Tomsi 04.10.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Zamierzam kupić działkę na której stoi parter podpiwniczonego domu. Gotowy projekt to dom niepodpiwniczony typowy z adaptacją terenową.Więc projekt nie zakładał podpiwniczenia a piwnice są. Pozwolenie na budowę było(mam w ręce) z 1998 roku i straciło ważność bo inwestycja została przerwana z przyczyn losowych. Ponieważ na projekcie nie ma rzutu piwnic a w realu one są mam wątpliwości czy budowa piwnic nie była samowolą. W zw z powyższym noszę się z zamiarem by uprawniony dokonał inwentaryzacji, wykonał nowy projekt na jej bazie i wystąpił o pozwolenie na budowę. Gdyby w jakiś sposób okazało się, że piwnice nie były ujęte w zmianach do projektu(takich dokumentów nie posiadam) i okazało się na etapie oczekiwania na pozwolenie, że była to samowola budowlana to czy mogę takiego pozwolenia nie otrzymać a nadzór budowlany nie nakaże mi rozebrać wszystkiego do zera i dopiero wtedy rozpoczynać inwestycję lub wnosić jakieś opłaty legalizacyjne. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 to była samowola i płaci za to aktualny właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Na pewno nie aktualny właściciel, bo aktualny właściciel nie ma z tą samowolą nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 08.10.2013 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zamierzam kupić działkę na której stoi parter podpiwniczonego domu. Gotowy projekt to dom niepodpiwniczony typowy z adaptacją terenową. Więc projekt nie zakładał podpiwniczenia a piwnice są. Pozwolenie na budowę było(mam w ręce) z 1998 roku i straciło ważność bo inwestycja została przerwana z przyczyn losowych. Ponieważ na projekcie nie ma rzutu piwnic a w realu one są mam wątpliwości czy budowa piwnic nie była samowolą. W zw z powyższym noszę się z zamiarem by uprawniony dokonał inwentaryzacji, wykonał nowy projekt na jej bazie i wystąpił o pozwolenie na budowę. Gdyby w jakiś sposób okazało się, że piwnice nie były ujęte w zmianach do projektu(takich dokumentów nie posiadam) i okazało się na etapie oczekiwania na pozwolenie, że była to samowola budowlana to czy mogę takiego pozwolenia nie otrzymać a nadzór budowlany nie nakaże mi rozebrać wszystkiego do zera i dopiero wtedy rozpoczynać inwestycję lub wnosić jakieś opłaty legalizacyjne. Co Wy na to? Nie umieraj przed śmiercią - jak mówi moja lepsza połowa. Robiąc inwentaryzację i nowy projekt w żaden sposób nie odnosisz się do poprzedniego projektu. Do urzędu zaniesiesz swój projekt indywidualny oparty o to co jest w naturze i do tego będzie się odnosiła zgoda. Pilnuj miejscowego prawa (planu zagospodarowania itd.) Stary projekt zachowaj na pamiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Na pewno nie aktualny właściciel, bo aktualny właściciel nie ma z tą samowolą nic wspólnego. Własciciel odpowiada za to co znajduje się na działce. A że kupił działkę z wadą (smowolą) to jego ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 09.10.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Elfir ma rację. To co znajduje się na działce jest samowolą budowlaną ze wszystkimi tego konsekwencjami dla aktualnego właściciela. Uzyskanie nowego pozwolenia na budowę domu, w którym już ten stan istniejący będzie uwzględniony to krok następny po legalizacji samowoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 09.10.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Na pewno nie aktualny właściciel, bo aktualny właściciel nie ma z tą samowolą nic wspólnego. Liczy się stan prawny nieruchomości a nie właściciela. Jak kupisz działkę z hipoteką czy też innym obciążeniem to ono przechodzi na ciebie jako aktualnego właściciela ( w uproszczeniu) - tak samo jest z samowolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts