Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z otwartymi ramionami - dziennik Katiuszy.

Katiusha

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj elfir, widziałam Twoje dzieło z otwartymi ramionami, nie dosięgnę go :).

Przede wszystkim muszę się zbić po łapkach za słowo atrialny. Owszem taki miał być w moich planach, ale ostatecznie skrzydło, które miało domknąć atrium rozeszło się po kościach i rama również, więc powstał kształt U, ale atrialny został mi w głowie :(, i słowo zakotwiczyło mi się tak bardzo, że strzelam nim odruchowo. Takiego atrium, jak na Twoim projekcie nie będzie :(.

Właściwie jak to jest ze słowem atrialny? Spotkałam się z tym, że nawet na portalach branżowych (też obcojęzycznych), słowo atrialny jest używany często do form, które mają patio, albo właśnie kształt U z wewnętrznym patio. To już chyba atrium nie jest?

Jaka forma zamknięcia patio decyduje, że jest to już atrium?

Ja to nie mam chyba wyjścia jak Wam teraz pokazać :).

Inaczej umrę na zawał przez te wymykające mi się z ust "atria" :).

To jest przód domu =południe (mówiłam, ze będzie tyłem do przodu :) ):

1275563_10201916036132726_756575936_o.jpg

To jest tył = północ, przytulona do lasu.

1263062_10201916037172752_1555766255_o.jpg

Jeszcze trwają zmiany w projekcie, również zewnętrze. Projekt się macha ręką imć Grzegorza Kmiecika.

Baaardzo dziękuję. Potrzebuję bardzo sugestii i pozytywnych wzmianek również :).

Obecnie poprawki dokonały się tak, że bryła nie uległa za bardzo zmianie (zmiany zniwelowały się w linii podcieni na bocznej elewacji. Wyładniało za to okno i taras od północy.

Po waszych poradach zaczynam się jednak łamać co do garażu. Na umieszczenie go w bryle nie widzę za bardzo możliwości, więc byłby ewentualnie wolnostojący.

Próbowałabym go jakąś ramą lub podcieniem wpisać w obszar domu może, żeby stworzyć dodatkowe patio, domknąć atrium... coś takiego.

Macie jakieś pomysły?

(na garaż składałabym osobne pozwolenie na budowę pewnie, więc mam czas jeszcze pomyśleć).

taka działka jeszcze blisko centrum, bosko!!! będę wpadać oglądać postępy bo piękny dom się szykuje!

O rany, nie zwróciłam uwagi, że mam w opisie Wrocław (tu obecnie mieszkam), ale zwiewamy z Wrocka, chcę żeby dzieci chodziły do szkoły i do koleżanek na pieszo. Działka jest więc w mieście, co ma 12 tys. mieszkańców, własny szpital, aquapark i sporo innej infrastruktury. Mam nadzieję, że będzie nam się tam żyło przede wszystkim wolniej. To centrum więc nie jest we Wrocku, bynajmniej :).

Moje potrzeby względem rozkładu pomieszczeń też odbiegają od powszechnie przyjętych. Jeśli potrafisz uzasadnić nietypowe rozwiązania to przestają one być takie nietypowe. U mnie dziwiono się kotłowni na piętrze i pracowni przy kuchni (zamiast jadalni). Ale rozwiązania miały logiczny sens.

Gorzej jak się uprzesz na coś, co po prostu oceniasz jako "fajne", ale nie przemyślałaś jak sprawdzi się w praktyce.

Przykładami może być pralnia w piwnicy (bieganie po schodach z praniem) czy otwarta łazienka zaraz przy sypialni, gdy małżonkowie wstają o różnych porach (jedno biorąc prysznic budzi drugie)