fre 17.10.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dobry wieczór, mam okazje kupić dom w stanie surowym otwartym tzn. są tylko ściany i piwnica.dom ma powierzchnię 110 m2 aktualnie jest parterowy z podpiwniczeniem, w podanym metrażu nie liczę piwnicy tylko sam parter, projekt zakłada jeszcze 1 piętro lecz ja chciałbym zrobić zmiany w projekcie i zakończyć budowę na obecnym etapie , ewentualnie rozbudować parter.Czy może ktoś podpowiedzieć ile będzie kosztować dokończenie domu? przepraszam że pytam zbyt ogólnie , ale nie mam doświadczenia a także budownictwo nie jest moją pasją, wszystko chcę zlecić doświadczonej ekipie budowlanej, (ściany ,podłogi oraz sufity (wykończenie )w środku chcę zrobić sam )proszę o rade może też ktoś podpowiedzieć ile kosztuje wybudowanie domu w w/w stanie? tj fundamenty piwnica , stropy betonowe lane, i ściany? wliczając materiał )suporeks)oraz koszt robocizny z góry dziękuje za zaineresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.10.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jeśli zmienisz zewnętrzne proporcje budynku, musisz wykonać projekt zamienny.Jak długa była przerwa w budowie tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.10.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 raczej nie ma to dużo większej wartości niż sama działka. Wręcz ogranicza działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 też mi się wydaje, że jeśli nie zamierzasz budować wg. projektu to stan nawet-nie-surowy ma wartość ceny gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 21.10.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 no nie przesadzalbym, sama piwnica jak poprawnie wykonana jest troche warta, ale przy zakupie tez targowalbym sie ze jak za grunt wg mnie licz jak budowe nowego domu od stanu 0. dochodza kwiatki od kiedy PnB, mozliwosci zmian w projekcie, przylacza, loco, oraz jak ma ten Twoj docelowy dom wygladac.. bo mozna budowac stodole (2spad dach, prosta konstrukcja) albo kopertke z kombinacjami. nie podajesz zadnych informacji, wiec poszukaj stron z projektami architektonicznymi jakie pasuja tobie, znaczna ich czesc ma ogolny kosztorys dolaczony do rzutow. powieksz go o 20-25% i moze da to jakis rzad wielkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcol 29.12.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 SSO to koszt za metr 900-1200 zł. Pytanie ile z tego wykorzystasz. Bo za wszelkie rozbiórki i przeróbki dodatkowo zapłacisz.Jeśli miałbyś dom rozbierać to w ogóle musisz liczyć kilkadziesiąt tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramelbud 01.01.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja osobiście nie polecam kupna stanu surowego bo nigdy nie wiadomo jak wykonano podstawę domu chodzi mi tu o fundamenty rodzaj betonu izolacje pionową i poziomą . Jeśli bułaby dokumentacja szczegółowa z fakturami i odbiorem dałbym 500 zł za metr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipekakuana 02.01.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Nie piszesz nic czy dom posiada wykonczony dach. SSO to dokonczony dach bez zamontowanych okien. Przy czym wykonczenie dachu to sporo czesc kwoty przeznaczonej na SSOU mnie pietrowy dom przy metrazu 123 m2 domu plus garaz dostawiony do budynku o powierzchni 34 m2 wyszlo okolo 144 000.Czyli okolo 917 zł za metr. Płaski dach na gotowo. W tej kwocie jest tez ocieplenie trojwarstwowych scian - 15 cm welny oraz stropu od 20 do 45 cm styropianu. Tu masz definicje SSO http://www.archipelag.pl/stan-surowy-otwarty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipekakuana 02.01.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 raczej nie ma to dużo większej wartości niż sama działka. Wręcz ogranicza działkę Naprawdę tak uważasz? moim zdaniem nie w kazdym przypadku nalezy tak myśleć. SSO to przeważnie koszt powyzej 100 tys. zł. Czyli w miejscowosci gdzie mieszkam to 2x wiecej niz cena działki, która mozesz kupic za okolo 50 zł metr. Ja zaplacilem za działke niecale 50 tys. A ile kosztował SSO widac wyzej. Zatem wartość calosci to blisko 200 tys. Idąc twoim tokiem wartosc calosci to okolo 50 tys. Az sie płakać chcę Jesli układ domu mu odpowiada, albo bedzie musiał dokonac tylko niewielkich przeróbek to przy atrakcyjnej cenie mozna sie zastanowić. Inna sprawa to jakosc budowy. Jesli nie bedzie mogl jej ocenic to bedzie to troche tak jak kupowac dom od developera Warto moze spytac o jakaś dokumentacje fotograficzną i sprawdzić jakoś stan poszczególnych elementów. Ntomiast jesli uklad domu ci nie pasuje, to nie ma wiekszego sensu tego kupowac i przerabiac. Tak jak pisza przedmówcy: liczyć jak za działke, moze nawet mniej, bo rozbiórka kosztuje. A materiały ciężko odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts