłowa. Wyraziłem wątpliwość wobec tego co pisałeś. To nie bzdury.

Teraz dodałeś szczegóły i masz pretensje ...

Dałem przykład zużycia prądu za wszystko, poza ogrzewaniem. Czy potrafisz się do tego odnieść ? Bo jeśli u kogoś tyle kosztuje normalne życie, to albo kradniesz energię, albo czytasz przy świeczkach.

zużycie poza ogrzewaniem i CWU to 200-270 kWh miesięcznie, czyli pewnie więcej niż u Ciebie.

Sam mam ogrzewanie elektryczne 123 m2, bez wspomagacza w postaci klimy (tylko kocioł elektryczny), w domu wszystko na prąd. całkowity rachunek za energię od listopada 2017 do listopada 2018 to niecałe 2600 zł

czyli ok.216zł za miesiąc

zużycie poza ogrzewaniem i CWU to 200-270 kWh miesięcznie, czyli pewnie więcej niż u Ciebie.

Czy już wszystko podliczyłeś ?

Może zapytaj żonę ile za prąd płacicie ?

:):)

dlaczego ciągle brniesz i się kompromitujesz? nie wiesz nawet po ile jest 1 kWh w tauronie. w załączniku masz screeny z odczytami z całego roku i z fakturami

samemu zabrnąłeś, lub ...

Raz podajesz całkowity koszt zużycia a inny raz, dodajesz nowe zużycia, stąd wniosek, że czegoś nie ogarniasz.

Wychodzi na to, że jesteś z tych, co zamiast mieszkać; liczą, notują, porównują, zestawiają, archiwizują i tym się ekscytują, ale nie sami, bo takich jest więcej, co widać na forum, a żona ....sama....? a może już nie :)

Raz podajesz całkowity koszt zużycia a inny raz, dodajesz nowe zużycia, stąd wniosek, że czegoś nie ogarniasz.

Wychodzi na to, że jesteś z tych, co zamiast mieszkać; liczą, notują, porównują, zestawiają, archiwizują i tym się ekscytują, ale nie sami, bo takich jest więcej, co widać na forum, a żona ....sama....? a może już nie :)

oo, wycieczki osobiste, czyli zabrakło argumentów. niech twoje trollowanie zostanie na wierzchu. bez odbioru :)

Nie pomyliłeś wątków a nawet forum? Jeśli interesuje cię samotność nie swoich żon, to masz inne fora dla swoich zainteresowań. Tutaj jest wątek o ogrzewaniu.

Ja wiem że komuś może być trudno uwierzyć w takie zużycie prądu do CO, jeśli przyzwyczaili się do przerzucania ton worków z ekogroszkiem.

A w temacie. Kompletny system grzewczy na gaz, zmieścił się w omawianej kwocie, koszt roczny grzania CO+CWU to ok. 1800-1900zł. Dom 167m2, w trakcie budowania uchodził za dobrze izolowany, teraz raczej wygląda średnio.

oo, wycieczki osobiste, czyli zabrakło argumentów. niech twoje trollowanie zostanie na wierzchu. bez odbioru :)

Jakie wycieczki ? Przecież to zwyczajne nawiązanie do rzeczywistości. Czy wasze żony wiedziały jakie ich mężowie posiadają ukryte fobie, ups, zainteresowania ? Kobiety mają co innego w głowie. Kobiet, ślęczenie przy licznikach nie interesuje.

A teraz pytanie;

Co autor miał na myśli ?

Sam mam ogrzewanie elektryczne 123 m2, bez wspomagacza w postaci klimy (tylko kocioł elektryczny), w domu wszystko na prąd. całkowity rachunek za energię od listopada 2017 do listopada 2018 to niecałe 2600 zł

Zużycie na prąd bytowy 200-270 kWh miesięcznie, reszta kWh w miesiącu na ogrzewanie.

Razem, za wszystko, niecałe 2600zł / rok.

Np, jeśli od 12/12 do 21/01 poszło 1406kWh, to ok 1100 zostało zużyte na ogrzewanie.

Czego tu można nie zrozumieć ?

