boguslaw 04.10.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Witam! Czy cytaty z BD są wierne? Nie zmanipulowane? Ktoś się posłużył szerokimi fragmentami moich tekstów dodając conieco od siebie....Często widzę całe swoje akapity w folderach konkurencji i tekstach rozmaitych autorów..Nic nie szkodzi. Jak widać przemawiają one wielu i do rozumu i do wyobraźni, co mnie bardzo cieszy.. PozdrawiamBogusław ... Edytowane 4 Października 2013 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 04.10.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Jakie grzejniki wysokotemperaturowe kolego?Moje grzejniki polecane są szeroko i stosowane m.in do kondensatów oraz pomp ciepła, zatem do układów niskotemperaturowych.... I to z bardzo dobrym efektem. Odszukaj sobie moje teksty w BD, Muratorze czy też w innych publikatorach i porównaj, co jest moje a co dodane przez cytowanego forumowicza z sąsiedniego forum...Cytuj mnie a nie kogoś anonimowego z forum BD.Nie podpinaj cudzych sformułowań pod moje tezy.Moje są podpisane z imienia i z nazwiska. Vide pierwszy post w wątku i przywołany artykuł..Sa też wszelkie dane teleadresowe: http://www.regulus.com.pl Termostaty na grzejnikach?Gdzie piszę o termostatach na grzejnikach?Piszesz o tym, o czym Ty myślisz, a nie odnosisz się do tego co zostało napisane. PozdrawiamBogusław . Edytowane 4 Października 2013 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 04.10.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nie wiem, ale dla mnie o wiele korzystniejszy rozkład temp. w pionie jest przy grzejniku podłogowym. Kto co lubi. Jeden lubi jak mu w głowe ciepło a w nogi chłodniej, drugi na odwrót. To indywidualne preferencje, ale nie jestem pieskiem francuskim, że będę wybrzydzać. Owszem Regulusy jak większość grzejników tego typu ma mała bezwładność cieplną, łatwiej osiągnać temp. zadaną przy pojawiających się zakłóceniach typu zyski ciepła.Ale jesli ktoś ma pompę ciepła, grzeję w 2 taryfie to musi być podłogówka i minimum 5cm wylewki, żeby jak najbardziej korzystać z dobrodziejstwa grzania tanim prądem. Im większy akumulator, tym gorzej z regulacją i czasem potrzebnym do osiągniecia żądanej temp. Coś za coś. Kwestia przyzwyczajenia i nauka regulacji takiego systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 04.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Ja na razie mieszkając w 18 letnim bloku też mam grzejniki. Siedze blisko okna, a że okna średnio szczelne , to jak zawieje takie -20 to od razu się robi na parę minut z 1,5-2 stopnie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.10.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nie wiem, ale dla mnie o wiele korzystniejszy rozkład temp. w pionie jest przy grzejniku podłogowym. Kto co lubi. Jeden lubi jak mu w głowe ciepło a w nogi chłodniej, drugi na odwrót. To indywidualne preferencje, ale nie jestem pieskiem francuskim, że będę wybrzydzać. Owszem Regulusy jak większość grzejników tego typu ma mała bezwładność cieplną, łatwiej osiągnać temp. zadaną przy pojawiających się zakłóceniach typu zyski ciepła. Ale jesli ktoś ma pompę ciepła, grzeję w 2 taryfie to musi być podłogówka i minimum 5cm wylewki, żeby jak najbardziej korzystać z dobrodziejstwa grzania tanim prądem. Im większy akumulator, tym gorzej z regulacją i czasem potrzebnym do osiągniecia żądanej temp. Coś za coś. Kwestia przyzwyczajenia i nauka regulacji takiego systemu ogrzewania. Niekoniecznie. Wystarczy wpiąć w instalację odpowiedni buforowy zbiornik ciepła. Takie rozwiązanie jest znacznie bardziej komfortrowe i ekonomiczne. Wszystkie opcje i ścieżki produkcji ciepła do jednego wspólnego jego magazynu i dopiero stąd dalej dokładnie wg bieżących potrzeb. Oczywiście poprzez grzejniki o znikomej bezwładności cieplnej. Objaśniałem to opisując ciepło jako towar, z całą jego trójstopniową ścieżką: 1/. Optymalna produkcja ciepła 2/. Optymalne magazynowanie ciepła 3/. Optymalna dystrybucja ciepła. Gdy ktoś z Państwa zada sobie trud i prześledzi u siebie te trzy kroki, może dojść do interesujących wniosków w kwestii możliwośći zoptymalizowania pracy swojego systemu grzewczego. Pozdrawiam Bogusław . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.10.2013 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nie wiem, ale dla mnie o wiele korzystniejszy rozkład temp. w pionie jest przy grzejniku podłogowym. Kto co lubi. Jeden lubi jak mu w głowe ciepło a w nogi chłodniej, drugi na odwrót. (...). W kolejnym numerze BD pojawi się trzecia część artykułu poświęcona krążącym w obiegu publicznym mitom dotyczącym ogrzewania. Jednym z nich jest powielana od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku !!! opinia o dużym gradiencie temperaturowym w pionie i w poziomie przy grzejnikach. Tymczasem w dzisiejszych czasach, w ciepłym, dobrze akumulującym domu różnica temperatury pomiędzy posadzką a sufitem prze grzaniu regulusami może wynosić nawet mniej niż 1 oC.... Sinusoida wahań temperatury w pomieszczeniu, jest przy grzejnikach tego typu maksymalnie spłaszczona. Całkowity brak różnicy temperatur (termos) odbędzie się zawsze ze szkodą dla wymiany powietrza w danym pomieszczeniu. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 05.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Niekoniecznie. Wystarczy wpiąć w instalację odpowiedni buforowy zbiornik ciepła. Takie rozwiązanie jest znacznie bardziej komfortrowe i ekonomiczne. Wszystkie opcje i ścieżki produkcji ciepła do jednego wspólnego jego magazynu i dopiero stąd dalej dokładnie wg bieżących potrzeb. Oczywiście poprzez grzejniki o znikomej bezwładności cieplnej. Objaśniałem to opisując ciepło jako towar, z całą jego trójstopniową ścieżką: 1/. Optymalna produkcja ciepła 2/. Optymalne magazynowanie ciepła 3/. Optymalna dystrybucja ciepła. Gdy ktoś z Państwa zada sobie trud i prześledzi u siebie te trzy kroki, może dojść do interesujących wniosków w kwestii możliwośći zoptymalizowania pracy swojego systemu grzewczego. Pozdrawiam Bogusław . Racja. Ale zabawa z buforem średnio mnie przekonuję. Przede wszystkim ze względu na to, że pompa ciepła lubi niskie temp. Jak mam zapotrzebowanie na ciepło w salonie 40m2 rzędu 2600W to grzejnik musiałby być naprawdę duży przy parametrrach np 50/40. Największy COP jest gdy temp zasilania jest max 35 stopni. Wraz z każdym stopniem w góre COP maleję. Nie po to tyle kasy się wywala w PC, żeby mieć niskie sprawności. I cena takich regulusów też nie będzie niższa niż ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Szczególnie przy stosowaniu powietrznych pomp ciepła ten bufor "optymalizuje" produkcję i magazynowanie ciepła. Podobnie, w przypadku kondensatów. Poza tym miało być komfortowo i tanio, więc co robi tu ten bufor ? Zresztą tu nawet nie ma co silić sie na odpowiedzi, tylko litościwie spuscić na ten wątek zasłonę milczenia. Producent kaloryferów i jego poplecznik będą oczywiście starali się utrzymywać ten temat wysoko, ale raczej nie warto ich w tym wspierać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.10.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Buforowy zbiornik ciepła stosuje się m.in. po to, by móc całkowicie oddzielić ścieżkę produkcji od ścieżki dystrybucji. Nie zawsze jest to konieczne.Moment dystrybucji ciepła użytkownik precyzyjnie wybiera sobie sam. Zapraszam do lektury:http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf PozdrawiamBogusław . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.10.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Racja. Ale zabawa z buforem średnio mnie przekonuję. Przede wszystkim ze względu na to, że pompa ciepła lubi niskie temp. Jak mam zapotrzebowanie na ciepło w salonie 40m2 rzędu 2600W to grzejnik musiałby być naprawdę duży przy parametrrach np 50/40. Największy COP jest gdy temp zasilania jest max 35 stopni. Wraz z każdym stopniem w góre COP maleję. Nie po to tyle kasy się wywala w PC, żeby mieć niskie sprawności. I cena takich regulusów też nie będzie niższa niż ogrzewania podłogowego. Będzie niższa a ponadto posiada się ogrzewanie w maksymalnym stopniu manewrowe i modyfikowalne. Przyjrzyj się takiej opcji wykonania grzejników.. Nikt w Europie i nie tylko nie posiada takiej opcji... http://www.regulus.com.pl/maly-grzejnik-z-duza-moca Pozdrawiam Bogusław . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.10.2013 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Polecam część I przywołanego artykułu, dotyczącą m.in. sposobom termostabilizacji wnętrza ciała poprzez człowieka.Człowiek jest istotą stałocieplną, jednakże w pomieszczeniu mieszkalnym, w zależności od jego temperatury oraz stopnia i rodzaju własnej aktywności, musi schładzać swoje wnętrze mniej lub bardziej intensywnie.Centralne ogrzewanie powinno służyć komfortowemu schładzaniu organizmu.Zatem izotermia panująca w pomieszczeniu zdecydowanie nie jest szczytem komfortu cieplnego...Ciepło powinno być podawane do pomieszczenia lub też czasami, podawanie ciepła do pomieszczenia powinno być zaniechane według woli, według decyzji człowieka.Powinna również być pozostawiona możliwość maksymalnie długiej przerwy w grzaniu pomieszczenia, jeśli takie jest życzenie domownika.Wyżej wymienione atrybuty warunkują wysoki komfort cieplny za mniejsze pieniądze z jednoczesną wielką korzyścią dla zdrowia. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts