RK1719508166 02.10.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ponieważ jedynym celem założenia wątku było udowodnienie błędnej tezy , że najtańszym sposobem na bezobslugowy system grzewczy są kable grzejne co oczywiście okazało się nie prawdą ale jak pisałem wcześniej "Kto cenami wojuje ten od cen ginie" Konrad,nie widzę w pierwszym poscie w zestawieniu kosztu instalacji wodnej podlogowki z piecykiem zapodanej przez pyton79 to tylko i wyłącznie Twoja teza i nie wojuj nią tu bo od niej "zginiesz" ... wiesz dobrze że są osoby które kończą budowę domu i na swoje kable ze sterownikami wydały poniżej 5 tyś zł - jak widzisz nie zamieszczamy wycen osób których nie ma , które same o tym nie piszą - chcesz być adwokatem Diabła?? i reprezentować wszystkich innych ? nie podałeś swoich kosztów instalacyjnych .....a prosisz bym wrzucał wyceny innych których tu nie ma?? poza tym nie są to pełne dane bo brak informacji nt CWU oraz kosztów użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 02.10.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Värmepumpsägare, Hipka, Pyxis i inni "nie mieszczący" się w założeniach wątku - cenimy Wasza obecność oraz chęć pomagania innym - ale wszelkiego rodzaju przepychanki i złośliwe wpisy między Wami samymi, lub Wami a osobami żywo zainteresowanymi zagadnieniem , które nic nie wnoszą do tematu będą brutalnie kasowane - dlatego proszę - 2x zastanów się zanim coś napiszesz ... szkoda Waszego i naszego czasu Konrad Ty też liczysz średnią kwh ?Uwzględniając ogrzewanie? Jeśli tak to jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 5 FV za 10 mcy GÓŁEM: od 17.10.2012 do 23.08.2013taryfa dzienna (droga) - 2740 kWh = 27,3%taryfa nocna (tania 13-15, 22-6) - 7287 kWh = 72,7%razem: 10027 kWh = 100%koszt - 4205,52 złśrednia cena 1 kWh = 0,4194 gr brutto (stawka + opłaty przesyłowe)koszt roczny CO (liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) =1560 brutto ; wg średniej ok 2200 zł brutto za CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.10.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ponieważ jedynym celem założenia wątku było udowodnienie błędnej tezy,że najtańszym sposobem na bezobslugowy system grzewczy są kable grzejne co oczywiście okazało się nie prawdą ale jak pisałem wcześniej "Kto cenami wojuje ten od cen ginie" Po pierwsze jestes jedyną osobą na forum która twierdzi że instalacja oparta na kablach jest najtańsza i usilnie starasz się przypisać te słowa innym. Chociażby instalacja na PCi P/P może okazać się tańsza, jeśli tylko rozkład pomieszczeń jest odpowiedni żeby taka PCi równomiernie ogrzała dom. To samo tyczy się konwetktorów spokojnie zrobisz na nich tańszy system nCO. Po drugie kilkukrotnie zostało Ci udowodnione, że twoje próbu wyliczania kosztów instalacji kablowej są wyssane z palca, ale Ty jak zawsze wychodzisz z założenia że nieważne czy poszesz prawdę ważne że napisane... Podważ moje argumenty na temat twojej wyceny instalacji kablowej, jeśli nie potrafisz nie wprowadzaj więcej ludzi w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.10.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 skoro technicznie to zapytam.. ma ktoś kable INTO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.10.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Domek w stopce i jej linkach. We wrześniu zaszalałem i zużyłem ~17-18kWh w taniej taryfie (G12 mam mimo teoretycznie trwającej budowy - da się) Napisz na prv jak to zrobic, bo chce sasiadowi pomoc, od roku uedzie na c11 bo mu jednego swistka z wodociagow brakuje Konrad Ty też liczysz średnią kwh ?Uwzględniając ogrzewanie? Jeśli tak to jaką? Tak sie zastanawiam, dlaczego koszt ogrzewania mamy liczyc wg srednej z calego rachunku? Tak trzeba by robic jesli srednia cena kWh na cele bytowe przewyzszalaby cene kWh w G11, tak jednak u wiekszosci nie jest. Wiec skoro mamy tansza kWh na pozostale cele anizeli osoby posiadajace G11 (z reguly ogrzewajacym innym nosnikiem niz prąd) to czemu mamy tak robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.10.