10JEDYNY 05.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Witajcie W mieszkaniu mam wyjście na ogródek...około 10 lat temu były tam wstawione okna PCV oraz drzwi PCV... Moje pytanie jest nastepujące - jak i co najlepiej zrobić żeby można było tych drzwi używać jako drugiego wejścia do mieszkania - najlepiej by było jakiś zamek wstawić na klucz z zewnątrz ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać Klamka jest teraz oczywiście z jednej strony - od wewnątrz a od zewnątrz nic nie ma...widziałem kiedyś taką klamkę z miejscem na kluczyk - byłoby estetycznie i wystarczająco moim zdaniem - nie musi być super antywłamaniowe W poniższym filmiku prezentuje drzwi http://www.youtube.com/watch?v=edU6lQpXvIY Myslałem, ze to bedzie dobre -> http://allegro.pl/klamka-z-zamkiem-blokada-drzwi-balkonu-balkonowych-i3535584022.html ale potem przemyślałem sprawę i jednak to nie będzie pasować bo ja musze mieć zamek z zewnątrz a jeśli wstawie go z zewnątrz to od wewnątrz nie będe mógł zamknąć Przydałoby się coś jak w drzwiach głównych ...od wewnątrz gałka a od zewnątrz zamek aha, i fajnie by było, zeby drzwi nie rozwaliło jakieś wiercenie i żeby to wyglądało estetycznie Pozdrawima i dziękuje za sugestie poświęcony czas Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 05.10.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Obawiam się, że dosyć trudno będzie z tą estetyką Jeżeli ma się otwierać i zamykać z obu stron to powinna być wkładka cylindryczna dwustronna blokująca zasuwnicę. Na rysunku jest zasuwnica "normalna" i na wkładkę firmy Winkhaus. Problem polega na tym, że te zasuwnice mają przesuniętą oś klamki, tzw. dornmass np. na 25 mm i mogą się nie zmieścić w tym skrzydle. Widziałem co prawda rzemieślników, którzy piłowali dziurę do komory szybowej. Oprócz tego należy przesunąć otwory na klamkę w stronę szyby, a stare trudno będzie zamaskować, bardzo łatwo można zbić szybę, nie jest to tania operacja ..... Proponuję zamówić nowe skrzydło tzw. pośrednie u tego samego producenta, z dwustronną klamką i zamkiem i założyć na stare zawiasy. Szyby również trzeba nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10JEDYNY 06.10.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Ok, dzieki bardzo za odpowiedź... w takim razie za około rok wymienie drzwi a do tego czasu chciałbym mieć takie tymczasowe rozwiązanie które pozwoli mi chociaż zamknąć drzwi od zewnątrz, żeby nie latały... http://allegro.pl/zatrzask-siegenia-roto-maco-pochwyt-balkonowy-fv-i3580738472.html czy to będzie pasować - czy również wymaga jakichś przeróbek? to jest taka jakby mini-klamka którą można zamykać i otwierać z zewnątrz - tak? ew. jakiś inny pomysł ?...może te klamki jednak z dwóch stron które podlinkowałem w poprzednim poście ...dałoby rade to zrobić po wywierceniu małej dziury z drugiej strony...czy ta "zasuwnica" jest skonstruowana w taki sposob ze bedzie trudno to zrobic? Myslałem o tym, zeby ta klamka z zamkiem była od zewnątzr a od wewnątrz jakaś taka zasuwa jak tutaj na zewnątrz drzwi jak w łazience czasem się montuje (jak ktoś ma stare drzwi np) http://allegro.pl/zasuwka-zasuwa-blokada-do-drzwi-biala-51mm-i3598138157.html takie coś lub ew. troche mocniejsze Dzięki wielkie za opinie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.10.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Zatrzaska balkonowy jest najprostszym i najtanszym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 16.07.