vega1 16.10.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) kupiłem około 100 kubików granulatu styropianowego. Czy ktoś może sprawdzał lub wie, jakie parametry ma ten rodzaj izolacji/ocieplenia? Tzn. jaki opór cieplny postawi 50cm warstwa granulatu? Czy pół metrowa warstwa granulatu, osiągnie współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie załóżmy 25cm styropianu zwykłego? Edytowane 16 Października 2013 przez vega1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 17.10.2013 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 nikt nie ocieplał domu granulatem? Nikt nie wie nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 17.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) W Muratorze z lipca lub sierpnia tego roku napisano, że granulat styropianu ma lambdę 0,043, czyli niewiele gorzej niż zwykły biały styropian. Przy okazji - gdzie kupowałeś granulat? W pobliskim NTB z Głogowa jest, ale prawie w cenie zwykłego styropianu. Dobrą cenę miał dostawca z okolic Jasła (jest na Allegro). Kupiłeś granulat czy regranulat? Edytowane 17 Października 2013 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 17.10.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 kupiłem około 100 kubików granulatu styropianowego. Czy ktoś może sprawdzał lub wie, jakie parametry ma ten rodzaj izolacji/ocieplenia? Tzn. jaki opór cieplny postawi 50cm warstwa granulatu? Czy pół metrowa warstwa granulatu, osiągnie współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie załóżmy 25cm styropianu zwykłego? Trudno powiedzieć, jakie U może mieć warstwa takiego granulatu ? Zależało to będzie od wielkości ziarenek i gęstości ubicia. Granulat luźno wsypany do przestrzeni z pewnością będzie miał dużo gorsze właściwości od płyty styropianowej, co jednak nie znaczy, że nie będzie izolował. Tyle ze precyzyjnie nie da się tego wyliczyć. W każdym razie lepiej jest nabyć drobniejszy granulat i dążyć do jak największego ściśnięcia styropianowych kulek. Informacja z Muratora podana w sposób j/w jest z pewnością błędna. Zapewne było to podane w jakimś kontekście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.10.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 nikt nie ocieplał domu granulatem? Nikt nie wie nic? O takim ociepleniu pisał ged w swoim dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13523-Dziennik-Ged-a . Tylko, że istotą tego dziennika oprócz tekstu były zdjęcia, które niestety "wcięło" . Pomysł polegał na ładowaniu granulatu do worków (podobnych jak na tej aukcji : http://allegro.pl/100-szt-worki-polipropylenowe-60x105-50kg-74g-i3608297156.html ). Worki były zaszywane i układane na stropie. Z luźnego granulatu łatwo wywiewane jest ciepłe powietrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Informacja z Muratora podana w sposób j/w jest z pewnością błędna. Zapewne było to podane w jakimś kontekście ? Był cały tekst o ocieplaniu stropów granulatami. Było o wełnie, celulozie i granulacie styropianu, podawano tam parametry dla poszczególnych materiałów. Styropian wypadał oczywiście najgorzej. Tu jest luzem na stropie, przykryty cienko wełną, w domu grzanym prądem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy&p=4378705&viewfull=1#post4378705 U siebie w stropie planuję 17-32cm granulatu wsypanego na sufit, a ponad tym 20 cm wełny na sznurkowaniu, w wysokości dolnego pasa wiązarów. Worków nie mam jak tam zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.10.2013 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 W Muratorze z lipca lub sierpnia tego roku napisano, że granulat styropianu ma lambdę 0,043, czyli niewiele gorzej niż zwykły biały styropian. Przy okazji - gdzie kupowałeś granulat? W pobliskim NTB z Głogowa jest, ale prawie w cenie zwykłego styropianu. Dobrą cenę miał dostawca z okolic Jasła (jest na Allegro). Kupiłeś granulat czy regranulat?kupiłem re-granulat w cenie 30zł za m3. Z okolic Strzyżowa. Mielony dość drobno, jednak nie chciałem zmielonego na proszek. Ustaliliśmy że będzie mielony troszkę grubiej. Ja planuję rozsypać go i przyłożyć 5cm warstwą wełny (może nawet 10cm) aby lekko go ubijało z czasem oraz aby ograniczyć mu fruwanie. HenoK worki by były ok, ale jak zrobić aby było szczelnie między workami? Tam chyba jednak zawsze zostanie jakaś szczelinka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.10.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 HenoK worki by były ok, ale jak zrobić aby było szczelnie między workami? Tam chyba jednak zawsze zostanie jakaś szczelinka... ged nie napełniał tych worków do pełna - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13524-komentarze-do-dziennika-Ged-a&p=2814504&viewfull=1#post2814504 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13524-komentarze-do-dziennika-Ged-a&p=2821461&viewfull=1#post2821461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.10.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 HenoK, trzeba przyznać że forum masz otrzaskane pierwszorzędnie Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.10.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 kupiłem re-granulat w cenie 30zł za m3. Z okolic Strzyżowa. Mielony dość drobno, jednak nie chciałem zmielonego na proszek. Ustaliliśmy że będzie mielony troszkę grubiej. To chyba ten sam dostawca o którym wspominałem, a Jasło pojawiło mi się zdaje się w tytule aukcji. Jak sam granulat? Pewnie będę zamawiał w najbliższych dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 20.10.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 czysty i wygląda ok. Najbardziej chciałem go dać w skosy. Mam deskowanie z papą. Od spodu folia no i regips bądź klepki drewniane. Jedyne co się boję, że będzie dawał zbyt mały opór cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.10.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Granulat dziś do mnie dojechał (pierwsze 10m3), z jakości jestem zadowolony. Jakieś 25-30% to styropian grafitowy - tak się akurat trafiło.Rozsypywanie na stropie to sama przyjemność. Oby dalej było równie dobrze, a efektowo nie gorzej niż w dzienniku, który linkowałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.11.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Informacja z Muratora podana w sposób j/w jest z pewnością błędna. Zapewne było to podane w jakimś kontekście ? Widzę, że Murator wrzucił to akurat na stronę, to wracam do tematu: http://muratordom.pl/budowa/izolacje/termoizolacja-ocieplac-dom-granulkami-styropianu-lub-welny,18_11168.html Granulat styropianowy ma izolacyjność podobną do granulatu z wełny, jednak jest lżejszy i luźniej się układa. Reglanulat styropianowy powstaje z rozdrobnionych płyt styropianowych, więc jego granulki mają kształt nieregularny. Dominującą frakcją są granulki 5-milimetrowe, a wielkość pozostałych mieści się w granicach 2-10 mm. Ich waga osiąga 10-30 kg w 1 m3 izolacji. Współczynnik przenikania ciepła dla tej izolacji ma wartość na poziomie 0,043 W/(m.K). 1 kg granulatu polistyrenowego ma objętość do 0,08 m3 . Materiał ten pakowany jest zazwyczaj w duże worki, tak zwane big bagi, o objętości 2 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 25.11.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 jak leje styrobeton zamawiam w Wieruszowie woj łodzkie tel600336183na jeden rzut dowiezie Wam 24m3 1 m3 okolo 50zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.11.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 no to jeśli granulat ma parametr 0,043 W/(m.K) to bardzo dobrze. Wystarczy dać go 30% grubszą warstwę niż płyty i już jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Nie nastawiam się, że jest aż tak dobrze. U mnie jednak na granulacie obecnie 15, a docelowo 20cm przywoitej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 27.11.2013 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 to po co granulat? I ile go masz cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.11.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Granulatu mam około 17-32cm, zależnie od pomieszczenia. W sumie zużyłem około 20m3 na strop 100m2. Do tego dodałem moje resztki styropianu z ocieplania ścian w kawałkach (bez granolowania). Po co granulat? Do wypełnienia przestrzeni. Różne okoliczności sprawiły, że najpierw zrobiłem ruszt krzyżowy, sufit z płyt i instalacje, a dopiero później od góry mogłem dać ocieplenie. Nasyp leży na suficie pod wiązarami, a między wiązarami na sznurkowaniu jest wełna. Wybrałem granulat bo stosuje się go łatwo, a styropianowy bo jest tani i lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.11.2013 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 a powiedz, dlaczego oceniasz granulat na gorszy parametr niż te zakładane 0,043 W/(m.K) ? Czy jesteś rozczarowany rachunkami za prąd? Czy może jest najzwyczajniej nieszczelnie? Dopytuje, bo wolę dać więcej tego granulatu, niż później poprawiać. A drogi nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Dopiero skończyłem (prawie) ocieplanie stropu. Nie mam doświadczeń, tak sobie myślę poprostu że raczej jest to gorsze niż płyty styropianowe, a 043 to by było jak normalny tani styropian. Jak z grzaniem napiszę za rok, albo lepiej półtora, bo dopiero dziś po raz pierwszy był odpalony kocioł Doświadczeń nie ma zbyt wiele. Lobo_M którego dziennik linkowałem wyżej płaci mało mimo grzania prądem, ale granulatu ma bodajze 50cm + 5cm wełny na nakrywkę. Edytowane 28 Listopada 2013 przez gorbag uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts