Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

granulat styropianowy - parametry

vega1

Recommended Posts

kupiłem około 100 kubików granulatu styropianowego. Czy ktoś może sprawdzał lub wie, jakie parametry ma ten rodzaj izolacji/ocieplenia? Tzn. jaki opór cieplny postawi 50cm warstwa granulatu? Czy pół metrowa warstwa granulatu, osiągnie współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie załóżmy 25cm styropianu zwykłego? Edytowane przez vega1

W Muratorze z lipca lub sierpnia tego roku napisano, że granulat styropianu ma lambdę 0,043, czyli niewiele gorzej niż zwykły biały styropian.

Przy okazji - gdzie kupowałeś granulat? W pobliskim NTB z Głogowa jest, ale prawie w cenie zwykłego styropianu. Dobrą cenę miał dostawca z okolic Jasła (jest na Allegro). Kupiłeś granulat czy regranulat?

Edytowane przez gorbag

kupiłem około 100 kubików granulatu styropianowego. Czy ktoś może sprawdzał lub wie, jakie parametry ma ten rodzaj izolacji/ocieplenia? Tzn. jaki opór cieplny postawi 50cm warstwa granulatu? Czy pół metrowa warstwa granulatu, osiągnie współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie załóżmy 25cm styropianu zwykłego?

Trudno powiedzieć, jakie U może mieć warstwa takiego granulatu ? Zależało to będzie od wielkości ziarenek i gęstości ubicia.

Granulat luźno wsypany do przestrzeni z pewnością będzie miał dużo gorsze właściwości od płyty styropianowej, co jednak nie znaczy, że nie będzie izolował.

Tyle ze precyzyjnie nie da się tego wyliczyć. W każdym razie lepiej jest nabyć drobniejszy granulat i dążyć do jak największego ściśnięcia styropianowych kulek.

Informacja z Muratora podana w sposób j/w jest z pewnością błędna. Zapewne było to podane w jakimś kontekście ?

nikt nie ocieplał domu granulatem? Nikt nie wie nic? :)

O takim ociepleniu pisał ged w swoim dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13523-Dziennik-Ged-a .

Tylko, że istotą tego dziennika oprócz tekstu były zdjęcia, które niestety "wcięło" :(.

Pomysł polegał na ładowaniu granulatu do worków (podobnych jak na tej aukcji : http://allegro.pl/100-szt-worki-polipropylenowe-60x105-50kg-74g-i3608297156.html ).

Worki były zaszywane i układane na stropie.

Z luźnego granulatu łatwo wywiewane jest ciepłe powietrze :(.

Informacja z Muratora podana w sposób j/w jest z pewnością błędna. Zapewne było to podane w jakimś kontekście ?

Był cały tekst o ocieplaniu stropów granulatami. Było o wełnie, celulozie i granulacie styropianu, podawano tam parametry dla poszczególnych materiałów. Styropian wypadał oczywiście najgorzej.

Tu jest luzem na stropie, przykryty cienko wełną, w domu grzanym prądem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy&p=4378705&viewfull=1#post4378705

U siebie w stropie planuję 17-32cm granulatu wsypanego na sufit, a ponad tym 20 cm wełny na sznurkowaniu, w wysokości dolnego pasa wiązarów. Worków nie mam jak tam zastosować.

W Muratorze z lipca lub sierpnia tego roku napisano, że granulat styropianu ma lambdę 0,043, czyli niewiele gorzej niż zwykły biały styropian.

Przy okazji - gdzie kupowałeś granulat? W pobliskim NTB z Głogowa jest, ale prawie w cenie zwykłego styropianu. Dobrą cenę miał dostawca z okolic Jasła (jest na Allegro). Kupiłeś granulat czy regranulat?

kupiłem re-granulat w cenie 30zł za m3. Z okolic Strzyżowa. Mielony dość drobno, jednak nie chciałem zmielonego na proszek. Ustaliliśmy że będzie mielony troszkę grubiej.

Ja planuję rozsypać go i przyłożyć 5cm warstwą wełny (może nawet 10cm) aby lekko go ubijało z czasem oraz aby ograniczyć mu fruwanie.

HenoK worki by były ok, ale jak zrobić aby było szczelnie między workami? Tam chyba jednak zawsze zostanie jakaś szczelinka...

HenoK worki by były ok, ale jak zrobić aby było szczelnie między workami? Tam chyba jednak zawsze zostanie jakaś szczelinka...

ged nie napełniał tych worków do pełna - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13524-komentarze-do-dziennika-Ged-a&p=2814504&viewfull=1#post2814504

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13524-komentarze-do-dziennika-Ged-a&p=2821461&viewfull=1#post2821461

kupiłem re-granulat w cenie 30zł za m3. Z okolic Strzyżowa. Mielony dość drobno, jednak nie chciałem zmielonego na proszek. Ustaliliśmy że będzie mielony troszkę grubiej.

To chyba ten sam dostawca o którym wspominałem, a Jasło pojawiło mi się zdaje się w tytule aukcji.

Jak sam granulat? Pewnie będę zamawiał w najbliższych dniach.

• 5 weeks później...

Widzę, że Murator wrzucił to akurat na stronę, to wracam do tematu:

http://muratordom.pl/budowa/izolacje/termoizolacja-ocieplac-dom-granulkami-styropianu-lub-welny,18_11168.html

Granulat styropianowy ma izolacyjność podobną do granulatu z wełny, jednak jest lżejszy i luźniej się układa.

Reglanulat styropianowy powstaje z rozdrobnionych płyt styropianowych, więc jego granulki mają kształt nieregularny. Dominującą frakcją są granulki 5-milimetrowe, a wielkość pozostałych mieści się w granicach 2-10 mm. Ich waga osiąga 10-30 kg w 1 m3 izolacji. Współczynnik przenikania ciepła dla tej izolacji ma wartość na poziomie 0,043 W/(m.K). 1 kg granulatu polistyrenowego ma objętość do 0,08 m3 . Materiał ten pakowany jest zazwyczaj w duże worki, tak zwane big bagi, o objętości 2 m3.

Granulatu mam około 17-32cm, zależnie od pomieszczenia. W sumie zużyłem około 20m3 na strop 100m2. Do tego dodałem moje resztki styropianu z ocieplania ścian w kawałkach (bez granolowania).

Po co granulat? Do wypełnienia przestrzeni. Różne okoliczności sprawiły, że najpierw zrobiłem ruszt krzyżowy, sufit z płyt i instalacje, a dopiero później od góry mogłem dać ocieplenie. Nasyp leży na suficie pod wiązarami, a między wiązarami na sznurkowaniu jest wełna. Wybrałem granulat bo stosuje się go łatwo, a styropianowy bo jest tani i lekki.

Dopiero skończyłem (prawie) ocieplanie stropu. Nie mam doświadczeń, tak sobie myślę poprostu że raczej jest to gorsze niż płyty styropianowe, a 043 to by było jak normalny tani styropian. Jak z grzaniem napiszę za rok, albo lepiej półtora, bo dopiero dziś po raz pierwszy był odpalony kocioł :)

Doświadczeń nie ma zbyt wiele. Lobo_M którego dziennik linkowałem wyżej płaci mało mimo grzania prądem, ale granulatu ma bodajze 50cm + 5cm wełny na nakrywkę.

Edytowane przez gorbag
uzupełnienie