kosa1703 15.10.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Po wielu tygodniach batalij, czy budować od razu dom, czy kupić najpierw działkę i budowę zacząć za dwa lata. Padło ostatecznie na opcję drugą.Myślałem że kupno działki to prosta sprawa. Okazało się zupełnie inaczej. Najważniejsze, że wybraliśmy określoną część miasta a właściwie to jej obrzeża. Miało być cicho i spokojnie. Oglądaliśmy chyba wszystkie działki i z każdą było coś nie tak, a to za mała a to nie kształtna a to słup etc. Znaleźliśmy idealną w 100% dla nas... Ale... Jest na niej słup energetyczny, na szczęście energetyk nie ma zapisanej służebności gruntu i dojazd jest drogą prywatną. Pani sprzedająca działkę zapewnia nas o służebności przejazdu. I teraz moje pytanie, na co zwrócić uwagę abym miał "zapewniony" dojazd do działki, na jakie zapisy w akcie notarialnym i KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 przejrzyj księgę wieczystą i zobacz czy jest wpisana służebnośc przejazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.11.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Za nic bym nie kupił działki która ma dojazd na zasadzie służebności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) taka działka jest tańsza.Jak się jest normalnym czlowiekiem, a nie Kargulem, to się po prostu wytycza dojazd (można nawet zaoferować wykupienie) a powierzchnię działki oblicza pomniejszoną o powierzchnię dojazdu. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.11.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Tylko czy o tyle tańsza by było warto? Mieszkałem w mieszkaniu, do bloku mialem, dojazd drogą na której była służebność. Cały czas były problemy w kwestii odsnieżania i naprawami (bo wiadomo że naprawia ten komu jest dana służebność) mimo z to jej właściciel ją niszczył dojeżdzając do budowy nowego domu. Uwarzam osobiście za głupote oszczedności na działce. Kupuje sie działke za 100tys zamiast za 150, potem stawia sie na niej dom za 500tys i nażeka na okolice i sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 mozna postawić dom za 250 tyś. Dlatego też napisałam- dużo zależy od tego czy ma się do czynienia z normalnym właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.11.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Sam mam służebność dojazdu i nie widzę problemu.Za mną mają jeszcze dwa domy, a przede mną też jest kilka domów. Nikt nikomu nie robi utrudnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 firewall - nie macie mentalności Kargulów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts