zbigor 03.10.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Chodzi o sytuację w której teoretycznie na planie zagospodarowania terenu budynek ma dajmy na to 3 cm "luzu" by sie zmieścić między granicami działki. Ale sie murarzom coś omsknęło, , poszło też za dużo ocieplenia , geodeta dołożył swoje i już jest ze 2 cm za dużo. Czy oficjalnie będę zmuszony do skorygowania tych 2 cm czy też są jakieś granice błędu pomiaru geodezyjnego, tolerancja wykonawstwa itp. Zakjadam że będzie złośliwy sąsiad i nie da mi spokoju. Sytuacja czysto teoretyczna ale akurat mam złośliwego sąsiada i budynek zw planach ma 3cm luzu między granicami... Edytowane 3 Października 2013 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 03.10.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Chodzi o sytuację w której teoretycznie na planie zagospodarowania terenu budynek ma dajmy na to 3 cm "luzu" by sie zmieścić między granicami działki. Ale sie murarzom coś omsknęło, , poszło też za dużo ocieplenia , geodeta dołożył swoje i już jest ze 2 cm za dużo. Czy oficjalnie będę zmuszony do skorygowania tych 2 cm czy też są jakieś granice błędu pomiaru geodezyjnego, tolerancja wykonawstwa itp. Zakjadam że będzie złośliwy sąsiad i nie da mi spokoju. Sytuacja czysto teoretyczna ale akurat mam złośliwego sąsiada i budynek zw planach ma 3cm luzu między granicami... inwentaryzacja powykonawcza jest robiona na mapie w skali 1:500 (chyba?). Ciekawe kto na takiej mapie dojdzie, że budynek jest 2 centy w jedna czy druga stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 03.10.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 U mnie plan zagospodarowania działki jest robiony na mapie 1:1000 . Mapę 1:500 robi sie poprzez przeskalowanie tej 1:1000. wiec też na niej słabo coś widać. Wiem bo robiłem Architekt wyliczył szerokość działki na podstawie współrzędnych dostarczonych przez geodetę i tak za moją zgodą zaprojektował budynek, że jest te 3 cm luzu czyli po 1,5 cm z każdej strony. Zastanawia mnie co sie stanie gdy z 15 cm styropianu dam 18 cm. Wtedy miałbym z każdej strony 1,5 cm za dużo. Czy taka odchyłka jest przewidziana jakimiś normami? Analogiczne jak fotoradar ktory ma 1czy 2% "legalnej" pomyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 04.10.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Moim zdaniem sytuacja nie jest tak różowa jak piszecie. Granice działki mają konkretne długości podobnie jak zaprojektowane ściany/elewacje w domu. To są dane z projektu, które łatwo zsumować/przeliczyć. Jeżeli pogrubisz izolację to to także na upartego da się wykazać. Czyli innymi słowy, ktoś kto bardzo chciałby ci zaszkodzić za pośrednictwem PINB mógłby to zrobić i łatwo udowodnić twoją winę. Skala mapy jest nieistotna, istotne są wymiary domu i odległości od granic działki wskazane na PZT oraz zakładana grubość izolacji termicznej w projekcie. To są konkretne cyfry łatwe do weryfikacji - i to sprawdzi PINB. Chyba, że ściemnisz coś z wymiarami - ale to już inna bajka. Zmiana grubości izolacji to teoretycznie także zmiana istotna ( zmieniasz pow. zabudowy, parametry przegrody, charakterystyka energetyczna się zmienia, zmienia się kubatura brutto, itd.). Jakąś nadzieję może dać tolerancja geodezyjna, ale nie wiem jaka ona jest. Nie lepiej grubość izolacji zostawić w spokoju i poszukać czegoś z lepszą lambdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Tak czytam i chyba zaraz pójdę i pomierzę swoja chałupę względem sąsiada bo widzę ,że on tu kluczowy..Zasada chyba jest taka ale to za chwilę.Nurtują mnie te owe 3cm. Mój pan architekt-adoptujący wrysował chałupę w działkę i oznajmił mi ,że nie mogę mieć tego projektu-chałupy bo jest za blisko osi jezdni.Załamka totalna w domu.Sprawa zakończyła się sukcesem dzięki wójtowi gminy ,który to po rozmowach z rejonem dróg powiatowych i zmianach przestrzennych ,na to mniejszą odległość przystał.Teraz sąsiad i te trzy palcy jak u pawlaka(3 cm)..Według wrysowanego przez adoptującego projekt budynku .wymiary powinny być zgodne z planami.Jeśli np.powstały budynek ze ścianą nie ma tych np. 4m od sąsiada a tylko np. 3.5 (ściana ślepa i ta z oknami),to jak sąsiad zmierzy to może być problem.Więc dlatego nie rozumiem jak te plany pytającego mają się odnosić do rzeczywistości???.Trzeba te powstałe błędy korygować już na etapie adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.10.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 u mnie było po 5 cm z każdej strony więcej niż pierwotnie miało być. Przeszło bez problemu, z tym, że przy składaniu papierów na odbiór, w PINB gość orzekł, że na odbiór nie przyjadą, bo na domki nie jeżdżą i tyle W składanej dokumentacji NIGDZIE nie było napisane jaka jest rzeczywista grubość izolacji, a z mapki poinwentaryzacyjnej za Chiny nie dojdą. Przy skali 1:500 policz sobie jakim rzeczywistym wymiarem jest grubość kreski na takiej mapie A sąsiad?? A skąd on może wiedzieć jaką grubość izolacji masz w projekcie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.10.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Trzeba te powstałe błędy korygować już na etapie adaptacji.Projekt jest indywidualny i wykorzystuje całą szerokość działki z "zapasem" 3 cm. Mam w nim napisną grubośc styropianu na 15 cm. Zastasnawie mnie co by było gdybym dał dajmy na to 18 albo nawet 20 cm. Przy założeniu że będzie to 20 cm po 2 stronach budynku to brakuje mi 7 cm żeby miał z każdej strony 3 m od granicy. Pewnie dla świetego spokoju zrobię te 15 cm ale nurtuje mnie pytanie co byo było gdyby budynek jednak wyszedł ze 2-3 cm za dopuszczalne 3metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.10.2013 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) A sąsiad?? A skąd on może wiedzieć jaką grubość izolacji masz w projekcie?? Nie musi wiedzieć . Wystraczy że zacznie sie budować i będzie chciał zrobić rozgraniczenie. Przyjdzie geodeta z urzędu, pomierzy i sprawa sie rypnie. Ćwiczyłem temat rozgraniczenia kilka lat temu na innej posesji i w ten sposób wyszło że sąsiad siedzi na moim terenie 10 cm z budynkiem gospodarczym. Na szczęście sie dogadaliśmy i zmieniliśmy przebieg granicy ale akurat w przypadku innego sąsiada prędzej spodziewałbym sie śniegu w lipcu niż możliwości ugody. Dlatego rozważam różne scenariusze. najlepszy byłby taki że te 2-3 cm są dozwolone jakimś marginesem błedu wykonawstwa czy pomiaru. Edytowane 4 Października 2013 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 nigdy nie słyszałam o marginesie błędu i na pewno nie ryzykowałabym z grubszą elewacją jeśli masz jakiekolwiek obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Tak a'propos to się mi przypomniało jak gmina zaczęła szukać kasy i pomierzyli ocieplone budynki... dowalili - a to spółdzielni a to prywatnemu inwestorowi (centrum handlowe) - opłatę stałą za zajęcie pasa drogowego, w tym wypadku chodnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.10.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Ciekawe jak wygląda ustalanie winnych np. ewentualnego przesunięcia budynku... geodeta który wytyczył ławy zawsze może powiedzieć, że wytyczył prawidłowo ale wykonawca coś poprzesuwał... Natomiast dowiedziałem się, że limit 4 m odległości od granic działki jest podyktowany względami przeciwpożarowymi. Jeżeli ściana stoi bliżej, to może mieć otwory okienne, ale pod warunkiem zastosowania przeszkleń ograniczających rozprzestrzenianie się ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Projekt jest indywidualny i wykorzystuje całą szerokość działki z "zapasem" 3 cm. Mam w nim napisną grubośc styropianu na 15 cm. Zastasnawie mnie co by było gdybym dał dajmy na to 18 albo nawet 20 cm. Przy założeniu że będzie to 20 cm po 2 stronach budynku to brakuje mi 7 cm żeby miał z każdej strony 3 m od granicy. Pewnie dla świetego spokoju zrobię te 15 cm ale nurtuje mnie pytanie co byo było gdyby budynek jednak wyszedł ze 2-3 cm za dopuszczalne 3metry. Tym lepiej ,że indywidualny wklej foto projektu to zobaczysz jakich zmian dokonamy i zapomnimy o tych nurtujących cię i nie tylko 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 04.10.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) u mnie było po 5 cm z każdej strony więcej niż pierwotnie miało być. Przeszło bez problemu, z tym, że przy składaniu papierów na odbiór, w PINB gość orzekł, że na odbiór nie przyjadą, bo na domki nie jeżdżą i tyle W składanej dokumentacji NIGDZIE nie było napisane jaka jest rzeczywista grubość izolacji, a z mapki poinwentaryzacyjnej za Chiny nie dojdą. Przy skali 1:500 policz sobie jakim rzeczywistym wymiarem jest grubość kreski na takiej mapie A sąsiad?? A skąd on może wiedzieć jaką grubość izolacji masz w projekcie?? Składasz kopię projektu także w PINB. W projekcie masz opisane warstwy m.in. ścienne. Masz tam także PZT z wymiarami budynku i odległościami od granic. Zakładamy, że wszystki wymiary są zgodne z Warunkami Technicznymi, MPZP - słowem jest git. Zmieniasz na etapie realizacji grubość izolacji czyli de facto zmniejszasz odległość od granicy i lądujesz poniżej wymaganych minimów. Masz złośliwego sąsiada, który kabluje do PINBU, który stwierdza odstępstwo od zatwierdzonego projektu i nakazuje powrót do stanu projektowanego lub/i legalizuje samowolę za stosowną opłatą ( atrakcyjną ). To scenariusz najgorszy i wymagający czyjejś bardzo złej woli ale realny przy zaistnieniu pewnych okoliczności. A wierz mi, że geodeta będzie w stanie wymierzyć i działkę i dom z dokładnością do 1cm. Nie takie rzeczy się robi...Tak jak pisałem skala mapy nie ma nic do rzeczy. Jesli ktoś będzie chciał wykazać niezgodność to zrobi to bez najmniejszego problemu. Ryzyko wpadki nie jest duże ale jest. Po co na wstępie z założenia pakować się w potencjalne kłopoty, nie rozumiem. Edytowane 4 Października 2013 przez TOMI1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.10.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Coś mi się kojarzy, że przy termomodernizacji standardowe odległości już nie obowiązują, jeśli oczywiście nie wkraczamy na cudzą działkę.Tak przynajmniej można ominąć, o te parę centymetrów, maksymalną powierzchnię budynku gospodarczego budowanego na zgłoszenie. Jeśli tak jest, to można najpierw wybudować dom, a później go termomodernizować o dodatkowy styropian. Zostaje kwestia jak to rozwiązać technicznie i formalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Podoba mi się ten końcowy zwrot. .....Ryzyko wpadki nie jest duże ale jest. Po co na wstępie z założenia pakować się w potencjalne kłopoty, nie rozumiem............ To powinien zrozumieć autor topiku do czego go namawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Coś mi się kojarzy, że przy termomodernizacji standardowe odległości już nie obowiązują, jeśli oczywiście nie wkraczamy na cudzą działkę. Tak przynajmniej można ominąć, o te parę centymetrów, maksymalną powierzchnię budynku gospodarczego budowanego na zgłoszenie. Jeśli tak jest, to można najpierw wybudować dom, a później go termomodernizować o dodatkowy styropian. Zostaje kwestia jak to rozwiązać technicznie i formalnie. Kojarzenie niczemu nie dowodzi ale gdy budynek już stanie nie będzie się zlituj. .Jeśli tak jest, to można najpierw wybudować dom, a później go termomodernizować o dodatkowy styropian. ......... A to to kto ci na opowiadał???Czy to znowu kalambur??? Np.taras też później se przedłużysz o 1/2 m np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.10.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 nikt, akurat taras to PINB ma głęboko w d...ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 nikt, akurat taras to PINB ma głęboko w d...ie Nie do końca jest z ta dup...ą tak. .Chyba źle ja zinterpretowałeś.Jak go wydłużysz bo nie będziesz chciał by deszcz zacinał ci na kalarepę i nie daj Bóg wydłużysz go w stronę sąsiada to panowie z PINB będą u ciebie taxi.I nie będzie to tamto ależ czemu nie a jakże.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 21.10.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 odgrzeję troche kotleta A co w przypadku gdy np. w projekcie mam grubość styropianu 12cm a chcę dać 20cm. Miejsce do granicy jeszcze pare cm by było przy tych 20cm. Wystarczy tylko adaptacja/ projekt powykonawczy czy inne konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts