barakudashop 17.10.2013 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Daniel dziękuje za zinteresowanie tematemOgólne założenie jest takie ,że będzie to palenisko szamotowe z komorą dopalania i nastepnie akumulator również z szamotu.Jezeli chodzi o konstrukcję to w dziale ogrzewanie jest wątek bardzo obszerny na temat ogrzewania ceramicznegoi tam jest schemat który chciałby zrealizowac u siebie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page2 rys. 2 Doprowadzenie powietrza byłoby z zewnątrz /jest już zalane w wylewce.Jezeli chodzi o szczegóły konstrukcyjne to jest sporo relacji i opisów w sieci i na Forum Muratora.Postaram się narysować rysunki z przekrojamim jak bym to widział i wtedy poprosiłbym osoby z doświadczenie o ocenę moich propozycji.Multiplikator można tez umiejscowic w przestrzeni szczeliny dylatacyjnej miedzy warswą osłonowa a korpusem akumulatora od strony sciany domu.Wymiar miałby ok.450x60 i byłby większy powierzchniowo od trzech rur rozprowadzających do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.10.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 barakudashop, napisz jaki piec i w jakiej technologii chodzi ci po głowie a wtedy kwestia ogrzania powietrzem ( oczywiście grawitacyjnie przy 4 metrach ) nie powinna być problemem. pzdr A jakie mogą być problemy przy 6 metrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 18.10.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 tzw problem dodatkowego dwumetrowca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakudashop 01.10.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam po długiej przerwie .Zainteresowanych finalem moich poszukiwań w temacie pieca ceramicznego odsyłam do tematu "Ogrzewanie ceramiczne" tam nieskromnie przedstawiam swój piec już działajacy i z rozprowadzeniem powietrza do pomieszczeń jest sprawdzone i działa.Zapraszam i pozdrawiamRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 To tak jakbyś przykleił gumę do żucia pod blatem stołu. A co w tym k...wa złego? Od 15 lat tak robię i nikt się nie skarżył Kiedyś byłem z Córką na zakupach w Tesco. Miała wtedy 1,5 roku i siedziała w wózku sklepowym. W pewnym momencie zobaczyłem że coś wcina. To była jej pierwsza w życiu guma do żucia. Trochę bez smaku bo znalazła ją przyklejoną do wózka. Taki recykling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 08.09.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Zapraszamy do obejrzenia filmu z ciekawej realizacji. Niezwykłe ogrzewanie domu. Coś, co daje całkowitą niezależność od gazu, energii elektrycznej i węgla. Trzy w jednym: piec ceramiczny akumulujący ciepło, kuchnia kaflowa z płytą grzewczą i piec chlebowy. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 08.09.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Niezależność od prądu ?Czym jest zasilana automatyka ? Z akumulatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 08.09.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 hmmm...dość fajny kombajn i ładny projekt.Przekaz kulinarny na 5 plusAle...Statystyki dla mnie troszkę przerośnięte szczególnie dla pieca kaflowego, kuchnia głęboka więc pewnie ciężko gotować na żeliwnej płycie - ale to tak bywa z drzwiczkami piecowymi w kuchni kaflowej - lepszym rozwiązaniem są podwójne drzwiczunie dla paleniska płyciutkiego z ogniem pod samymi fajerami i popielnika osobne. W piecu chlebowym pizza i inne potrawy na aluminium? dziwne powiem szczerze jak dla mnie Ogólnie gratuluję fajnego projektu, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 10.09.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Niezależność od prądu ? Czym jest zasilana automatyka ? Z akumulatora ? Automatyka zasilana jest oczywiście 230 V ale to jest tylko opcja. Piec jest zdublowany sterowaniem ręcznym które daje nam swobodę i niezależność od wszystkiego. Sami możemy sobie wybrać sposób palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 10.09.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 hmmm... do W kuchni są drzwiczki kuchenne a konstrukcja paleniska jest tak wykonana że grzeje bardzo dobrze a obsługa jest niesamowicie wygodna, temperatura żeliwa i ciepło zakumulowane w szamotach pozwalają tworzyć rzeczy niedostępne na zwykłej gazowej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.09.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Darek. Niektórym się po prostu gęba nie domyka z podziwu jakie cuda budujemy i muszą coś beknąć, zanim im się na powrót domknie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.09.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Fajny.Tylko jedna uwaga ; DRZEWO rośnie............................... do spalania jest DREWNO...................Osobiście wolałbym mieć piec za ścianą w salonie a kuchnie do gotowania w kuchni..... Połączenie kanałów to przecież nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 11.09.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Kuchnia w domu z rekuperacją. Co na to Ci którzy montowali wentylację mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.09.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Kuchnia w domu z rekuperacją. Co na to Ci którzy montowali wentylację mechaniczną?Nie wymyślaj...Człowiek buduje dom dla siebie. Dla swojej wygody i według swojego widzimisię. Wentylację można wyłączyć na czas użytkowania kuchni. Można kuchnie zbudować z poborem powietrza do spalania w sposób odseparowany. Można też zrównoważyć WM i obserwować co się dzieje. Są ludzie bezwolnie poddający się temu co wymyśla otoczenie i są też tacy, którzy żyjąc w otaczającym nas świecie, myślą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 11.09.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) Witam Chciałbym przedstawić dwie mozliwości realizacji ogrzewania lub może dogrzewania dodatkowych pomieszczeń.Są to tylko i wyłacznie moje pomysły. tak to sobie wyobrażam http://imageshack.us/scaled/large/35/40z1.jpg Wyprowadzenie byłoby rurą 150 mm i połaczone byłoby ze skrzynką rozprężną /rozdzielczą i przewodami thermaflex takimi samymi jak w przypadku DGP rozprowadzone do pokoi i łazienki.Przy skrzynce na wlocie na rurze 150 mm zamontowałbym wentylator z płynną regulacją wydajności.Dodatkową regulacją byłyby anemostaty w pomieszczeniach. Nie wiem czy to w ogóle zda egzamin i czy nie pozostać przy palenisku szamotowym z akumulatorem o większej masie . Powierzchnia domku jest nieduża ok 70 m2 w tym łazienka i dwa pokoje to razem ok28 m2 czyli cyrkulacyjnie też ,może by się ogrzały. Teraz zauważyłem ,że w zasadzie o piecu opiszę w dziale o kominkach jeże li jest z tym jakiś problem to prosiłbym admina o przeniesienia tematu do działu ogrzewanie jezeli dobrze kojarzę. Proszę o jakieś rady i opinie. p.s Trochę ten skan jest obcięty ale chyba koncepcja jest czytelna. Odkrywasz amerykę raz już odkrytą a przy tym popełnisz błędy których potem będziesz żałował. Skoro jest to dom drewniany to zainteresuj się jak amerykanie czy kanadyjczycy zrealizowali instalację ogrzewania. To samo co u ciebie czyli ogrzewanie nadmuchowe jest w domach szkieletowych czy drewnianych Kanady czy USA. Podstawą takiej instalacji jak zresztą każdej innej dotyczącej ogrzewania to instalacja zasilania i POWROTU. Nie bez powodu napisałem ją wielkimi literami. Nie popełniaj błędy wielu tzw. fachowców z tego forum czy budujących swoje domy i zrób instalację powrotną w podłodze doprowadzoną czy to pod kominek czy piec akumulacyjny. Przy takim rozwiązaniu łapiesz zimne powietrze przy ścianach zewnętrznych i nie przemieszcza się ono w głąb budynku pomieszczeniami lecz instalacją POWROTNĄ pod podłogą. Tym samym ciepło wyciągasz od źródła na zewnątrz budynku z pominięciem przemieszczania się chłodnego powietrza pomieszczeniami do wewnątrz budynku. Lepsza cyrkulacja powietrza w budynku, większa sprawność pieca czy kominka, mniejsze spalanie, niższa temperatura spalin i samego kominka czy pieca brak wentylatorów i wymuszonego obiegu powietrza. Edytowane 11 Września 2016 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 11.09.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Kuchnia w domu z rekuperacją. Co na to Ci którzy montowali wentylację mechaniczną? Kuchnia zasilana jest powietrzem z zewnątrz i przygotowana jest pod rekuperację. Jedynie piec chlebowy wymaga gdy się go użytkuje wyłączenia rekuperacji na czas palenia. Ale wystarczy otworzyć okno i nie ma najmniejszego problemu w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Nie wymyślaj...Człowiek buduje dom dla siebie. Dla swojej wygody i według swojego widzimisię. Wentylację można wyłączyć na czas użytkowania kuchni. Można kuchnie zbudować z poborem powietrza do spalania w sposób odseparowany. Można też zrównoważyć WM i obserwować co się dzieje. Są ludzie bezwolnie poddający się temu co wymyśla otoczenie i są też tacy, którzy żyjąc w otaczającym nas świecie, myślą.... Jestem pewien podziwu dla braku odpowiedzialności autora powyższej wypowiedzi. Zostawienie takiej wypowiedzi bez komentarza to współudział. Po kolei: "Człowiek buduje dom dla siebie" - Tylko skrajny egoista i samotnik, domy budujemy dla rodziny, przy najszerszym zrozumieniu tego słowa. "Dla swojej wygody i według swojego widzimisię" - Nie i jeszcze raz nie. Budujemy zgodnie z przepisami, projektem. Są słusznym ograniczeniem. "Wentylację można wyłączyć na czas użytkowania kuchni" - Która to wiedza jest objawiana każdemu kto wchodzi do domu. Dzieci, teściowa, przyjaciele itd. "Można też zrównoważyć WM i obserwować co się dzieje." - Zrównoważona WM to bełkot, o ile nie ma przyrządu (legalizowanego) stwierdzającego taki stan instalacji wentylacyjnej. Teoretyczne wyliczenie nadciśnienia lub jego zrównoważenie to lipa, ale pozwala budować kominki (szczelne;) ) przy wentylacji mechanicznej - zadowoleni dystrybutorzy kominków i wentylacji mechanicznych. Wentylacja mechaniczna jest świetna, ale wyłącza możliwość korzystania z ognia. Oczywiście w/g niektórych ogranicz tylko durni, mądrzy obserwują i wiedzą czy jest nadciśnienie lub zrównoważenie, Mądrzy otwierają okna i jest OK. Mądry - nawet przez sen wiedzą o awarii wentylatora nadmuchowego i otwierają okna. itd. Kuchnia przygotowana pod rekuperacje - dobre, brzmi fachowo lecz jest skrajnie niebezpieczne. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 11.09.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Darek. Niektórym się po prostu gęba nie domyka z podziwu jakie cuda budujemy i muszą coś beknąć, zanim im się na powrót domknie. Pozdrawiam. ... że Darek buduje fajne rzeczy to osobiście widziałem i o tym doskonale wiem, tylko nie widziałem żeby puszył się i chełpił jak Ty. To jest Forum Muratora nie Twój prywatny blog gdzie możesz sobie kręcić kuprem. Jako pełnoprawny użytkownik tego Formom, z resztą z o wiele większym stażem od Ciebie mogę dzielić się swoimi doświadczeniami - nawet wtedy gdy są sprzeczne z Twoją ideologią pojęcia "zduństwo" Apropos kuchni, to każdy zdun to wie, że jak założymy ruszt pomiędzy drzwiczkami do załadunku paliwa a drzwiczkami popielnika ponad 20 - 30 centymetrów od fajer to będzie to gorsze rozwiązanie niż w przypadku płytkiego paleniska z rozdzielonymi drzwiczkami. palenisko / popielnik. Także buduje kuchnie kaflowe, ba - nawet ogrzewam się i gotuje na takiej, Więc wiem o czym mówię. Trenuje także ostro trzeci sezon piec chlebowy gdzie także wyczarowujemy z niego pyszności. Dlatego chętnie będę dzielił się swoimi doświadczeniami z innymi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.09.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 (edytowane) No i masz babo placek...Do chóru wdzięcznych fanów, którzy kochają ALE....dołączył Jurgonka. Darek, musisz rozebrać ten piec... Kominarzu. Nowy wpis na blogu, ze specjalna dedykacja dla Ciebie:) http://blog.kominki-batura.pl/kominek-w-domu-z-drewna/ Edytowane 11 Września 2016 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 No i masz babo placek...Do chóru wdzięcznych fanów, którzy kochają ALE....dołączył Jurgonka. Darek, musisz rozebrać ten piec... Kominarzu. Nowy wpis na blogu, ze specjalna dedykacja dla Ciebie:) http://blog.kominki-batura.pl/kominek-w-domu-z-drewna/ Mój wpis nie dotyczył wykonania pieca. Dotyczył wentylacji mechanicznej. A jedyna uwaga do pieca to: należy zrozumieć wpis olo75 post #35. Od kilku lat piszę, że ciepłe powietrze ma ADHD i samo dotrze tam skąd zabierzesz zimne. Tylko grawitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.