Edytowane przez fotohobby

suspenser - dokładnie o takim czymś myślałam - rozumiem, że z perspektywy czasu oceniasz to rozwiązanie jako OK? nie żałujesz, że nie zrobiłeś jakiegoś innego systemu? sterujesz pilotem czy na ścianie masz regulator? czy 6,2 kW to nie za dużo? bo ja mam 4 pokoiki i myślałam o 3,5 kW na korytarzu do nich prowadzącym?

EDIT: chyba, że ty cały dom tym 6,2 kW opędzasz? ja osobno strefę dzienną chcę klimatyzować bo tam akurat idealnie jeden split da radę i osobno nocną, gdzie właśnie mam 4 pokoje.

Dopiero zauważyłem ten wpis, więc późno ale odpiszę - tak sprawdza się i cały dom schładza skutecznie, tyle, że w rozprowadzaniu chłodu pomaga rekuperator.

Na próbę grałem nim też przez kilka dni w sylwestra 2017/2018 i sam klimatyzator dał radę [kocioł wyłączyłem, nie było tez zysków bytowych bo wyjechaliśmy na ten czas].

Do klimy mam pilota, ustawiam strefy czasowe na tanią taryfę latem i to wystarcza.

Ma to znaczyć, że maty w łazience też w błoto ?

Jeśli grzejesz prądem, i masz inne urządzenia na prąd, zużycie kwotowo jest podejrzanie niskie. Farelki w łazience...jakiej są mocy, mata w wiatrołapie jaka ma moc?

Kwotowo może i tak, ale KWh wychodzi rocznie ok 6400-6800 więc nie tak mało. Zwróć jednak uwagę że wszystkie prądożerne sprzęty chodzą w 2 taryfie.Maty w łazience nie zdają egzaminu ze względu na zbyt dużą bezwładność, 22 stopnie to za mało do kąpieli a tyle mam grzejąc tylko klimą podniesienie temp. na czas kąpieli matami trwa zbyt długo,farelkę wiszącą na ścianie 2 KW włączam wchodząc do łazienki, wychodząc z kąpieli mam 28-30 stopni.W wiatrołapie maty mają moc 500 Wat i włączają się kiedy temp. spada na skutek otwarcia drzwi poniżej 18 stopni.Zaznaczę jeszcze tylko iż nie siedzę przy świecach opatulony kocem rozkład temperatur jak dla mnie jest ok. w salonie gdzie zamontowana jest klima 22-24 stopnie, w sypialniach 20-21.

Kwotowo może i tak, ale KWh wychodzi rocznie ok 6400-6800 więc nie tak mało. Zwróć jednak uwagę że wszystkie prądożerne sprzęty chodzą w 2 taryfie.Maty w łazience nie zdają egzaminu ze względu na zbyt dużą bezwładność, 22 stopnie to za mało do kąpieli a tyle mam grzejąc tylko klimą podniesienie temp. na czas kąpieli matami trwa zbyt długo,farelkę wiszącą na ścianie 2 KW włączam wchodząc do łazienki, wychodząc z kąpieli mam 28-30 stopni.W wiatrołapie maty mają moc 500 Wat i włączają się kiedy temp. spada na skutek otwarcia drzwi poniżej 18 stopni.Zaznaczę jeszcze tylko iż nie siedzę przy świecach opatulony kocem rozkład temperatur jak dla mnie jest ok. w salonie gdzie zamontowana jest klima 22-24 stopnie, w sypialniach 20-21.

Jeśli uważasz, że to co robisz, jest takie jak zamierzyłeś i jesteś z tego zadowolony, to tylko chwalić. Moje doświadczenia z matami w posadzce są inne. W łazience jest mata i grzeje tak jak chcę. Temperatura ustawiona na 28oC. Jak za mało to ustawiam na wyższą. Zastanawia mnie to, co piszesz o spadku temperatury w wiatrołapie z powodu otwartych drzwi ? :) dziwy jakieś.

Masz złe doświadczenia z "bezwładnością" maty ... w moim sterowniku jest możliwość ustawiania histerezy. Jest 1oC i wystarcza.

Jeśli uważasz, że to co robisz, jest takie jak zamierzyłeś i jesteś z tego zadowolony, to tylko chwalić.

Moje doświadczenia z matami w posadzce są inne. W łazience jest mata i grzeje tak jak chcę. Temperatura ustawiona na 28oC. Jak za mało to ustawiam na wyższą.

Doszedłem do tego po doświadczeniach na własnej skórze po prostu w ciągu dnia 28 stopni to za gorąco,i zżera niepotrzebnie prąd gdy jesteśmy w pracy, podniesienie temp. przed kąpielą matą do akceptowalnej trwa zbyt długo, a nie planuję od której do której mam się kąpać.

Zastanawia mnie to, co piszesz o spadku temperatury w wiatrołapie z powodu otwartych drzwi ? :) dziwy jakieś.

W zimie wystarczy na chwilę otworzyć drzwi by temp. gwałtownie spadła mam malutki wiatrołap 6 m2 poza tym mam dość duże drzwi i wejście na strych przez składane schody, dlatego panuje tam niższa temp. niż w domu,a jak wiadomo im mniejsza różnica temp.zewnątrz/wewnątrz tym lepiej.Reasumując służy to jako taki bufor.

Masz złe doświadczenia z "bezwładnością" maty ... w moim sterowniku jest możliwość ustawiania histerezy. Jest 1oC i wystarcza.

Tak jak pisałem wyżej niepotrzebna strata energii.

• 6 months później...
Dostałam wycene na kable za 11 pomieszczeń 115m2 powierdzni i 10,6kW wychodzi 9550zl brutto, kable devi, z panelem sterującym z wi-fi. Wszystko super tylko ciągle mam w głowie myśl że jeśli coś się stanie i trzeba bedzie sprzedać dom to nieważne ze mało wydaje na ogrzewanie i tak cena domu poleci na łeb bo nikt w to nie uwierzy. Przykład mamy powyżej. Zostanę chyba jednak przy ogrzewaniu podłogowym wodnym, zawsze można przepiąć pod pc.

Dostałam wycene na kable za 11 pomieszczeń 115m2 powierdzni i 10,6kW wychodzi 9550zl brutto, kable devi, z panelem sterującym z wi-fi. Wszystko super tylko ciągle mam w głowie myśl że jeśli coś się stanie i trzeba bedzie sprzedać dom to nieważne ze mało wydaje na ogrzewanie i tak cena domu poleci na łeb bo nikt w to nie uwierzy. Przykład mamy powyżej. Zostanę chyba jednak przy ogrzewaniu podłogowym wodnym, zawsze można przepiąć pod pc.

Wyceń sobie ogrzewanie wodne - i jak masz tyle kasy na zbyciu, to różnicę zainwestuj w PV (jeszcze dopłatę 5K dostaniesz).

Wodne ogrzewanie wsadzam w płytę , płytę robimy samodzielnie. Jeśli mi gdzieś pójdzie rura to zrobie w tym pomieszczeniu kable w samopoziomie tak jak u R&K. W kablach jest fajne że mozna sobie grzać strefowo tylko na co mi to skoro ja lubie mieć wszedzie 23st.. Ten pomysł z grzałką na czas kąpieli wydaje sie świetny, nie wiem po co grzać ciągle łazienke do wyższych temp. niż resztę domu , z tego się nie korzysta cały czas.Kaizen wiem ze masz podobny dom 115 parterówke dobrze ocieploną, ile cię wyniosły całościowo kable i za ile kw bez montażu? Strzelam że tyle samo.

Z tą dopłatą to juz skurczyła sie do 4k, jest o tym wątek.

Kaizen wiem ze masz podobny dom 115 parterówke dobrze ocieploną, ile cię wyniosły całościowo kable i za ile kw bez montażu? Strzelam że tyle samo.

Z tą dopłatą to juz skurczyła sie do 4k, jest o tym wątek.

Zapłaciłem 5900 zł brutto za kable 11kW z robocizną (bez sterowania). Oprócz montażu w tej cenie były dwa pomiary - przed i po betonowaniu których wyniki trzeba wpisać w kartę gwarancyjną. Ceny samych kabli sprawdź tutaj.