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Trochę z innej beczki:) Chciałbym wstawić drzwi balkonowe do przybudówki, do której wchodzi się z dworu. Montuję je oczywiście klamką na zewnątrz, czy jest opcja wstawienia zamka od wewnątrz( + oczywiście dziurka na klucz )?Może być przykręcony do skrzydła, estetyka od środka jest mało istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 O proszę, tak wygląda taka najprostsza klamka "dwustronna": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 16.07.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Pytam czy do drzwi balkonowych wstawionych tak aby się otwierały na zewnątrz da się zamontować zamek od strony wewnętrznej + otwór na klucz. Nie pytam o klamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Pytam czy do drzwi balkonowych wstawionych tak aby się otwierały na zewnątrz da się zamontować zamek od strony wewnętrznej + otwór na klucz. Nie pytam o klamkę. Tak. Pogooglaj "drzwi sklepowe" W sumie, to dziwne, że nikt tego nie instaluje jako drzwi wejściowe - tanie, ciepłe. A że można wybić szybę? Tak samo, jak w drzwiach tarasowych czy oknie obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 16.07.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Tak. Pogooglaj "drzwi sklepowe" W sumie, to dziwne, że nikt tego nie instaluje jako drzwi wejściowe - tanie, ciepłe. A że można wybić szybę? Tak samo, jak w drzwiach tarasowych czy oknie obok. Dzięki za pomysł, sprawdzę to:rolleyes: A czy takie "drzwi sklepowe" które są drzwiami zewnętrznymi nie mają zamka w profilu? I czy profil tych drzwi nie będzie inny niż balkonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 16.07.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 (edytowane) Chodzi mi o to czy wiercąc otwór na klucz w profilu ( powiedzmy pod klamką) nie uszkodzę mechanizmu otwierającego drzwi. U mnie zamek byłby przykręcony do profilu od środka pomieszczenia. Edytowane 16 Lipca 2019 przez SzkodnikRS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2019 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Pytam czy do drzwi balkonowych wstawionych tak aby się otwierały na zewnątrz da się zamontować zamek od strony wewnętrznej + otwór na klucz. Nie pytam o klamkę. WIem że nie o to pytasz, ale wpadło mi niedawno w ręce takie okno i wrzuciłem foto by przemówić do wyobraźni (sam długo miałem problem by zaczaić w czym rzecz). Jeśli konstrukcja zamka/profilu pozwoli zamontować zamek nawierzchniowy to możesz go sobie zrobić we własnym zakresie. Oczywiście termicznie to ulegnie pogorszeniu (tak samo jak przy zamontowaniu na zewnątrz). Natomiast nie dasz wkładki jak w drzwiach, bo będzie jej przeszkadzało okucie. Taką zasuwnicę "z zamkiem" do drzwi wybiera się w momencie zamawiania i najczęściej wiąże się to z szerszym (droższym, bo nietypowym) elementem ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 17.07.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) Jeśli konstrukcja zamka/profilu pozwoli zamontować zamek nawierzchniowy to możesz go sobie zrobić we własnym zakresie.. Tylko jak się tego dowiedzieć? Natomiast nie dasz wkładki jak w drzwiach, bo będzie jej przeszkadzało okucie. Zdaje sobie z tego sprawę dlatego chcę dać zamek nawierzchniowy. Edytowane 17 Lipca 2019 przez SzkodnikRS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Pomysłowość albo praktyka. Ja w takich przypadkach nie mam doświadczeń, ale w drzwiach wejściowych często widuję podłożone jakieś deseczki, śrubki itp. Może kolega IVO wybije nam z głowy to błądzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzkodnikRS 17.07.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Z przykręceniem zamka to już coś wymodzę Inaczej, czy mechanizm który odpowiada za otwieranie/uchylanie drzwi zanjduję się wewnątrz profilu czy jest przykręcony na zewnątrz, do profilu. Jeśli w samym profilu nic niema to sprawa oczywista - można modzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts