Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

granulat styropianowy - parametry

vega1

Recommended Posts

• 1 month później...
dzięki. Będę czekał na wiosnę aż się pochwalisz. Obyś był zadowolony :)

Zajrzałem dziś co słychać w stropie. Wsadziłem zdalny czujnik od stacji pogodowej między wełnę i granulat.

Mam tam kolejno:

płyta na ruszcie,

paroizolacja,

17 cm regranulatu styropanu,

15 cm wełny Isover 035.

Docelowo będzie od góry jeszcze 5 cm wełny.

W części pomieszczeń mam nie 17, ale 32 cm granulatu, bo niżej opuściłem sufit.

Temperatura wygląda kolejno:

Na zewnątrz: -8 stopni

Na strychu nad wełną: -6,5 stopnia i 80% wilgotności

Między wełną i granulatem: +3,4 stopnia i 55% wilgotności

Wewnątrz domu: +14,5 stopnia i 65% wilgotności

Nie potrafię pewnie zinterpretować tego w pełni, ale wychodzi że granulat jednak też coś izoluje.

Zajrzałem dziś co słychać w stropie. Wsadziłem zdalny czujnik od stacji pogodowej między wełnę i granulat.

Mam tam kolejno:

płyta na ruszcie,

paroizolacja,

17 cm regranulatu styropanu,

15 cm wełny Isover 035.

Docelowo będzie od góry jeszcze 5 cm wełny.

W części pomieszczeń mam nie 17, ale 32 cm granulatu, bo niżej opuściłem sufit.

Temperatura wygląda kolejno:

Na zewnątrz: -8 stopni

Na strychu nad wełną: -6,5 stopnia i 80% wilgotności

Między wełną i granulatem: +3,4 stopnia i 55% wilgotności

Wewnątrz domu: +14,5 stopnia i 65% wilgotności

Nie potrafię pewnie zinterpretować tego w pełni, ale wychodzi że granulat jednak też coś izoluje.

jesli bedziecie potrzebowali wylac styrobeton dzwoncie 692796235

Sprawdziłem - czujka leżała na granicy, czyli tak jak powinna. Granulat mam "rodzynkowy", z moimi niezmielonymi resztkami styropianu z ocieplanai ścian. Pod czujką był akurat większy kawałek. Przeniosłem czujkę na drobniejszą frakcję, położyłem na sznurkowaniu do wełny (czyli nie powinna opaść) i po 2 godzinach wskazywała nawet ciut więcej, bo +4 stopnie.

W sumie dziwnie to wygląda. W tym miejscu wełna ma rozcięcie i łączenie, być może to pogarsza jej parametry. Spróbuję gdzie indziej. Zmierzę ile dokładnie jest granulatu, bo 17cm pod górną krawędzią wieńca wyznaczałem sufit, ale w sumie nie mierzyłem czy tak wszystko ostatecznie wyszło.

Spróbuję też z czujką zaraz za paroizolacją.

W niektórych pomieszczeniach mam 32 cm granulatu i 15cm wełny. Zmierzę też temperatury jak tam wyglądają na granicy i na paroizolacji. Czujka nie reaguje zbyt szybko, to ze wszystkimi pomiarami może mi zejść kilka dni.

Mam kolejny pomiar z dziś, znów na granicy wełny i granulatu, ale tym razem tam gdzie granulatu powinno być 32cm.

Wełny tyle samo jak poprzednio - 15 cm Isover Profitmata 035.

Na zewnątrz: -14 stopni według termometru w samochodzie. 3 km dalej na domowym termometrze to samo.

Na strychu: prawdopodpobnie około -12 stopni (nie mierzyłem, wynik przez analogię do poprzednich pomiarów)

Między wełną a granulatem: -3,8 do -4 stopnie (zdalna czujka stacji pogodowej leżąca na sznurkowaniu)

Wewnątrz domu +13,5 do +14,5 (stacja pogodowa i sterownik od kotła)

O dziwo dalej wychodzi że granulat + płyta i folia izoluje prawie jak dobra wełna?

Czy temperatura w takiej przegrodzie na pewno rozkłada się liniowo i możemy tak liczyć? Jak to się ma do tego, że każdy kolejny centymetr styropianu na ociepleniu ściany daje coraz mniejsze korzyści?

Nastęnym razem zmierzę jak jest zaraz za płytą. Czujka chwilami słabo kontaktowała, a nie chce mi się za często chodzić na strych w takich warunkach.

A! Nad wełną nie ma nic, obecnie nie mam nawet podłogi na strychu. Tym razem wybierałem reprezentatywny kawałek wełny, z dala od łączeń.

mpoplaw, bardzo dziękuję za pomoc obliczeniową.

ad3. jeżeli przy grubości granulatu styropianu 17cm było +3,4 a przy grubości 32cm jest kompletnie odwrotnie -4 to mamy bezpośredni dowód że granulat styropianu izoluje podobnie do wełny 0,035

Jeszcze nie przyjmuję tego jako dowód i bardziej się zastanawiam co jeszcze mogło zakłócić pomiary, bo przyznam, że wyniki mnie bardzo zaskoczyły, oczywiście in plus. Nie sądziłem że będzie aż tak dobrze! Niektórzy pisali że to nie izoluje nic, zakładałem że będzie trochę gorzej niż tani styropian. Wychodzi miej więcej (na miarę zastosowanych narzędzi pomiarowych) jak przyzwoity styropian w płytach, przy czym jest bardzo tanio, lekko, a wysypanie z wora to sama przyjemność. Jedyna wada jest taka, że nie jest niepalny, chociaż zapalić też mi się go nie udało.

Jakaś 1/3 regranulatu była ze styropianu grafitowego, ale nie wiem czy przy nasypie ma to duże znaczenie. Są też fragmenty mojego styropianu 032, ale jak wspominałem rozrzucone "rodzynkowo".

• 4 weeks później...

Witam

Rozważam docieplenie skosów i sufitu poddasza użytkowego granulatem lub regranulatem styropianu. Mam dwa pytania, pierwsze zasadnicze, czy warto? Alternatywnie rozważam wełnę 30-35 grubości w skosach i 35-50 grubości na suficie. Ktoś kiedyś porównywał parametry i koszty takich opcji?

Druga rzecz, to jak wykonać docieplenie granulatem. Mam pełne deskowanie i papę. Wypadałoby zostawić szczelinę wentylacyjną 3 cm. Czy to oznacza, że najpierw musiałbym przytwierdzić jakąś membranę wiatroizolacyjną/paroprzepuszczalną pomiędzy krokwie tak, żeby pomiędzy membraną, a deskowaniem stworzyć szczelinę 3 cm? A z drugiej strony tj. od środka pomieszczeń zrobić ruszt, folię paroszczelną i płyty GK? I wówczas w tak stworzoną przestrzeń wsypać granulat? Jeśli tak to czy można go po prostu wsypywać z worka z góry stojąc na strychu, czy raczej powinno się go wdmuchiwać? Być może wdmuchując uzyskamy szczelniejsze wypełnienie.....

• 1 year później...

Dzień dobry podepnę się do tematu.

Chciałbym zaizolować piwnicę w starym parterowym domu (100m2) ze stryszkiem nieużytkowym.

(dom z 1937r murowany z cegły - grubość ścian niecałe 60 cm, stropy drewniane zarówno ten od piwnicy i od strychu).

Dom jest parterowy, pod nim jest "pseudo piwniczka" tj. przestrzeń około 1m wysokości - na spodzie jest goły piach.

Teoretycznie poprzedni właściciel wykonał wymianę legarów drewnianych na podłodze, a pomiędzy kantówkami dał wełnę mineralną około 10cm grubości + folie. Prawdopodobnie izolacja ta nie jest dokładnie wykonana dokładnie gdyż czuć chłód od piwnicy

Mój pomysł jest taki by wdmuchać warstwę około 30-50 cm styropianu regraulowanego poprzez otwory wentylacyjne w piwnicy,

jest ich 6 - pod każdym pomieszczeniem po 1 i mają one średnicę 100mm - szara rura kanalizacyjna.

Ponieważ w zimie poprzez otwory wentylacyjne dosyć mocno w domu ciągnął chłód od podłogi, zawsze na jesieni byłem zmuszony do zatykania ich słomą,

co na wiosnę powodowało delikatny zapach stęchlizny w piwnicy i np naklejki na kompotach oraz pudełka kartonowe mi pleśniały.

Jednakże czy wdmuchany styropian poprzez otwory wentylacyjne nie spowoduje, że wilgoć która normalnie odparowuje z gruntu pod domem

będzie się pomiędzy kulkami styropianowymi kumulowała i kisiła zamiast zostać przewentylowana.

Czy po dłuższym czasie styropian nie zacznie wchłaniać wilgoci i jej kumulować co będzie przyczyną grzybów i pleśni w przyszłości

(białe tj. zwykłe płyty styropianowe właśnie z tego powodu są zastępowane przez XPSy do izolacji piwnic ani fundamentów).

Niestety ze względu na trudne dojście nie ma możliwości położenia na spodzie jakiejkolwiek folii, a jedyną opcją jest wdmuchnięcie kulek. np. styropianu

Dodam, że około 50 - 70 cm pod poziomem piachu w piwnicy są już wody podskórne

(aktualnie nie zauważyłem objawów by wilgoć podchodziła do domu, poza zapachem związanym zatkaniem otworów wentylacyjnych)

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez art_ii

• 9 months później...
  • 8 months później...
W Muratorze z lipca lub sierpnia tego roku napisano, że granulat styropianu ma lambdę 0,043, czyli niewiele gorzej niż zwykły biały styropian.

Przy okazji - gdzie kupowałeś granulat? W pobliskim NTB z Głogowa jest, ale prawie w cenie zwykłego styropianu. Dobrą cenę miał dostawca z okolic Jasła (jest na Allegro). Kupiłeś granulat czy regranulat?

Witam,jak oceniasz granulat po czasie?

Czy zrobił byś tak jeszcze raz?

Czy uważasz że warstwa npcelulozy na wierzch ok 10cm by wystarczyła?