Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu gazem vs MPEC

JacekC

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie ktos kalkulowal i porownywal koszta ogrzewanie domu gazem i z sieci MPEC?

Ja mam taka sytuacje ze na mojej ulicy 60 metrow biegnie siec cieplownicza MPEC i teoretycznie jest mozliwe zebym sie przylaczyl .

Ale niestety nie jestem w stanie dowiedziec sie jakie bede mial koszta abonetu i ceny za 1GJ bo najpierw musze zlozyc o warunki przylacza

i wtedy laskawie przedstawia mi oferte .

Sprawa dotyczy Krakowa ale jakby ktos sie orientowal jak to jest w innych miastach to chetnie wyslucham ,

Bede mial do ogrania 250 metrow mieszkan . W chwili obecnej jestem na etapie projektu. I przyznam szczerze ze caly czas mi chodzi po glowie

przylaczenie sie do MPEC.Ale wiadomo wszystko rozbija sie o kwestie ceny energi.

Z tego co mi mowia jedna osoba to ok 44 zeta ale nie wiem czy netto czy brutto i to zalezy od przylacza .najbardziej zastrtzelil mnie abonament comiesieczny przez caly rok to ok 170 zl za 20 kW lacze. Ale to dane z ksiezyca jak przycisnalem babe z Mpec podala mi jakis przyklad. Ogolnie zajezdza od nich komuna .

Lache robia ze chce sie do nich przylaczyc .Jak bylem w gazowni zupelnie inaczej mnie obsluzyli.

Do mnie przyszla oferta z cieplosystemowe.pl.

Z taryfami, abonamentek, osztami przyłączenia.

Z gaz na cele CO prawdopodobnie bede płacił max. 1500zł (580m3), wloczajac już. Wszystkie opłaty.

Za ciepło z rury jak wyliczyłem 1850, ale bez abonamentu, bo zostal dośc niezrozumiale podany.

Koszt przyłacza tez wynosi około 200-250zl/m , a mam spory kawałek...

Gdybym miał ryre pod płotem, to może bym się zastanowił - za pieniadze przeznaczone na kotłotnię, kupiłbym klimę z opcja grzańia i w okresach przejściowych dogrzewałbym dom taniej, niż z rury. Mógłbym dzieki temu użycie trochę ograniczyć.

Ale koszt przyłącza jest nieopacalny...

• 3 weeks później...

Witam ponownie

Mam juz dokladniejsze dane

abonament za 20 kw mocy to 144zl brutto

za 1 GJ to 39,40 brutto

Cena przylacza nie jest znana jeszcze ale mam dwa pytania .

1.Pomijajac cene przylacza czy to jest oplacalne ? Ile kosztuje 1gj z gazu w taryfie W3 lub W2 przy kotle kondensacyjnym?

2. Mam jeszcze niewyliczynone zapotrzebowanie energetyczne na 1 m2 ale czy wstepnie mozna przyjac czy te 20 kw mocy wystarczy na ogrzanie

230 metrow kwadratowych ? Sciany cegla plus styropian 15 . Okna ramy u=0,9 szyby u=0,6

pozdrawiam

JacekC

wlasnie sklaniam sie w tym kierunku ale kominy i tak wybuduje .Nie wiadomo co bedzie w przyszlosci. Jak narazie MPEC wychodzi mi taniej .

MPEC 1GJ 40 zeta plus abonament . Z gazu wyszlo mi ze okolo 64 zl za 1GJ. 1GJ =277,8 KWh

Liczac teoretyczne zapotrzebowanie 0,5 GJ na m2 wychodz mi:

MPEC:

0,5 GJ*230*40 zl =4600 zl + abonament 12 *144 = 6328zl

Gaz

0,5 GJ*230*64=7360 zł

Kwetia tylko przylacza . Mysle ze jak bedzie do 15 tysiecy no max 20 tysia to wybiore Mpec. I jesli wogule bedzie sie dalo .Musze tylko poczekac na wyliczenie architekta , zeby wiedziec

jaka moc bede potrzebowal .

Czy te wyliczenia sa dobre ? Nie ciachnolem sie gdzies?

Edytowane przez JacekC

Owszem... Ale mamy zupelne uzaleznienie i zdanie sie na dostawce... Ciepla i CWU.

Jak wyglada sytuacja z okresami grzewczymi? Czy grzejesz kiedy chcesz? Ile za CWU?

A jak jest w blokach? Latem nie mają CWU? :D

Przy pompie jesteś uzależniony od dostawcy - energetyki, przy gazie - od zakładu gazowniczego. Nawet dom pasywny musi mieć prąd do sterowania automatyką.

Jak ktoś chce dom autonomiczny to albo własna elektrownia albo chata z piecami i wodą ze studni.

Värmepumpsägare troche swirujesz z tym uzaleznieniem .Zreszta wybor zrodla ciepla to loteria. Niby ten gaz lupkowy ma wchodzic ,Niby PGNIG zostal znowu wezwany do obnizki cen gazu.

A abonament do mpec trzeba placic przez caly rok

Mi jak narazie wychodzi tak za 1kwh ciepla wliczajac wszystkie dodatkowe koszta:

mpec 20 gr

gaz z kotlem kondensacuyjnym 23 gr

prad ok 29 gr

Edytowane przez JacekC

Alez maja... A CO maja 365dni w roku? Np. W zimne kwietniowe / majowe dni?

Oczywiście! Nie wiedziałeś? Po prostu na lato, jak właściciel budynku chce, to zakręca dopływ gorącej wody do celów co i zostawia tylko podłączony wymiennik.

Takie uzaleznienia... A dostawca ciepla systemowego od czego jest uzalezniony? Dostarczy cieplo niezaleznie od braku pradu , gazu czy czym tam grzeje? :o

Dostarczy, póki nie będzie jakiejś katastrofy energetycznej - to elektrociepłownia (Elektro - bo przy wytwarzaniu ciepłej wody wytwarza prąd również)

Ale ja nic nie pisałam o tym, że piec czy PC nie będą działać, tylko, że ciepło centralne jest wygodniejsze w użytkowaniu. To ty pisałeś o uzależnieniu się od jednego dostawcy, a ja tobie odpowiedziałam, że uzaleznieni jesteśmy bez względu jaki system grzewczy wybierzemy.

Straty w systemie są obliczone w cenie GJ. Na lato zamyka się częśc pieców a nadmiar ciepla produkuje prąd.

Twoje pytania mnie zdumiewają :) Nigdy nie mieszkałeś w bloku?

Przecież elektrociepłownia nie tłoczy wody do kranów. Tu jest dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego źródła ciepła - potrzebny jest wymiennik do produkcji cwu. Z tym, że rurami nie płynie zwykła woda tylko rozwór zapobiegający osiadaniu kamienia, stad w wymienniku nie ma anody.