Katiusha 19.10.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Same zalety . Jest jeszcze jedna, garaż wolnostojący przy skośnym planie zagospodarowania to będzie koszmarek. Wkopanie byłoby o niebo lepsze. Skarpa jest solidna, bo to właściwie naturalna polodowcowa górka, bardziej bym się obawiała potężnych kamorów w jej wnętrzu (okaże się przy fundamentach). Skoro wcześniej nie chciałam garażu w ogóle, a później zostawiłam temat na ewentualne dodatkowe PnB, to tym bardziej nie powinnam robić teraz jakiś panicznych ruchów. Czy istnieje jakieś określenie na PnB fieber ? (jak reisefiber). Bo zdaje się, że je przechodzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 19.10.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Kiedyś wydawało mi się, że wszechobecna rama jest super. W ciągu roku zrozumiałam, że siła tkwi w prostocie. Lullaby, jesteś aniołem. Spanikowałam, przyznaję. W końcu z jakiegoś powodu dom Spechta Harpmana mnie kiedyś tak zachwycił. I to właśnie chodziło o ten wymarzony kształt i prostotę tamtej bryły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 19.10.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam się i ja. Fajna , fajna bryła. Wpadłam tutaj za piotrmin I zgadzam się z nim całkowicie w sprawie garażu. Teraz sama go nie mam,w domu od razu żadaliśmy dwustanowiskowego. No ale, wkomponować garaż w budynek to już całkiem inna bajka , żeby dalej wyglądało wow i nie zabijało ceną. Sama się martwię, za małą powierzchnią gospodarczą u nas, chyba za bardzo ulegliśmy architektowi, ale czas nas gonił. Fajnie, że wpadłaś . U mnie to chyba problem czasu gra największą rolę właśnie. No i jeszcze to, że bardzo mi się podobają te okna na frontach skrzydeł i za nim w świecie nie chciałabym ich zamienić na drzwi garażowe. W tym kształcie i działce jest sporo moich marzeń zawartych. Myślę o tym garażu i każda opcja "zabija mi któreś z nich. Zastanowiło mnie jeszcze dzisiaj, że przy kwocie 50tys na garaż używany przez 3 m-ce w roku (w moim przypadku), to równie dobrze mogłabym wydać te pieniądze na basen . Podobna kwota, podobny czas użytkowania . A większy ewentualny zwrot z inwestycji w wartości rynkowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 19.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Zastanowiło mnie jeszcze dzisiaj, że przy kwocie 50tys na garaż używany przez 3 m-ce w roku (w moim przypadku), to równie dobrze mogłabym wydać te pieniądze na basen . Podobna kwota, podobny czas użytkowania . A większy ewentualny zwrot z inwestycji w wartości rynkowej . Basen extra sprawa. Dobijałam swojego architekta pomysłami w stylu basen na dachu, był bardzo za . Na szczęście inni domownicy byli przeciw . Trzeba podążać za swoimi marzeniami i być przygotowanym na koszta. Projekt zmienialiśmy kilkakrotnie, od naprawdę energooszczędnej stodółki do tego co mamy.Ale jak słyszę co za fikuśny domek , to od razy widzę 20% extra dopisanego do rachunku. Trzymam kciuki za szybkie zamknięcie koncepcji. Będę śledzić dziennik z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 19.10.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 [QUMyślę o tym garażu i każda opcja "zabija mi któreś z nich. Zastanowiło mnie jeszcze dzisiaj, że przy kwocie 50tys na garaż używany przez 3 m-ce w roku (w moim przypadku), to równie dobrze mogłabym wydać te pieniądze na basen . Podobna kwota, podobny czas użytkowania . ...jeśli basen wewnątrz domu, to raczej czas użytkowania dłuuuuuższy:cool:. I choc koszt wybudowania basenu jest spory, to duzym wydatkiem jest jego utrzymanie:yes: A tak poważnie, doskonale rozumiem Twoje dylematy z dołączeniem garażu. Oczywiście fajnie go mieć, użytkownicy zawsze podkreślają wygodę, tylko, że ta wygoda sporo kosztuje i śmiem twierdzić, że prawie zawsze psuje bryłę domu:confused: O wolnostojącym wcale bym na Twoim miejscu nie myślała, bo jak dla mnie to nie ma sensu. Ale ten pod budynkiem,wbudowany w skarpę...gra warta świeczki. Lully ma rację, niech architekt się nad tym pogłowi. A jeśli się z jakichś przyczyn nie uda z garażem, niech koniecznie wkomponuje pomieszczenie gospodarcze. Ciągle mam na uwadze Twój wymarzony ogród...gdzie chcesz te wszystkie ustrojstwa przechowywać? Gdzie będzie budka ogrodnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 19.10.2013 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 [ Ale ten pod budynkiem,wbudowany w skarpę...gra warta świeczki. Lully ma rację, niech architekt się nad tym pogłowi. A jeśli się z jakichś przyczyn nie uda z garażem, niech koniecznie wkomponuje pomieszczenie gospodarcze. Ciągle mam na uwadze Twój wymarzony ogród...gdzie chcesz te wszystkie ustrojstwa przechowywać? Gdzie będzie budka ogrodnika? Wczoraj zrodziła mi się koncepcja, że najlepiej w prawym dolnym rogu działki postawić "coś" (jak na zdjęciu) co od strony domu będzie kuchnią ogrodową albo tarasem dla babci, z zamkniętym pomieszczeniem