Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam poszukuję osób które budują lub już wybudowały ten domek. My z żoną juz budujemy ten dom, kończymy sciany i chcemy zalac strop jeszcze w tym roku. Napiszcie co zmieniliście w tym projekcie a może macie jakieś zdjęcia z realizacji tego domku. Prosze o opinie na temat projektu. http://dobredomy.pl/projekt/amazonka/lustro

Pozdrawiam

Moja rada - nie rób wylewanych tarasów do tego projektu (poza tym, że sa drogie, to te łuki są pretensjonalne - to mały domek a nie pałac). Nie posadawiaj tego budynku tak wysoko (aż trzy stopnie), jeśli nie groża ci podtopienia - wysoki taras odcina dom od ogrodu.

Wydłużenie na parterze schodów o trzy stopnie pozwoli uniknąć robienia garażu niżej niż reszty domu (różna głębokośc fundamentów). Ścianę domu ociepl od strony garażu.

Przemyśl ustawienie kuchni - gdzie ustwisz lodówkę?

http://images65.fotosik.pl/264/323fdb9ed132b950.jpg

Edytowane przez Elfir

Na etapie adaptacji przenieslismy spizarke pod schody tym samym powiekszylismy kuchnie i wiatrolap. Nie bedzie dla nas problemem wchodzenie nad garaz z półpietra a lodowka bedzie prawdopodobnie na scianie tam gdzie kominek lub na scianie od wiatrolapu. Poszezylismy rowniez garaz o 1m i zmienilismy taras na prostokątny, schody wejsciowe bez zmian. amazonka odb lustrz zmiana spizarka.jpg Edytowane przez mateuszkl

Witam,

Własnie rozpoczęliśmy budowę tego domku. Teraz budujemy sciany i naszym marzeniem jest przykryc dom przed zimą, ale wszystko zależy od pogody. Co zmienilismy? zlikwidowalismy większośc okien dachowych. Drzwi do garderoby od przedpokoju a nie z pokoju. Kotłownie mamy za garażem+ taka kuchenka do brudnej roboty. Szkoda ze nie weszlam tu wcześniej może faktycznie fundamenty mozna bylo dac na jeden poziom?:)

Pozdrawiam:bye:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam ponownie,

Idzie cieżko i powoli, niestety:(. Tydzień temu wylaliśy strop. Dobrze że chociaż mrozów nie ma. Chyba nie bede w stanie wkleic zdjęć gdyż moj stary, ledwo zipiący komp nie pozwoli na to, a na nowy narazie nie ma szans. A jak u Was? Czy nie macie wrażenia że schody na poddasze są zbyt wąskie i będzie problem z wyniesieniem czegoś większego(np.szafy) na górę? zlikwidowaliśmy spiżarkę za kuchnią , bo jak już "to" stoi, to widać że kuchnia byłaby bardzo mała, trudno obejdziemy się bez.:bye::bye::bye:

Edytowane przez elaur

My zalalismy strop ponad 2 tygodnie temu. Spizarke przenieslismy pod schody zeby powiekszyc kuchnie a tym samym zagospodarowac miejsce pod schodami. Schody mamy wygodne ale troszke inne niz w projekcie poniewaz zrownalismy posadzke garazu z domem i w garazu bedzie troszke nizej bo jakies 2,4m. Teraz szalujemy wieniec na ściance kolankowej troche dlugo schodzi bo oprocz stropu robimy wszystko sami.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Witam. Ja również kupuję ten projekt. Cieszę się, że mogę wymienić swoje spostrzeżenia i liczyć na radę. Będę budował 10 km od Jeleniej Góry. Cchcę wprowadzić zmiany: 1. Likwiduję lukarnę nad wejściem i dobudowuję ganek. 2. Chciałbym wydłużyć daszek nad tarasem. 3. Garaż poszerzony o 1m. 4. Jako, że będzie ogrzewanie pompą ciepła, powiększenie łazienki na dole kosztem kotłowni. 5. Wentylacja mechaniczna. 6.Przejście między kominkiem a spiżarnią zabudowane - od strony kuchni duża, dwudrzwiowa lodówka, a od hall'u szafa. 7. Na górze garderoba z wejściem z korytarza i powiększona kosztem łazienki. Na razie tyle. Pytanie do "Mateuszki" - jeśli to możliwe czy można by było obejrzeć Twój domek. Mieszkamy niedaleko, a chętnie zobaczyłbym dom w realu.

• 2 months później...
Witam. Ja również kupuję ten projekt. Cieszę się, że mogę wymienić swoje spostrzeżenia i liczyć na radę. Będę budował 10 km od Jeleniej Góry. Cchcę wprowadzić zmiany: 1. Likwiduję lukarnę nad wejściem i dobudowuję ganek. 2. Chciałbym wydłużyć daszek nad tarasem. 3. Garaż poszerzony o 1m. 4. Jako, że będzie ogrzewanie pompą ciepła, powiększenie łazienki na dole kosztem kotłowni. 5. Wentylacja mechaniczna. 6.Przejście między kominkiem a spiżarnią zabudowane - od strony kuchni duża, dwudrzwiowa lodówka, a od hall'u szafa. 7. Na górze garderoba z wejściem z korytarza i powiększona kosztem łazienki. Na razie tyle. Pytanie do "Mateuszki" - jeśli to możliwe czy można by było obejrzeć Twój domek. Mieszkamy niedaleko, a chętnie zobaczyłbym dom w realu.

Witam.

Jesli chcecie zobaczyc nasz domek to zapraszamy, info na priv.

Teraz jestesmy na etapie wylewek i tynków. Wczoraj zrobione wylewki a w przyszlym tygodniu beda robione tynki. Wszystkie instalacje gotowe.

elaur a jak u Was?

• 2 months później...

Witam,

mateuszkl- jak ja wam zazdroszczę :(my mamy w planach przeprowadzke na koniec listopada i wszyscy mowią że będzie cięzko. A propo podłogowki czy w pokojach masz panele czy płytki wszędzie, jezeli panele to czy specjalne pod ogrzewanie podłogowe? My cały czas mamy dylemat, na dole mamy wszędzie podłogówkę a na górze tylko w łazience, garderobie i przedpokoju(przedpokój mamy duży bo na etapie budowy ścieliśmy sypialnię i okno balkonowe jest w przedpokoju), bedzie duży i jasny a dzieciaki maja dostep bez ograniczeń do balkonu.

jan1958- czytałam Twoje zmiany, podobają mi się oprócz ganku, też mam wejście do garderoby od przedpokoju, garazu nie mogłam poszerzyć bo działka mnie nie puszcza ale to rewelacyjne rozwiązanie- "ja będe musiała wciągac brzuch", kotłownię przeniosłam za garaz a łazienka i tak nie jest duża. Tak jak pisałam zmniejszyłam sypialnię na górze na rzecz przedpokoju z ogólnie dostepnym balkonem, kotłownia za garażem z odrebnym wejsciem. Nigdy nie wiadomo czym przyjdzie ogrzewać, na razie nastawiamy sie na gaz. Zmniejszyliśmy ilość okien dachowych. Pokój nad garażem ma normalne okno. Zlikwidowalismy spiżarke na rzecz większego wiatrołapu i kuchni. Dzieki temu zyskalismy też ścianę w kuchni do zabudowy mebli kuchennych. To chyba wszystko. Pod schodami - zamykany na drzwi "schowek" - zawsze się przyda - to jedyne miejsce nie ogrzewane w domu.

Edytowane przez elaur