Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mama i szczenięta zakopane żywcem

oxa

Recommended Posts

Kopiuję z rottkowego

Dzisiaj podczas omawiania szczegółow przyszłej sterylizacji dla Cobry, zaczepiłam panią wet jeszcze o temat, który poleciła mi zbadać Pani Lucyna (do niej jedzie Cobra) o wykopane z ziemi ...szczeniaczki.

Nie bardzo wiedziałam o co chodzi, ale już sama myśl mnie napawała przerazeniem.

W skrócie sunia się oszczeniła, właściciel kochający odebrał szczeniaczki i zywe zakopał je w ziemi. tak grób "na szybko". Dziwne zachowanie suni zauważył ktos chyba z tej samej posesji i chyba w kilka minut po akcji wykopał żywe jeszcze szczenieta. Jak to się stało, ze sie nie podusiły - doprawdy nie wiadomo.

Sunia wraz z małymi dzieki swojemu dobroczyńcy trafiła do gabinetu weterynaryjnego, do Pani Natalii. Maluchy mają jeszcze zamkniete oczka, mają się nieźle, ale szukają miejsca, gdzie mogłyby przy mamie dorosnąć. nie mogą zostać w lecznicy, za moment zaczną sie rozłazić i storpedują całkiem pracę w klinice :) .

Mam nadzieję, ze nic nie przeinaczyłam, ale byłam naprawdę bardzo poruszona całą historią :( .

udostepniajcie to info z fb:

https://www.facebook.com/...91010399&type=1

Maluchy sa w Osielsku k/Bydgoszczy

przebywaja chwilowo w koszu z którego zaraz wyrosną...

1391735_1406646959564991_1683794101_n.jpg

558920_1406647539564933_356232511_n.jpg

1385803_1406647339564953_1727657058_n.jpg

edit: pani wet nie mieszka na miejscu i po godzinach pracy jeszcze tam ze dwa razy dojezdza ze wzgledu na maluszki, co jest dość kłopotliwe

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
Dlatego jestem za wprowadzeniem ustawy o obowiązkowej sterylizacji suk i kastracji psów przeznaczonych do chowu domowego. Jedynie zwierzęta przeznaczone do hodowli zarejestrowanych jako firmy, mogłyby pozostać płodne.

Dlatego jestem za wprowadzeniem ustawy o obowiązkowej sterylizacji suk i kastracji psów przeznaczonych do chowu domowego. Jedynie zwierzęta przeznaczone do hodowli zarejestrowanych jako firmy, mogłyby pozostać płodne.

Bardzo prowokacyjna wypowiedź.

Ale jestem temu przeciwny.

U wykastrowanych samców nie ma problemów, z wysterylizowanymi sakami zaczynają się problemy zdrowotne. Nadwaga, zaburzenia hormonalne

Po kastracji lub sterylizacji, trzeba przez pewien okres, zmniejszyć dzienną rację żywieniową psa/suki - minimum 2 tygodnie.

Taką informację dostałam od psiego neurologa...

Jak kastrowałam Dropsa to nie miałam o tym pojęcia - Drops jest wiecznie nienażarty, mógłby zjeść dowolną ilość karmy, puścić pawia i jeść dalej... Oczywiście trzeba bardzo kontrolować ilości żarcia jakie dostaje bo błyskawicznie tyje.

Gdy kastrowałam drugiego psa - Astora - zastosowałam się do podpowiedzi neurologa - pies je normalnie, ma normalny apetyt, nie ma tendencji do tycia

• 2 months później...

Głupi pomysł. Owszem - sterylizacja/kastracje ze względów medycznych, środowiskowych czy wskazań behavioralnych ... Ale zdecydowane "nie" dla ciachania "wszystkiego,co się rusza". Kastracja i sterylizacja mają też swoje minusy...i to wcale niemało...

Przynajmniej gminy nie tracą kilku milionów na utrzymywanie schronisk, jak u nas.

Ograniczenie bezdomności psów to więcej pieniędzy np. na zajęcia sportowe dla dzieci, budowę ścieżek rowerowych itp.

Wolę mało ryzykowac życiem psa niż ograniczać wydatki na ludzi.