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) qubic-system kable DEVI DTIP-18 - 4200 zł 6 obwodów - parter 4,3 kW 5 obwodów - piętro 4,3 kW powierzchnia grzanych podłóg - 120 m2 sterowniki dotykowe 11 sztuk - 1900 zł PCi p-p Blyss - 699 zł instalacja - 670 zł montaż,nabicie - 700 zł w przygotowaniu bojler Lemet 120 L - 790zł rurki do podłogówki wodnej - 392 zł rozdzielacz - 357 zł kominek : wkład - Thorma Alicante - 1550 zł komin effe2 - 2150 zł wkład 1.4404 Wobex z montażem - 2000 zł rury i kolano czarne - 208 zł płyty izolacyjne Silca - 520 zł Edytowane 2 Października 2013 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.10.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) skoro technicznie to zapytam.. ma ktoś kable INTO? Tak, ja mam i również działają ... wykresy temperatur przedstawiałem w znanym wszystkim wątku. Koszt kabli 12kW siedem obwodów 4200PLN. na koniec ostatni techniczny pomiar wykres od 29-09-2013 godz 16:12 do 03-10-2013 godzi 0:50 1 raz palone w kominku, natomiast ogrzewanie 1h/dobe od 5:00 - 6:00 oraz dziesiejsza awaria czujnika (zwarcie nóżek) pomiędzy 6 a 15godziną. Edytowane 2 Października 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 03.10.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Tak, ja mam i również działają ... wykresy temperatur przedstawiałem w znanym wszystkim wątku. Koszt kabli 12kW siedem obwodów 4200PLN. na koniec ostatni techniczny pomiar wykres od 29-09-2013 godz 16:12 do 03-10-2013 godzi 0:50 1 raz palone w kominku, natomiast ogrzewanie 1h/dobe od 5:00 - 6:00 oraz dziesiejsza awaria czujnika (zwarcie nóżek) pomiędzy 6 a 15godziną. Czy dobrze myślę że w kominku rozpalono koło 17-tej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.10.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Mozna prosic na priv namiary gdzie sobie te kabelki INTO wycenic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.10.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Mozna prosic na priv namiary gdzie sobie te kabelki INTO wycenic? w google pisz into i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 03.10.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Co oznacza skrót NCO - np. u Ciebie w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.10.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Co oznacza skrót NCO - np. u Ciebie w stopce. Nocne Centralne Ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 03.10.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Nocne Centralne Ogrzewanie Myślałem, że Nie Centralne Ogrzewanie, bo każde pomieszczenie jest niezależne i nie ma centralnego źródła ciepła. Jak wpisałem w googla: co oznacza NCO. To mi podał linki do: NOC Świętojańska, NOC długich noży, NOC kryszatłowa, NOC kupały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.10.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Co oznacza skrót NCO - np. u Ciebie w stopce. Nocne Centralne Ogrzewanie mcyper - ile kosztował Twoj pełny układ grzewczy - możesz nam napisać czy zmieściłeś się w 15 tyś brutto? u wszystkich osób grzejących kablami nCO oznacza niecentralne ogrzewanie - każdy obwód posiada swój sterownik który wł/wył ogrzewanie zazwyczaj w danym pomieszczeniu hipka oczywiście ma racje może być również "nocny" bo przy grzaniu kablami głównie grzejemy w taryfie nocnej 22-6 czy NCO działa i czy ma sens czy nie - o tym może każdy się przekonać odwiedzając jakikolwiek dom ogrzewany kablami grzewczymi , ogrzewanie w kazdym z pomieszczeń może mieć ustawiona inna temperaturę np w łazience, układ bardzo dobrze sprawdza się w okresach przejściowych gdzie ogrzewanie np w pomieszczeniach od południa, wschodu czy zachodu nie załączają się a północne tak (brak zysków słonecznych) zawsze można wszystkie kable podłączyć pod 1 sterownik / czujnik temperatury i np sterować centralnie - wtedy będzie działało to dokładnie tak samo jak w innych układach (opartych np o wodna podłogówkę, kaloryfery czy ogrzewanie nadmuchowe ) Edytowane 3 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.10.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A z NCO to mylicie. Ogrzewanie jest centralne bo z elektrowni/skrzynki/rozdzielni. Sterowanie jest njecentralne. I nie jest jak z kaloryferami lub podłogówką, które można tłumić. Kabla się nie da, ma tylko dwa stany - prąd płynie max lub wcale. Sterowanie jest niecentralne (przy wieklu sterownikach) to zgoda, ale NCO chyba również, bo źródło ciepła jest w każdym pomieszczeniu (bo w elektrowni? zgodnie z tą filozofią to żadne ogrzewanie nie jest niecentralne), a odpowiednikiem "tłumienia" podłogówki czy kaloryferów będzie "taktowanie" kabla. PS. fajny wątek, elektrycznego już się czytać nie dało, taki napompowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 03.10.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) mcyper - ile kosztował Twoj pełny układ grzewczy - możesz nam napisać czy zmieściłeś się w 15 tyś brutto? Nie zmieściłem się w 15 tyś. brutto. Na okrągło podsumowując (nie mam na wszystko faktur) sądzę, że około 37-38tys. PLN. W tej kwocie: PC PW Altherma 7,0kW z zasobnikiem 300l ze stali nierdzewnej, instalacja grzewcza wodna podłogowa, instalacja wodociągowa z cwu, kanalizacja, instalacja odkurzacza centralnego (bez odkurzacza), "kotłownia cała", Robocizna+Materiał+Sprzęt. Koszt eksploatacyjny narazie za ubiegły sezon to tak jak w stopce. 2860kWh cały rok kalendarzowy (co+cwu) 2220kWh sezon grzewczy (co+cwu) 640kWh poza sezonem grzewczym (cwu) Sezon zimowy: Pompa pracuje tylko w taniej taryfie: 2220kWh*036 = 800 PLN ale jak ktoś chce przeliczać na średnią z dwóch taryf: 2220kWh*045 = 1000 PLN Edytowane 3 Października 2013 przez mcyper bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.10.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) jeśli zużył 11 kWh dzięki PC (COP=2) to zapotrzebowanie domu to 22 kWh/1m2 - a to już nie jest dom pasywny ! zazwyczaj chwalicie się że że PC mają znacznie wyższy COP - więc zapotrzebowanie domu nieco wyższe - zakładam ok 27-29 kWh/1m2 w 1 sezonie dzięki sporej inwestycji - rachunki naprawde imponujące - ale wiemy już że takie rozwiązanie nie mieści się w temacie tego wątku gdyż w sposób znaczący nie spełnia 1 z warunków nadal nie znamy Arturze twoich kosztów - po poście mcyper'a domyślać się tylko możemy że w sposób znaczący nie odbiegają od jego wydatków ? czyż nie tak ? ps. temat faktycznie może być niezły pod warunkiem, że głupie trolle nie sprowadzą go do poziomu ścieku nawet jeśli będą próbowały - panować będzie wojskowa dyscyplina - to będzie nowa jakość na forum muratora ! mogę to zagwarantować osobiście Edytowane 3 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.10.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Niby tak, jeśli przyjmiemy, że źródło ciepła to co innego niż źródło energii elektrycznej. Tyle tylko, że jak każdy obwód wodnej będziesz niecentralnie sterował to dalej będzie to centralne ogrzewanie. Lepiej zatem mówić o sposobie sterowania a nie ogrzewania. Ale taktowania wybranego kabla jednym sterownikiem nie osiągniesz. Co do wodnej w zasadzie tak, źródłem ciepła jest kocioł jakokolwiek (w pom.tech.), nawet jeśli strefy zamykane są elektrozaworami na rozdzielaczu (NCS). Można mówić o jednym i drugim Nie wiem jak z kablami, ale chyba jeden sterownik dyryguje kablem (lub kablami) w strefie którą się "opiekuje", więc jest to taktowanie (z częstotliwością chyba zależną od nastaw, progów, histerezy jak tam zwał) kablem lub grubą kabli dla danego pomieszczenia. W sumie kotły (np. gazowe) oprócz płynnej regulacji mocy, również taktują (jeśli potrzeba mocy < minimalnej kotła)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.10.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A dlaczego sie zlosliwie pytasz wiedzac , czytajac jego stopke, ze w 15000:- sie nie mogl zmiescic? Dlaczego Kablowej Hipci nie wytykasz ze sie nie miesci w zalozeniach watku ze swoimi 13111kWh? Ponoc ma byc porzadek i profesjonalizm.... po calej linji... bo R$K sam ma prawie 12kkWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts