chybi 11.10.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Witam Dom mieszkalny z częścią pod wynajem. Dom miałby być zbudowany w Norwegii i spełniać norweskie standardy. Dom szkieletowy, dwupiętrowy około 100m2 w podstawie ( powierzchnia domu około 200m2 ). Poddasze nie użytkowe. Bryła domu prosta, bez balkonu ( z możliwością dobudowania w czasie ). Część pod wynajem około 40-50m2 na parterze, z oddzielnym wejściem ( oddzielne mieszkanie ). Będzie to część mieszkalna. W tej chwili jest na dwójka ( w grudniu będzie 3 ). Myślimy jeszcze o jednym dziecku. Duży salon z częścią jadalną. Garaż będzie oddzielny ( to już inny projekt, realizowany w późniejszym czasie ) Wysokość kalenicy max 7m. nachylenie dachu 22-35 stopni, dach zwykły dwuspadowy . Elewacja drewniana ( obita deskami, nie wiem jak sie nazywa ta elewacja ). Dom z zewnątrz ma być bardzo zwykły, fajerwerki w środku.... Projekt miałby zawierać projekt wszystkich instalacji. Rolety automatyczne w oknach, nie wybrałem jeszcze sposobu ogrzewania, ale chyba pompa ciepła+ kolektory słoneczne plus prąd ( jest tańszy niż w Polsce ). Elektryka i sterowanie domem w technologi " inteligentny dom ", dom energooszczędny. Dom w średnim lub średnio wyższym standardzie wykonania. Najlepsza forma kontaktu mail i Skype. Domyślam sie że nie ma w Polsce takich projektów i trzeba będzie stworzyć nowy. [email protected] tel. +4746370783 pozdrawiam Edytowane 11 Października 2013 przez chybi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) czyli na parterze dla was będzie tylko 50 m2 na salon, jadalnię, klatkę schodową, wiatrolap, kuchnię i toaletę? Nijak z tego nie wyjdzie "Duży salon z częścią jadalną".Przy wysokości 7 m budynku i sugerowanym nachyleniu dachu dom piętrowy będzie miał bardzo niskie kondygnacje (2,2 m?). Chyba, że chodzilo o parterowy z użytkowym poddaszem? Czy projekt wykonany do warunków norweskich nie musi byc nostryfikowany przez lokalnego, norweskiego projektanta?Bo w Polsce do projektu budowlanego załącza się kserokopie dokumentów uprawianiających do projektowania. Tylko, czy w Norwegii coś z nich zrozumieją? Pompa ciepła pracuje na prąd, to po co jeszcze dodatkowe ogrzewanie prądem? Jak prądu zabraknie to nie będzie działac i jedno i drugie. Edytowane 11 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chybi 11.10.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Przecież podstawa domu może być większa oto przykładowy dom z tego osiedla, ale projekt niema części pod wynajem: projekt może zatwierdzić norweski projektant, bardziej sie opłaca kupić wykonać projekt w Polsce i zatwierdzić go w Norwegii Edytowane 11 Października 2013 przez chybi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) napisałeś, że dom ma mieć ok 100 m2 pow. zabudowy z czego 40-50 m2 ma być drugie mieszkanie. Czyli zostaje ci 50 m2 dla ciebie.Dom na zdjeciu ma więcej niż 7 m wysokości. Pomyśl - kondygnacja 2x2,5 m = 5 m. Dom jest wyniesiony ponad grunt i między kondygnacjami jest grubośc stropu (ok 0,5 m razem). Zostaje ci 1,5 m na poddasze+grubość ocieplenia+grubość pokrycia dachowego. Edytowane 11 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chybi 11.10.2013 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ten dom ze zdjęcia spełnia standardy planu zagospodarowania przestrzennego na ten teren w którym chce budować ( jest w tej chwili budowany obok mojej działki ) także chyba można tak zbudować. Można przecież obniżyć troche parter i w ten sposób zmieścić sie z wymiarami ( zgaduje ). Troche będzie mało miejsca na parterze. Ale przecież są kawalerki po 50m... a na dole nie muszą być pokoje, także wydaje mi sie że jest to do zaprojektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Nie lepiej piętro na wynajem i dobudowane schodki z boku budynku? 50 m2 piętra starczy na dwa pokoje dzieci + łazienka i dodatkowa sypialnia na parterze. Edytowane 11 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chybi 12.10.2013 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Wole komuś chodzić nad głową niż jak ktoś miałby chodzić nade mną. I nie potrzeba dodatkowych schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 nie taniej kupić mieszkanie w bloku, skoro i tak będziesz mieszkał na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chybi 15.10.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Ludzie czy w ogóle chcecie zarobić? Płace wymagam, moja sprawa jak chce mieszkać. Myślałem że jak zamieszczę wiadomość na znanym i branżowym portalu to ktoś fachowy i z pomysłem sie odezwie. A tu bryndza. W Polsce jest kryzys... ale ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 chybi - to nie jest portal ogłoszeniowy ani branzowy dla architektów. Tutaj nie zaglądają architekci poszukujący pracy. Tutaj zaglądają amatorzy budujący systemem gospodarczym swoje domy.Zostawiłam tutaj twój wątek z ciekawości, ale zasadniczo powinnam go przenieść do działu "ogłoszenia drobne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts