Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wstawić zamek w drzwiach PCV?

Recommended Posts

Witajcie

W mieszkaniu mam wyjście na ogródek...około 10 lat temu były tam wstawione okna PCV oraz drzwi PCV...

Moje pytanie jest nastepujące - jak i co najlepiej zrobić żeby można było tych drzwi używać jako drugiego wejścia do mieszkania - najlepiej by było jakiś zamek wstawić na klucz z zewnątrz ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać :)

Klamka jest teraz oczywiście z jednej strony - od wewnątrz a od zewnątrz nic nie ma...widziałem kiedyś taką klamkę z miejscem na kluczyk - byłoby estetycznie i wystarczająco moim zdaniem - nie musi być super antywłamaniowe

W poniższym filmiku prezentuje drzwi

http://www.youtube.com/watch?v=edU6lQpXvIY

Myslałem, ze to bedzie dobre ->

http://allegro.pl/klamka-z-zamkiem-blokada-drzwi-balkonu-balkonowych-i3535584022.html

ale potem przemyślałem sprawę i jednak to nie będzie pasować bo ja musze mieć zamek z zewnątrz a jeśli wstawie go z zewnątrz to od wewnątrz nie będe mógł zamknąć :)

Przydałoby się coś jak w drzwiach głównych ...od wewnątrz gałka a od zewnątrz zamek

aha, i fajnie by było, zeby drzwi nie rozwaliło jakieś wiercenie i żeby to wyglądało estetycznie :)

Pozdrawima i dziękuje za sugestie poświęcony czas

Marek

Obawiam się, że dosyć trudno będzie z tą estetyką :cool:

Jeżeli ma się otwierać i zamykać z obu stron to powinna być wkładka cylindryczna dwustronna blokująca zasuwnicę.

Na rysunku jest zasuwnica "normalna" i na wkładkę firmy Winkhaus.

Problem polega na tym, że te zasuwnice mają przesuniętą oś klamki, tzw. dornmass np. na 25 mm i mogą się nie zmieścić w tym skrzydle.

Widziałem co prawda rzemieślników, którzy piłowali dziurę do komory szybowej.

Oprócz tego należy przesunąć otwory na klamkę w stronę szyby, a stare trudno będzie zamaskować, bardzo łatwo można zbić szybę, nie jest to tania operacja .....:bash:

Proponuję zamówić nowe skrzydło tzw. pośrednie u tego samego producenta, z dwustronną klamką i zamkiem i założyć na stare zawiasy.

Szyby również trzeba nowe.

zasuwnice.jpg

Ok, dzieki bardzo za odpowiedź...

w takim razie za około rok wymienie drzwi a do tego czasu chciałbym mieć takie tymczasowe rozwiązanie które pozwoli mi chociaż zamknąć drzwi od zewnątrz, żeby nie latały...

http://allegro.pl/zatrzask-siegenia-roto-maco-pochwyt-balkonowy-fv-i3580738472.html

czy to będzie pasować - czy również wymaga jakichś przeróbek?

to jest taka jakby mini-klamka którą można zamykać i otwierać z zewnątrz - tak?

ew. jakiś inny pomysł ?...może te klamki jednak z dwóch stron które podlinkowałem w poprzednim poście ...dałoby rade to zrobić po wywierceniu małej dziury z drugiej strony...czy ta "zasuwnica" jest skonstruowana w taki sposob ze bedzie trudno to zrobic?

Myslałem o tym, zeby ta klamka z zamkiem była od zewnątzr a od wewnątrz jakaś taka zasuwa jak tutaj na zewnątrz drzwi jak w łazience czasem się montuje (jak ktoś ma stare drzwi np)

http://allegro.pl/zasuwka-zasuwa-blokada-do-drzwi-biala-51mm-i3598138157.html

takie coś lub ew. troche mocniejsze :)

Dzięki wielkie za opinie

Marek

• 5 years później...

Trochę z innej beczki:)

Chciałbym wstawić drzwi balkonowe do przybudówki, do której wchodzi się z dworu. Montuję je oczywiście klamką na zewnątrz, czy jest opcja wstawienia zamka od wewnątrz( + oczywiście dziurka na klucz )?Może być przykręcony do skrzydła, estetyka od środka jest mało istotna.

Pytam czy do drzwi balkonowych wstawionych tak aby się otwierały na zewnątrz da się zamontować zamek od strony wewnętrznej + otwór na klucz. Nie pytam o klamkę.

Tak. Pogooglaj "drzwi sklepowe"

W sumie, to dziwne, że nikt tego nie instaluje jako drzwi wejściowe - tanie, ciepłe. A że można wybić szybę? Tak samo, jak w drzwiach tarasowych czy oknie obok.

Tak. Pogooglaj "drzwi sklepowe"

W sumie, to dziwne, że nikt tego nie instaluje jako drzwi wejściowe - tanie, ciepłe. A że można wybić szybę? Tak samo, jak w drzwiach tarasowych czy oknie obok.

Dzięki za pomysł, sprawdzę to:rolleyes:

A czy takie "drzwi sklepowe" które są drzwiami zewnętrznymi nie mają zamka w profilu? I czy profil tych drzwi nie będzie inny niż balkonowych?

Pytam czy do drzwi balkonowych wstawionych tak aby się otwierały na zewnątrz da się zamontować zamek od strony wewnętrznej + otwór na klucz. Nie pytam o klamkę.

WIem że nie o to pytasz, ale wpadło mi niedawno w ręce takie okno i wrzuciłem foto by przemówić do wyobraźni (sam długo miałem problem by zaczaić w czym rzecz).

Jeśli konstrukcja zamka/profilu pozwoli zamontować zamek nawierzchniowy to możesz go sobie zrobić we własnym zakresie. Oczywiście termicznie to ulegnie pogorszeniu (tak samo jak przy zamontowaniu na zewnątrz).

Natomiast nie dasz wkładki jak w drzwiach, bo będzie jej przeszkadzało okucie. Taką zasuwnicę "z zamkiem" do drzwi wybiera się w momencie zamawiania i najczęściej wiąże się to z szerszym (droższym, bo nietypowym) elementem ramy.

Jeśli konstrukcja zamka/profilu pozwoli zamontować zamek nawierzchniowy to możesz go sobie zrobić we własnym zakresie..

Tylko jak się tego dowiedzieć?:)

Natomiast nie dasz wkładki jak w drzwiach, bo będzie jej przeszkadzało okucie.

Zdaje sobie z tego sprawę dlatego chcę dać zamek nawierzchniowy.

Edytowane przez SzkodnikRS

Pomysłowość albo praktyka. Ja w takich przypadkach nie mam doświadczeń, ale w drzwiach wejściowych często widuję podłożone jakieś deseczki, śrubki itp.

Może kolega IVO wybije nam z głowy to błądzenie ;) ?