rowerowym, ozdoby choinkowe, wózki, itp (zinwentaryzowałam dzisiaj ilość rzeczy, które trzymamy u babci na strychu i o dziwo niewiele tego, przy braku piwnicy obecnie, nauczyliśmy się nie magazynować i szybko pozbywać). Coś jak tutaj: Dodatkowo poszerzyłabym o murowaną wiatę. Od strony budynku wyglądałoby tak (podobna lokalizacja względem budynku): Budka ogrodnika ma być w lasku z tyłu za domem, tam będzie więcej pracy ogrodniczej. Domek najlepiej byłoby zrobić pod wiszącym tarasem, żeby nie psuć sobie terenu. Rowery na dobrą sprawę też mogłyby tam wylądować, bo furtkę na końcu lasku też planujemy. A stamtąd już wprost na ścieżki po okolicznych górkach.... Pomysł podziemnego garażu puściłam do architekta, zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.10.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Czy istnieje jakieś określenie na PnB fieber ? (jak reisefiber). Bo zdaje się, że je przechodzę . Nie wiem, ale taki fiberek mam przy każdym etapie i etapiku, szczególnie, że ja buduję w sposób kwantowy, a nie ciągły. A potem jak adrenalina mi spada, to normalnie tragedia. Jeszcze w kwestii garażu podziemnego przy bryle - jak do niego się będziecie dostawać, oczywiście samochodem Bo jeśli naturalne położenie działki tego nie zapewni, to trzeba mieć rodzaj 'leja' prowadzącego do garażu a to niekoniecznie dodaje uroku działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 20.10.2013 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Z zupełnie innej beczki. Na ulicy, na której mamy działkę, kilka domów dalej buduje się dom mojego ulubionego wrocławskiego architekta. Uwielbiam go za złamaną stodołę i dom z dziurą. Mniam. http://www.paglowacki.pl/index.php?/jednorodzinne/dom-na-wisniowej/ Fajne wizualne sąsiedztwo, jupiii Edytowane 20 Października 2013 przez Katiusha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 a to jego dom był w konkursie muratora Ten ukryty w sam raz dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 20.10.2013 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 a to jego dom był w konkursie muratora Ten ukryty w sam raz dla mnie. U mnie ukryty też by się sprawdził, ale może chociaż garaż z niego "skopiuję" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 28.10.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Mam problem, obecnie niewielki, ale jakoś mi się nie klei. Na frontach od skrzydeł było fajnie podzielone okno:50\200\50 (wys. 260). Wizualnie mi się podobało. Jednak uznałam, że cenne by było, gdyby córeczka, a zwłaszcza babcia, mogły się tymi oknami przemieścić na dwór. No i się skiepściło. Jak podzielić te okna? Pomóżcie. Edytowane 28 Października 2013 przez Katiusha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 u babci zrób drzwi do wewnątrz patio a nie na frontowym przeszkleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 29.10.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Myślałam o takim rozwiązaniu, tylko wtedy pokoje robią się mało ustawne przy takiej liczbie przeszkleń (to jednak małe pomieszczenia). Miałam jeszcze myśl, że w patio przy babci ścianie pojawi się jakiś ciek wodny albo drzewo. Każda z tych wersji jest do bani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.10.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Dla mnie po dłuższym wpatrywaniu obie do bani.Przy takich założeniach lewe okno w górnej odbiłabym symetrycznie na prawo. I skrajne okna miałyby po dwa podziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 29.10.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jasne, jasne, to są 4 propozycje podziałów. Po wybraniu jednego z tych 4, na obu skrzydłach podział będzie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 29.10.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 O, to dobrze, bo juz sie zastanawiałam, dlaczego taki misz masz z tymi podziałami, w każdym oknie inaczej:rolleyes:. Ja wybrałabym wersję 200/100 lub 100/100/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 29.10.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Fakt, nie dopowiedziałam . A okna w środku patio, co proponujecie? 1. 200\200\200 - otwierane środkowe (szerokie przejście) 2. 135\330\135 - otwierane 2 boczne węższe (większa szyba widokowa, komunikacja z boku daje lepsze ustawienie mebli na tarasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 29.10.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Hej Katiuszka, chyba najbardziej podoba mi się pierwsze z lewej u góry. Mam tak w sypialni Mogę z małą prywatą? Dzięki :* Marta, budujesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katiusha 29.10.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Lullaby, Czuj się jak u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 29.10.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Lullaby, Czuj się jak u siebie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts