Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w stanie surowym otwartym, jakie koszty

fre

Recommended Posts

Dobry wieczór, mam okazje kupić dom w stanie surowym otwartym tzn. są tylko ściany i piwnica.dom ma powierzchnię 110 m2 aktualnie jest parterowy z podpiwniczeniem, w podanym metrażu nie liczę piwnicy tylko sam parter, projekt zakłada jeszcze 1 piętro lecz ja chciałbym zrobić zmiany w projekcie i zakończyć budowę na obecnym etapie , ewentualnie rozbudować parter.

Czy może ktoś podpowiedzieć ile będzie kosztować dokończenie domu?

przepraszam że pytam zbyt ogólnie , ale nie mam doświadczenia a także budownictwo nie jest moją pasją, wszystko chcę zlecić doświadczonej ekipie budowlanej,

(ściany ,podłogi oraz sufity (wykończenie )w środku chcę zrobić sam )

proszę o rade

może też ktoś podpowiedzieć ile kosztuje wybudowanie domu w w/w stanie? tj fundamenty piwnica , stropy betonowe lane, i ściany? wliczając materiał )suporeks)oraz koszt robocizny

z góry dziękuje za zaineresowanie

no nie przesadzalbym, sama piwnica jak poprawnie wykonana jest troche warta, ale przy zakupie tez targowalbym sie ze jak za grunt :)

wg mnie licz jak budowe nowego domu od stanu 0. dochodza kwiatki od kiedy PnB, mozliwosci zmian w projekcie, przylacza, loco, oraz jak ma ten Twoj docelowy dom wygladac..

bo mozna budowac stodole (2spad dach, prosta konstrukcja) albo kopertke z kombinacjami. nie podajesz zadnych informacji, wiec poszukaj stron z projektami architektonicznymi jakie pasuja tobie, znaczna ich czesc ma ogolny kosztorys dolaczony do rzutow. powieksz go o 20-25% i moze da to jakis rzad wielkosci.

• 2 months później...
Ja osobiście nie polecam kupna stanu surowego bo nigdy nie wiadomo jak wykonano podstawę domu chodzi mi tu o fundamenty rodzaj betonu izolacje pionową i poziomą . Jeśli bułaby dokumentacja szczegółowa z fakturami i odbiorem dałbym 500 zł za metr .

Nie piszesz nic czy dom posiada wykonczony dach. SSO to dokonczony dach bez zamontowanych okien. Przy czym wykonczenie dachu to sporo czesc kwoty przeznaczonej na SSO

U mnie pietrowy dom przy metrazu 123 m2 domu plus garaz dostawiony do budynku o powierzchni 34 m2 wyszlo okolo 144 000.

Czyli okolo 917 zł za metr. Płaski dach na gotowo. W tej kwocie jest tez ocieplenie trojwarstwowych scian - 15 cm welny oraz stropu od 20 do 45 cm styropianu.

Tu masz definicje SSO

http://www.archipelag.pl/stan-surowy-otwarty.html

raczej nie ma to dużo większej wartości niż sama działka. Wręcz ogranicza działkę

Naprawdę tak uważasz?

moim zdaniem nie w kazdym przypadku nalezy tak myśleć. SSO to przeważnie koszt powyzej 100 tys. zł. Czyli w miejscowosci gdzie mieszkam to 2x wiecej niz cena działki, która mozesz kupic za okolo 50 zł metr. Ja zaplacilem za działke niecale 50 tys. A ile kosztował SSO widac wyzej. Zatem wartość calosci to blisko 200 tys. Idąc twoim tokiem wartosc calosci to okolo 50 tys. Az sie płakać chcę ;)

Jesli układ domu mu odpowiada, albo bedzie musiał dokonac tylko niewielkich przeróbek to przy atrakcyjnej cenie mozna sie zastanowić.

Inna sprawa to jakosc budowy. Jesli nie bedzie mogl jej ocenic to bedzie to troche tak jak kupowac dom od developera ;)

Warto moze spytac o jakaś dokumentacje fotograficzną i sprawdzić jakoś stan poszczególnych elementów.

Ntomiast jesli uklad domu ci nie pasuje, to nie ma wiekszego sensu tego kupowac i przerabiac. Tak jak pisza przedmówcy: liczyć jak za działke, moze nawet mniej, bo rozbiórka kosztuje. A materiały ciężko odzyskać.