JacekC 09.10.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 WitamMam pytanie ktos kalkulowal i porownywal koszta ogrzewanie domu gazem i z sieci MPEC? Ja mam taka sytuacje ze na mojej ulicy 60 metrow biegnie siec cieplownicza MPEC i teoretycznie jest mozliwe zebym sie przylaczyl .Ale niestety nie jestem w stanie dowiedziec sie jakie bede mial koszta abonetu i ceny za 1GJ bo najpierw musze zlozyc o warunki przylacza i wtedy laskawie przedstawia mi oferte . Sprawa dotyczy Krakowa ale jakby ktos sie orientowal jak to jest w innych miastach to chetnie wyslucham ,Bede mial do ogrania 250 metrow mieszkan . W chwili obecnej jestem na etapie projektu. I przyznam szczerze ze caly czas mi chodzi po glowie przylaczenie sie do MPEC.Ale wiadomo wszystko rozbija sie o kwestie ceny energi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 09.10.2013 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Z tego co mi mowia jedna osoba to ok 44 zeta ale nie wiem czy netto czy brutto i to zalezy od przylacza .najbardziej zastrtzelil mnie abonament comiesieczny przez caly rok to ok 170 zl za 20 kW lacze. Ale to dane z ksiezyca jak przycisnalem babe z Mpec podala mi jakis przyklad. Ogolnie zajezdza od nich komuna .Lache robia ze chce sie do nich przylaczyc .Jak bylem w gazowni zupelnie inaczej mnie obsluzyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.10.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Do mnie przyszla oferta z cieplosystemowe.pl.Z taryfami, abonamentek, osztami przyłączenia. Z gaz na cele CO prawdopodobnie bede płacił max. 1500zł (580m3), wloczajac już. Wszystkie opłaty. Za ciepło z rury jak wyliczyłem 1850, ale bez abonamentu, bo zostal dośc niezrozumiale podany. Koszt przyłacza tez wynosi około 200-250zl/m , a mam spory kawałek...Gdybym miał ryre pod płotem, to może bym się zastanowił - za pieniadze przeznaczone na kotłotnię, kupiłbym klimę z opcja grzańia i w okresach przejściowych dogrzewałbym dom taniej, niż z rury. Mógłbym dzieki temu użycie trochę ograniczyć. Ale koszt przyłącza jest nieopacalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 27.10.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam ponownie Mam juz dokladniejsze dane abonament za 20 kw mocy to 144zl bruttoza 1 GJ to 39,40 brutto Cena przylacza nie jest znana jeszcze ale mam dwa pytania .1.Pomijajac cene przylacza czy to jest oplacalne ? Ile kosztuje 1gj z gazu w taryfie W3 lub W2 przy kotle kondensacyjnym?2. Mam jeszcze niewyliczynone zapotrzebowanie energetyczne na 1 m2 ale czy wstepnie mozna przyjac czy te 20 kw mocy wystarczy na ogrzanie230 metrow kwadratowych ? Sciany cegla plus styropian 15 . Okna ramy u=0,9 szyby u=0,6 pozdrawiamJacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 tobie wystarczy nawet 10 kWPolicz ile masz grzejników.Czasem moc zamontowanych grzejników jest mniejsza od zamówionej.Koszt 1 kWh z gazu to 20 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 27.10.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 1kwh ?? a nie 1kW ? Jak przeliczyc KW na GJ ? Gdzies czytalem ze z gazu 1kw kosztuje min 23 gr. przy bardzo dobrych kotlach kondensacyjnych. 10 kw tylko ? cos nie chce mi sie wierzyc u rodzicow mam kociol weglowy 25 kW przy podobnym metrarzu i ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.10.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 tobie wystarczy nawet 10 kW Policz ile masz grzejników.Czasem moc zamontowanych grzejników jest mniejsza od zamówionej. Koszt 1 kWh z gazu to 20 gr witam te 20 groszy nie uwzględnia opłat stałych a to dodatkowe kilka groszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 witam te 20 groszy nie uwzględnia opłat stałych a to dodatkowe kilka groszy pozdrawiam to rzeczywiście zależy od opłaty stałej. Im więcej zużyjesz tym tanej za 1 m3. W lecie wychodziło po 40 gr( czy brałem czynie płaciłem chyba 70 zł /miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Im więcej zużyjesz tym tanej za 1 m3. Właśnie otrzymałem fakturę, tar W-1.1 Z/Z 701,85zł/283m3 = 2,48zł/m3 Edytowane 27 Października 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.10.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 wolałabym PEC nawet jakby było nieco droższe. Odpadałby komin, piec, wymiana anody, kominiarz. Za wygodę się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 27.10.2013 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) wlasnie sklaniam sie w tym kierunku ale kominy i tak wybuduje .Nie wiadomo co bedzie w przyszlosci. Jak narazie MPEC wychodzi mi taniej .MPEC 1GJ 40 zeta plus abonament . Z gazu wyszlo mi ze okolo 64 zl za 1GJ. 1GJ =277,8 KWhLiczac teoretyczne zapotrzebowanie 0,5 GJ na m2 wychodz mi:MPEC:0,5 GJ*230*40 zl =4600 zl + abonament 12 *144 = 6328zlGaz0,5 GJ*230*64=7360 zł Kwetia tylko przylacza . Mysle ze jak bedzie do 15 tysiecy no max 20 tysia to wybiore Mpec. I jesli wogule bedzie sie dalo .Musze tylko poczekac na wyliczenie architekta , zeby wiedziecjaka moc bede potrzebowal . Czy te wyliczenia sa dobre ? Nie ciachnolem sie gdzies? Edytowane 27 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.10.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Owszem... Ale mamy zupelne uzaleznienie i zdanie sie na dostawce... Ciepla i CWU. Jak wyglada sytuacja z okresami grzewczymi? Czy grzejesz kiedy chcesz? Ile za CWU? A jak jest w blokach? Latem nie mają CWU? Przy pompie jesteś uzależniony od dostawcy - energetyki, przy gazie - od zakładu gazowniczego. Nawet dom pasywny musi mieć prąd do sterowania automatyką. Jak ktoś chce dom autonomiczny to albo własna elektrownia albo chata z piecami i wodą ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.10.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Taryfy na ciepło powinny być do sprawdzenia w internecie, bez potrzeby uzyskiwania specjalnej oferty. Daj nazwę tego przedsiębiorstwa ciepłowniczego, jak znajdę chwilę, to poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 http://www.mpec.krakow.pl/files/cennik%20obowi%C4%85zuj%C4%85cy%20od%2018.11.2013.pdf no tu jest aktualny cennik. Ale ponoc te ceny zaleza od roznych innych czynikow. Najwieszka niewaidoma jest koszt przylacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Värmepumpsägare troche swirujesz z tym uzaleznieniem .Zreszta wybor zrodla ciepla to loteria. Niby ten gaz lupkowy ma wchodzic ,Niby PGNIG zostal znowu wezwany do obnizki cen gazu. A abonament do mpec trzeba placic przez caly rokMi jak narazie wychodzi tak za 1kwh ciepla wliczajac wszystkie dodatkowe koszta:mpec 20 grgaz z kotlem kondensacuyjnym 23 grprad ok 29 gr Edytowane 29 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 SIARA ! Ciekawe kto sie na cos takiego decyduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Alez maja... A CO maja 365dni w roku? Np. W zimne kwietniowe / majowe dni? Oczywiście! Nie wiedziałeś? Po prostu na lato, jak właściciel budynku chce, to zakręca dopływ gorącej wody do celów co i zostawia tylko podłączony wymiennik. Takie uzaleznienia... A dostawca ciepla systemowego od czego jest uzalezniony? Dostarczy cieplo niezaleznie od braku pradu , gazu czy czym tam grzeje? Dostarczy, póki nie będzie jakiejś katastrofy energetycznej - to elektrociepłownia (Elektro - bo przy wytwarzaniu ciepłej wody wytwarza prąd również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ale ja nic nie pisałam o tym, że piec czy PC nie będą działać, tylko, że ciepło centralne jest wygodniejsze w użytkowaniu. To ty pisałeś o uzależnieniu się od jednego dostawcy, a ja tobie odpowiedziałam, że uzaleznieni jesteśmy bez względu jaki system grzewczy wybierzemy. Straty w systemie są obliczone w cenie GJ. Na lato zamyka się częśc pieców a nadmiar ciepla produkuje prąd. Twoje pytania mnie zdumiewają Nigdy nie mieszkałeś w bloku? Przecież elektrociepłownia nie tłoczy wody do kranów. Tu jest dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego źródła ciepła - potrzebny jest wymiennik do produkcji cwu. Z tym, że rurami nie płynie zwykła woda tylko rozwór zapobiegający osiadaniu kamienia, stad w wymienniku nie ma anody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Nikt nie ma wody do picia z GPEC. Wszytskie bloki majace centralnie ciepłą wodę i ciepło z PEC mają wymienniki. Wody z GPEC nie wolno pić, bo to sama chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 ja tam nie wiem co piłeś z tej rury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts