Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

media 40 m - przez swoją działkę

hetman8

Recommended Posts

Witam,

Jestem zainteresowany kupnem działki, na której będzie można postawić dom w odległości ok 40 m od ulicy. Złożyłem wnioski o określenie warunków technicznych dla wszystkich możliwych przyłączy (prąd, gaz, woda, kanalizacja) - wszystkie media są w ulicy.

Ciekawi mnie (i tak naprawdę uzależniam od tego kupno tej działki) - jaki byłby szacunkowy koszt prowadzenia poszczególnych mediów przez teren własnej działki - bo z tego co wiem to zakłady wykonują przyłącza do granicy działki.

Rozumiem , że pewnie zależy to wszystko od wielu czynników (jakość materiałów, lokalizacja, wykonawcy...) - chodzi mi o szacunkowe wyliczenia

Będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Witam. Jestem z bielska wiec chyba należymy do tych samych zasad przyłączy. U mnie było tak (mam 50 m każdego przyłącza):

-Prąd do granicy w kwestii energetyki - 2500zł za skrzynke - od skrzynki do domy możesz sobie nawet sam wykopać i przyłączyć - ja wziołem zaprzyjożnianego elektryka i pana miecia do kopania - wyszło 800zł + kabel. W sumie wyszło mniej niż 3000zł+2500

-Gaz do granicy tak samo gazownia - rónież około 2500zł do do grranicy robiła gazownia - potem równierz mozna samemu zrobić od skrzynki do domu. Z regóły robie to ten co robi ci instalacje gazową w domu, bo podbija później wszystkie protokoły. Koszy też nieduży jakiej 40zl za metr + materiał. Też wyszlo jakies 3000zł + 2500

Najgorzej z kanalizacją i wodą w Aqwie - musi być odbiór przyłączy i musi to zrobić FIRMA z uprawnieniami - w bielsku maja zmowe cenową i wszyscy mniej wiecej taką samą cenę - około 120zł za metr wody i 200 za metr kanalizacji z materiałem. Do tego dochodzą opłaty do Aquy za przyłączenie do nitki.. Ogólnie masakra - około 20 000zl ze wszystkimi dodatkami których oni wymagaja

Wszytko z projektami i kilkoma jeszcze bajerami opotrzebnymi w domu przy instalacji jakiej 35000

Edytowane przez turalyon